Zobacz wÄ…tek - dlaczego kierowcy aut nadal nas nie szanujÄ…
NAS Analytics TAG

dlaczego kierowcy aut nadal nas nie szanujÄ…

O wszystkim
_________

dlaczego kierowcy aut nadal nas nie szanujÄ…

Postprzez hanndabals » 9/5/2016, 13:25

Postanowiłem że opisze to co się stało wczoraj wieczorem.
Leciałem sobie moją ninja zx6r na szosie między miejscowościami, zacząłem delikatnie zwalniać kierunek już mam wykonywać manewr kiedy w ostatniej chwili przed tym jak zacząłem skręcać dosłownie sekunda wyprzedził mnie stary ford mondeo, gościu miał na liczniku na moje oko ze 150 na pewno więc pewnie by mnie nie pozbierali, dosłownie sekunda wcześniej i by była katastrofa. Dodam że kierunek wrzuciłem sporo wcześniej, zjechałem do osi jezdni, była godzina ok 20.00 więc półmrok nie mógł nie widzieć kierunku, oczywiści Pan ok 25L z telefonem przy uchu...
hanndabals
Świeżak

Postprzez Jarod » 9/5/2016, 15:06

I myślisz, że to dlatego, że motocyklem jechałeś?
Jarod
Świeżak

Postprzez Glenroy » 9/5/2016, 17:39

Półmrok, gość jechał ze 150km/h, wyprzedzał Cię i dojrzałeś, że miał 25 lat i gadał przez telefon, mhmm :).

BTW. Patrzenie w lewe lusterko przy wykonywaniu lewoskrętu to na prawdę przydatny odruch. W ogóle patrzenie w lusterka przy jakimkolwiek manewrze i kontrolowanie w nich co dzieje się podczas normalnej jazdy, to bardzo przydatna umiejętność. Czy to samochodem, czy motocyklem, fakt, że po lusterkach łypię w zasadzie tak samo często jak patrzę przed siebie, przy hamowaniu w zasadzie cały czas mam oko zawieszone na lusterku, uratowało mi dupę już dziesiątki razy ,dlatego każdemu cały czas powtarzam jak mantrę, że lusterka nie gryzą i warto w nie co chwilkę zerknąć, a przy jakimkolwiek manewrze powinna być to w zasadzie konieczność i uwierz mi, że gdybyś lusterek używał, to pędzący pan w mondeo na pewno by Cię nie zaskoczył na lewym pasie ;).
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
Glenroy
Moderator

Postprzez hanndabals » 9/5/2016, 17:53

W lusterko patrzyłem, jechał za mną, a nagle znalazł się przede mną, a i owszem dostrzegłem że był młody i gadał przez telefon, po waszej reakcji to patrzę że się wzorowo zachował ten kierowca...
a tak PS. Glenroy to autem mam przejechane setki tysięcy km i wiem jak używać lusterek jadąc jakim kolwiek pojazdem;)
hanndabals
Świeżak

Postprzez Glenroy » 9/5/2016, 20:20

hanndabals napisał(a):W lusterko patrzyłem, jechał za mną, a nagle znalazł się przede mną, a i owszem dostrzegłem że był młody i gadał przez telefon, po waszej reakcji to patrzę że się wzorowo zachował ten kierowca...
a tak PS. Glenroy to autem mam przejechane setki tysięcy km i wiem jak używać lusterek jadąc jakim kolwiek pojazdem;)

Tak, tak, jak każdy kierowca, z którego zdaniem się nie zgadzasz, przejechałeś miliony kilometrów i masz niedoścignione doświadczenie i paszport polsatu. Ja tylko w ten weekend zrobiłem 6000km i nie czuję się z tego powodu jakoś szczególnie ;).
Nie pochwalam zachowania tego kierowcy bo to zwykły debil jakich na drogach pełno, mi we czwartek taki manewr odwalił motocyklista, tylko że właśnie już wcześniej widziałem w lusterku, że nie ma zamiaru hamować, jeszcze wcześniej inny od osi jezdni skręcił w prawo na swoją posesję, bez kierunku, bez świateł stopu, też prawie się poskładałem na asfalcie bo zajechał mi drogę, ale po stanie moto i sposobie jazdy automatycznie trzymałem dystans, motocyklista motocykliście taki zgotował los...miałem też wątpliwą przyjemność dachować przez motocyklistę, mam teraz napisać, czemu motocykliści nadal nie szanują kierowców puszek? Którymi sami w zdecydowanej większości też są. Jak ktoś jest baranem, to pozostanie nim bez względu na to, czym się porusza, więc ciągłe jechanie puszka vs. moto jacy to inni są beznadziejni, a jaki to ja jestem bez winy, jest po prostu durne. Każdemu zdarza się zrobić rzeczy, o których później wstydzi się mówić, jeden się zagapi, drugi jest zwykłym debilem bez wyobraźni i oni nas przed sobą nie obronią, dlatego wszelakie manewry wymagają dużo większej uwagi niż patrzenie, czy tylko z przeciwka nic nie jedzie.
Nie wierzę w te setki tysięcy kilometrów, bo na prawdę, miałem problemy z zachowaniem się ludzi na drodze przez może pierwsze dwa lata posiadania prawka, później z co każdym następnym kilometrem, obserwując drogę, już podświadomie wychwytuje się podejrzanego gościa w lusterku, czy przed sobą, któremu automatycznie poświęca się więcej uwagi.
Glenroy
Moderator

Postprzez lagiboy » 9/5/2016, 22:27

ja wczoraj jak jechałem sobie pojeździć, na dwupasmówce koleś niebieską octavią jechał non stop prawym pasem (Anglia) a lewy był wolny i ni ch*** nie chciał mi zjechać, przejechałem tak za nim dwa duże ronda i w końcu się wkurwiłem i go pyknąłem lewą stroną. Koleś mnie strąbił i w zadość uczynieniu pokazałem mu .i.. międzynarodowy znak pokoju.
Pytanie kto w tej sytuacji był debilem? koleś który nadużywa prawego pasa i ma wszystko w dupie czy ja który stracił cieprliwość... blokowanie szybkiego pasa gdy lewy jest wolny jest wykroczeniem, wyprzedzanie po lewej o ile nie jesteś w terenie zabudowanym też jest wykroczeniem. No i co Pan mi wymyśli Panie kolego?
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez janinapotoczek » 10/5/2016, 09:05

Każdy motocyklista jest w gorszej sytuacji bo w jego przypadku wypadek z konfrontacją z autem może skończyć się poważnymi konsekwencjami. Kierowca jedzie sobie autkiem i ma tysiąc myśli w głowie na pewno nie bezpieczeństwo innych użytkowników ruchu.
janinapotoczek
Świeżak

Postprzez hanndabals » 10/5/2016, 11:14

I właśnie o to mi chodziło że nas mają we d... ja jak jadę pudłem to jak widzę moto to od razu większa koncentracja żeby mu w jaki kolwiek sposób nie utrudniać
hanndabals
Świeżak

Postprzez Kaai » 10/5/2016, 19:45

to dobre mondeo, jechal za toba a ty skrecales wiec zwalaniles i nagle mial 150 i byl kolo ciebie.

co tam mial za silnik? 4.4 v8?

nic nowego nie odkryles, ludzie nie patrza i tyle, takich sytauacji tylko ze duzo grozniejszych bedziesz mial kilka-nascie w sezonie
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez kamilidzik » 13/5/2016, 10:12

Obejrzyjcie sobie serię polskie drogi. Ogólnie nie wiadomo kiedy trafisz na debila na drodze. Ja trafiam dosyć często...
kamilidzik
Świeżak

Postprzez Gruby18976 » 16/5/2016, 10:57

Najpierw patrz w lusterko, nigdy nie ufaj innym na drodze
Gruby18976
Świeżak

Postprzez rzem1 » 21/5/2016, 22:29

Prawda jest taka, że wielu motocyklistów również nie szanuje kierowców samochodów. Kij ma zawsze dwa końce.
rzem1
Świeżak

Postprzez Glenroy » 22/5/2016, 00:39

lagiboy napisał(a):No i co Pan mi wymyśli Panie kolego?

Ale to, że do mnie? :)
Glenroy
Moderator

Postprzez lagiboy » 22/5/2016, 02:07

Glenroy napisał(a):

zdurniałeś? :)
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez Glenroy » 22/5/2016, 14:44

lagiboy napisał(a):
Glenroy napisał(a):

zdurniałeś? :)

Wybacz :). Mój mózg jechał wczoraj na wysokich oktanach :D
Glenroy
Moderator

Powrót do Hydepark

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 28 gości

na górê