Zobacz wątek - Rejestracja motoroweru - moje pytanie !
NAS Analytics TAG

Rejestracja motoroweru - moje pytanie !

Przepisy, prawo
_________

Rejestracja motoroweru - moje pytanie !

Postprzez zaqesl » 20/3/2015, 16:38

Witam.
Mam okazję kupić Keeway'a TX 50 W POLSCE !.
Sprawa wygląda tak że papiery są holenderskie i facet mówi że może je przetłumaczyć. Mówi że gdy do niego przyjadę, będzie miał wszystko gotowe (wszystko przetłumaczone) tylko podpisać umowę tak jakbym kupił go w np w Łodzi.
W takim razie kupując go mam mieć przygotowane do ręki :

holendierski dowod rejestracyjny
tlumaczenie dowodu rejestracyjnego
umowa kupna sprzedazy (między mną a nim)
holenderski przeglad techniczny - przetlumaczone ( muszę to mieć przetłumaczone ? )
tablice holenderskie
holenderskie oc - przetłumaczone ( muszę to mięc przetłumaczone ? )
Do tego dołącza mi fakturę !

I to wszystko starczy mi abym zarejestrował bez problemu ? Co o tym sądzicie i co jeszcze potrzeba?
zaqesl
Świeżak

Postprzez Kirgeron » 26/3/2015, 10:18

Tłumaczenie jest potrzebne jedynie dla dowodu rejestracyjnego oraz umowy (jeżeli masz umowę w innym języku). Skoro masz umowę między nim a sobą to jedynie potrzebny przetłumaczony dowód rejestracyjny.

Przegląd techniczny z tego co wiem nie będzie się liczył i musisz go zrobić obowiązkowo na nowo w Polsce przed zarejestrowaniem.

Jeżeli daje ci fakturę to o ile wiem, będziesz zwolniony z płacenia VAT.

Po co tłumaczenie OC? Z tego co wiem, niepotrzebne. I tak przecież musisz kupić polskie ubezpieczenie.

Czyli wszystko będziesz miał, jedynie zrobić przegląd w Polsce na stacji diagnostycznej i wykupić ubezpieczenie (nie wiem czy przed, czy po rejestracji), poza tym to wszystko. :)
Kirgeron
Świeżak

Powrót do Prawo