Na poczÄ…tek
• Strona 1 z 1
Na poczÄ…tek
Witam Wszystkich! Jestem zupełnym neofitą w temacie motocykli. Mam prawo jazdy "B" chciałbym rozpocząć przygodę z motocyklem. Myślałem o modelu do dłuższych wypraw po Polsce, jeżeli 125-ki się do tego nadają czyli turystyka i może żeby po mieście można było pojeździć? Maszyna z niższego pułapu cenowego ze względu na stan portfela i status początkującego. Czy mógłbym prosić o jakieś podpowiedzi i może coś o technice jazdy?!
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- dembica
- Świeżak
sprzęgło pod lewą ręką, hamulec roboczy pod prawą ręką, hamulec tylny pod prawą stopą. manetka gazu po prawej stronie, dźwignia zmiany biegów pod lewą stopą.
odpalasz moto na biegu neutralnym, prawą stopę opierasz na glebie, lewą ręką wciskasz sprzęgło, lewą stopą wbijasz 1 bieg - do dołu, stawiasz lewą stopę na gruncie, prawą stawiasz na hamulec, dodajesz lekko gazu i puszczasz sprzęgło i odpuszczasz hamulec spod prawej stopy, gdy już ruszysz stawiasz stopy na podnóżkach, odkręcasz gaz mocniej, gdy już się rozpędzisz wciskasz sprzęgło i wbijasz 2 bieg tym razem w górę, itd aż do ostatniego biegu.
stawanie na gumę - tak samo jak zawsze tylko dużo gazu i sprzęgło od razu
odpalasz moto na biegu neutralnym, prawą stopę opierasz na glebie, lewą ręką wciskasz sprzęgło, lewą stopą wbijasz 1 bieg - do dołu, stawiasz lewą stopę na gruncie, prawą stawiasz na hamulec, dodajesz lekko gazu i puszczasz sprzęgło i odpuszczasz hamulec spod prawej stopy, gdy już ruszysz stawiasz stopy na podnóżkach, odkręcasz gaz mocniej, gdy już się rozpędzisz wciskasz sprzęgło i wbijasz 2 bieg tym razem w górę, itd aż do ostatniego biegu.
stawanie na gumę - tak samo jak zawsze tylko dużo gazu i sprzęgło od razu

black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
Re: Na poczÄ…tek
dembica napisał(a):Myślałem o modelu do dłuższych wypraw po Polsce
125 nie nadaje się do takich wojaży, chyba, że prawdziwy chillout

Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
-
Rolnik62 - Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość