Zobacz wÄ…tek - Kurtka tekstylna do 600 PLN.
NAS Analytics TAG

Kurtka tekstylna do 600 PLN.

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Kurtka tekstylna do 600 PLN.

Postprzez Glenroy » 22/7/2016, 21:14

Pochwalon.
Pora i mnie tu zawitać w końcu przyszła. Potrzebuję jakiejś tekstylnej kurtki, głównie ma służyć jako uzupełnienie do kompletu służącemu przemieszczaniu się tych 15km do pracy, miałem do tego kurtkę rebelhorna, ale w czasie jazdy puściły szwy na plecach :P.
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
Glenroy
Moderator

Postprzez jasnoksieznik » 23/7/2016, 11:33

ciepła/zimna? mokra/sucha?

Daj nam szansÄ™!
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
jasnoksieznik
Stały bywalec

Postprzez Glenroy » 23/7/2016, 14:03

wiem, że takie nie istnieją, ale możliwie uniwersalna. Jeździłem swego czasu przy +35 stopniach w IXON-ie Fueller. Ogólnie zastanawiam się, czy nie dorzucić kasy i nie kupić sobie drugiej kurtki Helda Black8 albo RST Ventilator IV.
Glenroy
Moderator

Postprzez Zimny72 » 23/7/2016, 19:49

Ja bym zasugerował się szarpnąć na Spidi Street Tex: http://www.spidi.com/us_en/street-tex-jacket-27.html (otwórz link) Doświadczysz naprawdę dobrej kurtki. Held Black 8 (mam) to raczej kurtka do wypadów turystycznych tj. długie przeloty, albo gdy zimno. W lato zgrzejesz się w Heldzie, bo ma wpiętą na stałe membranę, więc to nie jest kurtka na lato i na miasto. Poza tym to bardzo fajna kurtka.

Ewentualnie w zadanej kwocie przyjrzyj się Modece Sport Mistral: http://modeka.pl/produkty-lista/sport-mistral/ (otwórz link)
Moim zdaniem taka kurtka ma sens na miasto: ocieplenie zintegrowane z membraną ma sens jak się zacznie robić zimno, a w gorąc będziesz latał w samej warstwie wierzchniej, otworzysz nawiewy i będziesz miał komfort. A jak w lato będzie zanosiło się na deszcz to w odwodzie 2-częściowa przeciwdeszczówka.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez Glenroy » 23/7/2016, 23:31

Dzięki Zimny, Spidi na pełnym wypasie, ale szczerze, na te 15km w jedną stronę wystarczy mi w zupełności taka modeka, tym bardziej, że poza korkiem na wylocie z zakładu, całkowicie omijam miasto, dlatego rozważałem też drugiego Black8 :).

Przeciwdeszczówka jeździ cały czas pod siedzeniem, zaraz obok apteczki i smaru do łańcucha :).
Glenroy
Moderator

Postprzez Zimny72 » 25/7/2016, 00:45

Bardziej obrazowo: Held Black 8 ma sens jeżeli robisz trasy min. 100 km z prędkościami 80-120 km/h albo w temperaturach <15C. To jest przedział temperaturowy odpowiadający tej kurtce i poziom odpowiedzi na wychłodzenie. Myślę, że to nie jest zakres miejski i całoroczny. Inną sprawą, że cały komplet ze spodniami Gamble jest bardzo ładny i w sumie za przyzwoite pieniądze dostajesz bardzo dużo dobrej technologii: Tactel, Humax, Sas-Tec, dobrze pomyślany krój i nawiewy.

Przyjrzyj się raczej tej Modece Sport Mistral, bo z Helda niczego podobnego nie doradzę. A najlepsze kurtki miejskie robią moim zdaniem Włosi ze Spidi.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez Glenroy » 25/7/2016, 17:00

Wiem, mam komplet Helda i służy mi właśnie w trasy. Teraz szukam czegoś na co dzień, krótkie buty, jeansy, rękawice i jakaś lekka kurtka, żeby nie wbijać się w toboły na każde 10km ;). Zastanawiam się, jak ma się porównanie RST Ventilator IV do Black8, zakładam, że to ta sama klasa ciuchów, jeżeli chodzi o wentylację etc. Też sprzęt na dłuższe przebiegi.

Jutro będę w sklepie odebrać w końcu RPHA-ST, obadam sobie RST-ka, jeszcze zajadę do intermotors zobaczę co tam mają bo zainteresował mnie jeszcze Ixon Eager.

Obadam sobie porządnie temat jutro i może jakimiś wnioskami będę mógł się podzielić :).
Glenroy
Moderator

Postprzez Zimny72 » 25/7/2016, 18:59

No to czekamy na twoje doświadczenia i wnioski. :D
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez misctm » 25/7/2016, 21:21

Co do kurtek uniwersalnych, polecam takie, z odpinanymi panelami jak:
-RetBike City
-A-Pro Aerotech
-A-Pro Turatek

Była jeszcze jedna RetBike'a ale ją wycofali ze względu na wadę. Rozchodziła się na plecach.
misctm
Świeżak

Postprzez Glenroy » 30/7/2016, 17:59

Dobra, ostatecznie dorzuciłem trochę do budżetu i wróciłem do domu w kurtce Ixon Stratus, zła? Dobra? Kwestia gustu prawdę powiedziawszy, mogła by być trochę krótsza, to fakt, ale jest niezła, do codziennego tłuczenia jak znalazł, na gorące dni praktycznie cały przód jest z siatki, w razie coś jest podpinka "przeciwwilgociowa" :D i ocieplenie, na chwilę obecną jestem w miarę usatysfakcjonowany. W następnym sezonie będzie kolejny upgrade sprzętu, z resztą co roku tak owy robię, więc jak mi coś nie będzie pasować, to się wymieni :P.

Ta Spidi Street Tex na prawdę super kurtka, ale kuźwa, nie miałem gdzie jej przymierzyć nawet, dzwoniłem po sklepach, którzy mają rzekomo sprzęt spidi, ale nie dosyć, że musiał bym ze 150km dymać, to jeszcze około miesiąca oczekiwania na coś, co nie wiadomo, czy będzie mi pasować, a kurtki potrzebowałem na wczoraj, gdyż w poprzedniej -Macna modelu nie pamiętam- poszły mi już szwy, a i tak swoje wytrzymała.
Glenroy
Moderator

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości

na górê