Zobacz wÄ…tek - Na poczÄ…tek
NAS Analytics TAG

Na poczÄ…tek

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

Na poczÄ…tek

Postprzez dembica » 10/5/2015, 19:15

Witam Wszystkich! Jestem zupełnym neofitą w temacie motocykli. Mam prawo jazdy "B" chciałbym rozpocząć przygodę z motocyklem. Myślałem o modelu do dłuższych wypraw po Polsce, jeżeli 125-ki się do tego nadają czyli turystyka i może żeby po mieście można było pojeździć? Maszyna z niższego pułapu cenowego ze względu na stan portfela i status początkującego. Czy mógłbym prosić o jakieś podpowiedzi i może coś o technice jazdy?!
Pozdrawiam
dembica
Świeżak

Postprzez lagiboy » 10/5/2015, 22:26

sprzęgło pod lewą ręką, hamulec roboczy pod prawą ręką, hamulec tylny pod prawą stopą. manetka gazu po prawej stronie, dźwignia zmiany biegów pod lewą stopą.
odpalasz moto na biegu neutralnym, prawą stopę opierasz na glebie, lewą ręką wciskasz sprzęgło, lewą stopą wbijasz 1 bieg - do dołu, stawiasz lewą stopę na gruncie, prawą stawiasz na hamulec, dodajesz lekko gazu i puszczasz sprzęgło i odpuszczasz hamulec spod prawej stopy, gdy już ruszysz stawiasz stopy na podnóżkach, odkręcasz gaz mocniej, gdy już się rozpędzisz wciskasz sprzęgło i wbijasz 2 bieg tym razem w górę, itd aż do ostatniego biegu.
stawanie na gumę - tak samo jak zawsze tylko dużo gazu i sprzęgło od razu :)
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Re: Na poczÄ…tek

Postprzez Rolnik62 » 11/5/2015, 09:56

dembica napisał(a):Myślałem o modelu do dłuższych wypraw po Polsce

125 nie nadaje się do takich wojaży, chyba, że prawdziwy chillout 8)
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Rolnik62
Bywalec

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê