nie zgadza sie rozstaw osi
• Strona 1 z 1
nie zgadza sie rozstaw osi
pomiar rozstawu osi zwykla miara wskazuje na to, ze rozni sie od danych producenta o ok. 20mm. Czy moze byc to spowodowane innym ustawieniem, polozeniem zawieszenia? czy moto zdecydowanie po dzwonie i przekoszona glowka ramy? Oczywiście wziąłem pod uwagę przesunięcie osi tylnej zwiazanej z naciągiem łańcucha.
Punkty od których zaczynałem i kończyłem pomiar to środki osiek kół )rysunek A). Może powinienem mierzyć to od prawej strony ośki przedniej do prawej strony ośki tylnej (rysunek B)?
(otwórz link)
Punkty od których zaczynałem i kończyłem pomiar to środki osiek kół )rysunek A). Może powinienem mierzyć to od prawej strony ośki przedniej do prawej strony ośki tylnej (rysunek B)?

- Załączniki
-
pomiar.png
- (9.57 KiB) Pobrane 9 razy
- apiro
- Świeżak
grzec napisał(a):20cm różnicy po dzwonie to raczej nie możliwe a rozstaw osi jak sama nazwa mówi mierzymy od osi do osi koła.
20mm to 2cm

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
wlasnie zdania sa podzielone. poczytalem troche i ludzie pisza ze rozstaw osi jest to odleglosc od srodka przedniej osi do srodka regulacji oski na wahaczu
np. http://www.motocykl-online.pl/technika/ ... nie,3138,1
"D. Rozstaw osi. Zazwyczaj podaje się rozstaw osi w środku zakresu regulacji łańcucha."
np. http://www.motocykl-online.pl/technika/ ... nie,3138,1
"D. Rozstaw osi. Zazwyczaj podaje się rozstaw osi w środku zakresu regulacji łańcucha."
- apiro
- Świeżak
Regulacja łańcucha to raz, dwa zawieszenie musi swobodnie "wisieć" więc moto nie powinno stać na kołach. wg mnie tu się odnajdą te dwa centy, jeszcze możliwe że na półkach ktoś obniżał/podnosił. Jeśli się prowadzi prosto, na winklach to ja bym się nie martwił.
No place, no race - Mick Doohan
-
MisieqMP - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości