Trudne sprawy [+18]
suhy-19 jak wydech do R6 to tylko ten co koleś ma na filmiku. Też MotoGP https://www.youtube.com/watch?v=ym0KpqbgS0k
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie.
-
MarSen - Moderator
Mam pytanie, zrobilem prawo jazdy na manualu, nigdy nigdzie nie bylem na kursie jazdy automatem.
Jak sie jezdzi automatem? Czy np powinno sie przelaczac na N gdy stoje na czerwonym? Co sie dzieje gdy jedna noga naciska sie hamulec a druga dodaje gazu? Mam jakies swoje teorie ale , moze ktos zna odpowiedzi z technicznego punktu widzenia
Jak sie jezdzi automatem? Czy np powinno sie przelaczac na N gdy stoje na czerwonym? Co sie dzieje gdy jedna noga naciska sie hamulec a druga dodaje gazu? Mam jakies swoje teorie ale , moze ktos zna odpowiedzi z technicznego punktu widzenia
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
-
rosiboj - Moderator
@Rosi
Nie, nic nie zmieniasz. D jazda, gaz jedziesz, odpuszczasz i zwalnia. R wsteczny, analogicznie. P blokada skrzyni w trybie parking. N luz, wykorzystywany TYLKO gdy np w warsztacie chcą przesunąć auto 0.5m na podnośnik, bądź wciągnąć na lawetę. Automatu też się nie holuje za oś napędzaną, prawdziwe Mesie (oprócz A B classe itd) i inne muszą mieć podwieszony tył, reszta przód. Masz też blokady biegów 1 2 3 itd, przy holowaniu przyczepy ułatwia sprawę lub w mieście, np gdy skrzynka przerzuca ciągle z 3 na 4, wciskasz 3 i osiągniesz maks 3 bieg. Są też tryby zimowe, np W, S (s jak snow, choć może być i sport...) i różne cuda, zależy od auta. Reasumując, poza ww przypadkami możesz zapomnieć że N istnieje.
Nie, nic nie zmieniasz. D jazda, gaz jedziesz, odpuszczasz i zwalnia. R wsteczny, analogicznie. P blokada skrzyni w trybie parking. N luz, wykorzystywany TYLKO gdy np w warsztacie chcą przesunąć auto 0.5m na podnośnik, bądź wciągnąć na lawetę. Automatu też się nie holuje za oś napędzaną, prawdziwe Mesie (oprócz A B classe itd) i inne muszą mieć podwieszony tył, reszta przód. Masz też blokady biegów 1 2 3 itd, przy holowaniu przyczepy ułatwia sprawę lub w mieście, np gdy skrzynka przerzuca ciągle z 3 na 4, wciskasz 3 i osiągniesz maks 3 bieg. Są też tryby zimowe, np W, S (s jak snow, choć może być i sport...) i różne cuda, zależy od auta. Reasumując, poza ww przypadkami możesz zapomnieć że N istnieje.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
jak wrzuci sobie luz jak stoi na światłach to się przecież nic nie stanie.
a co do tego hamulec - gaz jednocześnie - zrób tak raz, jak zobaczysz jak to jest fajnie naciskać lewą nogą hamulec, to szybko Ci się odechce takich praktyk
Ja automatem jeżdżę już 7 rok i to jest super rozwiązanie - na światłach ruszasz od razu, bez żadnego opóźnienia, po mieście nie trzeba mieszać biegami, cud miód
a co do tego hamulec - gaz jednocześnie - zrób tak raz, jak zobaczysz jak to jest fajnie naciskać lewą nogą hamulec, to szybko Ci się odechce takich praktyk
Ja automatem jeżdżę już 7 rok i to jest super rozwiązanie - na światłach ruszasz od razu, bez żadnego opóźnienia, po mieście nie trzeba mieszać biegami, cud miód
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R , jest V-Strom 650 AK8
-
mar111cin - VIP Ścigacz.pl
mar111cin napisał(a):a co do tego hamulec - gaz jednocześnie - zrób tak raz, jak zobaczysz jak to jest fajnie naciskać lewą nogą hamulec, to szybko Ci się odechce takich praktyk
Zakladam ze ten efekt osiagnol koles wlasnie z hamulcem i gazem jednoczesnie
https://youtu.be/K0zZngygfAY?t=1m24s
A co do tego N na postoju to zastanawia mnie, czy cos tam sie zuzywa czy nie jak sie nie robi N tylko trzyma hamulec?
-
rosiboj - Moderator
mar111cin napisał(a):jak wrzuci sobie luz jak stoi na światłach to się przecież nic nie stanie.
Gorzej jak wsiadasz na chwilę do auta z automatem i zagadasz się dojeżdżając do skrzyżowania. Dobrze jeśli wtedy pasażerowie mają pozapinane pasy Szczególnie że w automatach pedał hamulca jest jak patelnia (przynajmniej był taki w tych w których jeździłem).
-
kravec - Administrator
SpeedyGonzales napisał(a):Są też tryby zimowe, np W, S (s jak snow, choć może być i sport...) i różne cuda, zależy od auta. Reasumując, poza ww przypadkami możesz zapomnieć że N istnieje.
No wiec wlasnie sie wyglupilem i nie tylko ja, sprzedawca podczas jazdy probnej przelaczyl skrzynie w tryb S i poprosil zebym wcisnol aby zademonstrowac walory sportowe auta, wiec uwierzylem, ze S zapewne odnosi sie do sport wiec ciagle jezdzilem na tym S i sie zastanawialem jak to jest do cholery ,ze mi przyczepnosci nie zrywa nawet z dynamic mode wlaczonym. Dodatkowo nie dawalo mi spokoju dlaczego w manualu pisza, zeby ustawiac S na swierzym glebokim sniegu .... Teraz kiedy S to nie Sport tylko Snow wszystko nabralo sensu
-
rosiboj - Moderator
Jeszcze dodam tylko, że jeżeli samochód nie posiada i skrzynia nie jest przystosowana do tzw. Launch Control, to wciśnięcie razem gazu i hamulca jest bardzo krótką drogą aby doprowadzić skrzynię do stanu agonalnego .
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
Rosi - hahahah
a co do efektu z filmiku - tak to właśnie wygląda. Jednak tak szczerze nie widzę sensu ruszania automatem "z hamulca"
Kravec - raczej w każdym automacie tak jest a fakt faktem, można zrobić katapultę przez szybę
kurde, śmiesznie się czuję, jazda autem jest całkowicie inna od jazdy motocyklem, ale.. jazda ciężarówką też
a co do efektu z filmiku - tak to właśnie wygląda. Jednak tak szczerze nie widzę sensu ruszania automatem "z hamulca"
Kravec - raczej w każdym automacie tak jest a fakt faktem, można zrobić katapultę przez szybę
kurde, śmiesznie się czuję, jazda autem jest całkowicie inna od jazdy motocyklem, ale.. jazda ciężarówką też
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
-
mar111cin - VIP Ścigacz.pl
suhy-19 napisał(a):ja ostatnio tak zrobiłem pobudkę kumplom na autostradzie tylko ze specjalnie i przy dużo większej prędkości ich miny były bezcenne
Gorzej jakby pasow nie mieli zapietych. Szybko by sobie pocalowali deske rozdzielczą
Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
-
cioracz - Mieszkaniec forum
jeśli konwojowali kasę, to poza kierowcą reszta konwoju może być niezapięta
xD
xD
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
rosi - w jagach, xf jak jezdzilem to po pierwszym wrzuceniu drajwa i puszczeniu hebla to auto ruszalo, ale po czasie to mijalo (tzn jak juz gdzies jechales i potem stanales to juz dalej samo sie nie pchalo do przodu).
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
- Kaai
- Mieszkaniec forum