olej w filtrze powietrza
• Strona 1 z 1
olej w filtrze powietrza
motocykl to kawasaki zr7 35000 km przebiegu 1999. Motocykl przez rok użytkowania nie brał wogóle oleju, aż przy kolejnej kontroli zauważyłem, że jest na minimum, dolałem zrobiłem 200 km i znowu ubyło. Olej znalazł się w filtrze powietrza, w tych plastikach dosłownie stał olej. Wiem że w takiej sytuacji wszyscy bardzo chętnie piszą o remoncie silnika, ale mi się to wydaje bez sensu: motocykl nie kopci, pali na dotyk, nawet w środku zimy, żadnych ubytków mocy, brak nagaru na świecach, kolanka w sumie ja dopiero dogrzałem przez te 6tys km użytkowania, krótko mówiąc nic nie wskazuje na zużycie jakichkolwiek elementów mechanicznych, jedyna teoria jaką na razie znalazłem to problem z odmą, ale żeby się do niej dobrać mam kupę rozbierana, także ma może ktoś jakieś pomysły?
- hkmp57
- Świeżak
Re: olej w filtrze powietrza
oddaj moto do serwisu na pomiar szczelnosci silnika - bedzie pewne czy to silnik juz niedomaga. ja stawiam na jakas nieszczelnosc i pewnie wieje pierscieniami do silnika i wydmuchuje odma olej. też widziałem niejeden taki motocykl lalunia, wygląda jak z fabryki, jeździ też jak należy a z odmy wali kłebami dymu ;D ostatnio tak testowałem jeden silnik to wszystkie cylindry miał całkiem ok - około 90% szczelnosci a jeden kulawy był chyba niecałe 70% i olej tak samo szedł w odme ;D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Mechanik chce mi od razu zrobić całą diagnostykę, także na razie wymienie tylko filtr powietrza podobno to też może pomóc
- hkmp57
- Świeżak
Po wymianie filtra powietrza, wszystko ok przez jakiÅ› czas.
Teraz parę razy trafiła mi się trasa, prędkości od autostradowych w górę i na jakieś 1000km wlałem może około 100-150ml. Czy coś takiego jest normalne w olejakach? Czy może zacząć się martwić?
Teraz parę razy trafiła mi się trasa, prędkości od autostradowych w górę i na jakieś 1000km wlałem może około 100-150ml. Czy coś takiego jest normalne w olejakach? Czy może zacząć się martwić?
- hkmp57
- Świeżak
100-150 ml na 1000 km to niezły wynik. w nowych motocyklach niektórych zuzycie jest chyba do 200 ml na 1000 km ( wg ksiazk iserwisowej )
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ok dzięki, w sumie to olejaki wycofali ze względu na normy emisji spalin, których nie spełniały
- hkmp57
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 16 gości