Co warto wymienić...?
• Strona 1 z 1
Co warto wymienić...?
Witam
Ostatnio stałem się posiadaczem Aprili RX 125 1998r
Stała ona 3 lata w garażu i pierwsze za co się zabieram to wyczyszczenie silnika wymiana uszczelek i płynów.
i teraz pytanie do was co więcej warto wymienić jeżeli cylinder i reszta będą w dobrym stanie?
Ostatnio stałem się posiadaczem Aprili RX 125 1998r
Stała ona 3 lata w garażu i pierwsze za co się zabieram to wyczyszczenie silnika wymiana uszczelek i płynów.
i teraz pytanie do was co więcej warto wymienić jeżeli cylinder i reszta będą w dobrym stanie?
Yamaha DT 50 > Aprilia RX 125 1998r
- dejavu
- Świeżak
Bardzo dobry początek. Pamiętasz o świecy i oleju w lagach? Ja z moich trzech zawieszeń zlewałem szlam, a w zasadzie jego resztki gdyż zawsze mi się trafiał padnięty uszczelniacz. To 2T więc możesz wyczyścić wydech, warto tez przemyć zbiornik i wymienić oring pod kranikiem, do tego filtry powietrza, paliwa, oleju (choć tu w 2T ostatniego nie masz), ja bym też rozebrał gaźnik (musisz sobie zapisać ustawienia tj liczby obrotów), dał do myjki ultradźwiękowej i założył stary nowy lśniący gaźnik, i ewentualnie go nieco przestroił (w zależności od koloru świecy więcej/mniej paliwa, są poradniki w necie na pewno znajdziesz), poza tym przegląd kompleksowy, regulacja łańcucha, powietrza w kołach, sprawdzenie szprych itp itd. Pewnie coś pominąłem ale znając życie zawsze ktoś jeszcze podpowie.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
stan zębatek, stan przewodów czy nie są poparciałe i spękane, stan kabla wysokiego napięcia i świeca zapłonowa, stan linek sprzęgła i rollgazu (pierdoła i do tego nie droga a jak strzeli to potrafi zepsuć cały dzień) ewentualnie łożyska w kołach i główce ramy do sprawdzenia, tarcze hamulcowe i stan klocków.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
Dziękuje za te informacje a więc:
świeca wymieniona na samym początku firmy NGK i takie pytanie czy warto zamówić Irydówkę od NGK czy nie będzie różnicy?
1.Gaźnik wyczyszczony (dellorto 34)
2.Łańcuch jest ładny był nasmarowany i stał w suchym garażu więc jest wmiare ładnym stanie.
3.Do czyszczenia wydechu wystarczy wlać troche benzyny i wstrząsnąć + zostawić na kilka minut czy macie jakieś sprawdzone sposoby?
4. No i najważniejsza co sądzicie o uszczelkach firmy ATHENA? mianowicie taki oto zestaw http://allegro.pl/uszczelki-silnika-apr ... 87684.html
świeca wymieniona na samym początku firmy NGK i takie pytanie czy warto zamówić Irydówkę od NGK czy nie będzie różnicy?
1.Gaźnik wyczyszczony (dellorto 34)
2.Łańcuch jest ładny był nasmarowany i stał w suchym garażu więc jest wmiare ładnym stanie.
3.Do czyszczenia wydechu wystarczy wlać troche benzyny i wstrząsnąć + zostawić na kilka minut czy macie jakieś sprawdzone sposoby?
4. No i najważniejsza co sądzicie o uszczelkach firmy ATHENA? mianowicie taki oto zestaw http://allegro.pl/uszczelki-silnika-apr ... 87684.html
Yamaha DT 50 > Aprilia RX 125 1998r
- dejavu
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B