600cm a A2?
• Strona 1 z 1
600cm a A2?
Witam, moje pytanie jest takie czym się różną motocykle (o pojemności 600 cm i większe) zablokowane mechanicznie na A2? Chodzi mi o to czy taki motocykl zachowuje się caly czas jak na 600-tki przystało czy po prostu jego prędkość max jest mniejsza, przyspieszenie jest mniejsze itp.? Dajcie znać jak to wygląda? Pozdrawiam.
- Mavlox
- Świeżak
Zarowno przyspieszenie jak i V-max sa mniejsze. Przy przespieszeniu nie jest to jednak az tak rzucajace sie w oczy, bo nawet motocykl zdlawiony do 25 kW ( 34 KM ) przyspiesza lepiej niz kazda jedna pucha.
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
Najlepiej podaj konkretny model będzie łatwiej zweryfikować, czy się tym będzie wogóle na A2 dało jeździć, bez urwania jaj przez policję
Motocykle sportowe sÄ… do jazdy sportowej, a nie do nauki.
-
SkoQ - VIP Åšcigacz.pl
a2 motocykl zdławiony a nie zdławiony
Brakuje mocy ^^, po drugie wraz ze wzrostem obrotów moc nie jest odczuwalna (bo jej nie ma - na wykresie z chamowni to widać). Lepiej zdławić motocykl, zarejestrować na a2 i odławić, a jeśli ktoś nie chce tak robić to polecam kupić coś z mniejszą pojemnością o tej samej liczbie kucy bo moc rośnie stopniowo wraz ze wzrostem obrotów, czyli tak jak powinno być, pozdrawiam
- PawelcioSevenfifty
- Świeżak
Tutaj masz wykaz motocykli którymi można się poruszać mając A2
viewtopic.php?t=99301&postdays=0&postorder=asc&start=60
viewtopic.php?t=99301&postdays=0&postorder=asc&start=60
-
Tristello - Świeżak
Re: a2 motocykl zdławiony a nie zdławiony
PawelcioSevenfifty napisał(a):Brakuje mocy ^^, po drugie wraz ze wzrostem obrotów moc nie jest odczuwalna (bo jej nie ma - na wykresie z chamowni to widać). Lepiej zdławić motocykl, zarejestrować na a2 i odławić, a jeśli ktoś nie chce tak robić to polecam kupić coś z mniejszą pojemnością o tej samej liczbie kucy bo moc rośnie stopniowo wraz ze wzrostem obrotów, czyli tak jak powinno być, pozdrawiam
Co znaczy brakuje mocy ? Bo w realu moze okazac sie, ze bardziej brakuje czy to umiejetnosci czy to praktyki.
To co polecasz jest nielegalne, przed zrobieniem tego radze najpierw kupic sobie spory lawal liny i znalesc odpowiednia galaz, bo gdy faktycznei cos sie stanie, tylko to Ci zostanie.
Jezdziles kiedys wogole zdlawionym sprzetem, raczej nie.
| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, ogólnie chodzą mi takie motocykle po głowie jak np. Yamaha Fazer 600, Honda CBR 600, Suzuki SV 650S Mam na oku hondę CBR 600, która jest na A2 i przymierzam się do kupna z tym, że podczas kontroli mogę (tak mi się wydaję) załapać mandacik jak się Pan policjant doczepi
- Mavlox
- Świeżak
No właśnie! I tu jest problem, co jeśli taka honda ma w dowodzie wpisane 35kW, moc jest odblokowana a będe miał kontrolę? Od razu jakiś mandat czy to zalezy od tego czy sie policja doczepi? I jak to wygląda z przeglądem? Nie będzie problemow zeby go normlnie zrobić?
- Mavlox
- Świeżak
Kilka suchych faktów.
1. Posiadasz kat A2
2. Chcesz kupić CBR która ma wpisane 35kW w dowodzie.
3. Cytat z ustawy o kategoriach prawa jazdy: "A2- motocykli o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy nieprzekraczającym 0,2 kW/kg oraz niepochodzące od pojazdów o mocy przekraczającej dwukrotność mocy takiego motocykla,"
4. Pomocny spis motocykli które można zablokować i legalnie poruszać się nimi mając kat A2 :http://forum.scigacz.pl/viewtopic.php?t=99301&postdays=0&postorder=asc&start=60&sid=fa3f94dadd5a8552bbbd649a9b0d92b3 (otwórz link)
5. Kara za nie posiadanie kategorii= 300zł, kara za nie posiadanie prawa jazdy=500zł
(jeśli coś poknociłem to proszę mnie poprawić)
Jesli kierujesz motocyklem który "nie łapie się" na kat A2 to w razie kontroli otrzymujesz mandat (policjanci też znają przepisy).
Przeglądu motocykl nie powinien przejść jeśli masz pełną moc, ale znajac życie mało kto to sprawdza i podbija przegląd.
W razie wypadku, ubezpieczyciel unika wypłacenia odszkodowania, ponieważ w świetle prawa poruszałeś się motocyklem, na którego prowadzenie nie masz uprawnień. Jeśli w wypadku ktoś ucierpi to Ty najpewniej będziesz miał sprawę w sądzie i może zostać orzeczony wyrok o dożywotnim wypłacaniu renty poszkodowanemu.
Tyle w temacie, decyzje podejmij sam. Tutaj nikt nie przytaknie Ci na motocykl który "nie łapie się" na kat A2. Po to są przepisy aby ich przestrzegać.
1. Posiadasz kat A2
2. Chcesz kupić CBR która ma wpisane 35kW w dowodzie.
3. Cytat z ustawy o kategoriach prawa jazdy: "A2- motocykli o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy nieprzekraczającym 0,2 kW/kg oraz niepochodzące od pojazdów o mocy przekraczającej dwukrotność mocy takiego motocykla,"
4. Pomocny spis motocykli które można zablokować i legalnie poruszać się nimi mając kat A2 :http://forum.scigacz.pl/viewtopic.php?t=99301&postdays=0&postorder=asc&start=60&sid=fa3f94dadd5a8552bbbd649a9b0d92b3 (otwórz link)
5. Kara za nie posiadanie kategorii= 300zł, kara za nie posiadanie prawa jazdy=500zł
(jeśli coś poknociłem to proszę mnie poprawić)
Jesli kierujesz motocyklem który "nie łapie się" na kat A2 to w razie kontroli otrzymujesz mandat (policjanci też znają przepisy).
Przeglądu motocykl nie powinien przejść jeśli masz pełną moc, ale znajac życie mało kto to sprawdza i podbija przegląd.
W razie wypadku, ubezpieczyciel unika wypłacenia odszkodowania, ponieważ w świetle prawa poruszałeś się motocyklem, na którego prowadzenie nie masz uprawnień. Jeśli w wypadku ktoś ucierpi to Ty najpewniej będziesz miał sprawę w sądzie i może zostać orzeczony wyrok o dożywotnim wypłacaniu renty poszkodowanemu.
Tyle w temacie, decyzje podejmij sam. Tutaj nikt nie przytaknie Ci na motocykl który "nie łapie się" na kat A2. Po to są przepisy aby ich przestrzegać.
-
Tristello - Świeżak
Jeżeli masz legalnie zdławioną 600, bo takimi np można poruszać się w Niemczech, to w Polsce bez problemu ją zarejestrujesz , ale na A2 w Polsce nie wolno się nią poruszać. W dowodzie będziesz miał napisaną pełną moc motocykla, lecz będzie ona przekreślona natomiast pod nią będzie moc po zdławieniu. A co do policjanta, który będzie to sprawdzał wystarczy, że odkręci manetkę, jeżeli będzie odblokowane moto to po porostu przeciągnie ją do końca. W 600 z blokadą na manecie, można ją tylko niewiele odkręcić. I teraz nie wiem czy blokada na manetce to jest jedyny sposób na zdławienie, ale tak zdławioną 600 możesz kupić np w Niemczech prosto z salonu.
- Lucekk
- Świeżak
Poprawi mnie ktoś, bo nie wiem czy dobrze ogarnąłem. Czy Honda CBR 600 F4 kwalifikuje się na a2? Niby ma 170 kg, a przy 9 tys obrotów ma 25kw i 34 km. Chodzi mi o np taką
http://otomoto.pl/oferta/honda-cbr-600- ... 30f8108a79
http://otomoto.pl/oferta/honda-cbr-600- ... 30f8108a79
-
myz - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motocykle na kategorie A2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości