Zobacz wątek - Pierwszy jednoślad oczywiście na B
NAS Analytics TAG

Pierwszy jednoślad oczywiście na B

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

Pierwszy jednoślad oczywiście na B

Postprzez DzikiKokos » 20/2/2015, 03:47

Witajcie.

Zastanawiam się nad kupnem motocykla który będzie dobry do miasta, na średnie trasy, jak i do lekkiego terenu (polne i leśne drogi, czasem mokro i deszcz, czasem błoto i piach). Normalnie zbierałbym pieniądze i kupił coś typowo miejskiego lecz ze względu na charakter pracy i problemy finansowe nie mogę sobie pozwolić na terenówkę.

Przeglądałem trochę allegro i olx, ale boję się utopić hajsy więc wole zapytać tych co się znają, a nuż ma ktoś coś na sprzedaż.

Jakiekolwiek doświadczenie zero.

1. Żeby wyeliminować konieczność czytania reszty: dysponuję max 3000, w tym dobrze byłoby kask i akcesoria. Jeśli gra nie warta świeczki to mówcie od razu.
2. Mało awaryjny (robota jest wieczorno-nocna więc w razie awarii kappa). Nie zależy mi na bajerach, ma jeździć, dać się naprawiać młotkiem i nie mieć problemu z częściami.
3. Wytrzymały bo jestem duży (185) i gruby (135).
4. Jakby dało się żeby miał schowek na kask to niech Bóg w dzieciach wynagradza.
5. Nie musi być "świeży", może być stary i obdrapany, aby sprawny, resztę ogarnę.

Z niecierpliwością czekam na propozycje.
DzikiKokos
Świeżak

Postprzez sirturek » 20/2/2015, 08:35

W takich pieniążkach to chińczyki by trzeba przejrzeć. Honda Varadero bylłaby idealna ale musiałbyś jeszcze raz tyle dołożyć Jak chcesz żeby było praktyczne ze schowkami to skuter, nie ma takiego moto który by spełniał wszystkie Twoje oczekiwania. Z kwota 3 tyś myśle że znalazł byś fajny markowy maxi skuter.
sirturek
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 20/2/2015, 09:34

Kurde markowy skuter jest jak najbardziej OK, ale jak on wjedzie w lekki teren, to mu plomby powypadają na wybojach :) Za małe kółka i za małe skoki zawieszeń ;) Ciężko mu będzie jechać na stojąco, bo bak jest z tyłu, a nie z przodu i między nogami nic nie ma :) Dołóż kasy i kup varadero:

Obrazek
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Rolnik62
Bywalec

Postprzez DzikiKokos » 20/2/2015, 16:57

bardzo fajny, kufer by mi wystarczył do moich potrzeb, szkoda że mnie nie stać, pozostaje mi tylko zbierać :C
dziękuję za odpowiedzi :)!
DzikiKokos
Świeżak

Postprzez Heart » 23/2/2015, 12:15

Hyosung GT 125, też się przymierzam.
Heart
Świeżak

Postprzez darth80 » 23/2/2015, 18:09

jezeli ma byc niezawodny to varadero - jezeli ma byc tani to romet, jedno wyklucza drugie
Honda Varadero XL125 2001r https://www.youtube.com/watch?v=8SNUFKAmj34 | http://varadero125.com.pl - portal o małym Varadero
darth80
Świeżak

Postprzez DzikiKokos » 24/2/2015, 01:19

zdecydowanie niezawodny, nie mogę sobie pozwolić na problemy w terenie nocą, o ile autem w zeszłym sezonie po uszkodzeniu w terenie po kilku godzinach dojechałem do domu o tyle motorem może być ciężko, a prowadzić go powiedzmy 50km, odpowiedź jest jedna :)
DzikiKokos
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 24/2/2015, 20:22

Jaki to jest teren, leśna/polna ścieżka, czy Puszcza Białowieska na przełaj :) ?
Jakieś pionowe górki, kratery po meteorytach tam są ?
Oświetlony ten odcinek jest, czy tylko gwiazdy i księżyc służą za nawigację ?

Może jakiegoś chińczyka wyrwiesz, ale to regularny (nazbyt częsty) serwis u kompetentnych mechaników, a nie u szwagra za kratę piwa :)
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Rolnik62
Bywalec

Postprzez DzikiKokos » 25/2/2015, 00:08

tereny są typowo leśno/wiejskie, nie są to przecież żadne skoki, lekki teren, polne i leśne drogi, jak pada to błoto, jak sucho to może być piach, żaden wymagający teren, można uznać że trochę bardziej wymagający jak grzybobranie, w każdym razie taki w którym terenówka z dosyć dużą łatwością sobie poradzi
ciężko mi też określić bo nie jest to jeden ten sam stały teren, raz jeździłem typowo obszar wsi, raz daleko w polach gdzie więcej jak 10km/h nie pojedziesz bo zbyt nierówno, czasem przy lasach gdzie jest piach i bywa 2-3 metry stromego podjazdu ale nic więcej, rzadko kiedy na danym obszarze jest jedna, dwie większe "przeszkody" terenowe
oświetlenia praktycznie brak, zazwyczaj jeżdżę nałogowo na długich i halogenach :)

no i również jazda po naszych tradycyjnych polskich drogach

w zeszłym sezonie zrobiłem ponad 2'000 km mimo iż roboty w sumie było mało
DzikiKokos
Świeżak

Postprzez MarcinMalinaPL » 27/2/2015, 14:33

Nie wiem co można polecić za takie pieniądze,może jakieś enduro obczaj sobie Aprilie Pegaso
Aprilia RS 50
i jakieś 2 chińczyki
MarcinMalinaPL
Świeżak

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

na górê