Pierwszy zestaw na moto
• Strona 1 z 1
Pierwszy zestaw na moto
Hej wszystkim,
Motocykl juz kupiony czeka na sezon. Pora dobra ciuchy. Prosilbym Was o porady.
Na poczatek chce kupic rekawiczki, kask, kurtke i buty. Spodnie dokupie w najblizszych miesiacach.
Co do kasku to mam kilka typow, ale aktualne doswiadczenie podpowiada mi ze i tak trzeba zalozyc na baniak i przymierzyc.
Moje typy:
Shark D-Skwal, speed-r, vision-r
Bell DLX
HJC RPH lub FG-ST
Najwiekszy dylemat mam z kurtka. Chcialbym kurtke tekstylna, na caly rok (a wiec koniecznie z podpinka), do ~800zl. Moje typy:
Held Black 8
Alpinestar Gunner
Held Jamiro
Adrenaline Zenith
Buty (jakie inne typy w cenie 300-500zl z naciskiem na 300):
Adrenaline Pro Race
Adrenaline Raptor
Rebelhorn Lap
Puma 450/500
Motocykl Ducati 796, przeznaczenie glownie miasto, czasami trasa nad morze lub w gory
Motocykl juz kupiony czeka na sezon. Pora dobra ciuchy. Prosilbym Was o porady.
Na poczatek chce kupic rekawiczki, kask, kurtke i buty. Spodnie dokupie w najblizszych miesiacach.
Co do kasku to mam kilka typow, ale aktualne doswiadczenie podpowiada mi ze i tak trzeba zalozyc na baniak i przymierzyc.
Moje typy:
Shark D-Skwal, speed-r, vision-r
Bell DLX
HJC RPH lub FG-ST
Najwiekszy dylemat mam z kurtka. Chcialbym kurtke tekstylna, na caly rok (a wiec koniecznie z podpinka), do ~800zl. Moje typy:
Held Black 8
Alpinestar Gunner
Held Jamiro
Adrenaline Zenith
Buty (jakie inne typy w cenie 300-500zl z naciskiem na 300):
Adrenaline Pro Race
Adrenaline Raptor
Rebelhorn Lap
Puma 450/500
Motocykl Ducati 796, przeznaczenie glownie miasto, czasami trasa nad morze lub w gory
- foxracer
- Świeżak
Re: Pierwszy zestaw na moto
Jeśli chodzi o kurtkę to używam adrenaline alaska. Również całoroczna. Jeżdżę w niej już trzeci sezon i daje radę. Jedyne co jej mogę zarzucić to słabo osadzone napy od kieszeni (z obydwu stron mi wylazly) ale kieszeń jest jeszcze chroniona przez rzep i suwak więc nie jest to tragedia. Kołnierz mógłby byc trochę wyższy. Nie przemaka, protektory (niestety) sprawdziłem w użyciu i nic mi się nie stało. Szwy trzymają. Czasem sie wypina przy wkladaniu/zdejmowaniu podpinka ocieplajaca na rękawach, ale nie czesto. Temp od -10 do +25 nie sa straszne. Cena za nową ok 400 pln.
- Dziurawa Podeszwa
- Świeżak
Co do kurtek: wielokrotnie pisałem, że kurta z membraną na stałe jest dobrym pomysłem wyłącznie na dalekie przeloty lub chłodne dni - ogólnie raczej jako kurtka turystyczna. Do jazdy po mieście i na upały jest to poroniony pomysł, bo się zagotujesz, a kurtka będzie bardziej mokra od spodu niż z zewnątrz - od potu. Dlatego wymienione przez ciebie Heldy marnie nadają się na kurtkę całoroczną i uniwersalną, zwłaszcza że jeździmy raczej wtedy gdy jest ładnie, ciepło i sucho. Mam Black8/Gamble i używam tylko do dalszej turystyki, gdzie membrana pełni wyłącznie funkcję blokera - przeciwko wyziębieniu. Ogólnie i do jazdy na co dzień polecam kurtkę bez membrany, z wypinanym ociepleniem i z 2-częściową przeciwdeszczówką w odwodzie (plecaku/kufrze/sakwie). Wypinana membrana ma tę wadę, że nie tak łatwo i szybko ją wpiąć przy pierwszych kroplach deszczu, a z membraną na stałe taką kurtkę marnie się później suszy (ze 2-3 dni). Ma to znaczenie szczególnie w trasie gdy nazajutrz zakładasz na grzbiet niedosuszoną, mokrą, zimną i ciężką szmatę. Przeciwdeszczówkę założysz dużo szybciej, a poza tym po jej zdjęciu jesteś realnie suchy. Poza tym kurtka bez membrany normalnie oddycha.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Dzieki za porade. Troche mi to komplikuje wybor. Jakies dalsze sugestie jak to rozegrac?
Nie do konca tylko rozumiem, co masz na mysli przez ta membrane. Black 8 sklada sie z 3 elementow:
- kurtki wlasciwiej
- membrany przeciwdeszczowej/przeciwwiatrowej
- dopinki ocieplanej
Taki alpinestar faktycznie jest przeciwdeszczowy + dopinka, ale jesli dobrze rozumiem to Black8 spelnia Twoje zalozenia (ktore brzmia bardzo racjonalnie:)).
Nie do konca tylko rozumiem, co masz na mysli przez ta membrane. Black 8 sklada sie z 3 elementow:
- kurtki wlasciwiej
- membrany przeciwdeszczowej/przeciwwiatrowej
- dopinki ocieplanej
Taki alpinestar faktycznie jest przeciwdeszczowy + dopinka, ale jesli dobrze rozumiem to Black8 spelnia Twoje zalozenia (ktore brzmia bardzo racjonalnie:)).
- foxracer
- Świeżak
Nie wiem jak model na ten rok, ale Heldy Black 8 które znam mają membranę Humax na stałe. Czyli w lato piekarnik. Jeżeli w specyfikacji kurtki nie ma wyraźnej wzmianki, że membrana jest wypinana, to na bank jest na stałe. Fajnym rozwiązaniem jest patent jaki mam w kurtce Spidi Adventurer: zewnętrzna kurtka jest bez membrany, a wewnętrzne ocieplenie (wypinane) jest zintegrowane z membraną. Czyli po wypięciu wnętrza masz kurtkę letnią, a po wpięciu - na porę zimną i dalekie przeloty.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Rzeczywiscie masz racje. Pomylilem black 8 z Renegade (400zl drozsza, a takie same parametry...) i zalozylem, ze obie maja membrane wypinana.
To moze RST Ventilate V?
To moze RST Ventilate V?
- foxracer
- Świeżak
Z RST popadasz w drugą skrajność: mesh jest dobry wyłącznie na upały. Po zachodzie słońca (że nie mówimy o chłodniejszej wiośnie i jesieni) i w dłuższej trasie tak cię zmrozi, ze ledwo zejdziesz z moto.
Held Renegade - mimo, że sporo droższa - jest dobrym rozwiązaniem jeżeli szukasz kurtki uniwersalnej na dłużej. Moim zdaniem warto się szarpnąć i zainwestować: to będą dobrze wydane pieniądze. Żebyś mnie nie źle nie zrozumiał: nie naciągam cię. Sam mam z 5 kurtek na różne okoliczności (skóra, mesh, podróżnicza, bluza moto, kurtka letnia) więc mam porównanie: najbardziej uniwersalne z tych co miałem to były Spidi JK Tex i wspomniana wcześniej Adventurer, do których najbliżej Renegade'owi.

-
Zimny72 - Zimny Drań
Dzisiaj bylem w inter motors (zageszczam ruchy, bo w ndz ma byc 14C i chce odbyc pierwsza jazde)
Wybralem:
Alpinestar SMX5 (~650zl)
Rekawiczki Adrenaline (nawet nie wiem jakie, ale jako jedyne dobrze lezaly)
Kask Shark Spartan (1k)
I kurtka... Tu znow problem. Przymierzalem rozne AS (bez membrany, nawet wypinanej). Najlepiej lezal Ixon Zephyr za ~1000zl (podpinka, wypinana membrana + kurtka).
Tu dylemat, czy warto pakowac sie w tego Ixon (nie wiem co to za marka), czy moze lepiej ciut dorzucic i kupic Held/RST? (a moze ixon jest plasowany podobnie?)
Wybralem:
Alpinestar SMX5 (~650zl)
Rekawiczki Adrenaline (nawet nie wiem jakie, ale jako jedyne dobrze lezaly)
Kask Shark Spartan (1k)
I kurtka... Tu znow problem. Przymierzalem rozne AS (bez membrany, nawet wypinanej). Najlepiej lezal Ixon Zephyr za ~1000zl (podpinka, wypinana membrana + kurtka).
Tu dylemat, czy warto pakowac sie w tego Ixon (nie wiem co to za marka), czy moze lepiej ciut dorzucic i kupic Held/RST? (a moze ixon jest plasowany podobnie?)
- foxracer
- Świeżak
No i po zakupach. Czekam na jutrzejsze sloneczko i pierwsza jazde 
Zestawik na ktory sie zdecydowalem (wlasciwie 2 tygodnie wybierania w internecie na nic sie zdalo, bo i tak wzialem to co najlepiej lezalo)
Kurtka Ixon Zephyr HP
Buty Alpinestar SMX5
Rekawice Adrenline
Kask Shark Spartan

Zestawik na ktory sie zdecydowalem (wlasciwie 2 tygodnie wybierania w internecie na nic sie zdalo, bo i tak wzialem to co najlepiej lezalo)
Kurtka Ixon Zephyr HP
Buty Alpinestar SMX5
Rekawice Adrenline
Kask Shark Spartan
- foxracer
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości