Zobacz wÄ…tek - Brak prawa jazdy AM Nowe przepisy PYTANIE
NAS Analytics TAG

Brak prawa jazdy AM Nowe przepisy PYTANIE

Przepisy, prawo
_________

Brak prawa jazdy AM Nowe przepisy PYTANIE

Postprzez armfight » 19/5/2015, 17:04

Witam, mam 17lat, w listopadzie juz 18,jednak mam niemały problem z prawem jazdy AM. Otóż wynikła taka sytuacja ze kiedy jeszcze było darmowe do zrobienia jako karta motorwerowa ja nie mialem okazji tego zrobic, jezdze skuterem juz od roku poki co naszczescie jeszcze mnie nie zlapala policja. Ale do rzeczy: od 18maja wprowadzono nowe przepisy w których zaostrzono min. kary za brak uprawnien do jazdy na dana kategorie. Dotychczas najwyzszą karą był mandat 500zł,a przy nagminnym łapaniu sprawa w sądzie,jaka jest teraz kara gdybym został złapany do kontroli? W dobrym wypadku czyli trafieniu na spoko policjanta jest mozliwosc pouczenia czy mniejszego mandatu? Prosze mi powiedzieć najbardziej prawdopodobne mozliwosci. Od razu zaznaczam ze nie zrobie teraz prawa jazdy AM poniewaz juz niedlugo bede robil kategorie B. A skuterem niestety muszcze dojezdzac w wakacje do pracy. Proszę o porady jak sie zachowac co powiedziec przy kontroli aby kara była jak najmniejsza. DODATKOWO od razu pytanie z innej beczki zeby nie robic kolejnego tematu: czy policja ma w bazie danych to czy mam karte motorowerowa czy nie? Z tego co slyszalem mozna puscic krzywa scieme ze sie zapomnial oi wtedy jest 50zl za brak przy sobie dokumentu,jednak jakos nie moge temu dowierzyc i pytam sie tutaj: kiedy powiem ze zapomnailem karte czy zgubilem oni to jakos sprawdzaja? Z góry dziękuje i proszę o pomoc i odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam
armfight
Świeżak

Re: Brak prawa jazdy AM Nowe przepisy PYTANIE

Postprzez Rolnik62 » 19/5/2015, 17:32

armfight napisał(a):od 18maja wprowadzono nowe przepisy w których zaostrzono min. kary za brak uprawnien do jazdy na dana kategorie.

Co ty gadasz ? Może wejdzie w przyszłości, może nie.

armfight napisał(a):trafieniu na spoko policjanta jest mozliwosc pouczenia czy mniejszego mandatu?

W latach 90-tych na totalnym wygwizdowie tak.

armfight napisał(a):czy policja ma w bazie danych to czy mam karte motorowerowa czy nie? Z tego co slyszalem mozna puscic krzywa scieme ze sie zapomnial oi wtedy jest 50zl za brak przy sobie dokumentu

Kup sobie na allegro za dwie dychy prawo jazdy, pokażesz mu i możesz jechać dalej ;)
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Rolnik62
Bywalec

Postprzez armfight » 19/5/2015, 18:21

Rolnik62, nie rozumiem dlaczego podchodzisz tak sarkastycznie do mojego ostatniego pytania? Poporstu spytalem z ciekawosci czy jest to gdzies w bazie klamac nie zamierzam bo i tak dojda do tego czy mam czy nie. Odpowiedz normalnie. A druga sprawa to nie odpowiedziałes na moje głowne pytanie: jakie sa obecne kary za brak karty motorowerowej/prawa jazdy AM? Jaka jest najnizsza kara?
armfight
Świeżak

Postprzez lagiboy » 19/5/2015, 20:00

jeśli nie ma to cię wklepią do bazy, a że uprawnień nie masz to w bazie nie będziesz, potem CI wpiszą że nie masz i będziesz wisiał w bazie bez uprawnień. nie lepiej rower? nie zarobisz na mandaty...
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez armfight » 19/5/2015, 21:15

Niestety to mojego miejsca pracy w wakacje bede mial kolo 8km, a niestety transportu innego jak skuter niemam a rower to troche za ciezko wracac po 8godzinach pracy. Moglbym wiedziec ile wyniesie mnie mniej wiecej pierwszy mandat za brak uprawnien oraz jak duze bede miec problemy przez to ze jestem w bazie danych jako osoba spisana?
armfight
Świeżak

Postprzez lagiboy » 19/5/2015, 22:22

podobnież od 1 lipca 3000zł, nie mam źródła do informacji a nie chce mi się szukać.
będziesz po prostu w bazie danych, możesz skończyć tak że po rejestracji będą Cię łapać albo wręcz czekać na Ciebie.
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez Fugu » 19/5/2015, 23:19

500 PLN. Do olania w porownaniu z reszta wydatkow, jaka bedziesz mial, gdy lekko klepniesz w kogos innego i Ci przyjdzie rachunek za blacharke. Albo renta dla ofiary wypadku ktory spowodowales.
Fugu
Mieszkaniec forum

Postprzez bachu12 » 20/5/2015, 00:27

armfight napisał(a):Niestety to mojego miejsca pracy w wakacje bede mial kolo 8km, a niestety transportu innego jak skuter niemam a rower to troche za ciezko wracac po 8godzinach pracy.

Ja rozumiem, że każda wymówka dobra byle by śmigać z silnikiem, ale te 8km to jakiś cyrk. Na poważnie mówisz, że dla młodego człowieka 8km drogą na rowerze to problem? Co to za robota, że tak Cię zamęczy? :D
bachu12
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 20/5/2015, 11:18

armfight napisał(a):Rolnik62, nie rozumiem dlaczego podchodzisz tak sarkastycznie do mojego ostatniego pytania?

To było dla humoru, szkoda, że padło na ciebie, ale też szkoda, że z tego powodu się obrażasz.

Nie wierzę, że nie pracuje z Tobą ktoś, kto mieszka/przejeżdża koło twojej chaty, i nie mógłbyś się z nim zabierać, płacąc miesięcznie jakąś tam kwotę na tanka.
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Rolnik62
Bywalec

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê