kask do 600 zł na 125cm
• Strona 1 z 1
kask do 600 zł na 125cm
Cześć.
Jaki kask do 600 zł polecicie na moto 125cm? Myślałem nad HJC TR-1. Czy może lepiej dołożyć do czegoś lepszego? Głównie będę jeździł do pracy i po mieście.
Jaki kask do 600 zł polecicie na moto 125cm? Myślałem nad HJC TR-1. Czy może lepiej dołożyć do czegoś lepszego? Głównie będę jeździł do pracy i po mieście.
- Cybe
- Świeżak
HJC TR-1 to dobry wybór. Osobiście jeżdżę w IS-17 - czyli jeden model wyżej od TR-1 i jestem bardzo zadowolony.
Przymierzałem TR-1 ale wkurzało mnie otwieranie/zamykanie wizjera po lewej stronie (w IS-17 jest centralnie). Do tego IS-17 ma nieco lepsze domykanie szybki. No i pinlock w zestawie. W IS-17 wentylacja jest aż za dobra, wieje nawet gdy jest zamknięta
IS-17 jest też ponoć lepiej wyciszony niż jego poprzednik.
Jeśli masz na tyle, dołóż do IS-17. Jeśli nie, bierz TR-1.
Myślę, że będziesz zadowolony.
Przymierzałem TR-1 ale wkurzało mnie otwieranie/zamykanie wizjera po lewej stronie (w IS-17 jest centralnie). Do tego IS-17 ma nieco lepsze domykanie szybki. No i pinlock w zestawie. W IS-17 wentylacja jest aż za dobra, wieje nawet gdy jest zamknięta

IS-17 jest też ponoć lepiej wyciszony niż jego poprzednik.
Jeśli masz na tyle, dołóż do IS-17. Jeśli nie, bierz TR-1.
Myślę, że będziesz zadowolony.
- user1
- Świeżak
Tak patrzÄ™ na ten wykres:
I te kaski HJC w sumie średnio wypadają... LS2 są bardziej bezpieczne a dużo tańsze... teraz bardziej rozmyślam nad Caberg EGO, Shark s700/ s900. Nie wiem co kupić

I te kaski HJC w sumie średnio wypadają... LS2 są bardziej bezpieczne a dużo tańsze... teraz bardziej rozmyślam nad Caberg EGO, Shark s700/ s900. Nie wiem co kupić

Ostatnio edytowano 3/5/2015, 19:51 przez Cybe, łącznie edytowano 1 raz
- Cybe
- Świeżak
leff napisał(a):i dlatego, ze srednio wypadaja polowa USA w nich jezdzi ............
Nie no, ale wiesz... nie znam się, sprawdzam tylko jakieś suche fakty a nie wiem jak jest w rzeczywistości. Sprawdź na allegro, które kaski się najlepiej sprzedają... ilość != jakość
- Cybe
- Świeżak
Nie do końca jest tak, że ilość = jakość
Nie każdego motocyklistę/motorowerzystę stać na kupno kasku za 800, 1000, czy 2000 złotych. To nie małe pieniądze.
Kaski LS2 są stosunkowo tanie, dlatego mają takie wzięcie.
Znajomy jeździł w LS2 (bodajże 2 sezony) i był zadowolony.
Nie każdego motocyklistę/motorowerzystę stać na kupno kasku za 800, 1000, czy 2000 złotych. To nie małe pieniądze.
Kaski LS2 są stosunkowo tanie, dlatego mają takie wzięcie.
Znajomy jeździł w LS2 (bodajże 2 sezony) i był zadowolony.
- user1
- Świeżak
Cybe napisał(a):no to doradźcie jaki kupić, tr1, s700,s900,caberg ego,ls2 ? Chodzi o to, żeby niepotrzebnie nie dopłacać ale kupić coś dobrego. Nie musi super wyglądać...
Każdy z w/w nie będzie niepotrzebnym dopłacaniem do LS2.
Nie wiem jak z bezpieczeństwem (można dyskutować, opierać się o testy itp) ale jakość IS-17 lub Sharka jest po prostu lepsza. I za to warto dopłacić. Nie będziesz się później irytował że coś odstaje, coś sie nie domyka, coś tam gwiżdże i świszcze.
Kup najdroższy kask na jaki Cie stać.
Skoro chcesz wydać 600zl to może wyskrobiesz jeszcze 70zł i kupisz HJC FG-17. Bardzo zacny garnek w rozsądnej cenie.
BTW - dziwny wykres. Shubert i Arai sÄ… 'mniej bezpieczne' od LS2

Ostatnio edytowano 3/5/2015, 21:15 przez qubus333, łącznie edytowano 1 raz
-
qubus333 - Świeżak
Sadze, że tak. Przymierz! Może sie okaże ze od razu jakąś markę odrzucisz.
Shark jest np. bardziej 'balonowy i okrągły' niż HJC. Ma też wg mnie zaniżoną numerację. Ja normalnie jeżdże w M-kach ale Sharka mierzyłem S-ke (zarówno s600 jak i S900).
Załóż, porównaj, zobacz pole widzenia, zobacz jak blisko/daleko brody. Dla każdego coś innego może byc ważne. Blenda - tak/nie?
Dodam, że wykonanie Sharka zrobiło na mnie największe wrażenie. Chłopaki dbają o jakość.
Ale jednak wybrałem HJC FG-17 zamiast Sharka S900.
Shark jest np. bardziej 'balonowy i okrągły' niż HJC. Ma też wg mnie zaniżoną numerację. Ja normalnie jeżdże w M-kach ale Sharka mierzyłem S-ke (zarówno s600 jak i S900).
Załóż, porównaj, zobacz pole widzenia, zobacz jak blisko/daleko brody. Dla każdego coś innego może byc ważne. Blenda - tak/nie?
Dodam, że wykonanie Sharka zrobiło na mnie największe wrażenie. Chłopaki dbają o jakość.
Ale jednak wybrałem HJC FG-17 zamiast Sharka S900.

-
qubus333 - Świeżak
Cybe napisał(a):Tak patrzę na ten wykres:
Wykres pokazuje wszystkie kaski od jednego producenta przetestowane i wrzucone do jednego wora jako średnia statystyczna. Indywidualnie wyniki różnych kasków tego samego producenta mogą wypadać różnie. Najlepiej sprawdzić kaski indywidualnie np. tutaj
http://sharp.direct.gov.uk/
Kaski Shark, Caberk wypadajÄ… bardzo dobrze.
LS2 ma bezpieczne i mniej bezpieczne kaski.
Arai, Schubert zawsze wypadają raczej średnio. (i takie są wyniki moich Arai Viper GT i Quantum)
HJC ma dobre, średnie, słabe modele.. (mój HJC RPHA 10+ wypada średnio)
Nitro mojego syna za stosunkowo małe pieniądze wypada w testach lepiej niż moje kaski za kilka razy tyle pieniędzy.
Honda Fireblade | http://instagram.com/mjz_uk
-
mJZ - Świeżak
W kategorii kasku z blendą do 600zł wybór w polskich sklepach czy na allegro praktycznie ogranicza się do HJC TR1 albo Sharka s700s. Ewentualnie jakiś Astone GTB albo Caberg Ego - z tym, że co do Astone nie mam przekonania co do jakości, a Cabergi nie pasują na moją głowę, więc się nie wypowiadam. Z wymienionych pierwszych dwóch wziąłbym Sharka s700s z uwagi na to, że TR1 ma zbyt jasną i krótką blendę i mało praktyczny system jej obsługi na czubku kasku, który z uwagi na sposób działania (sprężyna) nie budzi mojego zaufania. Ale poza tym oba kaski są porównywalne i czego nie wybierzesz będziesz zadowolony.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości