Zobacz wątek - Kask- do 600 zł
NAS Analytics TAG

Kask- do 600 zł

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Postprzez A7 x » 22/7/2015, 12:05

Mam cichą nadzieję, że jednak trafiłem z rozmiarem i wymiarami mojej czaszki.
Mam mały garnek, widziałem to już przy kupnie kasku narciarskiego :D
Cóż, jak się uda, będę bardzo zadowolony, jeśli nie, pozostanie mi odesłać i podjechać do sklepu stacjonarnego i przymierzać.
A7 x
Świeżak

Postprzez Movi » 22/7/2015, 12:22

Właśnie to jest bez sensu, czekanie na przesyłkę, mierzenie, odsyłanie- szkoda czasu. W sklepie stacjonarnym jak dobrze pogadasz to kupisz lepiej niż przez neta, a na miejscu przymierzysz i Ci ktoś kumaty podpowie.
Movi
Moderator

Postprzez A7 x » 22/7/2015, 13:36

Pewnie, że przymierzyć sobie na spokojnie, ocenić jakość, wykonanie itp jest zawsze najlepszą opcją.
Jutro się okaże, czy będę zmuszony wybrać się do Wro, czy zakup jednak będzie trafiony i kask ze mną zostanie.

Przy okazji- może polecicie jakąś godną uwagi kominiarkę ?
Wszystkie, które oglądałem mam wrażenie, że są dosyć grube, a szukam czegoś typowo na lato, możliwie najbardziej przewiewnego.
A7 x
Świeżak

Postprzez SlowMotion » 22/7/2015, 14:01

Kominiarka od brubecka jest z dość cienkiego materiału
SlowMotion
Świeżak

Postprzez princessa » 22/7/2015, 15:53

A7 x nie wypłacisz się w tych piwach :D
zobaczysz bd zadowolony o ile trafisz z rozmiarem. Najlepiej kupować w sklepie stacjonarnym wszystko motocyklowe jeśli już to przynajmniej zmierzyć, zobaczyć w sklepie chociaż w moim wypadku damskich rzeczy w sklepach stacjonarnych szukać ze świeczką;/ i dopiero po zapoznaniu się z rozmiarem zamawiać przez neta ;) A malowanie ma fajne ale mat trochę bd ciężki w utrzymaniu.
princessa
Świeżak

Postprzez A7 x » 22/7/2015, 16:29

Chyba będę musiał sprzedać jednak ten kask, żeby te kraty browarów spłacić :shock:
Okey, trzymam za słowo z tym zadowoleniem-jak coś, to już wiem gdzie reklamować w razie czego :twisted:
Też mi się malowanie podobało, ciekawe jak to w realu będzie wyglądało.
Nie chciałem zupełnie matowego (chociaż był tańszy), bo jednak wszystko byłoby na tym widać, tutaj jest szansa, że grafika troszeczkę rozproszy ewentualne odciski, czy inne cuda.

Dziękuję Wam raz jeszcze za pomoc, bo wybór o ile wydawał mi się na początku łatwy, to tutaj się okazało, że im dalej w las, tym więcej drzew.
Mam nadzieję, że kiedyś będzie okazja razem pośmigać :D
A7 x
Świeżak

Postprzez princessa » 22/7/2015, 16:59

A7x maty albo się je lubi albo nie paluchy odciśnięte mi najbardziej przeszkadzają :/ nie tylko ty miałeś problem z wyborem ja również ;) to jest normalne. Miejmy nadzieje że kiedyś się spotkamy bo czekam na swoje piwo :D
princessa
Świeżak

Postprzez A7 x » 22/7/2015, 17:11

Czytałem Twoje wcześniejsze poty i nawet zawiesiłem oko na zdjęciu... w kasku 8)
Widziałem, że też walczyłaś od niższej kwoty, a skończyło się jak zwykle...
Okey, obiecałem, to wypada słowa dotrzymać- napisałem PW :lol:

Jutro wrzucę foty i dam znać, czy głowa jest ok, czy trzeba będzie zmniejszyć.
A7 x
Świeżak

Postprzez lagiboy » 22/7/2015, 21:30

ja mam matowy lakier na moto i powiem że nie mam problemów z utrzymaniem go w czystości.
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez Movi » 23/7/2015, 09:01

Lagi mat na motocyklu a mat na kasku to dwie różne rzeczy :)

Maty na motocyklu mega łatwo utrzymuje się w czystości i o dziwo są trudniejsze do zarysowania niż klasyczny lakier (sam byłem w ciężkim szoku).

Na kasku niestety widać paluchy...
Movi
Moderator

Postprzez Zimny72 » 23/7/2015, 15:51

Co do koloru kasku - miałem czarne i w macie i w połysku. Ale od czasu, gdy pewna baba wyjeżdżając z podporządkowanej o mało mnie nie staranowała, przepraszając "Ja pana w tych czerniach kompletnie nie zauważyłam..." (mimo oświetlenia motocykla?), to zacząłem jeździć w białych kaskach. A po zmroku dodatkowo w szelkach odblaskowych. I rzeczywiście, z mojego doświadczenia - białe kaski są dużo bardziej widoczne na drodze. Powiedziałbym: najpierw widzisz biały kask, a potem motocykl - szczególnie na rondach i skrzyżowaniach z zielenią ozdobną (krzewy, kwietniki), która przysłania nadjeżdżający pojazd. Moi znajomi, którzy dużo jeżdżą turystycznie wszyscy mają białe kaski - właśnie z tego powodu.

Dodam też, że białe kaski bardzo fajnie wyglądają do czarnego ubioru motocyklisty, a obiegowa opinia o ich szybszym brudzeniu się jest do włożenia między bajki - mokra szmatka z ciepłą wodą załatwiają sprawę raz dwa.

Sam szykuję do zakupu kasku Shark Skwal, które poza opcjonalnym białym kolorem ma wbudowane światła diodowe - to dopiero jest fajny bajer po zmroku:

https://youtu.be/4v907t4xEy4 (otwórz link)
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez SkoQ » 23/7/2015, 17:47

Miałem biały kask, paprze się aż miło :)
Motocykle sportowe są do jazdy sportowej, a nie do nauki.
SkoQ
VIP Ścigacz.pl

Postprzez Zimny72 » 23/7/2015, 19:00

Rozumiem, że czarny się nie paprze? Ma jakieś pole siłowe, które odpycha pył i muchy? ;) To, że na czarnym na szybki rzut oka brudu nie widać, to po bliższym przyjrzeniu na każdym widać syfki i też trzeba przecierać. A przynajmniej wizjer. Czyli to samo co w białym. :D

EDIT: Dodam jeszcze, że w upały kaski białe mniej / wolniej się nagrzewają niż czarne, o czym pisano w wielu artykułach. Poza tym biały kask wygląda zajebiście z czarnym wizjerem.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez lagiboy » 23/7/2015, 20:16

Czarny ze srebrnym jeszcze lepiej
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez qubus333 » 23/7/2015, 21:04

To i ja sie podłącze do rozmowy o kolorach :-)
Miałem czarny błyszczący i w macie, miałem i mam biały.
Każdy bierze muchy tak samo i z każdego odmywają się tak samo dobrze pod warunkiem, że o kask się dba i myje sie go wodą + miękką szmatką po każdej przejażdżce (no prawie każdej).
A'propos paluchów na czarnym macie - czy wy go macacie podczas jazdy czy jak? :-)
Nie jest tak źle :-)

Czarny połysk i niestety ale biały też, mają to do siebie że każde głupie mocniejsze uderzenie kaskiem we framugę zostawia widoczny ślad :( lakier lekko odpryśnie. Na jednolitym kolorze widać.
Najlepiej wspominam biały z 'mazianiem' - jakieś tam kreski i wzorki :-) Nic go nie ruszało - nie było nic widać.

Białe kaski mają tą zaletę ze są lepiej widoczne - tak jak napisał Zimny.
Tak tak wiem - światła lepiej widać niż kaski ale .... proponuje prosty eksperyment - połóż dwa kaski (czarny i biały) obok siebie najlepiej na jakimś ciemnym tle i po prostu popatrz :-)
qubus333
Świeżak

Postprzez Zimny72 » 23/7/2015, 21:21

Też się zastanawiam co wy z tymi śladami paluchów na macie, że o białym nie wspomnę? Jak brudne i tłuste to i na czarnym połysku zostawią ślady.

Tak jak pisze Qubus333, na macie nie widać aż tak odprysków i moim zdaniem mat wolniej się "starzeje". Kaski z połyskiem szybciej się rysują - pod światło widać mikrorysy na emalii, czy jak tam się nazywa ta warstwa dająca połysk. W każdym razie roczny czarny mat lepiej wygląda niż roczny czarny połysk.

Czarny mat lepiej też wygląda do ubrania motocyklowego tj. czarnej skóry czy tekstyliów. Tj. lepiej niż czarny połysk, chociaż jestem zdania że kolor kasku powinno się dobierać do malowania baku, albo koloru ubrań jeżeli są inne niż czarne.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez qubus333 » 23/7/2015, 21:31

A do czego dopasować takiego Nolana? :-)
Załączniki
nolan n64a.jpg
nolan n64a.jpg (14.03 KiB) Przeglądane 2887 razy
qubus333
Świeżak

Postprzez A7 x » 23/7/2015, 21:42

Panowie i Panie...
Kask do mnie dzisiaj dotarł. Miałem wielkie obawy, czy mój garnek, to rzeczywiście rozmiar S, który wybrałem :lol:
Co się okazało- kask jest idealny rozmiarem, nic mnie nie uciska, nic nie uwiera, jest w środku ciasno, ale nie powoduje to uczucia dyskomfortu.
W zasadzie można zapomnieć, że ma się kask na głowie po jakimś czasie.
Wszystko działa sprawnie, z wyglądu po prostu wymiata- jestem póki co zadowolony.

Coś więcej będę mógł powiedzieć dopiero z upływem czasu, ale na chwilę obecną jestem usatysfakcjonowany jakością i wyglądem oraz wygodą.

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji, w nagrodę (poza obiecanym piwem :twisted: ) wrzucam fotkę.

Obrazek[/img]
A7 x
Świeżak

Postprzez Movi » 24/7/2015, 09:11

No to zamykam jak szczęśliwy finał.
Movi
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Akcesoria motocyklowe