Zobacz wÄ…tek - Problemy z kawasaki GPZ500s
NAS Analytics TAG

Problemy z kawasaki GPZ500s

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Problemy z kawasaki GPZ500s

Postprzez Adam28 » 5/4/2009, 13:41

Czesc,tydzien temu kupiłem kawasaki GPZ 500s 92 rok,dzis przejechałem sie około 50km,i zauwazyłem ze szybko łapie temperature,czy to normalne w tym modelu?Temperatura jest bliska maksymalnej(czerwonego pola),juz po 10km,przyczym wmiare spokojnie jechałem.A i jak sie rozgrzeje a wrzuce na luz to gasnie :( ,a po ostygnieciu znów normalnie pracuje.Czyzby czekała mnie jeszcze regulacja gazników?.Prosiłbym o jakas podpowiedz.A ma moze ktos jakies szczegółowe dane na temat regulacji zaworów,gaznika itp?
Adam28
Świeżak

Postprzez Adam28 » 5/4/2009, 15:02

Własnie sprawdziłem układ chłodzenia rozgrzewa sie do granicy az sie gotuje,a chłodnica jest zimna,spusciłem wode i sprawdziłem obserwujac resztki wody w pomie a ona ani nie jest zasysana ani niewypływa,wiec podejrzewam uszkodzenie pompy.niema "obiegu"ile taka pompka moze kosztowac?i jak ja wymontowac,napewno trzyma sie na czterech srubach ale ta metalowa rurka co wchodzi w cylindry to niewiem jak sie za nia zabrac??Prosze o podpowiedz!
Adam28
Świeżak

Postprzez tobiach » 5/4/2009, 16:23

Jezeli silnik sie gotuje a chlodnica jest zimna to termostat do wymiany(nie otwiera obiegu na chlodnice) Termostat masz pod zbiornikiem paliwa zaraz kolo wlewu plynu( termostat jest polaczony z wlewem plynu.
tobiach
Świeżak

Postprzez Adam28 » 5/4/2009, 16:38

nom zaraz zobacze termostat,a czy pompa powinna dac duze cisnienie(czy bedzie sie wylewała z obiegu),jak odkrece ten korek co jest zaworek co puszcza wode do naczynka wyrównawczego?bo odkreciłem i odpaliłem na chwilke i niewypływa.Bo na moje oko powinna krazyc a ona stoi i tak jakby obiegu niebyło.nawet jak opaske na wężach od powrotu odkreciłem to nic sie nielało.
Adam28
Świeżak

Postprzez rider143 » 5/4/2009, 19:41

Bo nic sie tam lac nie bedzie za bardzo, to jest tylko ujscie nadmiaru plynu chlodzącego po nagrzaniu silnika. Na probe mozesz zagrzac delikatnie silnik po czym wyjac wogóle termostat i sie przejechac. Tylko nie 40km/h a ok 100km/h zeby jakis oplyw powietrza byl. Ten model kawasaki sie nie grzeje i nie przegrzewa-u siebie masz nienormalne zjawisko i przyczyne musisz jak najszybciej usunac bo dalsza eksploatacja jest niezdrowa.
rider143
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê