wypadek
• Strona 1 z 2 • 1, 2
wypadek
Witam wszystkich miałem wypadek samochód nie udzielił mi pierwszeństwa Nino i było duże booom. Ja oraz moja dziewczyna spędziliśmy ponad 2 tyg w szpitalu . pasażerka z auta prawdopodobnie nie będzie mogła chodzić. Sprawa trafiła do sądu ponieważ jechałem trochę za szybko. I tu mam pytanie czy całą wina jest po stronie kierowcy auta? Jechałem ok 80 na 50 czy to ma jakieś znaczenie co do ustalenia z czyjej winy był wypadek?
- brzeczyszczykiewicz89
- Świeżak
Spoko
biegly ustali ile faktycznie jechales i wtedy z Toba pojada.
Osmiele sie stwierdzic, ze zostanie Ci przypisana czesc winy. Ile %% tehgo bedzie, o tym zadecyduje sad.

biegly ustali ile faktycznie jechales i wtedy z Toba pojada.
Osmiele sie stwierdzic, ze zostanie Ci przypisana czesc winy. Ile %% tehgo bedzie, o tym zadecyduje sad.

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
Czy na podstawie samych uszkodzeń biegły może obliczyć prędkość z jaką jechałem jeśli nie ma żadnych śladów hamowania?
- brzeczyszczykiewicz89
- Świeżak
Na ile %uszczerbku na zdrowiu mogę liczyć?
otwarte złamanie z przemieszczeniem kości lokciowej prawej
Złamanie kości nadgarstka prawego stabilizacja drutem na 2miesiąca oraz gips na 3 miesiące
Otwarte złamanie kości promieniowej lewej ze skreceniem oraz skroceniem i dużym ubytkiem kostnym ok 6 cm musiałem mieć robiony przeszczep kości z biodra
Otwarte złamanie kości lokciowej lewej z wydluzeniem
złamana łopatka prawa
złamany wyrostek poprzeczny L1
wstrząs mózgu z częściową amnezja
liczne blizny na obu rękach po ok 10-15cm
Lewa ręka prawdopodobnie będzie nieruchoma w nadgarstki oraz skrocila się o ok 3cm
Złamanie kości nadgarstka prawego stabilizacja drutem na 2miesiąca oraz gips na 3 miesiące
Otwarte złamanie kości promieniowej lewej ze skreceniem oraz skroceniem i dużym ubytkiem kostnym ok 6 cm musiałem mieć robiony przeszczep kości z biodra
złamana łopatka prawa
Lewa ręka prawdopodobnie będzie nieruchoma w nadgarstki oraz skrocila się o ok 3cm
- brzeczyszczykiewicz89
- Świeżak
brzeczyszczykiewicz89 napisał(a):Na ile %uszczerbku na zdrowiu mogę liczyć?
złamana łopatka prawa
Ty naprawde liczysz na to, ze ktokolwiek bedzie w stanie Ci na to pytanie odpowiedziec ?
Odpal moze szklana kule albo powroz z fusow, moze cos sensownego wyskoczy, przynajniej do czasu gdzie sedzia napluje Ci w te fusy i rozbije szklana kule.
Jezeli stwierdzi, ze miales wspolwine to i tak dosteniesz tylko %% jekiejs sumy X
Jechalbys ladnie przepisowo, Dostal bys zwrot wszystkiego a ta, to ? ? ? ? ..........

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
Wina będzie procentowa, ale jeśli oblicza że jadąc z prawidłowa prędkościa byscie się minęli to ten procent może być dość znaczący. Wiem, przerabialem to swego czasu.
Tak dla ciekawostki jeszcze napisze. W moim przypadku sprawa trafiła najpierw do cywila i tam zakończyła się dla mnie negatywnie (80% winy). (Nie)stety wyszło na jaw że sprawca wypadku to wojskowy i sprawa została ponownie sprawdzona przez prokuraturę wojskową i przydzielili mi 30% winy. Oj taka polska sprawiedliwość
Tak dla ciekawostki jeszcze napisze. W moim przypadku sprawa trafiła najpierw do cywila i tam zakończyła się dla mnie negatywnie (80% winy). (Nie)stety wyszło na jaw że sprawca wypadku to wojskowy i sprawa została ponownie sprawdzona przez prokuraturę wojskową i przydzielili mi 30% winy. Oj taka polska sprawiedliwość

FZ6N '09 98HP
brak podpisu.
brak podpisu.
-
traveler - Świeżak
Chodzi mi o to że niejeden z forumowiczów miał wypadek i doznał jakiś obrażeń więc mniej-więcej mógłby dowiedzieć się ile %jest za np. Złamaną rękę
- brzeczyszczykiewicz89
- Świeżak
Re: wypadek
Na pewno mniej niż za:
Sztywne procenty i kwoty do nich przypisane (o ile mi wiadomo) masz tylko od swojego ubezpieczyciela w polisie NNW.
Żeby wyciągnąć coś od sprawcy musisz poczekać na wyrok sądu, który potwierdzi jego winę, lub nie
To było na skrzyżowaniu? Była ograniczona widoczność (zakręt, górka)?
brzeczyszczykiewicz89 napisał(a):pasażerka z auta prawdopodobnie nie będzie mogła chodzić
Sztywne procenty i kwoty do nich przypisane (o ile mi wiadomo) masz tylko od swojego ubezpieczyciela w polisie NNW.
Żeby wyciągnąć coś od sprawcy musisz poczekać na wyrok sądu, który potwierdzi jego winę, lub nie

To było na skrzyżowaniu? Była ograniczona widoczność (zakręt, górka)?
- Tofcio82
- Świeżak
- brzeczyszczykiewicz89
- Świeżak
Definicje uszczerbku na zdrowiu znajdziesz w polisie ubezpieczeniowej, n.p.:
https://www.pzu.pl/c/document_library/g ... upId=10172
Oczekujesz wyplaty z ubezpieczenie twojego czy przeciwnika wypadku?
W drugim wypadku kwota zostanie zmniejszona, jesli dostaniesz czesc winy.
To w jakim stanie byli inni uczestnicy wypadku nie ma znaczenia - kazdego poszkodowanego liczy sie osobno.
https://www.pzu.pl/c/document_library/g ... upId=10172
Oczekujesz wyplaty z ubezpieczenie twojego czy przeciwnika wypadku?
W drugim wypadku kwota zostanie zmniejszona, jesli dostaniesz czesc winy.
To w jakim stanie byli inni uczestnicy wypadku nie ma znaczenia - kazdego poszkodowanego liczy sie osobno.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
- brzeczyszczykiewicz89
- Świeżak
traveler napisał(a):Wina będzie procentowa, ale jeśli oblicza że jadąc z prawidłowa prędkościa byscie się minęli to ten procent może być dość znaczący. Wiem, przerabialem to swego czasu.
He, he,
rozumiem, ze byles czysty jak diament

To i tak miales szczescie, ze tylko 30 % a nie 7O %

- andy7
- Moderator
andy7 napisał(a):
He, he,
rozumiem, ze byles czysty jak diament![]()
![]()
![]()
To i tak miales szczescie, ze tylko 30 % a nie 80 %
miałem częściową winę i nawet zgodzę się z tym (ostatecznym) procentem

niezależnie od wyroku, procentów, odszkodowań, zdrowia to mi nie przywróciło

jednak muszę przyznać, że 10.000h jazdy nie daje takiej nauki jak wypadek

FZ6N '09 98HP
brak podpisu.
brak podpisu.
-
traveler - Świeżak
traveler napisał(a):niezależnie od wyroku, procentów, odszkodowań, zdrowia to mi nie przywróciło
No niestety.
Jezdzi sie szybciej to trzeba sie z tym liczyc - niestety, nie jestes odosobniony.

- andy7
- Moderator
brzeczyszczykiewicz89 napisał(a):Tak na małym skrzyżowaniu długi odcinek prostej drogi
Prosty odcinek drogi i dobra widoczność przemawiają na Twoją korzyść; mimo większej prędkości Twoje pojawienie się nie było niespodzianką.
Skrzyżowanie wręcz przeciwnie. Obowiązuje tu zachowanie szczególnej ostrożności nawet, jeśli masz pierwszeństwo.
Daj znać ile tych "procentów" dostałeś.
Powrotu do zdrowia życzę.
- Tofcio82
- Świeżak
- gasadar
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości