olej DIESEL do enduraka nada sie?
• Strona 1 z 1
olej DIESEL do enduraka nada sie?
Wiam !
Mam pewne pytanko mianowicie moja maszynka juz powoli sie konczy tzn bierze olej ale ze narazie nie stac mnie na remont generalny ani nawet wymiane tuleii a jezdzi bdb to chcial bym go dojezdzic i tu rodzi sie pytanie jaki olej lac? 10w40? ,do diesla? ,czy przepalony
? Oczywiscie z tym ostatnim to zarcik.Jak mowi serwisowka olej powinien byc 5w50 lub max.10w50 ale sa to oleje bardziej wodniste i jedna jazda i oleju niema .Zas do diesla sa raczej bardziej geste co z tym idzie nie powinien tyle brac oleju ,teoretycznie. ...Tak wiec co byscie polecili? Ps. Nie mam zamiaru lac motula z najwyzszej polki jak i tak bedzie w chmurach i tak
Interesuje mnie to:
1.czy lejac gestszy olej nie zabraknie smarowania?
2.czy lejac gestszy olej bedzie nieco mniej bral?
3.czy olej do diesla sie nada?
4.czy lepiej kupic jakis np 15w40 mineralny?
Mam pewne pytanko mianowicie moja maszynka juz powoli sie konczy tzn bierze olej ale ze narazie nie stac mnie na remont generalny ani nawet wymiane tuleii a jezdzi bdb to chcial bym go dojezdzic i tu rodzi sie pytanie jaki olej lac? 10w40? ,do diesla? ,czy przepalony

Interesuje mnie to:
1.czy lejac gestszy olej nie zabraknie smarowania?
2.czy lejac gestszy olej bedzie nieco mniej bral?
3.czy olej do diesla sie nada?
4.czy lepiej kupic jakis np 15w40 mineralny?
Four Stroke Power !
Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251

Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251
-
braaaap - Świeżak
O jakim motocyklu mowa? Jeśli to coś pokroju ktm exc to rób remont póki jeszcze jest co remontować.
1 gęstszy olej to większe ciśnienie smarowania
2 Nie wiem
3 Jaki motocykl i jaki olej?
4 Skoro radzą lać 5w50 lub 10w50, to taki najlepiej kupić.
Czytałem jak to wygląda w samochodach (kiedy przejść z syntetyku na pół syntetyk) i z tego co się dowiedziałem to nie należy przechodzić, a wszystkie takie zmiany pochodzą od tego że ktoś próbuje zaoszczędzić kilka złoty na oleju. Więc skoro w samochodach gdzie wchodzi trochę więcej oleju niż do motocykla się tego nie powinno praktykować to tym bardziej w motocyklach. I tak najwięcej pieniędzy idzie na paliwo
1 gęstszy olej to większe ciśnienie smarowania
2 Nie wiem
3 Jaki motocykl i jaki olej?
4 Skoro radzą lać 5w50 lub 10w50, to taki najlepiej kupić.
Czytałem jak to wygląda w samochodach (kiedy przejść z syntetyku na pół syntetyk) i z tego co się dowiedziałem to nie należy przechodzić, a wszystkie takie zmiany pochodzą od tego że ktoś próbuje zaoszczędzić kilka złoty na oleju. Więc skoro w samochodach gdzie wchodzi trochę więcej oleju niż do motocykla się tego nie powinno praktykować to tym bardziej w motocyklach. I tak najwięcej pieniędzy idzie na paliwo

sx 200 | chomikuj.pl/godzillaaaa | http://schematy.netai.net
-
kris514 - VIP Ścigacz.pl
Jeżeli zalejesz dużo gęstszy olej, to zmniejszy się jego spalanie, ale nie będzie to duża różnica. Wg. mnie gra nie warta świeczki, bo ryzyko zatarcia jest spore. Gęsty olej to większe ciśnienie w układzie smarowania, jednak istnieje ryzyko zerwania filmu olejowego np na panewkach. Kanaliki olejowe mają określony przekrój, jeśli zalejesz np. 20W50 lub 20W60, przeplyw oleju może być za mały i zatrzesz całość.
Jeśli nie stać Cię na remont to:
1. Dolewaj oleju i przebolej.
2. Nie jeździj
3. Sprzedaj
Nie mówię tego złośliwie, ale takie są realia.
Jeśli nie stać Cię na remont to:
1. Dolewaj oleju i przebolej.
2. Nie jeździj
3. Sprzedaj
Nie mówię tego złośliwie, ale takie są realia.
komar 2 biegi
->derbi vamos 50 fl ->derbi senda Bi3 80 ->kawasaki klx 650c ->Honda CB450s
->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"

->Kawasaki ZZR600e
"ZIEMIE RWIE"
- balchan1
- Bywalec
1. Jeśli producent dopuszcza to ok.
2. Trochę tak, ale żaden hiper gęsty olej nie pomoże, no może na chwilkę, tak tylko remont. Masz motocykl? Musisz mieć na utrzymanie, a jak nie zbieraj znaczki czy coś bo ten sport kosztuje.
3. Nie, z benzyny też się nie nada. Musi być olej DO SPRZĘGIEŁ MOKRYCH.
Chyba że masz oddzielnie skrzynię korbową i skrzynię to tak, o ile spełnia normy.
4. Lej olej napędowy, kosztuje ok 5PLN za litr, będziesz mega kozak bo zaoszczędzisz parę złotych a przy tym wykończysz silnik, ale ma być przecież tanio nie?
Widziałem promocje w hipermarketach na olej z pierwszego tłoczenia, też będzie spoko bo tanio nie? Gut idea?
A tak na serio lej olej zalecany i tyle, chyba że wiesz lepiej od grona inżynierów...
2. Trochę tak, ale żaden hiper gęsty olej nie pomoże, no może na chwilkę, tak tylko remont. Masz motocykl? Musisz mieć na utrzymanie, a jak nie zbieraj znaczki czy coś bo ten sport kosztuje.
3. Nie, z benzyny też się nie nada. Musi być olej DO SPRZĘGIEŁ MOKRYCH.
Chyba że masz oddzielnie skrzynię korbową i skrzynię to tak, o ile spełnia normy.
4. Lej olej napędowy, kosztuje ok 5PLN za litr, będziesz mega kozak bo zaoszczędzisz parę złotych a przy tym wykończysz silnik, ale ma być przecież tanio nie?
Widziałem promocje w hipermarketach na olej z pierwszego tłoczenia, też będzie spoko bo tanio nie? Gut idea?
A tak na serio lej olej zalecany i tyle, chyba że wiesz lepiej od grona inżynierów...
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
Balchan 1
Wiem wiem na chwile obecna wybieram opcje numer 1. Stopniowo dolewam i kontroluje stan ale jak juz mam robic gore silnika to bede chcial zrobic i dol
_----------------------_---------------------
Pytanie 3.nie napisalem ze chce lac olej do benzyny tylko zalecany do silnikow diesla.
I nie mowie ze jestem modrzejszy od grona inzynierow poprostu ten 5w50 jest przystoswany do nowego silnika a do mojego obawiam sie ze moze byc zbyd wodnisty
I tak na marginesie nie chce zaoszczedzic tylko boje sie za ten olej bd za rzadki i starczy na chwile
Wiem wiem na chwile obecna wybieram opcje numer 1. Stopniowo dolewam i kontroluje stan ale jak juz mam robic gore silnika to bede chcial zrobic i dol
_----------------------_---------------------
Pytanie 3.nie napisalem ze chce lac olej do benzyny tylko zalecany do silnikow diesla.
I nie mowie ze jestem modrzejszy od grona inzynierow poprostu ten 5w50 jest przystoswany do nowego silnika a do mojego obawiam sie ze moze byc zbyd wodnisty
I tak na marginesie nie chce zaoszczedzic tylko boje sie za ten olej bd za rzadki i starczy na chwile
Ostatnio edytowano 20/6/2015, 21:57 przez braaaap, łącznie edytowano 1 raz
Four Stroke Power !
Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251

Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251
-
braaaap - Świeżak
oleje nie są gęstsze tylko bardziej lepkie jak juz mowa o oznaczenaich.
jak pali to pali, trudno, zalej sobie motulem 5100 i dociapaj do remontu., nie lej badziewia bo zamiast tłoka bedziesz musiał wymienic pół silnika.
jak pali to pali, trudno, zalej sobie motulem 5100 i dociapaj do remontu., nie lej badziewia bo zamiast tłoka bedziesz musiał wymienic pół silnika.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ok chyba jednak zdecyduje sie na 5w50
A tak zeby nie zakladac nowego tematu koles od ktorego kupowalem berga twierdzil ze do wymiany jest tuleja czy to mozliwe zeby byla tak zorana zeby az tak puszczala tyle oleju? Moto ma moc do 3\4 z gazu leci na kolo ...czy to wina tloka lub samych pierscieni?
A tak zeby nie zakladac nowego tematu koles od ktorego kupowalem berga twierdzil ze do wymiany jest tuleja czy to mozliwe zeby byla tak zorana zeby az tak puszczala tyle oleju? Moto ma moc do 3\4 z gazu leci na kolo ...czy to wina tloka lub samych pierscieni?
Four Stroke Power !
Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251

Husaberg fe 501
&
Mz Etz 251
-
braaaap - Świeżak
wystarczy że ma jedna głęboką ryse i juz moze brac olej.
nawet bez pierscieni moto powinno odpalić i rwac na koło
czy są pierscienie nowe czy juz bierze olej róznica bedzie niewielka, w tej pojemnosci dla amatora nie wyczuwalna
nawet bez pierscieni moto powinno odpalić i rwac na koło

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1