Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Skutery w Polsce - Vespa czy Chińczyk?
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Skutery w Polsce - Vespa czy Chińczyk?

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 24/1/2012, 17:20

A ja mam rometa xs50 i narazie się sprawuje na drodze.<br><hr>Sebastian
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 25/1/2012, 06:29

Jak wiecie, szukam pojazdu czysto użytkowego do pracy... Mam jeszcze jedno pytanie do Was. W przypadku samochodu poranek wygląda w ten sposób, że ubieramy się w ubrania tak, jak chcemy wyglądać w pracy, wychodzimy z domu, otwieramy garaż (jeśli ktoś ma), odpalamy samochód, zamykamy garaż i w drogę. A jak jest w przypadku motocykla lub skutera (125-250 ccm)? Ile czasu zajmuje Wam wyjazd z domu? Ubranie się, odpalenie, ewentualne rozgrzanie silnika i wyjazd? Czy macie w pracy drugi komplet ciuchów?<br><hr>buu
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 25/1/2012, 18:39

Komentatorzy napisał(a):Jak wiecie, szukam pojazdu czysto użytkowego do pracy... Mam jeszcze jedno pytanie do Was. W przypadku samochodu poranek wygląda w ten sposób, że ubieramy się w ubrania tak, jak chcemy wyglądać w pracy, wychodzimy z domu, otwieramy garaż (jeśli ktoś ma), odpalamy samochód, zamykamy garaż i w drogę. A jak jest w przypadku motocykla lub skutera (125-250 ccm)? Ile czasu zajmuje Wam wyjazd z domu? Ubranie się, odpalenie, ewentualne rozgrzanie silnika i wyjazd? Czy macie w pracy drugi komplet ciuchów?<br><hr>buu<br>
Do pracy daleko nie mam ok. 6km i 2 skrzyżowania ze światłami. Wyjście z domu i dojazd samochodem to ok 15-20 min motocyklem max. 15min. Na co dzień jeżdżę w kurtce butach i rękawach ale bez spodni motocyklowych. Buty pod biurko a reszta na wieszak.
Uwzględnij że czas poświęcony na ubranie się itd. zaoszczędzisz na ewentualnym szukaniu miejsca parkingowego i drodze z parkingu. poza tym im dalej/bliżej centrum masz miejsce pracy tym więcej czasu i spokojnych nerwów zyskujesz ;) <br><hr>Khorach
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 25/1/2012, 20:49

Komentatorzy napisał(a):czyli rynek ma olbrzymi potencjał, trzeba tylko uświadomić klientowi właściwości produktu.
Ja od dawna próbuje wybrać coś dla siebie i mam z tym ogromny problem. Mam do pracy 30km (1/3 miasto 2/3 szosa) - bardzo fajna droga przez las - aż się prosi o jednoślad. Szukam czegoś, co radykalnie obniży koszty dojazdów (ok 1200km miesięcznie), a przy tym da chociaż odrobinę frajdy, no i oczywiście w miarę bezpieczne. Mam prawo jazdy. myślę o jakiejś 125 - 250, tylko co wybrać. Patrząc na suche cyfry najlepszy jest pojazd typu zipp manic 125, zwróci się w pierwszym sezonie pod warunkiem, że będzie jeździł a nie stał w serwisie i że się nie zabije przy pierwszej mżawce. No to japonia, patrzę na x-maxa 250 - ideał! tyle tylko, że cena zakupu to równowartość 3,5 tys litrów paliwa = zwrócił by się po 15 latach... używana japonia... ok pod warunkiem, że będzie jeździł a nie stał w serwisie i że się nie zabije przy pierwszej mżawce... i koło się zamyka.<br><hr>buu<br>
Komentatorzy napisał(a):kup sobie kolego Gs500 niezawodny mało pali klasyczna motocyklowa pozycja a osiągami bije na głowę auta i skutery no i normalny wygląd masz prawko czyli masz olej w głowie skutery dobre dla nastolatków..pozdrawiam<br><hr>Piter84<br>
Komentatorzy napisał(a):czyli pojęcia o skuterach nie masz żadnego. skuterek 125 w 2T chociazby, pali w miescie połowe tego co GS, i spod swiateł bije na głowe GSa. koszt zakupu - podobny. - utrzymanie - mysle że 125 w 2T kosztuje mniej niz GS, odchodzi regulacja zaworów, wymiana oleju itp. no i do GSa na miasto mozesz cos wozic jedynie w plecaku, w skuterze montujesz kufer + miejsce pod siedzeniem i spoko mozna na zakupy latać <br><hr>henio12323<br>
i spod swiateł bije na głowe GSa - a pozniej sie obudziłem ...<br><hr>aaaa
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 26/1/2012, 10:33

Panie Michale - autorze tegoż arcyciekawego artykułu
Przeciętny człowiek nie będący pasjonatem technicznym zazwyczaj chce kupić towar, ale zapłacić chce za niego jak najmniej, więc cały sztab marketingowców wbija ludziom do głowy, że jeśli coś jest "Tanie" to jest "Dobre", dlatego kupuje się skutery "Tanie", które później okazuje się że są produktami "Tanimi" i awaryjnymi, czyli masz jakość za jaką płacisz. Stąd opinia że skutery są awaryjne. Skutery są głośne owszem, podobnie jak motocykle i inny sprzęt do, którego dorywają się ludzie nieodróżniający ulicy od toru wyścigowego. Na ulicy obowiązują pewne normy hałasu i wydechy "Sportowe, Rajdowe, Wyścigowe" nie nadają się do codziennej eksploatacji. <br><hr>dziecko
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 26/1/2012, 14:31

Komentatorzy napisał(a):Jak wiecie, szukam pojazdu czysto użytkowego do pracy... Mam jeszcze jedno pytanie do Was. W przypadku samochodu poranek wygląda w ten sposób, że ubieramy się w ubrania tak, jak chcemy wyglądać w pracy, wychodzimy z domu, otwieramy garaż (jeśli ktoś ma), odpalamy samochód, zamykamy garaż i w drogę. A jak jest w przypadku motocykla lub skutera (125-250 ccm)? Ile czasu zajmuje Wam wyjazd z domu? Ubranie się, odpalenie, ewentualne rozgrzanie silnika i wyjazd? Czy macie w pracy drugi komplet ciuchów?<br><hr>buu<br>
Ja przez długi czas jezdziłam skuterem 50 do pracy i rzeczywiście sparwa jest prostsza ze względu na obuwie, niz w motorze. A finalnie do jazdy po mieście wystarcza skuter 50 jadacy 80-90km/h. Rano ubierałam się normalnie do pracy tylko zakładałam kurtkę i kask, szpilki i tak miałam na nogachtak więc nie zabierało mi to nawet minuty rano więcej. Przez centrum warszawy do pracy samochodem jadę 20-25 minut, skuterem -15, motorem tez 15 bo juz w mieście nie ma jak przyspieszyć, ale za to ciuchów finalnie więcej na zmiane. Dlategodo jazdy po mieście, do pracy skuter ewidentnie jest najwygodniejszy :D<br><hr>Kasia
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 27/1/2012, 22:28

Jeżdżę odkurzaczem/kosiarką (czyli 50 ccm) - poza lepszą kurtką, kaskiem i rękawicami moja odzież nie różniła się od tej, którą nosiłem jeżdżąc do pracy samochodem. Przez pół roku miałem do pracy 25 km - rano samochodem: 1 h, skuterem 40 min, po pracy - samochodem 1,5-2 h, skuterem 40 min. Nawet przy nie do końca sprzyjającej aurze (drobny deszcz) lub gdy wjadę w kałużę, moja odzież jest czysta - skuter w porównaniu z motocyklem ma tą zaletę, że ma "podłogę"<br><hr>het
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 30/1/2012, 14:37

Komentatorzy napisał(a):śmierć skuterom!!!!!!!!!!!!!!!!
jeżdżące gówna bez względu na to czy to honda 250, czy suzuki burgman 650 a już na pewno wszystkie 50'tki!<br><hr>BMW K1300R<br>
Obyś tego nie powiedział w złą godzinę a szczególnie jak pojawisz się po mojej lewej stronie na tzw pasie dla motocykli a ja dojadę ci do boczku moim Patrolem wtedy zobaczysz co oznacza hasło "śmierć"

Każdy ma prawo do tego czym chce jeździć i zanim coś naskrobiesz to się zastanów czy koleś w aucie nie pomyśli tak o tobie....<br><hr>Nissan Patrol + 5"
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 1/2/2012, 12:38

A co jest nie tak z Apple i Vespą?<br><hr>Eva
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 26/2/2012, 12:02

Komentatorzy napisał(a):Jeżdżę odkurzaczem/kosiarką (czyli 50 ccm) - poza lepszą kurtką, kaskiem i rękawicami moja odzież nie różniła się od tej, którą nosiłem jeżdżąc do pracy samochodem. Przez pół roku miałem do pracy 25 km - rano samochodem: 1 h, skuterem 40 min, po pracy - samochodem 1,5-2 h, skuterem 40 min. Nawet przy nie do końca sprzyjającej aurze (drobny deszcz) lub gdy wjadę w kałużę, moja odzież jest czysta - skuter w porównaniu z motocyklem ma tą zaletę, że ma "podłogę"<br><hr>het<br>
Dokładnie tak. Ja do pracy mam 27 km. Autem jadę około 25 min. Skuterem ok. 35 minut, bo niestety droga jest dziurawa i trzeba trochę lawirowac. Ponieważ moje auto to diesel - za paliwo płaciłem tygodniowo około 110 złotych. Za paliwo do skutera w tym samym czasie płaciłem nieco ponad 50 złotych. Kłopot jest w dni deszczowe i cała zimę. Ale od późniejszej wiosny do średniej :) jesieni jest naprawdę O.K. Mam ZIPP-a Baotian - z kufrem i jak kolega napisał podłogą :) Polecam jazdę skuterami do pracy! A, co ważne! Tego roku dorobię gniazdo do zapalniczki w skuterze i zamontuję CB. A co! Przynajmniej będę miał komfort, gdzie stoją, bo mój skuter jeździ około 75 km/h a nie 50 :)<br><hr>Andrzej
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 15/3/2012, 20:19

Miły artykuł, choć trochę krótki. Można by bardziej rozpisać się na temat wyników badań. Od 4 lat jeżdżę na skuterze 50 ccm (chińczyk Kingway o jakże drapieżnie brzmiącej nazwie : Koyot). I muszę powiedzieć, że jestem zadowolony z zakupu. Nówka kosztowała mnie 3000 (wliczając oprocentowanie rat), a do tej pory była niezawodna, o ile można pominąć rozregulowanie się gaźnika przed poprzednim sezonem. Pierwszego sezonu to zrobiłem na nim prawie 10 tys km (w tym wypad nad morze z Poznania). Większość ludzi (jestem tego świadom) kojarzy chińskie skutery z tandetą, słabizną. Ja jestem innego zdania, bo nie ważne, czy sprzęt markowy, czy nie - jak dbasz, tak masz... i tyle.<br><hr>tray
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 1/4/2012, 08:34

Komentatorzy napisał(a):a lewa w gore do skuterow?! hahaha <br><hr>Ryba<br>
Komentatorzy napisał(a):a odmachuja do was w UK? jak kupilem pierwszy motocykl w angli to z przyzwyczajenia na poczatku''lewa w gore'' do kazdego motocyklisty (uwazam ze to fajny zwyczaj) a tu lipa.... nikt mi nie odmachiwal.... co jest?! nie maja takiego zwyczju???? wie ktos cos na ten temat? pozdrawiam<br><hr>Grzesiek750<br>
Komentatorzy napisał(a):Oczywiście, że nie 'odmachuja' do nas w UK ;) . Po prostu tutaj nikt nie macha ręką, bo często jest to niepraktyczne i niebezpieczne. Jeśli jeździsz na moto to spostrzegawczość powinna być u Ciebie wysoce rozwinięta. Jeśli tak jest to powinieneś zauważyć, że w UK pozdrowieniem jest lekkie kiwnięcie głową z jednoczesnym lekkim skręceniem w lewo. <br><hr>zakk<br>
we francji noga machaja :):) powaznie wiem bylem<br><hr>Łuki
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/4/2012, 15:41

Komentatorzy napisał(a):Miły artykuł, choć trochę krótki. Można by bardziej rozpisać się na temat wyników badań. Od 4 lat jeżdżę na skuterze 50 ccm (chińczyk Kingway o jakże drapieżnie brzmiącej nazwie : Koyot). I muszę powiedzieć, że jestem zadowolony z zakupu. Nówka kosztowała mnie 3000 (wliczając oprocentowanie rat), a do tej pory była niezawodna, o ile można pominąć rozregulowanie się gaźnika przed poprzednim sezonem. Pierwszego sezonu to zrobiłem na nim prawie 10 tys km (w tym wypad nad morze z Poznania). Większość ludzi (jestem tego świadom) kojarzy chińskie skutery z tandetą, słabizną. Ja jestem innego zdania, bo nie ważne, czy sprzęt markowy, czy nie - jak dbasz, tak masz... i tyle.<br><hr>tray<br>
Popiram twoją wypowiedz na temat chińskich skuterów jak dbasz tak masz święta racja pozdrawiam i życzę Szerokosci na drogach.<br><hr>Motorro
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 6/5/2012, 07:52

Zależy na który model się trafi .Ja na szczeście mam model Zico Rooster ,10000 km przebiegu i jakoś nic nie stuka i nie puka :D<br><hr>Rooster
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 20/6/2012, 11:19

gdzie można kupić bardzo tanio skuter? do 1000zł<br><hr>nowak
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 30/10/2012, 22:26

No cóż , jak z artykułu i obserwacji wynika - Polska na skutery schodzi ... Niema czemu się dziwić , wszyscy oszczędzają czas i pieniądze . Motocykle sporo palą i nie za bardzo jest gdzie coś na nie zapakować chyba że jeździmy turystykiem albo czoperem . Samochody nie tylko są bardziej paliwożerne ale też bardzo nieporadne w ulicznych korkach .Alternatywą są więc skutery . Kupujemy je często jako pojazdy ,,tymczasowe '' , na dojazd do pracy i zakupy po drodze . Bez przekonania , z ,,konieczności'' ...
Po kiego ... mamy rozróżniać marki , liczy się cena i TO MA JECHAĆ , reszta to pryszcz . W końcu jadąc skuterem obojętnie jakiej marki i o jakich osiągach i tak nie wzbudzimy ani aprobaty ani zazdrości sąsiada...<br><hr>marian65
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 20/1/2013, 23:42

Witam, myślę sobie, że jeśli zrobić tą ankietę w grupie osób zainteresowanych, czyli w większości przypadków młodzieży zadać to samo pytanie, wynik wyglądałby zdecydowanie inaczej!. Poza tym czy ankiety są miarodajne?, bo gdyby na przykład zapytać - czy Benelli jest Włoską marką a Junak Polską? jaka byłaby odpowiedz na to pytanie?, wynik nie jednego zaskoczy!<br><hr>Szczota.com.pl
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/4/2014, 17:14

Komentatorzy napisał(a):gdzie można kupić bardzo tanio skuter? do 1000zł<br><hr>nowak<br>
u mni można. Za 1000 złoty chińczyka 80ccm. Oczywiscie do negocjacji. Pisz na e-mail carlos280@wp.pl<br><hr>carlos
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/4/2014, 17:14

Komentatorzy napisał(a):gdzie można kupić bardzo tanio skuter? do 1000zł<br><hr>nowak<br>
u mni można. Za 1000 złoty chińczyka 80ccm. Oczywiscie do negocjacji. Pisz na e-mail carlos280@wp.pl<br><hr>carlos
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 2/4/2014, 17:15

Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl