Skrzyżowanie a brak oznakowania
• Strona 1 z 1
Skrzyżowanie a brak oznakowania
Rzecz dzieje się taka. Dziś o mało nie wtoczyłem się pod ciągnik. A przypadek dość intrygujący. Droga gminna, z pierwszeństwem poza obszarem zabudowanym. Jadąc motocyklem zbliżam się do ciągnika z przyczepą. Zwalniam, obracam się, daję kierunek, różnica prędkości to już jakieś 15km/h lub mniej, zmieniam pas, przyspieszam i... gwałtowne hamowanie. Ot kierowca z synem postanawia skręcić w lewo włączając kierunek już będąc na lewym pasie. Przepuszczam typa, ogląda się za siebie czy wszystko w porządku dopiero zdając sobie sprawę co zrobił. Przygazówka z bezsilności i jadę dalej.
Jest to skrzyżowanie. Chcąc wyjechać z drogi podporządkowanej stoi trójkąt 'ustąp pierwszeństwa'. Problem w tym że na drodze z pierwszeństwem nie ma żadnego znaku o zbliżaniu się do skrzyżowania na przestrzeni 300m, a nawet blisko kilometra (udokumentowane na nagraniu z wideorejestratora).
Zachowanie ostrożności uratowało moje 4 litery. Jednak interesuje mnie przypadek gdybym jednak uderzył w ciągnik (a uderzyłbym w sam ciągnik, przyczepę zostawił w tyle). Kogo odpowiedzialność w tym przypadku?
Przedstawiam obrazek podglądowy
1. ciągnik z przyczepą
2. motocykl
kolor zielony - drzewa/krzewy/budynki = zerowa widoczność
pionowa sciezka - droga z pierwszeństwem
pozioma sciezka - droga podporządkowana
Jest to skrzyżowanie. Chcąc wyjechać z drogi podporządkowanej stoi trójkąt 'ustąp pierwszeństwa'. Problem w tym że na drodze z pierwszeństwem nie ma żadnego znaku o zbliżaniu się do skrzyżowania na przestrzeni 300m, a nawet blisko kilometra (udokumentowane na nagraniu z wideorejestratora).
Zachowanie ostrożności uratowało moje 4 litery. Jednak interesuje mnie przypadek gdybym jednak uderzył w ciągnik (a uderzyłbym w sam ciągnik, przyczepę zostawił w tyle). Kogo odpowiedzialność w tym przypadku?
Przedstawiam obrazek podglądowy
1. ciągnik z przyczepą
2. motocykl
kolor zielony - drzewa/krzewy/budynki = zerowa widoczność
pionowa sciezka - droga z pierwszeństwem
pozioma sciezka - droga podporządkowana
Ostatnio edytowano 3/9/2016, 17:28 przez traveler, łącznie edytowano 2 razy
FZ6N '09 98HP
brak podpisu.
brak podpisu.
-
traveler - Świeżak
Ładnie to narysowałeś. Po Tobie zostałby taki czarny krzyżyk. Czy to ważne, czy miałeś pierwszeństwo?
Na skrzyżowaniu dwóch dróg, nieważne jak dobrze oznakowanym, wyprzedzać nie wolno.
Na skrzyżowaniu dwóch dróg, nieważne jak dobrze oznakowanym, wyprzedzać nie wolno.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
-
jasnoksieznik - Stały bywalec
Zapis wprowadza zakaz wyprzedzania pojazdów silnikowych na skrzyżowaniach.
niestety / stety traktor łapie się pod pojazd silnikowy.
Pytanie jest, czy to w istocie jest skrzyżowanie (patrz definicja).
Jeśli jest, to musi być znak o skrzyżowaniu z drogą podporządkowaną (jeśli wcześniej był znak D1).
W przypadku spełnienia warunku skrzyżowania przy braku wspomnianego znaku jest to ewidentne niedopatrzenie właściwego zarządcy drogi.
niestety / stety traktor łapie się pod pojazd silnikowy.
Pytanie jest, czy to w istocie jest skrzyżowanie (patrz definicja).
Jeśli jest, to musi być znak o skrzyżowaniu z drogą podporządkowaną (jeśli wcześniej był znak D1).
W przypadku spełnienia warunku skrzyżowania przy braku wspomnianego znaku jest to ewidentne niedopatrzenie właściwego zarządcy drogi.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Tak zgodnie z definicją jest to skrzyżowanie, na drogach podporządkowanych istnieje znak A7, na drodze z pierwszeństwem brak jakichkolwiek znaków określających pierwszeństwo czy nawet zwykłego skrzyżowania.
Napiszę nt. tego skrzyżowania do zarządu gminy (zarządca drogi) o uzupełnienie oznakowania. Dziękuję za odpowiedź.
//edytowane
Napiszę nt. tego skrzyżowania do zarządu gminy (zarządca drogi) o uzupełnienie oznakowania. Dziękuję za odpowiedź.
//edytowane
Ostatnio edytowano 31/8/2016, 18:27 przez traveler, łącznie edytowano 2 razy
FZ6N '09 98HP
brak podpisu.
brak podpisu.
-
traveler - Świeżak
Jeszcze coś dodam od siebie:
Ty - błąd za wyprzedzanie na skrzyżowaniu, wyżej masz opisane.
Traktorzysta - zmiana pasa ruchu bez sygnalizacji manewru słowo klucz ZAWCZASU.
Ty - błąd za wyprzedzanie na skrzyżowaniu, wyżej masz opisane.
Traktorzysta - zmiana pasa ruchu bez sygnalizacji manewru słowo klucz ZAWCZASU.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
traveler
znak D1 dotyczy drogi nadrzędnej
na drodze podrzędnej umieszcza się znak A7 lub B20
powinno również na drodze podrzędnej wystąpić stosowne oznakowanie poziome.
znak D1 dotyczy drogi nadrzędnej
na drodze podrzędnej umieszcza się znak A7 lub B20
powinno również na drodze podrzędnej wystąpić stosowne oznakowanie poziome.
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Widzę błąd, post poprawiony. Tak interesował mnie znak A7 na drogach podporządkowanych:
I właśnie brak znaku D1 na drodze nadrzędnej i/lub znaku A-6a:
Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd. Temat jak najbardziej otwarty, wysłałem zapytanie z zaistniałą sytuacją zarówno do WORD, GITD i Drogówki. Dam znać jak tylko otrzymam odpowiedź
I właśnie brak znaku D1 na drodze nadrzędnej i/lub znaku A-6a:
Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd. Temat jak najbardziej otwarty, wysłałem zapytanie z zaistniałą sytuacją zarówno do WORD, GITD i Drogówki. Dam znać jak tylko otrzymam odpowiedź
FZ6N '09 98HP
brak podpisu.
brak podpisu.
-
traveler - Świeżak
nie pomoże to.
jedyną instytucją jest w tym zakresie właściwy ustawowo zarządca drogi.
jedyną instytucją jest w tym zakresie właściwy ustawowo zarządca drogi.
-
madcap - Administrator
Pytanie brzmiało kto jest odpowiedzialny w razie wypadku/kolizji. Kto bierze na siebie 'lwią' część winy. Domyślam się że by zrobili ze mnie kozła ofiarnego, dopiero jakieś odwołanie (łącznie ze zdjęciami z przejazdu) mógłby wnieść coś do ew. sprawy. Tak, jakoś nie wierzę iż którekolwiek mi odpowie, niemniej próbuję.
FZ6N '09 98HP
brak podpisu.
brak podpisu.
-
traveler - Świeżak
tłumaczyć zawsze możesz że nie było znaku, w takich przypadkach ja mówię że trzeba używać oczu. traktory z przyczepami to jest kłopot i ja z zasady staram się wyprzedzać je w sposób najbardziej bezpieczny. Na moje byłoby to orzeczone na Twoją niekorzyść ze względu na to że jednak znaki A7 "ustąp pierwszeństwa" stoją. Dobrze że masz to zarejestrowane że brakuje znaku o skrzyżowaniu. Były takie przypadki że koleś na dziurach urwał koło, zgłosił to do gminy a następnego dnia rano stawiali już znak "kocie łby" i doopa blada bo chłop nie miał zarejestrowane że takiego znaku nie było. Czasami ktoś idzie ze sztacheta party i znak sobie weźmie. Nie wiadomo czy oznakowania nie ma, czy ktoś je sobie przywłaszczył albo skosił... Mi w piątek kobita na drodze zawracała tak jak tobie skręcał traktor tyle że ja nie wyhamowałem a udało mi się oblecieć ją bokiem po prawej bo heble nie dały rady.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
jasnoksieznik napisał(a):Ładnie to narysowałeś. Po Tobie zostałby taki czarny krzyżyk. Czy to ważne, czy miałeś pierwszeństwo?
W pełni sie tutaj zgadzam, chociaż czasem robie wyjątki gdy widzę, że jest czysto a ciągnik wlecze się niemiłosiernie, no ale to już jest kwestia indywidualna.
Podkreslam ze mam wtedy 100% pewnosc gdy widze ze nic mi nie wyjedzie ze skrzyzowania gdy bede wyjezdzal z za ciągnika z przyczepą
-
rider91 - Świeżak
• Strona 1 z 1