smarowanie łańcucha
• Strona 1 z 1
smarowanie łańcucha
witam, jestem początkujący i mam pytanko, mam fzr600 i chciałem wyczyścic łańcuch tak bez zdejmowanie, brzegi i troche generalnie z wierzchu syf zetrzeć szmatką, nawet dosyć zchodzi ale troche trzeba sie namęczyć, czy jest jakiś środek na to aby ten syf zszedł i czy mogę go nasmarować wd40?a jak nie to co polecacie na smarowanie łańcuch(tanie i dobre)?i tak orientacyjnie co ile sie powinno smarować łańcuch, ktoś mi powiedził ze jest to samosmarujące, ale czy to nie kit?bo cos mi sie wierzayc niechce.proszę o odpowiedź
- sasi
- Świeżak
no troche tematów już o tym było, jak bardzo mocno chcesz, to przewertuj tematy tak pare stron wstecz a napewno coś znajdziesz.
Bardzo dobrze rozpuszcza ten cały syf motul cleaner, z tym że puszka 500ml kosztuje 40zł.
Jak nie tym to zawsze można użyć ropy. w żadnych wypadku benzyny chyba że chcesz łańcuch zmieniać na nowy, wd40 też bym tego nie robił bo się poprostu nie nadaje on poprostu odparowywuje i z tego co pamiętam niezbyt korzystnie wpływa na oringi. Ogólnie to nie czyścimy tym co w jakiś sposób wpływa niekorzystnie na elementy gumowe.
Samo się smaruje? mógł ktoś zrobić allbo kupić taki patent ze zbiorniczkiem oleju co sam nasmarowywuje łańcuch (o tym też niedawno było) wtedy musisz pamiętać o uzupełnianiu oleju w zbiorniczku.
Jednak nawet jak to masz to po wyczyszczeniu radziłbym nasmarować porzadnie jakimś przeznaczonym do tego smarem (polecam motula road, teraz kupiłem jakieś amerykańskie białe gówno i niezbyt jestem zadowolony).
Sam smaruje łańcuch co 400-500km i tutaj nie ma co żałować, zestaw napędowy jest 15 razy droższy od smaru kosztującego 35zł.
Bardzo dobrze rozpuszcza ten cały syf motul cleaner, z tym że puszka 500ml kosztuje 40zł.
Jak nie tym to zawsze można użyć ropy. w żadnych wypadku benzyny chyba że chcesz łańcuch zmieniać na nowy, wd40 też bym tego nie robił bo się poprostu nie nadaje on poprostu odparowywuje i z tego co pamiętam niezbyt korzystnie wpływa na oringi. Ogólnie to nie czyścimy tym co w jakiś sposób wpływa niekorzystnie na elementy gumowe.
Samo się smaruje? mógł ktoś zrobić allbo kupić taki patent ze zbiorniczkiem oleju co sam nasmarowywuje łańcuch (o tym też niedawno było) wtedy musisz pamiętać o uzupełnianiu oleju w zbiorniczku.
Jednak nawet jak to masz to po wyczyszczeniu radziłbym nasmarować porzadnie jakimś przeznaczonym do tego smarem (polecam motula road, teraz kupiłem jakieś amerykańskie białe gówno i niezbyt jestem zadowolony).
Sam smaruje łańcuch co 400-500km i tutaj nie ma co żałować, zestaw napędowy jest 15 razy droższy od smaru kosztującego 35zł.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
co do Twojego pytania o ciśnienie w oponach. (ale żeś walnął
mogłeś tutaj a nie w całkowicie o czym innnym temacie
)
to zazwyczaj jest to w granicach 2,2 przód i 2,5 tył. Jednak oblookaj porządnie wahacz i tylny błotnik gdzies tam powinna być nalepka w wszystkimi danymi. (jak wiadomo z pasażerem troche się to zmienia).
Pamiętaj jednak że to zalecane przez producenta wartości. Ja jakoś wole jak mam minimalnie mniej, jakoś pewniej się czuję ; ) może to i głupie ale tak mam.

to zazwyczaj jest to w granicach 2,2 przód i 2,5 tył. Jednak oblookaj porządnie wahacz i tylny błotnik gdzies tam powinna być nalepka w wszystkimi danymi. (jak wiadomo z pasażerem troche się to zmienia).
Pamiętaj jednak że to zalecane przez producenta wartości. Ja jakoś wole jak mam minimalnie mniej, jakoś pewniej się czuję ; ) może to i głupie ale tak mam.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Åšcigacz.pl
Witam! Ja czyszczę łańcuch jak już jest na nim dużo paprochów i śmieci tzn. tak co 2000 km, zależy też ile jeździsz i w jakich warunkach. Czyszczę za pomocą nafty świetlnej zakupisz ją w sklepie chemicznym koszt 6 zł, do tego szczoteczka od zębów i trochę szmatek, później pryskam smarem w sprayu Castrola koszt 33 zł, wyschnie po paru godzinach i możesz jeździć, najlepiej prysnąć po zakończonej jeździe na noc. Nakładam ten smar po przejechaniu 500 km i po każdym deszczu. Szerokiej drogi życzę:)
-
sonthin - Świeżak
Ja ostatnio w swoim garażu znalazłem środek do odtłuszczania silników. Spróbowałem na łańcuch, wszystko schodzi bardzo ładnie, później prysnąć jakimś smarem i można jechać... Jak będę w garażu i nie zapomnę to podam nazwę tego środka.
<a href="http://www.bezpieczny-motocyklista.info/">
</a>
<a href="http://www.emoto.com.pl/id91106.html">Na sprzedaż Aprilia RS 80/50 2001r.</a>

<a href="http://www.emoto.com.pl/id91106.html">Na sprzedaż Aprilia RS 80/50 2001r.</a>
-
cdsMarcin - Bywalec
oki, dzięki, to moge użyć ropy mówicie, chodzi mi o to aby było dobre i tanie no i było w każdym sklepie bo niechce szukać po sklepach wszystkich jak nawet niewiem czego i jakiego środka, najlepiej kupił bym smar i do czyszczeni(ale żeby pięknie schodziło) od jednej osoby z allegro.
a czy ta ropa dobrze czyści?nie jest jakoś szkodliwa?
a czy ta ropa dobrze czyści?nie jest jakoś szkodliwa?
- sasi
- Świeżak
ropa nie, sa tematy o tym co uszkadza oringi 

Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
<a href="http://www.bezpieczny-motocyklista.info/">
</a>

-
cdsMarcin - Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości