[Aktualności] Prawo jazdy na motocykl od 24 lat
Czy Ty przeczytałeś komentarz autora publikacji gdzie stawia pytanie: "Gdzie są odpowiednie przepisy regulujące dostęp do szybkich motocykli w zależności od doświadczenia kierowcy, a nie tylko jego wieku, jak ma to miejsce we wszystkich cywilizowanych krajach? "Komentatorzy napisał(a):Durny tez Wasz komentarz niestetyPisany przez kogos, kto ma mniej niz 24 lata zapewne. Czy przemysl motocyklowy jest wazniejszy niz ludzkie zycie? I nie udawajmy, ze jest inaczej: mlodziak + silny motocykl = duze prawdopodobienstwo klopotow. OK, zgadzam sie, ze moze lepiej byloby to zrobic na podstawie doswiadczenia, ale na boga, jak je dokumentowac/udowadniac? Granica 24 lat brzmi jak jedyne rozsadne rozwiazanie.<br><hr>rfk<br>
Zabronić jazdy motocyklami o dużych pojemnościach to jedno a zakazać robienia prawo jazdy to drugie!<br><hr>CBR-ka
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
NIE NIE NIE to nie może być prawda:( mam dopiero 18 lat mam kat. A1 mialem w swoim zyciu juz 125 o mocy ponad 35 KM a teraz zapisalem sie na kat A i mam juz zakupione SUZUKI GS500 i co teraz? Boze to nie moze byc prawda zeby moje marzenia legly w gruzach:( jak myslicie jezeli w poniedzialek zaczalem kursy uda mi sie zrobic prawko przed tą ustawą?? jestem załamany:( <br><hr>zdołowany:(
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
jakoś nikt nie bierze się za stworzenie konkretnych wymogów dla szkół jazdy! wszędzie słyszę że lepiej kupić maszynę przed prawkiem, nauczyć się jeździć i zdawać...tylko jak tu bez prawka jeździć?? cóż, mi akurat koleś z ośrodka jasno powiedział: jeździj poza miastem:) po lesie:) i się nauczysz i wtedy przyjdź zdawać egzamin....kpina! jak bez prawka mam na moto jeździć i gdzie? po co uczy się super ósemek zamiast zapewnienia jazd na crossie w terenie, hamowania, balansu, sytuacji awaryjnych...dzięki temu człowiek ma respekt i nie popisuje się na ulicy bo zna swoje limity. Weźcie się za szkoły jazdy kat A...niech będzie ich mniej ale za to będą konkretne. Pozwolenie szkolenia kat A jakimś 80% ośrodkom powinno zostać odebrane.<br><hr>p.
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
prawko od 24 roku.... hmmmm i bedzie bardziej niebezpiecznie bo zaczną jeździć bez prawka.<br><hr>grzesieKKomentatorzy napisał(a):jakoś nikt nie bierze się za stworzenie konkretnych wymogów dla szkół jazdy! wszędzie słyszę że lepiej kupić maszynę przed prawkiem, nauczyć się jeździć i zdawać...tylko jak tu bez prawka jeździć?? cóż, mi akurat koleś z ośrodka jasno powiedział: jeździj poza miastem:) po lesie:) i się nauczysz i wtedy przyjdź zdawać egzamin....kpina! jak bez prawka mam na moto jeździć i gdzie? po co uczy się super ósemek zamiast zapewnienia jazd na crossie w terenie, hamowania, balansu, sytuacji awaryjnych...dzięki temu człowiek ma respekt i nie popisuje się na ulicy bo zna swoje limity. Weźcie się za szkoły jazdy kat A...niech będzie ich mniej ale za to będą konkretne. Pozwolenie szkolenia kat A jakimś 80% ośrodkom powinno zostać odebrane.<br><hr>p.<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
powodzenia w życiu dla pana ministra... :/ Co ma wiek do doświadczenia? Według mnie 18 a 24 to bez różnicy bo samo 6 lat nie "doda" umiejętności. I nie ważne jest też to co ma się w głowie bo na motorze i tak inaczej się myśli więc i to też nie ma znaczenia. I na koniec: Jak najlepiej zdobyć umiejętności? Oczywiście podczas jazdy, a zabronienie jazdy młodszym nic nie zmieni.<br><hr>K1C3K
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Śmiech na sali za 3 miesiące miałem iść na prawko i co teraz 6 lat mam czekać przez jakiegoś buraka który wydał przepis ehhh co za głupi kraj !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<br><hr>sewek77
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
To już jest śmiech na sali... to że starszy to nie oznacza będzie lepszym kierowcą :/ niech oni lepiej wezmą sie za inne rzeczy bo bałagan w Polsce zawsze był i nic nie widze żeby sie cos polepszyło :/ paliwo drogie, drogi beznadziejne... itd. jednym słowem maskara... pzdr. dla wszystkich fanatyków jednośladów
<br><hr>Jamal

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
miesiąc to długo dla ciebie? zapraszam na śląsk, WORD w Dąnrowie Górniczej wyznacza egzaminy na które czekasz minimum 2,5 miesiąca.. i to niezależnie od kategorii (ja akurat czekam na B)..Komentatorzy napisał(a):Zamiast wymyślać kolejną "martwą" ustawę powinni zwiększyć ilość ośrodków egzaminacyjnych gdzie czeka się bardzo długo na zdanie egzaminu na prawo jazdy. Np. w Warszawie minimum miesiąc! To byłoby pożyteczne... Wymyślanie ustawy, która w szczególności w tak głupi sposób ogranicza wyłącznie motocyklistów jest dyskryminacją. Jeżeli już powinno wprowadzić się przepisy regulujące dostęp do motocykli o dużych pojemnościach adekwatnie do posiadanych przez nich umiejętności, a nie jego wieku!<br><hr>Żmija<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
według mnie totalny bezsens, czyli standard w polskiej polityce. zamiast robić coś naprawdę to wymyśla się najprostsze i najbardziej idiotyczne rozwiązanie, byle coś tam robić, nie? a efekt będzie taki że łebki zaczną jeździć bez prawka i dopiero wtedy posłowie osłowie zobaczą co naprawdę powinni zrobić.. sam jestem takim łebkiem, za rko czy dwa miałem robić prawko na moto.. no a tu prosze, lipa..<br><hr>falcon
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
mysle ze zdarzysz smialo zrobic prawko na A, ta ustawa dopiero w lato wchodzi,pozdro<br><hr>marekKomentatorzy napisał(a):NIE NIE NIE to nie może być prawda:( mam dopiero 18 lat mam kat. A1 mialem w swoim zyciu juz 125 o mocy ponad 35 KM a teraz zapisalem sie na kat A i mam juz zakupione SUZUKI GS500 i co teraz? Boze to nie moze byc prawda zeby moje marzenia legly w gruzach:( jak myslicie jezeli w poniedzialek zaczalem kursy uda mi sie zrobic prawko przed tą ustawą?? jestem załamany:( <br><hr>zdołowany:(<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Moim zdaniem to totalna bzdura. Jezeli powinno sie coś zmieniać to byłbym za tym zeby wprowadzić ograniczenie mocy.
Przypuścmy kategoria A od 17 roku życia i maksymalna moc 30 KM na rok jazdy.
Wtedy osoba chciąca jeździć kupi coś słabego i zdobędzie już obyćie w ruchu ale nie będzie mogła nie rozsądnie odkręcić, na to przyjdzie czas później.<br><hr>Hellmut
Przypuścmy kategoria A od 17 roku życia i maksymalna moc 30 KM na rok jazdy.
Wtedy osoba chciąca jeździć kupi coś słabego i zdobędzie już obyćie w ruchu ale nie będzie mogła nie rozsądnie odkręcić, na to przyjdzie czas później.<br><hr>Hellmut
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
i może zaraz pojawi się ograniczenie na hulajnoge od lat :/<br><hr>K1C3KKomentatorzy napisał(a):powodzenia w życiu dla pana ministra... :/ Co ma wiek do doświadczenia? Według mnie 18 a 24 to bez różnicy bo samo 6 lat nie "doda" umiejętności. I nie ważne jest też to co ma się w głowie bo na motorze i tak inaczej się myśli więc i to też nie ma znaczenia. I na koniec: Jak najlepiej zdobyć umiejętności? Oczywiście podczas jazdy, a zabronienie jazdy młodszym nic nie zmieni.<br><hr>K1C3K<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
chyba ich pojebało do reszty jak wprowadzą prawko na moto od 24 to jeszcze więcej ludzie będzie jeździć bez prawka i kto je będzie wogóle robił, po co oni motórzystów nakłaniają do podginania blach i wskakiwanie na jedno przy patrolu:))<br><hr>motórzysta
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
BO TO POLSKA I KONIEC........za niedługo na karte rowerowa trzeba bedzie miec 18 lat........<br><hr>omg
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
no to najwyżej wyjedziemy wszyscy na ulice co za problem obalimy ten chory przepis ... od 18 lat do 24 już człowiek troszkę mądrzeje ale to nie znaczy że idiotów nie ma powyżej 24 ... poza tym to doświadczenie robi swoje ... którego człowiek nie mający w ogóle styczności z motocyklem nie zdobędzie nagle w wieku 24 lat :/<br><hr>SMJG
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ta oto wypowiedź świadczy o poziomie inteligęcji naszych posłów.
Zgadzam się z tym że:
-brakuję u nas dróg (powód licznych wypadków)
-brak torów wyścigowych itp. miejsc na których można sprawdzić swoje umiejetności.
Sam jeszcze nie mam prawa jazdy kategori A, ale już wiele przejechałem na swoich ``dwóch kółkach`` . Gdy ten przepis wejdzie w życie to ZWIęKSZY SIę ILOść WYPADKó - brak doświadczenia i co w tedy powie pan poseł ???
Zgadzam sie z osobami wypowiadającymi się na tym forum można przecież zrobić jakieś ograniczenia np do 50KM
!!!!!CHłOPAKI NIE SZALEJą NA DROGACH BO Są CHORZY TYLKO BRAKUJE IM MIEJSC NA KTóRYCH MOGą SIę WYSZALEć!!!!!! <br><hr>Mefisto
Zgadzam się z tym że:
-brakuję u nas dróg (powód licznych wypadków)
-brak torów wyścigowych itp. miejsc na których można sprawdzić swoje umiejetności.
Sam jeszcze nie mam prawa jazdy kategori A, ale już wiele przejechałem na swoich ``dwóch kółkach`` . Gdy ten przepis wejdzie w życie to ZWIęKSZY SIę ILOść WYPADKó - brak doświadczenia i co w tedy powie pan poseł ???
Zgadzam sie z osobami wypowiadającymi się na tym forum można przecież zrobić jakieś ograniczenia np do 50KM
!!!!!CHłOPAKI NIE SZALEJą NA DROGACH BO Są CHORZY TYLKO BRAKUJE IM MIEJSC NA KTóRYCH MOGą SIę WYSZALEć!!!!!! <br><hr>Mefisto
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Zastanawiam się czy te statystyki wypadkowości w przedziale 18-24 lata nie biorą się z tego ze najwięcej osób wlaśnie w tym wieku czynnie jeździ motocyklem. Jeżeli tak to Panu ministrowi nie chodzi o naszą psychikę, ale o zmniejszenie liczby motocyklistów czyli dalej idąc wypadkowości. Czytałem (dziennik metro) ze na Kubie samochód może kupić tylko ten kto już wczesniej jakis posiadał. Zasada ta moze mieć przełożenie w wielu dziedzinach, wydaje sie jednak ze Pan minister na to jeszcze nie wpadł. A ciekawe co z motocyklami zabytkowymi o poj. pow. 125 a mocy oscylującej ok. 20KM, czy tez nalezy skończyć 24 lata????????<br><hr>kacper
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Paranoja, niech stopiują prawko ale nich nie wprowadzają tak bezmyślnych przepisów.Nawet PIS nie wpadł na tak niedorzeczny pomysł... Jeżeli wprowadza takie przepisy to większość motocyklistów poniżej 24 roku życia będzie jezdziła bez prawka.<br><hr>bazant52@op.pl
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 29 gości