Zobacz wątek - Kombi/kurtka+spodnie do 1300zł.
NAS Analytics TAG

Kombi/kurtka+spodnie do 1300zł.

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Kombi/kurtka+spodnie do 1300zł.

Postprzez rudi102 » 10/4/2017, 17:48

Siema,

planuję w tym sezonie wsiąść na 125 z przeznaczeniem na miasto a za ~2 lata robić pełne A.
Potrzebuję więc odzieży.

Pewnie zapytacie dlaczego w ogólę myślę o kombiaku na tak nikłą pojemność? A to dlatego, że usłyszałem o kombiakach Tschula - różne modele w cenach koło 1300-1500 zł. Biorąc pod uwagę, że planuję w najbliższej przyszłości przesiąść się na coś większego nie widzę sensu kupowania "gorszego" ekwipunku tylko po to żeby później go zmienić. Kombiaki Tschula podobają mi się zdecydowanie bardziej od combo kurtka+spodnie, szczególnie tych tekstylnych.

Więc moje pytanie jest takie, jeżeli kombiak z Tschula - to jaki? Jeżeli kombiak innej firmy w podobnej cenie - to jaki? A może polecicie jakąś osobną kurtkę + spodnie które znośnie będą wyglądały?

Dzięki!

Rudi
rudi102
Świeżak

Re: Kombi/kurtka+spodnie do 1300zł.

Postprzez DedeRR » 10/4/2017, 19:08

W stosunku cena/jakość kombinezony Tschula wypadają całkiem znośnie, ale osobiście na 125 kombi bym nie kupił. Ogólnie, gdybym wiedział parę lat temu to co wiem teraz, to na pierwszy strój nie kupiłbym skóry. Po niecałym sezonie sprzedałem skórzaną kurtkę RST Tractech Evo.

Dlaczego?

Ponieważ sportowa skóra jest mało uniwersalnym ubiorem. Skończyło się więc na tym, że w zimniejsze dni było mi zimno (pomimo podpinki ocieplającej), w cieplejsze się pociłem a po deszczu kurtka ważyła dwa razy tyle ile ważyła normalnie. Skóra ma dosyć wąskie zastosowanie moim zdaniem. Konkretna temperatura, konkretne warunki.

Obecnie mam dwie kurtki tekstylne, Alpinestars Andes oraz Alpinestars TGP Plus R Air i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony.

Inna sprawa, że bardzo mało napisałeś odnośnie zastosowania kurtki. Gdzie zamierzasz jeździć? Na czym zamierzasz jeździć?
Ja bym zaproponowałbym jakiś zestaw tekstylny pokroju mojego Andesa. Albo on, albo np, jakiś Held Black8.

PS Oczywiście założyłem, że nie zamierzasz jeździć w 100% po torze, bo wtedy nie pozostaje nic innego jak kombi :mrgreen:
Suzuki GS 500 E
DedeRR
Świeżak

Re: Kombi/kurtka+spodnie do 1300zł.

Postprzez Zimny72 » 10/4/2017, 21:19

Wszystko zależy jak zamierzasz jeździć? Jak celem jest tor, to kombiak skórzany ma sens.

Ostatnio policzyłem sobie kurtki motocyklowe, które mam w szafie i wyszło, że mam 5 sztuk. A wliczając przeciwdeszczówkę to 6. Nieźle, w sumie mogę się wypowiedzieć, nie? ;) Zatem mam:

1. Spidi JK Tex - zwykłą kurtkę tekstylną z Tactelu, bez membrany i z wypinanym ociepleniem - moja ulubiona kurtka, najbardziej uniwersalna, używam okrągły sezon do pary z jeansami motocyklowymi. I jak jest cieplej i jak jest zimniej. Aż boję się co pocznę jak mi się zużyje do końca, bo nie widzę zamiennika. :D

2. Spidi JK Leather - klasyczna skóra motocyklowa z wypinanym ociepleniem do pary ze spodniami Spidi New Naked - chciałem na zlotach wyglądać jak "prawdziwy moturzysta", ogólnie chodzi o look, lans i piszczące laski itp. - szczerze powiedziawszy używam 2-3 razy w roku jak jadę na zlot i chcę "wyglądać". Kilka razy zastanawiałem się czy jej nie sprzedać, żeby sobie zrobić miejsce w szafie, ale wykosztowałem się na dobrą, drogą i bajerancką skórę i trochę mi szkoda się jej pozbywać.

3. Held Black 8 w komplecie ze spodniami Held Gamble - Tactel, membrana Humax, można szczelnie spiąć kurtkę ze spodniami - kupiłem jak zacząłem robić dłuższe trasy i zapragnąłem mieć komplet podróżniczy, z membraną na stałe jako dodatkową przegrodą zapobiegającą wychłodzeniu. Używam na początku i końcu sezonu oraz w długie trasy. I praktycznie tylko do tego celu. A kupiłem, bo to najładniejszy i najlepiej wyposażony komplet, wyglądający fajnie i lekko do nakeda w porównaniu do innych kompletów podróżniczych.

4. Spidi Plenair - zarąbiście przewiewny mesh bez żadnych membran - tylko i wyłącznie na największe upały, jak się nie chcę spocić jadąc motocyklem do pracy. Do jeansów motocyklowych.

5. Held San Remo - poszukując potencjalnego następcy Spidi JK Tex spróbowałem w tym roku pierwszego softshella motocyklowego. W zestawie z jeansami motocyklowymi. Jeszcze nie wiem czy mi się podoba, trochę jestem zawiedziony wentylacją - kurtka miała być opcją na ciepłe dni, ale nie upały. W sumie nie powinienem się dziwić, bo kurtka jest z neoprenu. ;) Wygląda fajnie jak kombinezony ze Star Treka. Niemniej wydaje się, że nada się wyłącznie na raczej umiarkowane temperatury. Czyli wąski zakres użytkowania.

6. Spidi H2 Rain - genialna przeciwdeszczówka - wożę ze sobą w kufrze jako uzupełnienie w/w kurtek bez membrany.

Jak widzisz moim ulubionym i najbardziej uniwersalnym zestawem jest najprostszy tekstyl bez membrany z wypinanym ociepleniem, do pary z jeansami motocyklowymi i z 2-częściowym zestawem przecideszczowym. Wyćwiczyłem praktycznie wszystkie możliwe kombinacje i tą właśnie polecam najbardziej.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê