Zobacz wątek - <i>[Aktualności]</i> Prawo jazdy kat. B także na manualne...
NAS Analytics TAG

[Aktualności] Prawo jazdy kat. B także na manualne...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 10/6/2014, 14:32

Komentatorzy napisał(a):A fakt, że teraz posiadacz B lub człowiek bez uprawnień w wieku 21 lat może jeździć bez ograniczeń na np. TZR50 która po odblokowaniu ma 10 KM nie przeszkadza? We wszystkich testach czy artykułach podnosicie, że 125 to w zasadzie zabawka, cięższy motorower, a tu nagle hałas, rany julek, ludzie bez A dosiądą potworów na dwóch kołach. I jeszcze ten argument, że teraz ludzie mający A1 będą się czuli oszukani. A ja się pytam o statystyki ludzi w wieku 21 lat i powyżej (czyli określone minimum dla nowych przepisów) z prawem jazdy B lub żadnym, starających się o A1. W Gdyni (czyli ośrodek obsługujący z 300 tyś mieszkańców) o ile dobrze pamiętam egzaminów na A1 było w ciągu całego roku kilkanaście. Nawet dla szesnastolatków dla których ta kategoria została wymyślona, nie jest ona zbyt popularna i traktowana jako zbędny wydatek - wolą poczekać do 18 i zrobić "prawdziwe" prawo jazdy. Trochę wiary w ludzi. Każdy, kto będzie chciał jeździć a nie będzie sie czuł pewnie, wykupi sobie jazdy w szkole. Sądzę nawet, że szkoły tak naprawdę będą miały takich chętnych więcej niz dzisiaj, bo ludzie po prostu nie lubią zdawać egzaminów a nie uczyć się. <br><hr>Misior Gdynia<br>
Komentatorzy napisał(a):Po pierwsze prawdziwe prawo jazdy w wieku 18 lat to obecnie kategoria A2. A po drugie to jest chyba różnica między motorowerem, który według przepisów ma prędkość maksymalną 45 km/h, oczywiście realnie motorowery jeżdżą 100 km/h, ale skok do motocykla jadącego blisko 200 jest dość duży, żeby wykonać go bez przeszkolenia, a gwarantuję że absolutnie NIKT nie pójdzie do OSK na kurs dobrowolnie, jeśli nie ma konieczności.<br><hr>pawel<br>
Komentatorzy napisał(a):A który 15 konny motocykl (z indeksem waga/moc) osiąga 200 km/h?<br><hr>Misior Gdynia<br>
Komentatorzy napisał(a):Gratuluje znajomosci. Poslowie tez pewnie takie pytania sobie zadaja i spia spokojni. Moja Aprilia RS miala wbite 10kW a w praktyce ponad 2 razy wiecej i smialo przekraczala 160km/h. Ale to nie najmocniejszy motocykl, jest jeszcze Cagiva Mito.

Nie mam nic do tego zebysmy jezdzili bez dodatkowej kategorii, ale badzmy chociaz swiadomni co sie zmienia.<br><hr>Dawid<br>
Komentatorzy napisał(a):Już widzę jak wszyscy lecą i kupują takie "maszyny" żeby od razu zasuwać ponad 150 km/h nie mając doświadczenia praktycznego w kierowaniu motocyklem.
Wiem, że jest to portal dla fanów ścigaczy, ale nie popadajcie w skrajność że każdy potencjalny motocyklista to idiota bez wyobraźni. A jeśli tak jest to oznacza, że dla takich osób brak prawa jazdy nawet gdy jest wymagane nie jest przeszkodą. żeby się poruszać po drogach bez odpowiednich uprawień...<br><hr>Steffano<br>
Komentatorzy napisał(a):No to idac twoim tokiem myslenia zniesmy w ogole prawo jazdy. Przeciez nie kazdy motocyklista to od razu idiota bez wyobrazni. <br><hr>Dawid<br>
Komentatorzy napisał(a):Ja bynajmniej nie twierdzę, że każdy motocyklista to idiota. Uważam jedynie, że idiotą byłby ten, kto po zmianie przepisów kupiłby mocny motocykl i jeździł w taki sposób, żeby się zabić.
Obstaję przy swoim, że wymóg posiadania dokumentu pn. "prawo jazdy" nie gwarantuje większego bezpieczeństwa na drogach. Czy mało jest teraz na drogach "motocyklistów", którzy nie mają uprawnień a mimo to jeżdżą (sam znam kilka takich osób, ale oczywiście tego nie pochwalam i nie wsiadłbym w życiu z taką osobą na motocykl) ? mJa jedynie uważam, że we wszystkim należy znaleźć "złoty środek"<br><hr>Steffano<br>
No to koncze dyskusje jesli masz takie zdanie.

Zdarzaja sie tacy, ktorzy nie od razu wsiadliby na mocny motocykl. Wyjatek potwierdza regule.

Ale jesli mamy dac prawo zeby teraz wszyscy gimnazjalisci dostali prawo w pelni legalnie popisywac sie na drogach na takiej 125tce ktorej mocy nawet nie znaja, to ja jakos nie widze zeby po zdjeciu przepisow sytuacja sie polepszyla.<br><hr>Dawid
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Piach » 10/6/2014, 15:02

Jacy gimnazjalisci - chyba jak w kazdej klasie siedzieli 3 lata.
Musisz miec B 3 lata czyli minimum 21 lat.
Piach
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 10/6/2014, 15:53

Przecież TO BĘDZIE ISTNY TERROR! Dajmy np. KTM 125 przecież jak kto śma prawko na samochód i wsiądzie np. na takie moto to będzie katastrofa.<br><hr>KoWaL
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 10/6/2014, 16:22

Komentatorzy napisał(a):Przecież TO BĘDZIE ISTNY TERROR! Dajmy np. KTM 125 przecież jak kto śma prawko na samochód i wsiądzie np. na takie moto to będzie katastrofa.<br><hr>KoWaL<br>
frajerze ja jakos jezdzilem na 250 a wczesniej tylko na skuterze, nawet biegow nie potrafilem zmieniac, ziomek mi powiedzial o co chodzi. Teraz zapierdalam jak po**** po terenie i normalnie po drodze...<br><hr>opis
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 10/6/2014, 16:22

nie dodaliscie ze obowiazkowe bedzie przejscie szkolenia w OSK, i jezeli ktos zaliczy taki kurs bedzie musial zmienic prawo jazdy na takie w ktorym bedzie adnotacja o dodatkowym uprawnieniu<br><hr>gosc
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 10/6/2014, 16:25

Tak piszecie ze bedzie terror, kto chce jezdzić i tak jeździ bez prawka, niektórzy piszą ze bedzie terror - hahaha- juz to widzę jak polaków będzie stać na takie motory i będzie ich pełno na ulicach hahaha, chyba pomyliliście kraje, zarabiając nawet te 2000zl miesiecznie mozna bardzo szybko odłozyc na taki sprzet AHAHAHAHHAAahhha<br><hr>opis
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 10/6/2014, 16:37

Z jednej strony to ja się bardzo cieszę, że nie muszę robić prawa jazdy (testy, egzaminy, kasa...) na motor do 125 cm3, ale z drugiej strony zdaję sobie sprawy, że motor to nie to samo co samochód i zapewne przed zmianą 4 kółek na 2 kółka będę potrzebować lekcji nauki jazdy na motorze.<br><hr>Bartosz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 10/6/2014, 20:28

Ile modeli moto obecnie produkowanych ma manualną skrzynię biegów? (za SJP : manualny :związany z ręką, wykonywany ręcznie (np. masaż manualny); ręczny). <br><hr>maciopa
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 10/6/2014, 20:48

Komentatorzy napisał(a):Przecież TO BĘDZIE ISTNY TERROR! Dajmy np. KTM 125 przecież jak kto śma prawko na samochód i wsiądzie np. na takie moto to będzie katastrofa.<br><hr>KoWaL<br>
Komentatorzy napisał(a):frajerze ja jakos jezdzilem na 250 a wczesniej tylko na skuterze, nawet biegow nie potrafilem zmieniac, ziomek mi powiedzial o co chodzi. Teraz zapierdalam jak po**** po terenie i normalnie po drodze...<br><hr>opis<br>
Ok widzę już Twój poziom po tej pięknej wypowiedzi...
Nie wszyscy potrafią zachować umiar.<br><hr>KoWaL
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 11/6/2014, 08:11

Komentatorzy napisał(a):Z jednej strony to ja się bardzo cieszę, że nie muszę robić prawa jazdy (testy, egzaminy, kasa...) na motor do 125 cm3, ale z drugiej strony zdaję sobie sprawy, że motor to nie to samo co samochód i zapewne przed zmianą 4 kółek na 2 kółka będę potrzebować lekcji nauki jazdy na motorze.<br><hr>Bartosz<br>
Ten kto będzie potrzebował wykupi sobie godziny jazdy w szkole nauki jazdy<br><hr>TErefere
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 11/6/2014, 10:15

Komentatorzy napisał(a):A fakt, że teraz posiadacz B lub człowiek bez uprawnień w wieku 21 lat może jeździć bez ograniczeń na np. TZR50 która po odblokowaniu ma 10 KM nie przeszkadza? We wszystkich testach czy artykułach podnosicie, że 125 to w zasadzie zabawka, cięższy motorower, a tu nagle hałas, rany julek, ludzie bez A dosiądą potworów na dwóch kołach. I jeszcze ten argument, że teraz ludzie mający A1 będą się czuli oszukani. A ja się pytam o statystyki ludzi w wieku 21 lat i powyżej (czyli określone minimum dla nowych przepisów) z prawem jazdy B lub żadnym, starających się o A1. W Gdyni (czyli ośrodek obsługujący z 300 tyś mieszkańców) o ile dobrze pamiętam egzaminów na A1 było w ciągu całego roku kilkanaście. Nawet dla szesnastolatków dla których ta kategoria została wymyślona, nie jest ona zbyt popularna i traktowana jako zbędny wydatek - wolą poczekać do 18 i zrobić "prawdziwe" prawo jazdy. Trochę wiary w ludzi. Każdy, kto będzie chciał jeździć a nie będzie sie czuł pewnie, wykupi sobie jazdy w szkole. Sądzę nawet, że szkoły tak naprawdę będą miały takich chętnych więcej niz dzisiaj, bo ludzie po prostu nie lubią zdawać egzaminów a nie uczyć się. <br><hr>Misior Gdynia<br>
Komentatorzy napisał(a):Po pierwsze prawdziwe prawo jazdy w wieku 18 lat to obecnie kategoria A2. A po drugie to jest chyba różnica między motorowerem, który według przepisów ma prędkość maksymalną 45 km/h, oczywiście realnie motorowery jeżdżą 100 km/h, ale skok do motocykla jadącego blisko 200 jest dość duży, żeby wykonać go bez przeszkolenia, a gwarantuję że absolutnie NIKT nie pójdzie do OSK na kurs dobrowolnie, jeśli nie ma konieczności.<br><hr>pawel<br>
Komentatorzy napisał(a):A który 15 konny motocykl (z indeksem waga/moc) osiąga 200 km/h?<br><hr>Misior Gdynia<br>
Komentatorzy napisał(a):Gratuluje znajomosci. Poslowie tez pewnie takie pytania sobie zadaja i spia spokojni. Moja Aprilia RS miala wbite 10kW a w praktyce ponad 2 razy wiecej i smialo przekraczala 160km/h. Ale to nie najmocniejszy motocykl, jest jeszcze Cagiva Mito.

Nie mam nic do tego zebysmy jezdzili bez dodatkowej kategorii, ale badzmy chociaz swiadomni co sie zmienia.<br><hr>Dawid<br>
Wreszcie ktoś normalny na tym forum. Kolega zmienił wydech i jeździ mu 180, jechaliśmy łeb w łęb i obydwa liczniki pokazywały to samo.<br><hr>pawel
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 11/6/2014, 11:56

To już Hondą NSR nie będzie można jeździć? Przecież też jest to125ccm<br><hr>NONIEŹLE
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 11/6/2014, 17:14

Uważam , że to świetny pomysł. Jestem fotoreporterem jeżdżę dużo po europie i zaobserwowałem, że np.: w Czechach, Niemczech czy Francji taka liberalna ustawa przeszła, zatem nie widzę przeszkód ( JESTEŚMY W EUROPIE czasy ZSRR się dawno skończyły) :-)
Wypadki to nierozłączna mantra jazdy, poruszania się pojazdami czy to będzie auto czy motocykl ( 125cc) to były i będą ale jakoś w/w państwach nie zaobserwowałem przepełniających się zakładów pogrzebowych.

Wracając do tematu ŚWIETNY POMYSŁ - będzie bezpieczniej , bo kierowcy kat. B poznają świat motocykli będę bardziej uważać na motocyklistów , bo zwyczajnie będą mierzyć motocyklistów "swoją miarą", a poza tym trochę kasy wpadnie do rządu ( UWAGA ŻART) :-)<br><hr>Adax
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 11/6/2014, 17:30

Moim skromnym zdaniem to świetny pomysł aby kierowcy z kategoria b mogli jeździć motocyklam o pojemnoosci 125 i z manualna skrzynia biegów pozwoli to na zmniejszenie korków i wiecej miejsc parkingowych bo nie oszukujmy sie samochody zajmuja ciut więcej miejsca a o pojemnosci 50 ccm to predkosc jest dosc słaba. <br><hr>hudy
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 11/6/2014, 20:50

Dobrze ze w SENACIE są rozsądni ludzie!! Nie kretyni jak w sejmie!! Żadna łaska dać większe uprawnienia tym co mają prawko kat.B ! Z łaski by można sobie pojeździć jakimś badziewiem typu skuter!!! POSŁOWIE UWAŻAJĄ POLAKÓW ZA IDIOTÓW I TĘPYCH BARANÓW ZE NIE POTRAFIĄ NOGĄ WŁĄCZAĆ BIEGÓW!!!? JEŻELI SAMI SĄ TAKIMI CIENIASAMI TO NIECH JEŻDŻĄ SKUTERAMI!! ALE DLACZEGO JA MAM CIERPIEĆ Z POWODU TEGO ZE JAKIS POSEŁ JEST TAK TĘPY ŻE MUSI JEŻDZIĆ SKUTEREM??? CO TU DUŻO GADAĆ MOTOROWERY TEŻ MAJĄ MANUALNE SKRZYNIE I JAKOS LUDZIE POTRAFIĄ TYM JEŹDZIĆ!!!!!! A BEZPIECZEŃSTWO NA DRODZE? PRZECIWNIE WZROŚNIE!!!! NIE DLATEGO ZE NIBY LUDZIE NAGLE ZACZNĄ JEŹDZIĆ MOTOCYKLAMI ALE DLATEGO ŻE CI CO JADĄ BEZ PRAWKA TERAZ BĘDĄ ZATRZYMYWAĆ SIĘ DO KONTROLI A NIE UCIEKAĆ PRZED POLICJĄ!! POŁOWA POLAKÓW NIE POSIADA PRAWKA KAT A a mimo to jeździ motocyklami tyle tylko że ucieka przed policją! Wreszcie powinno być normalnie!!!!1 KRETYNI NA DROGACH ZAWSZE BĘDĄ JEDYNA NADZIEJA ŻE MOTOCYKL NIE CHRONI KIEROWCY! WIĘC CI CO SĄ CAŁKOWICIE NIE ODPOWIEDZIALNI TO ZGINĄ!!! OBY TYLKO SAMI!!<br><hr>Adamm
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/6/2014, 15:19

Fantastycznie...
Mam 30 lat, prawo jazdy od... chyba 8 lat.
Motocykle lubię, byłem na półtoragodzinnym przeszkoleniu na placu manewrowym (koledzy niestety mają motory, na których bałbym się uczyć) i rozglądałem się za maszyną, którą mógłbym pojeździć.
Niestety - w świetle obowiązujących przepisów byłem ograniczony do 50cc motorowerów (praktycznie wyłącznie chińskich). Ewentualnie musiałbym zrobić prawo jazdy kat. A, na które nie mam niestety czasu (dwójka dzieci skutecznie utylizuje nadmiarowe godziny :) ).
Jeżeli ustawa przejdzie - będę mógł kupić coś z manualną skrzynią, japońskiego i za sensowne pieniądze. Ot, na przykład takie Suzuki GN125.
Pozostaje mi tylko przyklasnąć :).

No i o siebie się nie martwię - nie odwali mi, nie kupię "odblokowanego" potwora, żeby latać po 150km/h, a pierwsze jazdy zrobię sobie po parkingach/mało uczęszczanych drogach... prawdopodobnie pójdę na jakieś doszkolenie, żeby nie robić podstawowych błędów.
A że komuś innemu wyłączy rozum... państwo nie jest od myślenia za obywateli! Jełop na motorze krzywdę zrobi najprawdopodobniej tylko sobie.<br><hr>SokoleOko
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 12/6/2014, 16:47

Komentatorzy napisał(a):Fantastycznie...
Mam 30 lat, prawo jazdy od... chyba 8 lat.
Motocykle lubię, byłem na półtoragodzinnym przeszkoleniu na placu manewrowym (koledzy niestety mają motory, na których bałbym się uczyć) i rozglądałem się za maszyną, którą mógłbym pojeździć.
Niestety - w świetle obowiązujących przepisów byłem ograniczony do 50cc motorowerów (praktycznie wyłącznie chińskich). Ewentualnie musiałbym zrobić prawo jazdy kat. A, na które nie mam niestety czasu (dwójka dzieci skutecznie utylizuje nadmiarowe godziny :) ).
Jeżeli ustawa przejdzie - będę mógł kupić coś z manualną skrzynią, japońskiego i za sensowne pieniądze. Ot, na przykład takie Suzuki GN125.
Pozostaje mi tylko przyklasnąć :).

No i o siebie się nie martwię - nie odwali mi, nie kupię "odblokowanego" potwora, żeby latać po 150km/h, a pierwsze jazdy zrobię sobie po parkingach/mało uczęszczanych drogach... prawdopodobnie pójdę na jakieś doszkolenie, żeby nie robić podstawowych błędów.
A że komuś innemu wyłączy rozum... państwo nie jest od myślenia za obywateli! Jełop na motorze krzywdę zrobi najprawdopodobniej tylko sobie.<br><hr>SokoleOko<br>
Podpisuję się pod tym co napisał Kolega obydwiema rękami. Jeden z niewielu naprawdę mądrych i wyważonych wpisów w tym wątku. Ja też wychodzę z założenia, że ludzie po to mają rozum, żeby sami z pełną świadomością oceniali swoje możliwości. A jak ktoś jest idiotą to takiej osobie i tak nic nie pomoże.<br><hr>Marcin_M
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/6/2014, 16:35

wydaje mi sie czy sejm przyja poprawke co do skrzyni ?:D
<a href="http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf/0/E3F68EA1A9F619D6C1257CF20048CBE3/%24File/2469.pdf" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf/0/E3F68EA1A9F619D6C1257CF20048CBE3/%24File/2469.pdf</a>

<a href="http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf/0/C555DFD4A359E0D4C1257CF600273960/%24File/2478.pdf" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf/0/C555DFD4A359E0D4C1257CF600273960/%24File/2478.pdf</a><br><hr>M_A_R_I_O_O
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/6/2014, 09:44

Przeczytałem wszystkie posty i stwierdzam, że ważna jest taka prosta wymiana zdań. Rozumiem, że kierowcy z kat A1 A2 z A są nie zadowoleni ze zmiany. Włożyli pieniądze, wysiłek by móc jeździć swoją "pojemnością". Jeżeli chodzi o mnie to jestem zadowolony ze zmiany ponieważ prawo jazdy B mam już od dawna, najeździłem się 50 siątką manualną i od dłuższego czasu myślę o kat. A ale szczerze, szkoda mi strasznie kasy na sam kurs. Moim zdaniem nie będzie źle na drogach, ponieważ istnieje ważny zapis (prawo jazdy od 3 lat). Sam osobiście widziałem wielokrotnie do czego są zdolne motory na drogach. Jak się poruszają, jak wyprzedzają, jak hamują. Jako kierowca puszki muszę uważać, jako kierowca jednośladu- jeszcze bardziej. Każdy kto przejeździł kilka lat samochodem, wie czym grozi brawurowa jazda samochodem lub motocyklem i podejdzie do tego z szacunkiem. Wiem jak motor potrafi wjechać pod koła i wiem na co muszę uważać poruszając się motorem. Wiem, że człowiek samodzielnie uczy się poruszania tak samo jak kursie, każdy zakręt będzie lekcją a wiadomo, że pierwszej lekcji nie zacznę w mieście przy dużej prędkości. Wypadki będą jak i były bo osoby o lekkim nastawieniu nie znikną. Jak nie pojadą motorem to pojadą samochodem i tak spowodują wypadek. A wiemy, że są i tacy co jak będą chcieli to kupią 600 ccm bo skoro ich stać to stać ich na mandat za brak prawa jazdy. Koło się zamyka. Pozdrawiam i czekam na "świeże" informację odnośnie uchwały, liczę, że pojawi się kolejny artykuł z datami i konkretnymi informacjami.<br><hr>Zelgari
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 19/6/2014, 18:34

jestem jak najbardziej za pod warunkiem ze nie przekroczymy 125ccm.mam prawko na B i moge jezdzic samochodem z predkoscia nawet 250 km/h a nie moge jezdzic motorem ktory rozwija 100km/h.to tak jakbym mogl jezdzic tylko automatem.JESTEM JAK NAJBARDZIEJ ZA!<br><hr>krzysiek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl