[Aktualności] Prawo jazdy kat. B także na manualne...
[Aktualności] Prawo jazdy kat. B także na manualne...
Dyskusja na temat: Prawo jazdy kat. B także na manualne skrzynie biegów?
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Prawo jazdy kat. B także na manualne skrzynie biegów?
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Prawo jazdy kat. B także na manualne skrzynie biegów?
- Åšcigacz
- Mieszkaniec forum
Ja nie rozumiem tych wszystkich obaw. Dla większości osób jazda manualem jest łatwiejsza do opanowania, niż np. z przekładnią CVT. Poza tym jaki chaos na ulicach? Osoby posiadające prawo jazdy kat. B raczej znają przepisy ruchu drogowego. Moje zdanie jest takie, że to dobry pomysł i nie należy się go obawiać.
Do spisu ewentualnych sprzętów zapomnieliście dodać legendarne wiadro V2.
Przy okazji te wszystkie sprzęty (jak to powiedzieć...) są po prostu mulaste. Rozpędzenie do setki trwa bardzo dłuuuuugo. Niektóre stuningowane 50 w 2suwie rozpędzają się szybciej a jest ich na ulicy chyba więcej, niż 'legalnych' 50. Tym bardziej nie rozumiem obaw o chaosie na ulicy. <br><hr>bigpimpinhustla
Przy okazji te wszystkie sprzęty (jak to powiedzieć...) są po prostu mulaste. Rozpędzenie do setki trwa bardzo dłuuuuugo. Niektóre stuningowane 50 w 2suwie rozpędzają się szybciej a jest ich na ulicy chyba więcej, niż 'legalnych' 50. Tym bardziej nie rozumiem obaw o chaosie na ulicy. <br><hr>bigpimpinhustla
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zaraz posypią się opinie ludzi, którzy nie mają prawa jazdy kat. A w stylu "to super pomysł". Otóż to nie jest dobry pomysł. Już teraz czasem bałem się przejeżdżać obok gości na skuterach, którzy jeździli na dowód osobisty i nie mieli żadnego obycia z przepisami ruchu drogowego. Teraz ludzie, którzy dotychczas poruszali się jedynie samochodami będą mogli przesiąść się na motocykl, który wyciąga ponad 100km/h. Motocyklem jeździ się nieco inaczej niż samochodem. Potrzeba do tego odpowiedniego treningu i wyszkolenia. Już prędzej pozwoliłbym ludziom posiadającym prawo jazdy kat. A jeździć samochodami, ale nie na odwrót. Poza tym po co było wprowadzanie tych śmiesznych kategorii A1, A2, AM jeżeli teraz i tak pozwoli się ludziom jeżdzić na całkowicie innym prawie jazdy? Pomysł niepoważny.<br><hr>Marian
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja doskonale je rozumiem. Jestem pewien, że gdyby ustawa weszła w życie, wielu niedoświadczonych "motocyklistów" zaczęłoby wsiadać na sprzęty typu wspomniane KTMy czy inne leciutkie, piekielnie mocne dwusuwy. To stwarza niebezpieczeństwo! Przygotowanie teoretyczne i praktycznie na kursach, mimo, że często byle jakie jest zdecydowanie lepsze niż żadne.<br><hr>motórzystaKomentatorzy napisał(a):Ja nie rozumiem tych wszystkich obaw. Dla większości osób jazda manualem jest łatwiejsza do opanowania, niż np. z przekładnią CVT. Poza tym jaki chaos na ulicach? Osoby posiadające prawo jazdy kat. B raczej znają przepisy ruchu drogowego. Moje zdanie jest takie, że to dobry pomysł i nie należy się go obawiać.
Przy okazji te wszystkie sprzęty (jak to powiedzieć...) są po prostu mulaste. Rozpędzenie do setki trwa bardzo dłuuuuugo. Niektóre stuningowane 50 w 2suwie rozpędzają się szybciej a jest ich na ulicy chyba więcej, niż 'legalnych' 50. Tym bardziej nie rozumiem obaw o chaosie na ulicy. <br><hr>bigpimpinhustla<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zapomniałem dodać, że senatorowie podjęli taką decyzję, aby nie narzucać obywatelom własnego zdania i nie robić tzw. państwa policyjnego. Liczą na to że osoby zainteresowane same będą wiedziały czy dadzą radę jechać na manualu, czy np. zapisać się na kurs doszkalający (który właśnie wprowadzają ośrodki szkoleniowe).<br><hr>bigpimpinhustlaKomentatorzy napisał(a):Ja nie rozumiem tych wszystkich obaw. Dla większości osób jazda manualem jest łatwiejsza do opanowania, niż np. z przekładnią CVT. Poza tym jaki chaos na ulicach? Osoby posiadające prawo jazdy kat. B raczej znają przepisy ruchu drogowego. Moje zdanie jest takie, że to dobry pomysł i nie należy się go obawiać.
Przy okazji te wszystkie sprzęty (jak to powiedzieć...) są po prostu mulaste. Rozpędzenie do setki trwa bardzo dłuuuuugo. Niektóre stuningowane 50 w 2suwie rozpędzają się szybciej a jest ich na ulicy chyba więcej, niż 'legalnych' 50. Tym bardziej nie rozumiem obaw o chaosie na ulicy. <br><hr>bigpimpinhustla<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Oczywiście masz rację, ale czytając zapis z posiedzenia senatorów zauważyłem że poprawka dotyczy jedynie pozwolenia na manuale (zapis o automatach ostał wykreślony, natomiast o mocy i stosunku momentu został na swoim miejscu!) Nie wiem, czemu redaktor napisał o tych KTMach (chyba trochę źle zrozumiał końcowe postanowienia), bo jazda na nich będzie wtedy nielegalna (chyba że ktoś kupi 15 konnego duke'a).Komentatorzy napisał(a):Ja nie rozumiem tych wszystkich obaw. Dla większości osób jazda manualem jest łatwiejsza do opanowania, niż np. z przekładnią CVT. Poza tym jaki chaos na ulicach? Osoby posiadające prawo jazdy kat. B raczej znają przepisy ruchu drogowego. Moje zdanie jest takie, że to dobry pomysł i nie należy się go obawiać.
Przy okazji te wszystkie sprzęty (jak to powiedzieć...) są po prostu mulaste. Rozpędzenie do setki trwa bardzo dłuuuuugo. Niektóre stuningowane 50 w 2suwie rozpędzają się szybciej a jest ich na ulicy chyba więcej, niż 'legalnych' 50. Tym bardziej nie rozumiem obaw o chaosie na ulicy. <br><hr>bigpimpinhustla<br>Komentatorzy napisał(a):Ja doskonale je rozumiem. Jestem pewien, że gdyby ustawa weszła w życie, wielu niedoświadczonych "motocyklistów" zaczęłoby wsiadać na sprzęty typu wspomniane KTMy czy inne leciutkie, piekielnie mocne dwusuwy. To stwarza niebezpieczeństwo! Przygotowanie teoretyczne i praktycznie na kursach, mimo, że często byle jakie jest zdecydowanie lepsze niż żadne.<br><hr>motórzysta<br>
<br><hr>bigpimpinhustla
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Prawo jazdy od minimum 3 lat + wymagany wiek do kategorii B i robi się w miarę dojrzały człowiek. Sprzedaż małolitrażowych moto i tak się zwiększa co można tłumaczyć wzrostem świadomości i przekonania, że torowy lytr nie jest jednak dobrym rozwiązaniem. Zwariowane 125 są w ofercie, kwestia ceny a ta jest niemała co pozwala spać spokojnie bez obaw że nagle drogi zaleje tsunami niedoświadczonych jeźdźców z budyniem pod kaskiem i dzikim cwajkatem między nogami. <br><hr>pawulon182
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Przecież podobne przepisy już od dawna funkcjonują w innych krajach i nie ma problemu. Nie odnotowano tam wzrostu wypadków z udziałem motocyklistów. Prawo jazdy na kat. A posiadam może niedługo (4 lata), ale uważam, że to dobry pomysł. Im nas więcej, tym lepiej. Może nareszcie kierowcy puszek zaczną więcej patrzeć w lusterka.<br><hr>bigpimpinhustlaKomentatorzy napisał(a):Zaraz posypią się opinie ludzi, którzy nie mają prawa jazdy kat. A w stylu "to super pomysł". Otóż to nie jest dobry pomysł. Już teraz czasem bałem się przejeżdżać obok gości na skuterach, którzy jeździli na dowód osobisty i nie mieli żadnego obycia z przepisami ruchu drogowego. Teraz ludzie, którzy dotychczas poruszali się jedynie samochodami będą mogli przesiąść się na motocykl, który wyciąga ponad 100km/h. Motocyklem jeździ się nieco inaczej niż samochodem. Potrzeba do tego odpowiedniego treningu i wyszkolenia. Już prędzej pozwoliłbym ludziom posiadającym prawo jazdy kat. A jeździć samochodami, ale nie na odwrót. Poza tym po co było wprowadzanie tych śmiesznych kategorii A1, A2, AM jeżeli teraz i tak pozwoli się ludziom jeżdzić na całkowicie innym prawie jazdy? Pomysł niepoważny.<br><hr>Marian<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jak to jaki? 125ka możesz latać mając 16lat, 45KM moto mając 18 itd itd. A tak byś czekał 21 urodziny (zakładając zrobienie B w wieku 18 lat), że polatać 125ka. Bez przesady. Kto chce jeździć to zdobędzie wcześniej uprawnienia i tyle<br><hr>ShknKomentatorzy napisał(a):I jaki był sens robić kiedyś A1, później A2... Hajs w błoto?!<br><hr>empoo<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jako osoba, która zrobiła prawko na kat. A2 czuję się poszkodowany. Niektóre motocykle o poj. 125cc (Np. Cagiva Mito, exc 125) są wystarczająco mocne, by nie spełniały wymogów kat A2(choćby przez stosunek mocy do masy), a rząd chce umożliwić ludziom poruszanie się nimi bez jakichkolwiek szkoleń. Dam sobie rękę uciąć, że jak ten przepis wejdzie w życie to będziemy mieli wysyp kozaków na motocyklach, którzy nawet nie wiedząc co to przeciwskręt. Już prędzej powinni rozważyć automatyczne przechodzenie kategorii na wyższą, Np. Z A1 na A2 po 2 latach posiadania i z A2 na A po kolejnych 2, ponieważ osoba, która ma jakiekolwiek doświadczenie w jeździe motocyklem będzie stwarzała mniejsze zagrożenie, niż kompletny żółtodziób.<br><hr>yamaha4ev
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
"Warto dodać, że teraz jak również w pierwotnej wersji ustawy nie było mowy o dopuszczalnej mocy, jedynie o pojemności."
Autor chyba nie do końca zaznajomił się z ustawą z dnia 9 maja b.r. Bzdury!
W ustawie byÅ‚o i nadal jest napisane: "kategorii B uprawnia do kierowania motocyklem o pojemnoÅ›ci skokowej silnika nieprzekraczajÄ…cej 125 cm3, mocy nieprzekraczajÄ…cej 11 kW i stosunku mocy do masy wÅ‚asnej nieprzekraczajÄ…cym 0,1 kW/kg z automatycznÄ… skrzyniÄ… biegów pod warunkiem, że osoba posiada prawo jazdy kategorii B od co najmniej 3 lat.”
Po poprawkach Senatu zostanie usunięte tylko wyrażenie "z automatyczną skrzynią biegów".
Prosiłbym więc o nie wprowadzanie w błąd ludzi. Dzięki takiemu ograniczeniu mocy odpadną motocykle 2T które to potrafią mieć naprawdę wysoką moc jak na 125cc.<br><hr>rodik
W ustawie byÅ‚o i nadal jest napisane: "kategorii B uprawnia do kierowania motocyklem o pojemnoÅ›ci skokowej silnika nieprzekraczajÄ…cej 125 cm3, mocy nieprzekraczajÄ…cej 11 kW i stosunku mocy do masy wÅ‚asnej nieprzekraczajÄ…cym 0,1 kW/kg z automatycznÄ… skrzyniÄ… biegów pod warunkiem, że osoba posiada prawo jazdy kategorii B od co najmniej 3 lat.”
Po poprawkach Senatu zostanie usunięte tylko wyrażenie "z automatyczną skrzynią biegów".
Prosiłbym więc o nie wprowadzanie w błąd ludzi. Dzięki takiemu ograniczeniu mocy odpadną motocykle 2T które to potrafią mieć naprawdę wysoką moc jak na 125cc.<br><hr>rodik
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Autor chyba nie wie co mówi. Akurat sytuacja w której ustawodawca ograniczyłby dostawców do bardzo wąskiego grona skuterów by była typowym działaniem państwa socjalistyczno opiekuńczego. W sytuacji bez ograniczeń mamy możliwość konkurowania ze sobą producentów motocykli i skuterów. Przypomnę rrównież autorowi, że na rowerze bardzo łatwo się zabić, dodatkowo rowerzyści bardzo często stwarzają duże zagrożenie na drogach (sam wczoraj miałem dwa przypadki rowerzystów, którzy włączali się do ruchu drogowego nawet bez obejrzenia się czy coś nie jedzie), a na rower nie są wymagane żadne uprawnienia, nawet kask.<br><hr>techt
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ten artykuł to jedna wielka bzdura! Cały czas jest ograniczenie mocy i stosunku mocy do masy! Jaki KTM, jaka Cagiva Mito? Jak nie potraficie pisać sensownych newsów zgodnych z prawdą, a nie wyssanych z palca, to nic nie piszcie! Trochę zawiodłem się ostatnio na tym portalu, bo coraz więcej macie takich 'nieścisłości'. PS. Na prawdę na ulicach zacznie się istny terror, jak dojrzała znająca przepisy ruchu drogowego wyjedzie na ulice zabójczą WSKą, która w tyle zostaje za skuterami. Śmiech na sali.<br><hr>starymotocyklista
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Caly Boczo <br><hr>kKomentatorzy napisał(a):"Warto dodać, że teraz jak również w pierwotnej wersji ustawy nie było mowy o dopuszczalnej mocy, jedynie o pojemności."
Prosiłbym więc o nie wprowadzanie w błąd ludzi. Dzięki takiemu ograniczeniu mocy odpadną motocykle 2T które to potrafią mieć naprawdę wysoką moc jak na 125cc.<br><hr>rodik<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
w takim tempie to rozumiem że za 3lata litry też będą na B ? czyli robiąc prawko A trzeba mieć 24lata a w wieku 21 (3 lata B) będzie można sobie bez pomykać wszystkim ^^, to jest polska i wszystko na wiejskiej chce jak najwięcej wyżreć że żłoba ...<br><hr>Endik
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Chciałbym w końcu swoją wsk-ą 3 pobujać troche na legalu , bo jednak prawko na a1 jest droższe niż ten motocykl , a za bardzo nie zależy mi na bardzo szybkich motocyklach 125ccm3 rzędu 30+ koni<br><hr>Patryk
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Państwo dba o przeludnienie na świecie, a oprócz wojny, nie ma skuteczniejszego sposobu na selekcję naturalną, niż danie szerokiemu gronu dostępu do potencjalnie śmiertelnej zabawki. Niech jeżdżą, niech się zabijają...<br><hr>Seiza
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Pany niema co się podniecać, obecnie właściciele skuterów wyjeżdżają z podporządkowanej 80/godz (prawie każdy skuter jest po tuningu) i powodują wypadki nie mogąc zdążyć przed nadjeżdżającym autem czy moto. Jeśli będą jeździć na 125-tkach to i te pewnie będą ,,podkręcać'' bo 160/godz to za mało. EFEKT- będzie mniej wypadków bo kto takiego trafi na skrzyżowaniu gdy wymusi pierwszeństwo ... ;-D <br><hr>marian65
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości