[skutery] Skuter – pojazd trzeciej...
• Strona 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Pfff,kto jezdzi skuterem, skoro mozna motocyklem?
Niestety, droga autorko, wiekszosc kierujacych skuterami, sa to osoby niemajace najmniejszego pojecia na temat przepisow ruchu drogowego i tym samym stwarzajace niebezpieczenstwo na drodze; szlag mnie trafia, jak widze szalonego skuterzyste wyskakujacego z drogi podporzadkowanej bez chocby minimalnego rozejrzenia sie na boki. Szczesliwie po zmianach w ustawie prawo o ruchu drogowym nawet na skutery bedzie trzeba zdac na prawo jazdy kat. AM.<br><hr>Seiza
Niestety, droga autorko, wiekszosc kierujacych skuterami, sa to osoby niemajace najmniejszego pojecia na temat przepisow ruchu drogowego i tym samym stwarzajace niebezpieczenstwo na drodze; szlag mnie trafia, jak widze szalonego skuterzyste wyskakujacego z drogi podporzadkowanej bez chocby minimalnego rozejrzenia sie na boki. Szczesliwie po zmianach w ustawie prawo o ruchu drogowym nawet na skutery bedzie trzeba zdac na prawo jazdy kat. AM.<br><hr>Seiza
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Wiesz co czytając twój komentarz poczułem niesmak. Może i wielu nie zna przepisów, ale nie wszyscy, a poza tym wątpie że ty jako motocyklista jedziesz przepisowe 50 km/h w terenie zabudowanym lub te 90km/h w niezabudowanym. Co? Jak to jest? Gaz do oporu na prostej? Tak mi się zdaje najbardziej. A kat. AM będzie dla tych co jeszcze nie mają karty motorowerowej, a ci co mają będą mogli jeździć. Ja się muszę pochwalić że jeszcze nie miałem żadnego zdarzenia choć jeżdżę od 2 lat, częściej spotkałem się z głupotą dorosłych ludzi... <br><hr>KasztanKomentatorzy napisał(a):Pfff,kto jezdzi skuterem, skoro mozna motocyklem?
Niestety, droga autorko, wiekszosc kierujacych skuterami, sa to osoby niemajace najmniejszego pojecia na temat przepisow ruchu drogowego i tym samym stwarzajace niebezpieczenstwo na drodze; szlag mnie trafia, jak widze szalonego skuterzyste wyskakujacego z drogi podporzadkowanej bez chocby minimalnego rozejrzenia sie na boki. Szczesliwie po zmianach w ustawie prawo o ruchu drogowym nawet na skutery bedzie trzeba zdac na prawo jazdy kat. AM.<br><hr>Seiza<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
BIG UP dla autorki i maniakom skuterkow, maxi skuterow i wszystkiego co ma silnik i dwa kola. Ja tam nie odmachuje... ja pierwszy macham, po tym poznac czy gosc wie o co kaman... Takie sortowanie jest jak rasizm. Co potem nie macham jak ma mniej niz klocka? Tym na Hondach? Wystarczy jeden wspolny wrog PUCHY....
. ZLOOOOO<br><hr>Marcinn

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
W mojej opinii pozdrawianie łapką czy główką to kwestia dobrego wychowania, jak ktoś jest "burak" i że go rodzice wychowali na prostaka to niech nie odpowiada. Gest głową wykonywałem na rowerze, jak idę przez las i widzę kogoś idącego z przeciwka to mowie "dzień dobry", nie zbawi mnie to, ale też nie stracę nic, po prostu jestem grzeczny, a to jak się ten ktoś drugi zachowa to jego ból<br><hr>dziecko
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Bardzo dobry artykuł
Sam też zauważyłem, że jak jadę motocyklem, to od razu jestem zauważany przez innych motocyklistów i (co może istotniejsze!) przez kierowców w puszkach. Skutery są przez w/w grupy ignorowane...
Śmieszy mnie to troszkę, bo mój skuter to w sumie też motocykl (125ccm), ale traktowany jest jak bzyk z powodu relatywnie niewielkich gabarytów - Piaggio Liberty. Uwielbiam jazdę motocyklem (Deauville 650), ale nie wyobrażam sobie, że miałbym się pozbyć skuterka - czasem trzeba wyskoczyć do centrum Warszawy w godzinach szczytu i wtedy na luzie przejeżdżam między stojącymi w korku autami w szparkach, o których na moto (przynajmniej moim) mogę tylko pomarzyć
<br><hr>goldfinger

Sam też zauważyłem, że jak jadę motocyklem, to od razu jestem zauważany przez innych motocyklistów i (co może istotniejsze!) przez kierowców w puszkach. Skutery są przez w/w grupy ignorowane...
Śmieszy mnie to troszkę, bo mój skuter to w sumie też motocykl (125ccm), ale traktowany jest jak bzyk z powodu relatywnie niewielkich gabarytów - Piaggio Liberty. Uwielbiam jazdę motocyklem (Deauville 650), ale nie wyobrażam sobie, że miałbym się pozbyć skuterka - czasem trzeba wyskoczyć do centrum Warszawy w godzinach szczytu i wtedy na luzie przejeżdżam między stojącymi w korku autami w szparkach, o których na moto (przynajmniej moim) mogę tylko pomarzyć

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
mam 14 lat zdałem na karte za 1 razem, zająlem 1. miejsce w konkrsie ruchu drogowego. Nie mów mi ze nie znam przepisów. A co do tego ze motoroweżysci sa niezauwazani wiem dobrze zaliczylem dzisiaj szlifa przez kolesia nie zatrzymujacym sie na ustepie. Ale sie rozmisalemKomentatorzy napisał(a):Pfff,kto jezdzi skuterem, skoro mozna motocyklem?
Niestety, droga autorko, wiekszosc kierujacych skuterami, sa to osoby niemajace najmniejszego pojecia na temat przepisow ruchu drogowego i tym samym stwarzajace niebezpieczenstwo na drodze; szlag mnie trafia, jak widze szalonego skuterzyste wyskakujacego z drogi podporzadkowanej bez chocby minimalnego rozejrzenia sie na boki. Szczesliwie po zmianach w ustawie prawo o ruchu drogowym nawet na skutery bedzie trzeba zdac na prawo jazdy kat. AM.<br><hr>Seiza<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja tez jezdze "zwalidroga" i jestem z tego zadowolony. "Lewa w góre"-dobre!<br><hr>Gojus-96Komentatorzy napisał(a):Ciekawy artykuł i komentarze oddające różne podejścia do tematu. Po 30 latach jeżdzenia wyłącznie puszką też zrobiłem kat. A i po przetestowaniu różnych sprzętów dla początkujących kupiłem 150 cm skuter. Właśnie po to aby przynajmniej dorównywać prędkością samochodom w ruchu miejskim i nie doświadczać problemów np ze zmianami pasa ruchu w szybszej jezdzie. Większość kierowców puszek zachowuje się poprawnie, tj. niezłośliwie, niektórzy bardzo uprzejmie robią dodatkowe miejsce jak stoją w korku, ale zawsze trzeba uważać na tego jednego, który nie widzi albo udaje że nie widzi i zajeżdza drogę. Motocykliści przeważnie odpowiadają na pozdrowienie gdy stajemy razem na pole position, choć u niektórych widać drwinę w spojrzeniu. Kochani, więcej życzliwości na drodze, więcej myślenia i przewidywania sytuacji drogowej, a przeżyje nas jednośladowców więcej. PROPONUJĘ WPROWADZIĆ JAKO OBOWIĄZKOWE DO PRAWA JAZDY NA SAMOCHÓD JEDNĄ JAZDĘ NA MOTOCYKLU Z INSTRUKTOREM, PO TO, ABY WCZUĆ SIĘ W SYTUACJĘ MOTOCYKLA POMIĘDZY SAMOCHODAMI, TO BY MOGŁO ZMIENIĆ NASTAWIENIE PRZYSZŁYCH KIEROWCÓW SAMOCHODÓW I ZWIĘKSZYĆ BEZPIECZEŃSTWO.
Pozdro
leonwawa suzuki sixteen 150 cm, C5 II 2,0 HDI<br><hr>leonwawa<br>Komentatorzy napisał(a):Nie cierpię ludzi jeżdżących rowerami i skuterami z v-max 45 po drogach publicznych. Miejsce rowerzystów jest na chodniku, gdzie jest najbezpieczniej i przede wszystkim nie stwarzają niepotrzebnego zagrożenia, jak to ma miejsce, gdy samochody muszą ich wyprzedzać na drodze. Podobnie ze skuterami, zakazałbym rejestracji skuterów z v-max 45, jazda takim czymś jest bardzo niebezpieczna, a z własnego doświadczenia wiem, że nie jest też żadną przyjemnością. Te małe zawalidrogi strasznie utrudniają poruszanie się w mieście samochodem.<br><hr>ixaj<br>Komentatorzy napisał(a):Nie będę jeździł busem i zapieprzał z buta, jeśli nie muszę. Będę jeździł skuterem, choć, fakt faktem, częściowo odblokowanym. Także i rowera się nie wyrzeknę.
Rowerem zjadę z jezdni, jeśli powstaną ścieżki rowerowe. Chyba, że Ty mi będziesz opłacał stuzłotowe mandaty.<br><hr>Majker<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja wam szczeze powiem ze nienawidze ludzi na skuterach moze przez to ze kilka razy prawie rownalem asfalt moja owiewka przez takiego co nie wie do czego sluza lusterka na jego plastikowej kierownicy albo przez kobiety 40+ ktore jezdza na dowod i skreacja w prawo bez kierunku to mnie drazni, owszem zdazaja sie ludzie z pasa ktozy moga albo skuterem albo rowerem i owszem do takich nic nie mam chetnie z nimi porozmawiam wypije itp. ale blagam jak juz mozecie to kupcie 50 ale wygladajace troche inaczej np losia albo tzr wtedy odrazu inaczej sie prezentujecie na sprzecie bo przez jazde na "dowod" skutery sa chyba nie tylko przezemnie nielubiane...<br><hr>frafy
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Bardzo dużo racji a w zasadzie czysta racja też jeżdzę skuterem , kończę robić prawko i będę jeździł 600'tką i prawda jest taka że tyle samo znadziemy "gnoi" na skuterach jak i na litrowych potworach , myślę że to kwestia człowieka , a co do skinięć głową bardzo miło wspominam jednego motocykliste z wrocławia który ukłonił mi się gdy podjechałem pod jego 600tk'e na pole position , od tego dnia kłaniam się wszystkim motocyklistom i skuterowcom
<br><hr>Bartek Tymoszuk

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 5 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl