Zobacz wątek - Dopasowanie i wybór motocyklu.
NAS Analytics TAG

Dopasowanie i wybór motocyklu.

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

Dopasowanie i wybór motocyklu.

Postprzez doon » 14/4/2015, 15:23

Witam, jestem nowy na forum i potrzebuje od was pomocy. Przechodząc do sedna sprawy, jestem zielony co do motocykli, a dziś stojąc w popołudniowym korku padł wybór na zakup dwuśladu do 125 z racji tego iż nie posiadam prawo jazdy kat.A. Styczność z motorami jakąś tam miałem. Przeglądałem forum i różnego rodzaju strony, moją uwagę zwróciła aprilia rs 125 np. ta: http://otomoto.pl/oferta/aprilia-rs-rs4 ... hjpEO.html
Co o nim sądzicie i czy na mój wzrost 187 i wagę wahającą się miedzy 73 a 78 jest to dobry wybór? Spalanie mnie nie interesuje bo na pewno pali mniej niż mój samochód :) motocykl przeważnie będzie używany dom-praca-dom i czasem gdzieś pojeździć. Jeszcze jedno, czym się różni silnik 2t od 4t jedynie awaryjnością, spalaniem i przyśpieszeniem/mocą ?

Edit:
Co do wydechu czy można go zmienić, aby tak nie "pierdział" i nie drażnił ucha na coś łagodniejszego, "basowego"?
Może polecacie inne modele w ten deseń i cenę ok. 12tys, aby później płeć piękna nie gadała mi nad głową :)
Czy to prawda, że na kat. B nie mogę jeździć w/w motorem, jeżeli tak to dlaczego jest to 125 :) ?
doon
Świeżak

Postprzez Movi » 14/4/2015, 16:24

2t od 4t różni się jeszcze właśnie dźwiękiem silnika :)

Jednak prawda jest taka że z 2t nie wydobędziesz fajnego dźwięku, a 4t w 125 mające 15 koni też nie brzmi dobrze nawet na kominach za ciężką kasę. Reasumując- 125 nigdy nie będzie fajnie brzmiało z racji silnika i trzeba się z tym pogodzić :)

Prawdą jest też to że nie możesz nim jeździć na kat. B- tutaj sprawa jest prosta motocykl musi mieć maksymalnie 125cm3 i MAKSYMALNIE 15 koni. RS ma więcej.

Edit: tą którą wrzuciłeś możesz śmigać na B, myślałem że chodzi o starszą w 2t.
Movi
Moderator

Postprzez doon » 14/4/2015, 16:30

Rzuciłem przykładowo jakąś aukcje, to starsze mają więcej koni od nowszych? Kurczę, oglądam te filmy na yt i zniechęcam się do tych 125, a bardziej przekonuje się do zrobienia kat a. Znając moje zapały to pewnie kupie sobie cały strój, a prawo jazdy zrobię za rok może dwa :)

Edit:
Co do dźwięku to moja Jawa 250 z 58' stojąca u rodziców ma lepszy dźwięk z zardzewiałego wydechu niż te 125tki ;)
doon
Świeżak

Postprzez AdamoX » 15/4/2015, 08:28

Mam 190cm wzrostu i miałem podobny pomysł... Wsiadłem na 125... i zrobiłem prawko A i kupiłem 600cm :roll:
Przy tym wzroście będziesz czuł się na 125 co najmniej niegodnie :mrgreen: i do tego to nie chce jechać...
Bandyta 1200 + DR 650
AdamoX
Świeżak

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B