Zobacz wątek - Cross/Enduro do 10000 zł
NAS Analytics TAG

Cross/Enduro do 10000 zł

Enduro, Cross
_________

Cross/Enduro do 10000 zł

Postprzez k0gucik » 11/4/2015, 22:06

Witam :)

Piszę tutaj bo mam nadzieję, że mi pomożecie. Szukam crossa lub enduro, ale mam pewien problem. Miałem wypadek na motorze i jestem po amputacji prawego podudzia. Szukam lekkiego sprzętu, ale nie będę w stanie odpalić motocykla na kopkę, bynajmniej tak jest przy kxf 250. Próbowałem, ale nie mam tyle siły w lewej nodze, a prawa... wiadomo. Nie wiem jak sprawa się przedstawia przy 125. Czy odpalenie wymaga dużego wkładu siły, czy ewentualnie lepsze będzie szukanie rozwiązania z rozrusznikiem? Liczę na Was.

- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie),
- Wiek, waga, wzrost,
- Do jakich celów chcesz używać motocykla (jazda na co dzień - do pracy/szkoły/ po mieście czy trasie, weekendowe latanie z kumplami dla rozrywki, turystyka dłuższa/dalsza, jazda z plecaczkiem czy bez, jazda po torze, jazda po szutrach lub cięższym terenie), w jakich udziałach procentowych?
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?

- Na moto "siedzę" od 15 roku życia. Miałem Simsona, Hondę MTX 80, Hondę XL 600 R, Kawasaki ER6N, obecnie klasyk - Motorynka (igiełka :D). Ciężko mi to ubrać w km, więc powiem krótko - nie uważam się za nowicjusza.
- 23, 60 kg, 175 cm.
- Przewiduję jazdę po szutrach, cięższym terenie, może jakiś wyjazd na tor no i oczywiście krótkie odcinki na ulicach.
- Ile km przewiduję na sezon? To też mi ciężko określić. Myślę że to będą 2-3 godzinne wyjazdy powiedzmy 4-5 razy w tygodniu.
- Na sam motocykl chcę przeznaczyć około 8 tys., ale jeśli znajdzie się coś naprawdę godnego uwagi to może być nawet 10 tys. Oczywiście ubiór to podstawa.
- Myślę, że na utrzymanie mogę przeznaczyć około 500 zł/sezon.
- Mam słabość do motocykli, więc śmiało powiem że wszystkie.
- Najbardziej podoba mi się CR 125 > 2004. Nie wiem jak wygląda awaryjność tych sprzętów. Może sami coś zaproponujecie.

Pozdrawiam i czekam na jakieÅ› sugestie.
k0gucik
Świeżak

Postprzez Snaffy » 11/4/2015, 22:17

Napisze krótko bo tutaj mi tylko pasuje KTM EXC 200, hard enduro w terenie się sprawdzi bardzo dobrze, a i na na torze poszalejesz. Koszty utrzymywania mniejsze nić full crossa; myślę że dla cb idealne.

2T na tor będzie dobre, ale w terenie już kiepsko się sprawdzi. Wracając jeszcze do tematu odpalania motocykla to ja swoją yamahe yz 125 spokojnie odpalałem lewą nogą.

Nie doczytałem, że na utrzymanie 500zł w takim wypadku EXC wyniesie cię więcej ja bym liczył z 1500zł.
Snaffy
Świeżak

Postprzez k0gucik » 11/4/2015, 22:22

Jeśli YZ 125 odpalasz lewą nogą bez problemu to myślę, że CR 125 też będzie okej? A jak się ma sprawa utrzymania 4t? Czy jest droższy od 2t? Czy jest jakaś alternatywa 4t z rozrusznikiem w takim przedziale cenowym?
k0gucik
Świeżak

Postprzez Snaffy » 11/4/2015, 22:28

Myślę że nie będzie żadnego problemu z odpalaniem.
KTM EXC 200 to 2t ; )
Utrzymanie 4T według mnie jest ciut droższe. W 2T remonty są znacznie częstsze ale również i tańsze. 4t jak trzeba robić to już konkretnie kasa leci ale za to dużo rzadziej. Jednak jak kupisz zdrowego 4t to nie powinno być problemu - skrupulatnie będziesz zbierał na dzień remontu xDD Jeżeli chodzi o 2t i 4t to poprostu kupuje to czym mi się lepiej jeździ - mnie osobiści podoba się charakterystyka 2T ; )
Snaffy
Świeżak

Postprzez henio12323 » 12/4/2015, 10:10

za tą kase tym bardziej 500 zł rocznie i spore przebiegi - nie utrzymasz za tyle wyczynówki

lepiej dorwij yamahe DT 125, z rozrsznikiem odpada problem odpalania motocykla. za tą cene kupisz prawie nówke sztuke, a za 500 zł powinienes utrzymać sprzet w sezonie.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê