Zobacz wątek - Problem z odpaleniem F4i czy zepsuty immobolajzer???pomóżcie
NAS Analytics TAG

Problem z odpaleniem F4i czy zepsuty immobolajzer???pomóżcie

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Problem z odpaleniem F4i czy zepsuty immobolajzer???pomóżcie

Postprzez kamucha1983 » 29/3/2009, 14:18

Witam , panowie pomóżcie bo mam problem z uruchomieniem Hondy CBR f4i 2002r. SpróbujÄ™ opisać wszystko po kolei, jakieÅ› 3 tygodnie temu odbyÅ‚em jazdÄ™ próbnÄ…, wszystko chodziÅ‚o jak należy, przejechaÅ‚em jakieÅ› 10km. WstawiÅ‚em do garażu i tak już staÅ‚ nie odpalany do wczoraj. Jedynie co jeszcze przy nim zrobiÅ‚em to Å›ciÄ…gnÄ…Å‚em przedni reflektor w celu wyczyszczenia go od Å›rodka. Na nastÄ™py dzieÅ„ zaÅ‚ożyÅ‚em. Wczoraj chciaÅ‚em siÄ™ przejechać kluczyk, stacyjka, wyÅ›wietlacz włącza siÄ™ normalnie, wciskam przycisk zapÅ‚on i nie zapala siÄ™ kontrolka imobilajzera i jednoczeÅ›nie nie startuje pompa paliwa. Panowie mechanicy co siÄ™ mogÅ‚o stać?? SprawdziÅ‚em bezpieczniki, wszystkie sÄ… OK., sprawdziÅ‚em włącznik zapÅ‚onu i jest ok., sprawdziÅ‚em kostki, styki i jest ok., odłączyÅ‚em na noc akumulator bo myÅ›laÅ‚em że może przez noc siÄ™ coÅ› zmieni i nic, immo nie puszcza prÄ…du. Dodam jeszcze że rozrusznik krÄ™ci normalnie, AHA chciaÅ‚em siÄ™ zapytać gdzie znajduje siÄ™ bezpiecznik od immobilaizera? Co mogÅ‚o siÄ™ stać…czy miaÅ‚ ktoÅ› taki przypadek? Czy mógÅ‚ zepsuć siÄ™ kluczyk z chipem? dzieki i pozdrawiam
kamucha1983
Świeżak

Postprzez Adam M. » 29/3/2009, 15:39

Honda to nie moja dzialka ale sadze ze to nie wina kluczyka tylko ruszyles cos w trakcie czyszczenia reflektora co powoduje ze uklad nie dziala.
Sprawdz wiazke idaca do antenki czy nigdzie nie jest uszkodzona, rozlaczona, kluczyk raczej "sam z siebie " sie nie popsul.
Adam M.
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Raczek_6 » 29/3/2009, 21:08

Czujnik położenia motocykla odpięty.
Zdejmij czaszę raz jeszcze i sprawdź wszystkie kostki.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez kamucha1983 » 30/3/2009, 10:31

Koledzy co to jest ten czujnik pochyłu?? i gdzie go mozna znaleźć?? mam serwisówkę ale nie ma tam nic o immobilajzerze
kamucha1983
Świeżak

Postprzez kamucha1983 » 30/3/2009, 16:32

sory, chodziło o czujnik położenia!!
jeszcze mam pytanie, czy mogło sie coś stać z przekaźnikami ?? dziwne, bo motocykl chodził palił i nagle nie można rozblokować imobilajzera, Są tam 2 kostki które idą od stacyjki i sięgnęłem reką i wygladaja na podpięte, jutro jeszcze rozbiore czasze i zobacze, , Panowie jak ktoś ma jaks radę albo miał podobny przypadek to pomóżcie , pozdrawiam
kamucha1983
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 30/3/2009, 22:16

Czujnik pochyłu (położenia), montowany jest do lampy centralnie pośrodku, odcina on zapłon w momencie przewrócenia się (jak motocykl odchyli się od pionu o określony kąt - np. 60 stopni).
Jak nie będzie podpięty lub będzie uszkodzony to lampka od HISS oraz pompa paliwa nie będą działać.
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez vegetaii » 1/4/2009, 08:07

Mam ten sam problem tylko dzieje sie tak kiedy przelaczam przycisk awaryjnego wylaczenia zaplonu, po wlaczeniu i przekreceniu kluczyka nic sie nie dzieje dopiero jakims sposobem (wlaczenie dlugich swiatel lub przycisniecie kierunkowskazow) immo zajarza po pewnej chwili co sie dzieje??
vegetaii
Świeżak

Postprzez kamucha1983 » 1/4/2009, 10:12

Dzieki Raczek to był strzał w 10!! przez przypadek zamontowałem czujnik " do góry nogami" i dlatego nie dawał prądu, myślałem że to zwykły przekaźnik i nie ma znaczenia jak go przykrece, wielkie Piwo dla Ciebie, pozdrawiam i życzę szerokiej drogi
kamucha1983
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 1/4/2009, 21:10

vegetaii napisał(a):Mam ten sam problem tylko dzieje sie tak kiedy przelaczam przycisk awaryjnego wylaczenia zaplonu, po wlaczeniu i przekreceniu kluczyka nic sie nie dzieje dopiero jakims sposobem (wlaczenie dlugich swiatel lub przycisniecie kierunkowskazow) immo zajarza po pewnej chwili co sie dzieje??

Poczyść kostki do licznika i instalacji elektrycznej po lewej stronie pod dolotem powietrza (powinieneś odkręcić lewe wypełnienie między zbiornikiem a czaszą i tam zobaczysz 2 kostki),
ewentualnie poszukaj kostki ze złączami masowymi i tam poczyść konektorki (z tego co pamiętam kolor zielony).

kamucha1983
Nie ma problemu. ;-)
Jak mogÄ™ to pomagam.
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez vegetaii » 4/4/2009, 06:44

Dzieki Pokombinuje i dam znac jak poszlo
vegetaii
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê