Jazda bez uprawnień 125 jaka kara?
• Strona 1 z 1
Jazda bez uprawnień 125 jaka kara?
Witam! Posiadam motocykl 125 4t (15km). Co mi grozi za jazdÄ™ bez prawka? Posiadam tylko kartÄ™ motorowerowÄ…
.

- dzikafanta
- Świeżak
do 5tys zł mandatu, płacenie z własnej kieszeni za każdą spowodowaną szkodę, brak odszkodowania gdy ktoś Cię rozjedzie i pewnie wiele więcej o czym mogłem zapomnieć
-
SlowMotion - Świeżak
Mam 17 lat za 7 miesięcy będę miał urodziny i wtedy dopiero będę robił prawo jazdy na motocykl 599cm3. Nawet jak by mnie zatrzymali do kontroli a nie zrobił bym żadnego wykroczenia to bym dostał mandat do 5000tyś zł?.
- dzikafanta
- Świeżak
Jazda bez uprawnien sama w sobie jest wykroczeniem. Jestes w wieku, w ktorym powinienes wiedziec ze odpowiadasz za to co zrobisz, ale poniewaz nie jestes pelnoletni, to twoi rodzice tez beda ciagani po sadach. W sumie srednio przyjemna sprawa.
A tak BTW: Kategoria A2 o ktorej piszesz nie ma ograniczen w pojemnosci. Ma tylko ograniczenia w mocy.
A tak BTW: Kategoria A2 o ktorej piszesz nie ma ograniczen w pojemnosci. Ma tylko ograniczenia w mocy.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Nie wiem jak w Twoim wieku, ale w przypadku osoby pełnoletniej to tak, jeśli zatrzymają Cię do kontroli nawet bez żadnego wykroczenia to podlegasz karze grzywny do 5tys. Zwykle jednak aż tyle się nie dostaje, ale kilkaset na pewno będzie. W przypadku Twojego wieku jeszcze możesz narobić kłopotów rodzicom. Pozostałbym jeszcze na te kilka miesięcy przy 50ccm albo jeśli Cię stać i masz chęci to chyba A1 można już w tym wieku robić.
-
SlowMotion - Świeżak
A1 można robić ale jest to nie opłacalne ponieważ mieszkam na takim zadupiu że zrobienie kat a1 kosztuje 1500zł (moim zdaniem lekkie przegięcie) i można jeździć tylko 125. Wolę poczekać pare miesięcy i zacząć zdawać na a2. Teraz to już nie pozostaje mi nic tylko jeździć ponieważ kupiłem rs4 125 w tym sezonie.
- dzikafanta
- Świeżak
- dzikafanta
- Świeżak
Nie mogę ani zamienić ani sprzedać ponieważ ten motocykl został zarejestrowany ok 3 miesiące temu. Muszę odczekać pół roku przed sprzedażą
Ja osobiście tylko i wyłącznie jeżdżę po ulicach np. do sklepu, szkoły i czasem krótkie przejażdżki po mieście. Mam jeszcze takie pytanie będę mógł zdawać na motocykl w grudniu czy to jest nie możliwe?

- dzikafanta
- Świeżak
Ja to rozumiem
Pozostaje mi tylko jeździć nią po podwórku lub jeździć Rometem Chartem:). Jeszcze takie pytanko zdam na a2 i np wsiądę na większy motocykl co przekracza 43km to też jest kara od 3000tyś zł?.

- dzikafanta
- Świeżak
ok. Generalnie, ja byłem w tej sprawie u siebie na komendzie, bo jeżdżę w terenie endurakiem 125, i tylko w terenie nie licząc szybkiego dojazdu przez drogę, więc sprawa o wypadek to raczej inna bajka, więc o to się nie martwię, ale byłem się spytać jak z jazdą bez uprawnień. Zrozumiałem z bełkotu funkcjonariusza tyle, że... Za pierwszym razem, nie dostajesz mandatu od policjantów, ale kierowana jest sprawa do sądu, gdzie sąd wyznacza Ci mandat (z tego co zrozumialem to do 500zł) i ty płacisz za sprawę, czyli od około 150zł w górę, zależy czy bez świadków itd. Za drugim razem, masz już sprawę karną i wtedy sąd wyznacza mandat do 5000zł w zależności czy wyrządziłeś jakieś szkody itp. I mogą Ci dać wyrok do 2 lat... Czyli generalnie za pierwszym razem licz się z wydatkiem w granicach 700zł. Jak dla mnie to kolego masz pomysł co najmniej głupi. bez prawka to można jeździć po krzakach i w sumie tak robię, bo nie widzę w tym nic, złego, ale co innego w ruchu ulicznym. Co do jazdy bez wymaganej kategorii, to tutaj mi na komendzie powiedzieli, że tylko 300zł. Ale tak jak mówiłem pomysł z jazdą RS 125 w ruchu ulicznym to czysta głupota, wpakujesz się w zderzak jakiegoś mondeo i Ci policzą za to 3500zł XDD trochę lipa
- Smerfetek
- Świeżak
Smerfetek napisał(a):... Za pierwszym razem, nie dostajesz mandatu od policjantów, ale kierowana jest sprawa do sądu, gdzie sąd wyznacza Ci mandat (z tego co zrozumialem to do 500zł) i ty płacisz za sprawę, czyli od około 150zł w górę, zależy czy bez świadków itd. Za drugim razem, masz już sprawę karną i wtedy sąd wyznacza mandat do 5000zł w zależności czy wyrządziłeś jakieś szkody itp. I mogą Ci dać wyrok do 2 lat... Czyli generalnie za pierwszym razem licz się z wydatkiem w granicach 700zł.
Z ciekawosci zapytam kiedy sie dowiadywales ? Przed wprowadzeniem nowych przepisow czy po wprowadzeniu nowych przepisow ?
Z ta szkoda to kiepsko liczysz
Zderzak 3500
lakierowanie 500.
demontarz, montarz 200
Koszty auta zastepczego tak miedzy 600 a 800
Juz jestesmy przy 5 000,-
Mi Laska wjechala w atrape ktora miala pekniecie dla laika niezauwazalne, wykasowalem 6 000,- pln'ow
Zderzak to tak dycha

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
Oby to była prawda co mówi Smerfetek bo chce mi się jeździć a bulić 3-5 tysięcy za przejażdżkę po mieście to Ja nie chcę:P
- dzikafanta
- Świeżak
masz rację, słuchaj tego co dopiero zaczął jeździć i dopytał się czegoś tam od jakiegoś tam policmajstra, nie słuchaj nikogo więcej. skoro większość mówi że jest inaczej niż smerfetek to na pewno smerfetek ma rację, w końcu to smerfetek się pytał. Andy tylko się rozliczał kosztami w realnym zdarzeniu. Nie ma co, pogratulować dedukcji i życzyć szczęścia.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości