[biblioteka] Łańcuch motocyklowy - co musisz...
• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
W automatycznych olejarkach możesz stosować przekładniowy (hipol), cena przeliczona na kilometr jest śmiesznie tania w porównaniu do sprayów.Komentatorzy napisał(a):teraz doczytałem "Materiał powstał we współpracy z Castrol"<br><hr>g5<br>Komentatorzy napisał(a):Dlatego ani słowa o smarowaniu olejem silnikowym/przekładniowym. A w serwisówkach tak zalecają...<br><hr>Dyy<br>Komentatorzy napisał(a):Chcę to zobaczyc jak smarujesz swoj lancuch olejem przekladniowym i silnikowym, a potem spedzasz godziny czyszczac z niego siebie i motocykl<br><hr>Paczacz<br>
Olejarkę można nawet wykonać domowym sposobem, w cenie 2-3 puszek markowych środków...
Teraz sam z takiej korzystam, docelowo wyjdzie nawet taniej, a i żywotność większa.
PS. Nawet przy najlepszym smarze w sprayu jest felga uwalona. Przy przekładniowym z automatu (dobrze wyregulowany) nawet mniej, za to znacznie łatwiej zetrzeć (mniej lepki).<br><hr>zzz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Tym czym każdy łańcuch:)<br><hr>włochaczKomentatorzy napisał(a):A czym najlepiej smarować łańcuch w B-Kingu?<br><hr>xman<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
To bardzo trudne pytanie.Komentatorzy napisał(a):A czym najlepiej smarować łańcuch w B-Kingu?<br><hr>xman<br>
Czytałem jednak, że jego konstruktorzy zalecają stosowanie smaru uzyskanego podczas frakcjonowania w temp. 398-406 st. C, ropa zaś powinna pochodzić z odwiertów u wybrzeży Gabonu. Jedyna słuszna metoda nakładania to delikatne, posuwisto-zwrotne ruchy pędzlem z bobrzej sierści. Pamiętaj jednak, aby włosy w pędzlu nie były rwane zbyt blisko odbytu dawcy, gdyż wówczas B-King będzie osiągał jedynie 76% procent mocy z uwagi na zbyt wysoką zawartość gorzkich bobrzych feromonów naniesionych na łańcuch.
Ufam, że teraz masz pełen obraz sytuacji.<br><hr>Krzycho
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
smarowac mozna czeasciej, kto smaruje ten jezdzi, serwisowka D.I.D poleca smarowanie co 300 km<br><hr>RyZyK
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Do smarowania używam Wurth HSW 100, wprawdzie nie typowy do łańcuchów, ale łańcuch po moich 6tys km i nie wiem ilu poprzedniego właściciela na nim jest dalej ok (did 525vm), do czyszczenia łańcucha nafta, a do czyszczenia felgi po smarze płyn do mycia silników K2 Akra, myjka ciśnieniowa (najlepiej na stacji bo przy laniu piany leci gorące) i na pewno syf zejdzie. Pozdro, LWG<br><hr>gixxer
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Przy odpowiednim smarowaniu nie ma możliwości aby felga była brudna, nawet jeżeli jest biała. Co najwyżej może być zębatka lekko nasmarowana. Albo stosujesz zły smar, albo za dużo używasz. Łańcuch powinien być pół suchy, a nie cały w smarze.<br><hr>motoKomentatorzy napisał(a):no właśnie używałem już wielu specyfików i felga zawsze jest upaprana po jeździe nawet jak moto postoi noc w garażu i następnego dnia latam. Stąd moje pytanie czego używacie do zmywania smaru z felgi ? ze swojej strony mogę polecić zakupiony w markecie specyfik za 6-7zł - płyn do czyszczenia felg samochodowych. Pozdrawiam<br><hr>Tytus<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
:D mistrzKomentatorzy napisał(a):A czym najlepiej smarować łańcuch w B-Kingu?<br><hr>xman<br>Komentatorzy napisał(a):To bardzo trudne pytanie.
Czytałem jednak, że jego konstruktorzy zalecają stosowanie smaru uzyskanego podczas frakcjonowania w temp. 398-406 st. C, ropa zaś powinna pochodzić z odwiertów u wybrzeży Gabonu. Jedyna słuszna metoda nakładania to delikatne, posuwisto-zwrotne ruchy pędzlem z bobrzej sierści. Pamiętaj jednak, aby włosy w pędzlu nie były rwane zbyt blisko odbytu dawcy, gdyż wówczas B-King będzie osiągał jedynie 76% procent mocy z uwagi na zbyt wysoką zawartość gorzkich bobrzych feromonów naniesionych na łańcuch.
Ufam, że teraz masz pełen obraz sytuacji.<br><hr>Krzycho<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Krzycha a lewatywę na oczyszczenie umysłu z głupoty to ty już stosowałaś jest ponoć lepsza os smarowania łańcucha. <br><hr>andrzejKomentatorzy napisał(a):A czym najlepiej smarować łańcuch w B-Kingu?<br><hr>xman<br>Komentatorzy napisał(a):To bardzo trudne pytanie.
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A masz już szelki i szczękowca?<br><hr>KryzysKomentatorzy napisał(a):Tylko wał pędny Kardana... I raz na zawsze - święty spokój - z łańcuchami lub paskami zębatymi...))<br><hr>BMW R1200 GS<br>
Komentatorzy napisał(a):Tylko do chwili aż odkryjesz teren a wtedy będziesz miał ciśnienie na coś lżejszego z łańcuchem żeby dało się zmienić przełożenie na "wolniejsze".<br><hr>F800GS<br>Komentatorzy napisał(a):Interesuje mnie wyłącznie turystyka drogowa... W tym - turystyka odbywana po drogach utwardzonych gorszej jakości... I raczej nie zamierzam odkrywać terenu w ani w formie przeprawowej ani motokrosowej.... A już raczej na pewno nie będę miał "ciśnienia" na totalne babranie się i gnojenie w błocie, piachu i brudnej zimnej wodzie.... Po prostu - mnie to nie bawi.....<br><hr>BMW R1200 GS<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jezu. Uwielbiam takich mędrców. Spoglądam w moją magiczną kulę i widzę łańcuch w Twoim motocyklu. Info dla Ciebie. Ten rdzawy nalot to oznaka zużytych oringów. Nadchodzi wymiana. <br><hr>HalabanachaKomentatorzy napisał(a):smar "przedostaje się pod o-ringi" chyba w snach autora . Po to są o-ringi aby fabryczny smar nakładany na sworzeń nie wydostał sie na zewnątrz. W tym jest cała idea o-ringów, X-ringów i W-ringów aby uszczelnienie było coraz lepsze. Nic nie dostaje się na zewnątrz i nic nie dostaje się do wewnątrz. Smarowanie łańcuchów o-ringowych poprawia samopoczucie smarującego i produkującego i sprzedającego smar i prep do czyszczenia. W bezoringowych łańcuchach jest już odwrotna bajka. <br><hr>g5<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Się zastanowiłem i chyba pitolę głupoty. Te łańcuchy są chyba pakowane smarem fabrycznie jak łożyska, pod uszczelki nic nie ma prawa się dostać a rozpuszczalniki w smarze są po to, żeby sobie wygodnie popsikać zamiast nakładać paluchem z puszki jak towot.<br><hr>SianoKomentatorzy napisał(a):Nafta świetlna też jest szkodliwym i agresywnym środkiem chemicznym z punktu widzenia o-ringów? A co ze smarowaniem olejem przekładniowym lub silnikowym? Albo olejami do pił łańcuchowych? Ma to sens czy może tylko specjalne produkty motocyklowe?<br><hr>Kat<br>Komentatorzy napisał(a):Specjalne bo te zwykłe nie włażą pod uszczelki a smarowanie łańcucha tylko z zewnątrz nic nie daje skoro rolki dalej chodzą na sucho.<br><hr>Siano<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Wnioskując z Twojej chaotycznej pisowni oraz zaprezentowanej umysłowej biegunki - znaczenia słowa "ironia" nie jesteś w stanie pojąć...<br><hr>sv650Komentatorzy napisał(a):A czym najlepiej smarować łańcuch w B-Kingu?<br><hr>xman<br>Komentatorzy napisał(a):To bardzo trudne pytanie.
Ufam, że teraz masz pełen obraz sytuacji.<br><hr>Krzycho<br>Komentatorzy napisał(a):Krzycha a lewatywę na oczyszczenie umysłu z głupoty to ty już stosowałaś jest ponoć lepsza os smarowania łańcucha. <br><hr>andrzej<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Rewelacja - bardzo mi się podoba.Komentatorzy napisał(a):A czym najlepiej smarować łańcuch w B-Kingu?<br><hr>xman<br>Komentatorzy napisał(a):To bardzo trudne pytanie.

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Te oringi urzymaja smar, ale nie trzymaja rozpuszczalnika. myjac nafta łancuch wymywasz smar spod rolek. <br><hr>ErniKomentatorzy napisał(a):Nafta świetlna też jest szkodliwym i agresywnym środkiem chemicznym z punktu widzenia o-ringów? A co ze smarowaniem olejem przekładniowym lub silnikowym? Albo olejami do pił łańcuchowych? Ma to sens czy może tylko specjalne produkty motocyklowe?<br><hr>Kat<br>Komentatorzy napisał(a):Specjalne bo te zwykłe nie włażą pod uszczelki a smarowanie łańcucha tylko z zewnątrz nic nie daje skoro rolki dalej chodzą na sucho.<br><hr>Siano<br>Komentatorzy napisał(a):Się zastanowiłem i chyba pitolę głupoty. Te łańcuchy są chyba pakowane smarem fabrycznie jak łożyska, pod uszczelki nic nie ma prawa się dostać a rozpuszczalniki w smarze są po to, żeby sobie wygodnie popsikać zamiast nakładać paluchem z puszki jak towot.<br><hr>Siano<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
mistrzKomentatorzy napisał(a):A czym najlepiej smarować łańcuch w B-Kingu?<br><hr>xman<br>Komentatorzy napisał(a):To bardzo trudne pytanie.

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
ja czyszczę felgi i inne elementy motocykla ze smaru... pianką do kokpitów samochodowychKomentatorzy napisał(a):no właśnie używałem już wielu specyfików i felga zawsze jest upaprana po jeździe nawet jak moto postoi noc w garażu i następnego dnia latam. Stąd moje pytanie czego używacie do zmywania smaru z felgi ? ze swojej strony mogę polecić zakupiony w markecie specyfik za 6-7zł - płyn do czyszczenia felg samochodowych. Pozdrawiam<br><hr>Tytus<br>

a tak na poważnie, to nie znalazłem lepszego preparatu. szybko, dokładnie, i przede wszystkim nieagresywnie dla moto!<br><hr>negate
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
a w jaki sposób poprawia się samopoczucie producenta moto, który w serwisówce szczegółowo opisuje, jak dbać o łańcuch?<br><hr>negateKomentatorzy napisał(a):smar "przedostaje się pod o-ringi" chyba w snach autora . Po to są o-ringi aby fabryczny smar nakładany na sworzeń nie wydostał sie na zewnątrz. W tym jest cała idea o-ringów, X-ringów i W-ringów aby uszczelnienie było coraz lepsze. Nic nie dostaje się na zewnątrz i nic nie dostaje się do wewnątrz. Smarowanie łańcuchów o-ringowych poprawia samopoczucie smarującego i produkującego i sprzedającego smar i prep do czyszczenia. W bezoringowych łańcuchach jest już odwrotna bajka. <br><hr>g5<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Po wielu próbach z róznymi spacyfikami, najszybszy i najlepszy okazal sie WD-40. Trzeba potem do sucha wytrzec papierowym ręcznikiem felge. Smar szybko schodzi, felga błyszczy nie matowieje jak po benzynie ekstrakcyjnej no i jest pokryta ochronną warstewką WD-40. Łatwo ją zmyć myjką i detergentem. Oczywiscie nie pryskac na oponę.<br><hr>TomKomentatorzy napisał(a):no właśnie używałem już wielu specyfików i felga zawsze jest upaprana po jeździe nawet jak moto postoi noc w garażu i następnego dnia latam. Stąd moje pytanie czego używacie do zmywania smaru z felgi ? ze swojej strony mogę polecić zakupiony w markecie specyfik za 6-7zł - płyn do czyszczenia felg samochodowych. Pozdrawiam<br><hr>Tytus<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
jesteś stary i brzydki. a Twój motocykl to BMW<br><hr>wróżbitaKomentatorzy napisał(a):Tylko wał pędny Kardana... I raz na zawsze - święty spokój - z łańcuchami lub paskami zębatymi...))<br><hr>BMW R1200 GS<br>
Komentatorzy napisał(a):Tylko do chwili aż odkryjesz teren a wtedy będziesz miał ciśnienie na coś lżejszego z łańcuchem żeby dało się zmienić przełożenie na "wolniejsze".<br><hr>F800GS<br>Komentatorzy napisał(a):Interesuje mnie wyłącznie turystyka drogowa... W tym - turystyka odbywana po drogach utwardzonych gorszej jakości... I raczej nie zamierzam odkrywać terenu w ani w formie przeprawowej ani motokrosowej.... A już raczej na pewno nie będę miał "ciśnienia" na totalne babranie się i gnojenie w błocie, piachu i brudnej zimnej wodzie.... Po prostu - mnie to nie bawi.....<br><hr>BMW R1200 GS<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl