Zerwany gwint
• Strona 1 z 1
Zerwany gwint
Witam to znowu ja haha. Mam problem ponieważ krzywo wkręciłem śrubę od spustu oleju i gwint się zmielił i teraz podczas dociągania śruby ona przeskakuje. Pomocy. Jak mogę to naprawić? Pacjent KTM SX 125 2003r.
- SXRacing
- Świeżak
Re: Zerwany gwint
najbardziej fachowo, użyć zestawu do naprawy gwintu typu recoil czyli masz specjalne wiertło i gwintiwnok - rozwiercasz, gwintujesz, urządzeniem wprowadzasz taką jakby spręzynke która zastepuje zwój gwintu. trzyma lepiej niz oryginalny gwint. koszt zestawu 60-100 zł wstawienie gwintu u fachowca z 30 -50 zł
kwestia czy jest podejście dobre też, no i tak jak to bywa - jak sie gwintuje i wierci to cuda mogą pozostać w silniku, wiec najbardziej fachowo to trzeba by rozebrać silnik
inne opcja to wkleic na stałe śrube olej zmieniac w inny sposób - druciarstwo... ale gwint mozna zrobic przy okazji remontu w.w metoda.
rozwiercic i nagwintowac na wieksza srednica - tylko potem nie dobierzesz ładnej sruby i bedzie to wygladało tragicznie
kwestia czy jest podejście dobre też, no i tak jak to bywa - jak sie gwintuje i wierci to cuda mogą pozostać w silniku, wiec najbardziej fachowo to trzeba by rozebrać silnik

inne opcja to wkleic na stałe śrube olej zmieniac w inny sposób - druciarstwo... ale gwint mozna zrobic przy okazji remontu w.w metoda.
rozwiercic i nagwintowac na wieksza srednica - tylko potem nie dobierzesz ładnej sruby i bedzie to wygladało tragicznie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ja mam właśnie cały silnik rozebrany bo spuszczałem olej i rozbieralem cały silnik do remontu ,ostatnio nawet dałem post tam co mogło być przyczyną dziurek na głowicy od strony tłoka,sprawdzałes w jakim stanie mam cylek itp. Więc właśnie mam rozebrany silnik. A podasz link do takiego zestawu żebym mógł sam naprawić?
- SXRacing
- Świeżak
http://allegro.pl/zestaw-do-naprawy-gwi ... 49544.html
tu jest tego typu zestaw, w sumie tanszy niz myslałem,
musisz tylko sie dowiedziec jaki kupic - bo podalem zestaw pierwszy lepszy, ogólnie to musisz wiedziec jaki masz gwint ( średnice i skok ) tutaj w aukcji masz M10 - czyli 10mm metrycznego gwintu, skoku 1.25 - akurat cos podobnego moze byc na srubie spustu
tu jest tego typu zestaw, w sumie tanszy niz myslałem,
musisz tylko sie dowiedziec jaki kupic - bo podalem zestaw pierwszy lepszy, ogólnie to musisz wiedziec jaki masz gwint ( średnice i skok ) tutaj w aukcji masz M10 - czyli 10mm metrycznego gwintu, skoku 1.25 - akurat cos podobnego moze byc na srubie spustu
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości