Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Zdałeś prawo jazdy? Dokument...
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Zdałeś prawo jazdy? Dokument...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 16:28

Na zdrowie dziewczynie wyjedzie jak pojeździ mniejszym motongiem ;) Głowa do góry, buahahahahahaha ;)<br><hr>Yogi
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 16:51

Mam dokładnie tę samą sytuację, do głowy by mi nie przyszło że wydadzą mi kategorię A2, również zdawałem w Tarnowie...<br><hr>Krosiarz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 16:58

Komentatorzy napisał(a):Mam dokładnie tę samą sytuację, do głowy by mi nie przyszło że wydadzą mi kategorię A2, również zdawałem w Tarnowie...<br><hr>Krosiarz<br>
do Sądu zasuwaj od razu i walczyć o swoje . Zdawałeś na kat. A i zdałeś to taką właśnie kateogorie powinieneś mieć w prawo jazdy. Koniec i kropla. <br><hr>wkurzony
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 16:59

Komentatorzy napisał(a):ale do jasnej cholery co my wogóle rozważamy . Tu powinna być sprawa jasna jak słońce jeśli egzamin został zdany na kat. A to taką kategoria ta osoba powinna otrzymać. Nie ważne ile ma lat. Kogo to obchodzi i po co to wogóle roztrząsać temat. Szlak mnie trafia jakie nieuki tam w tych ośrodkach na tych kierowniczych stanowiskach siedzą. PRAWO NIE DZIAŁA WSTECZ. Jeśli egzamin został zaliczony na kat. A to tak powinno być wpisane w prawie jazdy. Ja osobiście po odmowie wpisania tego faktu do prawka przez Starostwo od razu udałbym się do Sądu z tą sprawą. <br><hr>wkurzony<br>
Jestem urzędnikiem starostwa wydającym prawa jazdy i uwierz podobnie jak Ty, uważam tę kwestię za kompletną paranoję.
Niestety przepisy nie pozwalają mi w tym momencie na wydanie prawa jazdy w takiej sytuacji jak sytuacja Natalii, z tych powodów, które zostały opisane powyżej.
Ktoś pisząc przepisy kompletnie zawalił tę sprawę, co gorsze kompletnie nie robi chyba nic w tym kierunku żeby to poprawić ( vide: wypowiedź rzecznika ministerstwa Transportu w Gazecie Prawnej sprzed bodajże dwóch tygodni).
I uwierz ( chociaż pewnie trudno Ci uwierzyć w empatię urzędnika), jest mi bardzo, bardzo przykro z tego powodu, że dzieje się tak jak sie dzieje. I ogromnie mi szkoda osób poszkodowanych, ale wyjścia nie mam - przepis nie pozwala mi wydać prawa jazdy, bo tu nie liczy się data egzaminu , a data kiedy wpłynęły dokumenty do urzędu.
Nie dziwię się żalowi, gniewowi osób takich jak Natalia.
Ale to mu urzędnicy w urzędach miejskich i powiatowych musimy ten gniew na siebie teraz przyjmować, a nie urzędnicy ministerstwa, którzy ustawę tworzyli.
To nas będą nazywać nieukami, chociaż my mamy ręce związane.
I jedyne co możemy to apelować, interweniować do tych, którzy mają wpływ na zmianę ustawy.
Mam nadzieję, ze to przyniesie skutek.
<br><hr>Ja
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 17:06

Komentatorzy napisał(a):Mam dokładnie tę samą sytuację, do głowy by mi nie przyszło że wydadzą mi kategorię A2, również zdawałem w Tarnowie...<br><hr>Krosiarz<br>
Komentatorzy napisał(a):do Sądu zasuwaj od razu i walczyć o swoje . Zdawałeś na kat. A i zdałeś to taką właśnie kateogorie powinieneś mieć w prawo jazdy. Koniec i kropla. <br><hr>wkurzony<br>
od 19 stycznia 2013 prawo jazdy kategorii A przysługuje po ukończeniu 24 lat. Takie jest prawo, koniec i kropka. Buaahahahahahahahaha ;)<br><hr>Yogi
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 17:09

Komentatorzy napisał(a):Ku..wa!!! ,bo inaczej się nie da w końcu rozmawiać jak tylko krzykiem!!!Co to jest za tłumaczenie że "skoro wiedzieliscie że będą zmiany to bylo nie czekać na ostatnią chwilę".Skoro istnieje zasada że "nieznajomość prawa nie uprawnia od odpowiedzialnosci",to czy istnieje jakakolwiek zasada aby Ci co stanowią prawo w pierwszej klejnosci stosowali sie do niego..?
Jak można wydawać rozporządzenie na dwa dni przed terminem wprowadzenia zmian.!!!!!!Wszyscy widza gołym okiem bubel ,tylko myślą że jakoś się to poukłada.NIE POUKŁADA SIĘ!!!Słuzba zdrowia i wstrzymane finansowanie onkologii.Prawdziwe dramaty .Bezrobocie galopujące.Siec radarów które okazuje się są stawiane bezprawnie ,bo bez legalizacji(poszukajcie w necie -kolejna mega afera),ale zbierają pieniadze na dziś ,a jutro sie nie liczy...Wszyscy w tym popie..nym "nierządzie "wiedzą że nie będzie żadnego jutra..Zamieszki społeczne to kwestia czasu!!!<br><hr>Obywatel<br>
Jestem urzędnikiem wydającym prawa jazdy.
To prawda, że większość rozporządzeń ukazała się w ostatniej chwili ( np 18 stycznia o godz. 15 została opublikowana na stronie sejmowej).
Jak w takiej sytuacji urzędnik ma się dobrze przygotować do swojej pracy w nowej rzeczywistości?
Jedno z rozporządzeń ( chyba odnośnie instruktorów) ukazało się albo 18 stycznia wieczorem, albo w sobotę.
Czytałam je w domu, podczas weekendu. Okazało się obowiązują od dnia 19 stycznia nowe wzory legitymacji instruktorów... ale w poniedziałek 21 nikt jeszcze w Polsce ich nie drukował ( bo nie mógł, skoro rozporządzenie ukazało się tak późno).
Niektórych rozporządzeń np w sprawie kierowców pojazdów uprzywilejowanych nie ma do dzisiaj.
Ta ustawa wygenerowała tyle problemów, że cięzko to wszystko opisać.
Liczę na cud... że ktoś siądzie i to poprawi, bo inaczej naprawdę b. cięzko będzie się pracować.<br><hr>Ja
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 17:12

witam to prosze mi powiedziec czy jesli testy zdalem na starych zasadach mam 29 lat czy bede mial problemy z wydaniem prawa jazdy bo czekam na praktyczny kiedy wznowia dziki i pozdrawiam<br><hr>gustofzs
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 17:22

Komentatorzy napisał(a):A podobno prawo z definicji nie działa wstecz. Ten kraj jest chory.<br><hr>AdamB<br>
Komentatorzy napisał(a):A co Ci tu wstecz zadziałało, bystrzaku?<br><hr>Czyks<br>
Komentatorzy napisał(a):Wprowadzono przepis z dniem 19 styczna. Liczy się zatwierdzenie także jest to błąd z jej strony. Jeżeli nie ma tego nie papierze nie ma się nawet o co sądzić. Bardzo mi przykro z tego powodu i uważam że jest to chore. Ludzie powinny się zebrać i nie iść na prawo jazdy - nikt! W całej polsce nikt by nie szedł na prawo jazdy i by WORDy zbankrutowały. Ale kursy można robić - nikomu nie bronie. Wiem że jest to nie możliwe ale by się państwo odckneło jak by takie cos wywinąć. Szczerze mówie że jeżeli ktos nie przystawi do głowy "komuś" czegoś metalowego to w tym państwie nic się nie zmieni. I czasami wcale się nie dziwie że taka osoba np. jak Natalia zastrzeliła by w afekcie kogoś ważnego w polityce czy coś w tym stylu. Bo prawo jest złe a nikt tego nie poprawia tylko patrzy jak zmodyfikować prawo żeby więcej kasy leciało do kieszeni. W trumnie żadna kasa nie jest potrzebna!<br><hr>michal07901<br>
Dnia 18 stycznia 2013r. większość urzędów w Polsce z własnej nieprzymuszonej woli pracowała po godzinach, aby zamowić wszystkie prawa jazdy dla osób które zdały egzamin tego dnia. Nikt z góry nam tego nie nakazał, to były suwerenne decyzje naszych przełożonych i nasza chęć.
Po ostatnią przesyłkę jechałam osobiście do word o godz 17, a potem do późnych godzin wieczornych, weryfikowałyśmy dokumenty, wydawałasmy decyzje, zamawiałysmy prawa jazdy.
Po pierwsze dlatego, że wiedziałyśmy że jeśli zrobimy to w poniedziałek ( 21 stycznia), wszystkie osoby dostaną terminowe prawa jazdy na kat B, i na okres 5 lat na C, D, a po drugie, że obawiałyśmy się, że mogą wystąpić takie sytuację jak Natalii.
Niestety dokumenty osób, które wpłyneły z innych ośrodków niż nasz miejscowy ( po 19 stycznia)... musiały być załatwione "po nowemu"
Czyli terminowe prawo jazdy itd.
zrobiliśmy co w naszej mocy, żeby klienci nie zostali poszkodowani.
<br><hr>ja
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 17:24

Komentatorzy napisał(a):witam to prosze mi powiedziec czy jesli testy zdalem na starych zasadach mam 29 lat czy bede mial problemy z wydaniem prawa jazdy bo czekam na praktyczny kiedy wznowia dziki i pozdrawiam<br><hr>gustofzs<br>
na jaką kategorię pan zdaje ? na A?
wymóg wieku większego niż 18 lat , dotyczy kategorii A, C, D.
Kategoria A -24 lata<br><hr>ja
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 17:37

<a href="http://fiatowiec.salon24.pl/386090,tusku-twoj-czas-juz-minal-anonimowi-ujawniaja-tajne-dane" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://fiatowiec.salon24.pl/386090,tusku-twoj-czas-juz-minal-anonimowi-ujawniaja-tajne-dane</a><br><hr>wyborca
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 17:55

Jestem w takiej samej sytuacji,jak p. Natalia,tylko,że mam 19 lat i powiedzieli mi w starostwie,że nic z tym nie mogę zrobić...<br><hr>Elwira
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 17:58

Witam.
Zacznę od tego, że też zdawałem w Tarnowie na ostatnią chwile bo 4 stycznia 2013r. jednak przewidziałem tą sytuację i niejako przygotowałem się do niej. Bardzo zależało mi na zdobyciu kat. A i od dłuższego czasu obserwowałem sytuacje w mediach branżowych (instruktorów i ludzi w wodach/mordach nie ma co słuchać) i wiedziałem, że taka sytuacja zaistnieje chociaż według mnie jest ona absurdalna. Prawodawca nie przewidział takiej sytuacji, ustawa była wprowadzana na szybko, a cierpią na tym właśnie tacy ludzie jak Natalia. Moja sytuacja była trochę bardziej skomplikowana bo zdawałem kat. B w innym mieście pod koniec grudnia, a kat. A w Tarnowie. Wiedziałem doskonale, że jeśli nie zdam obu egzaminów za pierwszym razem mogę pożegnać się z wymarzonym prawkiem.

Urzędnicy wprowadzili Natalię w błąd, bo mogła zlecić wysłanie papierów do Starostwa po zdaniu kat. A, wydali by plastik bez problemu, a po zdaniu kat. B wyrobić plastik jeszcze raz - koszt 80zł więcej, ale miałaby kategorie na której jej zależało.

Zdanie egzaminu nie oznacza uzyskania uprawnień, uprawnienia uzyskuje się gdy Wydział Komunikacji weryfikuje wniosek petenta o wydanie prawa jazdy i rozpoczyna postępowanie administracyjne.

Jedynym wyjściem dla Natalii jest zgoda na wydanie kat. A2, czekanie 2 lata i zdawanie egzaminu na kat. A w wieku lat 20stu. Owszem istnieje droga sądowa, ale w mojej opinii pieniądze, czas i nerwy nie są wartę tej gry. Ostatnią deską ratunku jest założenie pozwu grupowego, zwrócenie uwagi na ten problem Ministerstwa Transportu i w rezultacie wydanie rozporządzenia które określałoby "okres przejściowy" dla osób, które mają sytuację jak nasza bohaterka ;) <br><hr>Radziu
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 18:20

Komentatorzy napisał(a):do Sądu zasuwaj od razu i walczyć o swoje . Zdawałeś na kat. A i zdałeś to taką właśnie kateogorie powinieneś mieć w prawo jazdy. Koniec i kropla. <br><hr>wkurzony<br>
Komentatorzy napisał(a):od 19 stycznia 2013 prawo jazdy kategorii A przysługuje po ukończeniu 24 lat. Takie jest prawo, koniec i kropka. Buaahahahahahahahaha ;)<br><hr>Yogi<br>
Prawo nie działa wstecz, na jakich zasadach zaczął naukę, na takich musi skończyć... KONIEC KROPKA, idź do sądu... sprawa do przepchnięcia<br><hr>Nobody
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 18:23

Aha... mam 22 lata ( w październiku ) odbyty kurs na kategorie "A", raz nie zdałem prawka. I w tym wypadku mogę sobie wsadzić w dupę papierek ukończenia kursu? i dopiero po ukończeniu 24 lat będę mógł podejść kolejny raz do egzaminu? ile wg ważny jest kurs na prawko? co za kraj...<br><hr>Kotulec
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 18:29

Ja tez jestem w tej samej sutyacji zdalem 3sty... walczyc trzeba z tym zlodziejskim systemem<br><hr>CZUBEKKK
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez jackal_pl » 18/2/2013, 18:30

Mi Pani z mojej szkoły jazdy NATYCHMIAST powiedziała, że lepiej dla mnie będzie, kiedy załatwi mi dwa egzaminy dzień po dniu. Wtedy, gdybym nie zdał dajmy na to kategorii B, to po 2tyg będę miał prawko z kat A i vice versa.
Egzaminy miałem 12 i 13 października (zarówno teoretyczne jak i praktyczne), odpowiednio kat. A i B.
Udało się zdać wszystko za pierwszym, ale gdyby się nie udało, wtedy jak autorka listu - musiałbym czekać z wydaniem prawka do pozytywnego zakończenia OBU egzaminów.
Kawasaki ER-5, 98r.
jackal_pl
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 18:43

Komentatorzy napisał(a):Aha... mam 22 lata ( w październiku ) odbyty kurs na kategorie "A", raz nie zdałem prawka. I w tym wypadku mogę sobie wsadzić w dupę papierek ukończenia kursu? i dopiero po ukończeniu 24 lat będę mógł podejść kolejny raz do egzaminu? ile wg ważny jest kurs na prawko? co za kraj...<br><hr>Kotulec<br>
No niestety, na chwilę obecną nikt nie zapisze Pana na egzamin.
Dopiero na miesiąc przed ukonczeniem 24 lat, a sam dokument prawa jazdy będzie mógł zostać wydany dopiero po ukonczeniu 24 lat<br><hr>ja
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 18:46

.." Po drugie, dlaczego WORDy umawiały ludzi na ostatni moment doskonale wiedząc, że będą problemy w sferze administracyjnej?..' To moze ja odpowiem.Dlatego że takich tłumów i wpływów do kasy Wordy nigdy nie miały..Można wykazać wynik finansowy pod kolejny kredyt na rozbudowę Wordu,bo ogólnym wiadome jest że Wordy są deficytowe jak na jednostki budzetowe przystało.Nie bądzcie naiwni i nie dajcie wiary ze Wordy tez zostały zaskoczone.To było zaplanowane.
<br><hr>nikt ważny
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 18:56

Chory kraj i chorzy ludzie. Dla każdego normalnego człowieka (i mnie) liczy się data zdania egzaminu, a nie przesłania papierka. Ja bym się nie poddawał tylko walczył, włącznie z sądem. Może jakaś petycja? Ja podpiszę!!!<br><hr>Kazio
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 18/2/2013, 19:02

Jestem w takiej samej sytuacji;/
<br><hr>mario
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl