małe pytanie: smarowanie łańcucha i płyn do chłodnicy
			 • Strona 1 z 1

małe pytanie: smarowanie łańcucha i płyn do chłodnicy
krótkie pytanie: 
1.dobrym rozwiązaniem jest smarowanie łańcucha olejem do smarowania łańcuchów w piłach ?
2.mogę do chłodnicy nalać płyn 'dynagel'
p.s. nie wiem czy już takie coś było bo się nie doszukałem, i dlatego pisze. jak sie mylę to kazać mi szukać dokładniej !

1.dobrym rozwiązaniem jest smarowanie łańcucha olejem do smarowania łańcuchów w piłach ?
2.mogę do chłodnicy nalać płyn 'dynagel'
p.s. nie wiem czy już takie coś było bo się nie doszukałem, i dlatego pisze. jak sie mylę to kazać mi szukać dokładniej !

- dargon
- Świeżak
Zagadnienie pielęgnacji łańcucha bylo juz wiele razy poruszane na forum. Wystarczy użyc opcji "szukaj". Jedyne co Ci powiem to olej do łańcucha w pile chyba nie bardzo sie nada  - chyba, że chcesz mieć nasmarowane tylne koło, zadupek i reszte motocykla  Radze używać smaru do łańcucha w spray'u - najlepiej z teflonem. Ja osobiscie polecam Bel Ray'a.
 Radze używać smaru do łańcucha w spray'u - najlepiej z teflonem. Ja osobiscie polecam Bel Ray'a.
				 Radze używać smaru do łańcucha w spray'u - najlepiej z teflonem. Ja osobiscie polecam Bel Ray'a.
 Radze używać smaru do łańcucha w spray'u - najlepiej z teflonem. Ja osobiscie polecam Bel Ray'a.Sprzedam Suzuki Bandit 600S 2003
			- 

mlody-pawel
- Świeżak
mozna ewentualnie zamontowac scotoiler i problem smarowania 'recznie' znika
				GSF 600N |  | http://uk.youtube.com/watch?v=-lPBgtRLmIE
			- 

johnmichael
- VIP Åšcigacz.pl
no było dużo tematów odnosnie pielęgnacji łańcucha, ale nigdzie nie wyczytałem o oleju/smarze do pił łańcuchowych, a wydało mi się to ciekawe, skoro łańcuch w pile pracuje w trudnych warunkach, i na którym osadza sie strasznie dużo zanieczyszczeń... co do smarowania kola i reszty motocykla to nie wiem jak by z tym było... 
a co z tym płynem chłodniczym? nada się? dodam że to ojciec do auta leje, ale pisze na nim ze do różnego rodzaju chłodnic, a wiec myślę, że się może nadać ... przepraszam, że o takie rzeczy pytam, ale raczej jestem jeszcze blady w temacie

a co z tym płynem chłodniczym? nada się? dodam że to ojciec do auta leje, ale pisze na nim ze do różnego rodzaju chłodnic, a wiec myślę, że się może nadać ... przepraszam, że o takie rzeczy pytam, ale raczej jestem jeszcze blady w temacie
- dargon
- Świeżak
zauwaz ze w pile jest zbiornik na olej do smarowania lancucha ktory caly czas trzeba uzupelniac. w pile olej najzwyczajniej w swiecie caly czas bryzga. przy zastosowaniu takiego oleju w motocyklu po kilku kilometrach lancuch bedzie suchy

- rookie
- Świeżak
ja ogolnie wyznaje jedna zasade.co do motocykla to do motocykla, a co do czego innego to nie do motocykla.przewaznie polsrodki nie sa dobrym rozwiazaniem bo motcyklowa budowa jest zupelnie inna, a wymagania stawiane plynom sa o wiele wyzsze.
				GSF 600N |  | http://uk.youtube.com/watch?v=-lPBgtRLmIE
			- 

johnmichael
- VIP Åšcigacz.pl
1. Nie wazne jaki tam dasz plyn do chlodnicy, byle by dostosowany do TWOJEGO typu chlodnicy (sa dwa, miedziane i alu). Jesli masz alu, nie mozesz lac plynu do miedzianych i odwrotnie. Preparaty samochodowe w przewazajacej czesci pzypadkow, sa dostosowane do obu typow i nie wchodza w reakcje ani z alu ani z miedzia. 
Mozesz nawet i lac destylowana albo borygo, zeby tylko byla dobra temperatura (nie za niska) wrzenia.
Im drozszy plyn tym lepszy, moze oczyszczac instalacje z kamienia , etc po prostu lej to co aktualnie masz do kupienia tylko sprawdz czy oba typy chlodnic.
 po prostu lej to co aktualnie masz do kupienia tylko sprawdz czy oba typy chlodnic.
2. Lancuch ma gumowe uszczelniacze, musisz czyscic i smarowac takim olejem ktory nie wchodzi w reakcje z guma i jej nie uszkadza. Temat wałkowany na forum setki tysiecy razy.
Moze to byc Castrol Chain Spray, moze olej samochodowy. Preparaty motocyklowe trzymaja dobrze lancuch i lapia syfy, olej trzeba wytrzec po smarowaniu i czesciej smarowac.
Wygotowanie w smalcu nic nie da, oprocz tego ze beda gonily Cie psy chcace go zlizac z lancucha (c) Hefron.
				Mozesz nawet i lac destylowana albo borygo, zeby tylko byla dobra temperatura (nie za niska) wrzenia.
Im drozszy plyn tym lepszy, moze oczyszczac instalacje z kamienia , etc
 po prostu lej to co aktualnie masz do kupienia tylko sprawdz czy oba typy chlodnic.
2. Lancuch ma gumowe uszczelniacze, musisz czyscic i smarowac takim olejem ktory nie wchodzi w reakcje z guma i jej nie uszkadza. Temat wałkowany na forum setki tysiecy razy.
Moze to byc Castrol Chain Spray, moze olej samochodowy. Preparaty motocyklowe trzymaja dobrze lancuch i lapia syfy, olej trzeba wytrzec po smarowaniu i czesciej smarowac.
Wygotowanie w smalcu nic nie da, oprocz tego ze beda gonily Cie psy chcace go zlizac z lancucha (c) Hefron.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa  (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
 (otwórz link)
  (otwórz link)
			programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
 (otwórz link)
  (otwórz link)- 

simonw
- Mieszkaniec forum
			 • Strona 1 z 1

Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 42 gości