Wszystko o kaskach motocyklowych, pytania o cenÄ™, opinie
Rura napisał(a):Nowe prawa fizyki odkrywasz Kolego. Z M-ki czyli rozmiaru większego nagle S-ka Ci się zrobi? Coś Ci się ten teges... pomerdało tak jakby. Tak samo 2XL skurczy się do L jeden z lepszych żartów jakie ostatnio słyszałem.
Racja! Od szybkości pisania popierdzielił mi się kierunek - oczywiście odwrotnie L-ka wygniecie się do XL-ki albo 2XL-ki, a S-ka do M-ki. To oznacza że trzeba przeczytać własny post po zatwierdzeniu. Dzięki za konstruktywną uwagę.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Co powiecie o HJC R-PHA 10? wiem że to kask sportowy do bardziej pochylonej pozycji ale myślę że tak bardzo chwalona wentylacja i tak będzie działała w miarę dobrze (jeżdżę fazerem). Generalnie szukam kasku do 1000zł (może być używka w dobrym stanie) z dobrą wentylacją, najlepiej z blendą i generalnie wszystkim co najlepsze w kaskach w tej cenie.
- kefis
- Świeżak
A z używanych? im dłużej o tym myślę tym bardziej wydaje mi się że lepiej kupić 2 letnią używkę o klasę wyżej niż jakiś gorszy jakościowo kask w tej samej cenie jeśli nie ma jakiś większych przygód co będzie widoczne na zdjęciach, a wnętrze o ile jest wyjmowane mogę sobie wymienić jeśli będzie taka potrzeba.
- kefis
- Świeżak
W przypadku kasków używki nie są polecane. Często na pierwszy rzut oka nie widać powypadkowej przeszłości, a kask drugi raz już poprawnie nie zadziała. Nie mam czasu się rozpisywać, więc podrzucę po prostu linka do piewszego lepszego artykułu gdzie pewnie wiekszość na ten temat została powiedziana
http://namasce.pl/czy-warto-kupic-uzywa ... tocyklowy/
Jedynym wyjątkiem jak dla mnie to kupowanie używanego kasku z wysokiej półki pod kątem treningów na torze. Tam istotny jest duży wizjer i dobra aerodynamika, a szansa przydzwonienia w coś głową jest minimalna. Nawet jak nam zakręt nie wyjdzie to jesteśmy złożeni praktycznie przy ziemi.
http://namasce.pl/czy-warto-kupic-uzywa ... tocyklowy/
Jedynym wyjątkiem jak dla mnie to kupowanie używanego kasku z wysokiej półki pod kątem treningów na torze. Tam istotny jest duży wizjer i dobra aerodynamika, a szansa przydzwonienia w coś głową jest minimalna. Nawet jak nam zakręt nie wyjdzie to jesteśmy złożeni praktycznie przy ziemi.
-
SlowMotion - Świeżak
Przestań straszyć, wiem że kask jest jednorazowy ale masa ludzi sprzedaje używane kaski bo ich stać na lepszy czy nie pasuje im wentylacja,wyciszenie czy cokolwiek. Sam zaliczyłem dzwona przy 50km/h w ls2 który wyszedł z wypadku z jednym niewielkim przerysowaniem więc wiem że takie kaski na pierwszy rzut oka nie wyglądają jak po dzwonie i wiem też jak odróżnić rysy powstające w wyniku tarcia o asfalt od tych użytkowych. Ponawiam pytanie: jakie fajne używane kaski można znaleźć na portalach aukcyjnych do 1000zł. np ostatnio widziałem gt air za 900zł na zdjęciach w dobrej jakości nie było widać żadnych większych rys nie kupiłem go tylko dla tego że ktoś mnie uprzedził.Pytanie w wersji dla osób które nie chcą polecać używek do 1000zł: jakie NOWE kaski polecacie do kwoty 1500-1700zł ?
- kefis
- Świeżak
Normalnie powiedziałbym, że ten który najlepiej leży na głowie, ale jak czytam co do tej pory napisałeś to moim zdaniem najlepszy dla Ciebie będzie ten, który będzie miał doklejoną metkę z jak najwyższą ceną katalogową.
Dobrze dopasowany kask za 1000zł > 2 letni, używany kask z drugiej ręki, który kiedyś kosztował 2000zł.
Przymierz sobie rpha10+ i jak będzie dobrze pasował to w podstawowym malowaniu za tysiaka go kupisz i będziesz zadowolony. A jak nie to po prostu poluj na to 'co się trafi' w używkach i nie pytaj nikogo o zdanie.
Dobrze dopasowany kask za 1000zł > 2 letni, używany kask z drugiej ręki, który kiedyś kosztował 2000zł.
Przymierz sobie rpha10+ i jak będzie dobrze pasował to w podstawowym malowaniu za tysiaka go kupisz i będziesz zadowolony. A jak nie to po prostu poluj na to 'co się trafi' w używkach i nie pytaj nikogo o zdanie.
-
SlowMotion - Świeżak
SlowMotion napisał(a):Normalnie powiedziałbym, że ten który najlepiej leży na głowie, ale jak czytam co do tej pory napisałeś to moim zdaniem najlepszy dla Ciebie będzie ten, który będzie miał doklejoną metkę z jak najwyższą ceną katalogową.
Zgadzam się. Szczególnie z ostatnim zdaniem- wtedy przecież masz szansę na przymiarkę, na to że kask ułoży się do Twojej głowy, że jak otworzysz tą wyczekaną paczkę i założysz kask na głowę, a tu okaże się że poprzedni właściciel miał więcej ciała w okolicach skroni i policzków przez co kask ma minimalny luz na boki to stwierdzisz- "aaaa tyle trochę to przecież nie zaszkodzi".
Polecam ten styl życia
-
kravec - Administrator
Zależy do czego. W nowy i jak masz szybko jeździć, a hałas nie przeszkadza, to jak najbardziej - to bardzo dobry kask. Jak masz zamiar jeździć turystycznie i wkurzają Cię stopery - to sobie odpuść.
Daytona, MW, GT... byle latało .
- Rura
- Świeżak
FG-15 to model sprzed dobrych paru lat. Jego aerodynamika czy wyciszenie może (ale nie musi) odstawać od dzisiejszych standardów. Mimo wszystko jeśli nówka w tej cenie to myślę że nie jest to najgorsza opcja, bo alternatywa to kaski z plastiku.
-
SlowMotion - Świeżak
Mi zalezy zeby przedewszystkim na dobrym wytlumieniu halasów.Na pierwszy kask chce przeznaczyc 700ziko.Mierzylem s700 z sharka z pinlockiem , malowany za 649zl , ale opinie o tym kasku sa bardzo rozbierzne wiec sie wstrzymałem.Na dzien dzisiejszy nie mam bladego pojecia co kupic .Chlopaki poratujcie
- boxer87
- Świeżak
Za 700PLN kupisz już HJC FG-15 (następca FG-15).
Sam latam i jestem zadowolony.
Na mojej głowie leży idealnie - po 1,5 sezonu nie wygniótł się i nie 'lata' na głowie jak wiadro.
A co go głośności - jeżdżę (jeździłem) na nakedach i co bym nie założył to było zawsze głośno. Wiec w trasę i powyżej 120km/h zatyczki za 3zł są najlepszym rozwiązaniem.
Obawiam się że w tej kwocie to masz wybór pomiędzy kaskiem głośnym a bardzo głośnym
Sam latam i jestem zadowolony.
Na mojej głowie leży idealnie - po 1,5 sezonu nie wygniótł się i nie 'lata' na głowie jak wiadro.
A co go głośności - jeżdżę (jeździłem) na nakedach i co bym nie założył to było zawsze głośno. Wiec w trasę i powyżej 120km/h zatyczki za 3zł są najlepszym rozwiązaniem.
Obawiam się że w tej kwocie to masz wybór pomiędzy kaskiem głośnym a bardzo głośnym
-
qubus333 - Świeżak
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości