Zobacz wÄ…tek - <i>[skutery]</i> Skuter – pojazd trzeciej...
NAS Analytics TAG

[skutery] Skuter – pojazd trzeciej...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 18:47

Ja też nie lubię myśleć stereotypowo i zgadzam się z tym żeby nie wrzucać wszystkich do jednego worka. Nie zgodzę się jednak z tym, że jazda skuterem to samo co jazda motocyklem. Jak zaczniesz jeździć na moto to przejdzie Ci frajda ze "skuterowania"...<br><hr>Maciek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 18:51

Mi skuterzysci nigdy nie machali i sam do nich nie macham. Na ogół spotykam skuterzystów "komunijnych" często bez kasku :/, tych prawdziwych świadomych mógłbym wyliczyc na palcach jednej reki.
Jak widzę kogoś na skuterze 125, 250 to w dużej mierze są rozważni ludzie, ubrani jak na jednoślad przystało. Jednak zdecydowana wiekszość to dzieci, lub rodzice dojeżdżający do pracy na komunijnych 49,8ccm swoich pociech.
NIe ma tak, że doświadczony skuterzysta wsiądzie na motocykl i będzie jeźdźił jak stary wyjadacz. I dotyczy to zmiany każdego typu jednośladu. Sam do niedawna jeździłem na enduro, kupiłem cruisera i uślizg koła na koleinie wywoływał zimny pot na plecach. Inaczej się siedzi, inaczej położony środek ciężkości itp. Doświadczenie oczywiście pomaga w przesiadkach, jednak czasami stare nawyki nie do końca pasuja do nowego jednośladu.<br><hr>Marek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 19:06

stereotyp? to nie tylko stereotyp. Kiedyś na komunię dostawało się zegarek. Dzisiaj dzieciakowi kupują skuter, gówniarz wsiada i nie wie czy jechać na zielonym czy czerwonym. A to że na 10ciu takich dzieciaków znajdzie się 2 dorosłych , którzy na codzień dojeżdżają do pracy 50cc i potrafią się nimi poruszać to już inna sprawa...<br><hr>MisieQ
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 19:26

I tak Ci, którzy jęczą że są wrzucani do jednego wora, sami robią to samo. Brawa dla autorki. I żeby nie było, sam mam R6 i nie ma dla mnie znaczenia czy ktoś jedzie ścigiem czy na kiblu. Nie raz z tego co jeździ 50 większy motocyklista, niż z posiadacza litra. Liczy się pasja a nie motocykl. <br><hr>Duch
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 19:55

Ludzie przestańcie się wymądrzać, jeśli sprawia to komuś przyjemność to dajcie mu się w spokoju cieszyć, czołg ma kół naście lub dziesiąt i też ma fanów, są nawet tacy co na jednym kole lubią śmigać i chwała im.
A nie od razu, ja mam R1, ja R1300 a ktoś inny R50 i jest ślicznie.
Wszystko jest dla ludzi - z wyjÄ…tkiem polskich dziur i studzienek:)))
To chyba Was pogodzi co?
:))

<br><hr>Shot
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 20:50

Komentatorzy napisał(a):Ja też nie lubię myśleć stereotypowo i zgadzam się z tym żeby nie wrzucać wszystkich do jednego worka. Nie zgodzę się jednak z tym, że jazda skuterem to samo co jazda motocyklem. Jak zaczniesz jeździć na moto to przejdzie Ci frajda ze "skuterowania"...<br><hr>Maciek<br>
Maćku a czy napisałam w tekście, że jest to samo? :) <br><hr>Żmija
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 21:13

sam mam skuter co prawda 250 cm i tak naprawde smiac mi sie chce gdy ktos sie wywyższa bo jedzie moto he he he zachowanie godne przedszkolaka<br><hr>wojtaa
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 21:23

Hmmm. Osobiście mam Simson SR50 jeżdżę nim od kilku lat. Wiem że motocykliści mnie uważają jak ludzi z "kosiarek". Sam nie lubię tych chińczyków czy tam " kolegów z super marketu". Bo szczerze mówiąc nie znam żadnej osoby która umie się zachować kosiarką na drodze. Ale też są ludzie... Którzy mają zamiłowanie do tych 50... Takich jak Simsony. Nie ważne czy to S czy SR. Ale fajnie było by... Jak by mnie traktowano z szacunkiem...<br><hr>reqwuti
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 21:31

zacytuje czyjeś słowa
"Motocykl to nie wszystko liczy się też pasja"<br><hr>skuterzysta/rg80
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 21:31

Brawo :)
Ja tez uwazam ze skuterzysci to mniejsi motocyklisci a nie "kierowcy kibli".
Smieszy mnie to ze jak jade motocyklem to kierowcy motocykli pozdrawiaja lewa lub skinieniem glowy zas gdy dnia nastepnego spotykam tego samego motocykliste prowadzac skuter mojej dziewczyny to nagle staje sie "niewidoczny".
Drodzy "misczowie" dla ktorych motocykl zaczyna sie od litra i 150km. Dorosnijcie :)
Kiedy slonko bedzie prazyc a wy zaparkujacie swoje super sporty bez kufrow i smigajcie przez miasto w skorach i z kaskiem w dloni. Wszystko ma swoje zalety :)<br><hr>Viggen
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 21:35

Komentatorzy napisał(a):zacytuje czyjeś słowa
"Motocykl to nie wszystko liczy się też pasja"<br><hr>skuterzysta/rg80<br>
nic dodać nic ująć... podpisuje sie pod tym<br><hr>wojtaa
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 21:37

Żmiji należy się dobra flaszka za taki artykuł.
brawo nie dosyć, że piękna to mądra<br><hr>ziomal od rg80
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 21:38

Komentatorzy napisał(a):Witam serdecznie. Podpisuję się, droga Żmijo, pod Twoją wypowiedzią obiema posiadanymi dłońmi. Osobiście, ze względu na wiek(niedługo wybije piętnastka) nie mam możliwości zrobienia prawa jazdy, więc pomykam skuterem - bardzo fajną Gilerą Ice.

Chciałem zauważyć, że większość z młodzieży jeżdżącej na skuterach to osoby, które planują w przyszłości dosiąść "dorosły" motocykl. I, panowie i panie - powinniście ich za to wręcz chwalić. Czemu? A no temu, że wykształcą już sobie technikę prowadzenia jednośladu, staną się przewidywalne i przewidujące na drodze. Jeżdżąc skuterami na dobrą sprawę nikomu nie wadzą, zwłaszcza wtedy, gdy rodzice jeszcze nie godzą się na zdjęcie blokad. Wtedy, kiedy już ich maszynki wyciągają te 70-80 km/h, stają się pełnoprawnymi uczestnikami ruchu także na międzymiastowych trasach.

Prawda taka, że lepszy skuterzysta, który w konsekwencji stanie się motocyklistą, niż ktoś, kto nabywa jednoślad pod wpływem np. tzw. kryzysu wieku średniego - jest nieobeznany w jeździe, no ale zabaweczka zacna. Doświadczenia bywają brutalne.

Cóż by tu jeszcze mówić. Oczywiście, brak jest usprawiedliwienia dla mijania w niedozwolonych okolicznościach jadącego sznureczka aut. Osobiście w korkach nie stoję, ale kiedy widzę, że wszystkie ustawione w takim pojazdy już ruszą na dobre, włączam grzecznie kierunkowskaz w prawo lub w lewo zależnie od sytuacji, czekam, aż kierowca samochodu zrobi mi miejsce i wjeżdżam w lukę, następnie unosząc rękę w geście podziękowania. Jest to idealne połączenie własnego interesu i kultury. Wychodzę z założenia, że taka właśnie praktyka zbuduje jak najbardziej pozytywne zdanie o szeroko pojętej kategorii jednośladów u kierowców tzw. puszek.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i proszę o wyciągnięcie wniosków z powyższej wypowiedzi małolata.<br><hr>Majker<br>
Komentatorzy napisał(a):Jesli myslisz ze po kilku latach na skuterze bedziesz umial jezdzic prawdziwym motocyklem to sie mylisz. Lepiej bylo sobie simsona kupic zamiast tej gilerki, przynajmniej nauczylbys sie biegi zmieniac...
<br><hr>cebulak<br>
Komentatorzy napisał(a):Nie napisałem najważniejszego - więc się rehabilituję - czy nie lepiej najpierw kształtować nawyki, a dopiero potem nauczyć się zmieniać biegi? Poza tym, przecież motocykl tak czy owak należy opanować, "wyczuć" biegi. No, dobra. Trzeba też nauczyć się odpowiednio dla danego modelu wchodzić w zakręty. Ale piwo dla mnie będzie tym mniejsze, że będę znał praktykę.
A'propos - biegówki nie potrzebuję, taka moja opinia, wolę skuter na początek. Poza tym, opierając się na doświadczeniu nabytym przy kontakcie z motorkami kolegów stwierdzam, że znam też praktykę w zmianie biegów. A jak coś, to przecież szkoły jazdy, w których wizyta chcąc jeździć legalnie motocyklem jest nieunikniona, mają motorki typu YBR a nie skutery. Więc spokojnie.<br><hr>Majker<br>
Komentatorzy napisał(a):Luzuj, nie najezdzam ani na Ciebie, ani na innego skuterowca, po prostu nie rozumiem co kieruje mlodymi zeby kupic skuter? Za te same pieniadze mozna kupic jakies scigi 50ccm. Wyglada to duzo lepiej, a i jazda przyjemniejsza.

Pozdrawiam<br><hr>cebulak<br>
Komentatorzy napisał(a):No ok, ok. Przywykłem do zaciętej obrony ;] Bez obrazy, ale ścigów nienawidzę, i nigdy o takim nie marzyłem. W moim stylu jest bardziej Honda CB600F Hornet czy Yamaha XJ6N. Nie wiem, czy wygląda dużo lepiej - taka pseudosportowa popierdółka. Ni to ścigacz, ni to motorower, słowem - nic. Drogie to poza tym.
Moja Gilera niczego nie udaje, a przy tym wygląda świetnie, wręcz motocyklowo. Kupiona pod wpływem impulsu jak najbardziej mi odpowiada. Poza tym, wiem z doświadczenia siedząc w środowisku skuterowo-motorowerowym, że manualna skrzynia mocno obniża funkcjonalność takiego pseudościgacza w mieście, bo trzeba często zmieniać biegi, tudzież redukować, a biegów tych jest zwykle sześć. Bez sensu. Wario natomiast spełnia swoją rolę bardzo dobrze.<br><hr>Majker<br>
Komentatorzy napisał(a):no i dobrze :) ja mam kilka lat do przodu, uchodze za skuterzyste ale jezdizlem juz na niejednym moto :) oczywiscie ze planuje kupic jakies 250+ ale nalezy probwac wszystkiego ;p chopperow jak i zarowno scigaczy (ktore najbardziej mi utkwily w myslach :D) tak samo jak rodzaje muzyki :) od Bethovena po Offspring xd szerokosci skuterom jak i zarowno motorom :)<br><hr>skkk<br>
Komentatorzy napisał(a):A ja powiem tak że 50ccm i manual to złe połaczenie, żeby osiągnać te 80km/h trzeba sie przebić przez 6 biegów wg mnie to zło :P<br><hr>ziomek<br>
Komentatorzy napisał(a):wcale nie trzeba przebijac sie przez 6 biegow owszem jest tak w mini ścigaczach z silnikami 2-u suwowymi, ale ja np. posiadam Zipp salmo ma on 4 biegi i 4-ro suwowy silnik i 80km/h nie ma problemu osiagnac nie trwa to w takim czasie jak np w: aprilia rs50, tez odglos silnika przy tej predkosci jest inny poniewaz aprilia sie drze co jest nie do zniesienia a zipp spokojonie cichutko pracuje<br><hr>kuba<br>
ciekawe... hah uśmiałęm się nieźle.
4t 50 ccm nigdy nie da rady nawet zablokowanemu minarelli am6.
a ci wszyscy którzy mają jakieś "ale" do dźwięku 2t i mówią, że chodzą jak komarki to temu który przyprowadzi mi komarka który brzmi jak współczesny 2t po tuningu czy bez niego stawiam skrzynkę browara.

przypomnę, że mimo wiekowy nie jestem pamiętam jest moto gp na 500 2t :) ciekawe kto wtedy chciał jeździć 2t.

współczesne derbi czy aprilie 2t 125 i 250 ccm z moto gp to też kosiarki ??<br><hr>KruczeK
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 21:40

Komentatorzy napisał(a):skutera nie słychać? to chyba jakiś żart. To jest największa porażka odnośnie skuterów - zero prędkości i przyspieszenia, a hałas jakby odrzutowiec startował<br><hr>grzybol<br>
Komentatorzy napisał(a):Jeśli ktoś ma wyjętą watę ze "sportowego" tłumika i przy okazji nie posiada mózgu to tak jest. Ale nawet dwusuw, taki jak np. Piaggio/Gilera Hiper 2(montowany w Piaggio - także Vespach, Gilerach, hiszpańskich Derbi, od 2005 roku w Apriliach), Minarelli Horizontal(spośród nowych skuterów - tylko Yamaha i Malaguti, ze starszych także Aprilia), Franco Morini(niektóre Aprilie, Suzuki, kopię wykonaną z dobrych materiałów stworzyło TGB), Peugeot czy Kymco, jeśli jest seryjny, nie hałasuje zbyt mocno, mało kopci i chodzi generalnie kulturalnie.
Więc nabierzcie trochę wyrozumiałości, szanujcie narybek, zamiast go tylko do siebie zrażać.<br><hr>Majker<br>
prawda, nikt nie ma szacunku do skuterowców. nawet ci tacy wielce szanowani i kulutralni na dordze chopperowcy mają zlewkę na skutery i brak szacunku. o kierowcach puszek nie ma co pisać każdy wie jak jest niestety...<br><hr>KruczeK
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 22:01

Podpisuję się wszystkim co posiadam pod tym artykułem, sama "drepczę" moją Agilką Kymco i czuję się jak najbardziej pełnoprawnym użytkownikiem drogi, a jeśli ktoś uważa inaczej to ... pozdrawiam i szerokiej drogi mu życzę. Robi się coraz chłodniej, a dla mnie frajda trwa. Dobry kask, dobre ciuchy na zimne dni + rękawice termo i ... jedziemy dalej. 50 cm-etrowa niezależność a wiosna przecież już niedługo.
Pozdrawiam dużych i małych 2-kołowców.<br><hr>Larsen
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 22:01

Jako motórzysta w sile wieku ujeżdżałem już kilka moto,jednak jakaś dziwna tęsknota do skutera siedzi w środku.Koledzy żartują,że mam sobie kupić skuter dopiero wtedy,jak nie będę mógł przełożyć nogi przez siodełko,ale z czasem kupię sobie śliczną Aprillę Scarabeo 500 albo Burgmana 400 i pojadę na południe Francji.Tak sobie marzę.<br><hr>Max44
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 22:16

Madzia,nowy skuterek sobie sprawilas?z tego co widze to Ty ukryta pod kaskiem:)ladne malowanie.pzdr<br><hr>Grzes
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 22:33

Komentatorzy napisał(a):Madzia,nowy skuterek sobie sprawilas?z tego co widze to Ty ukryta pod kaskiem:)ladne malowanie.pzdr<br><hr>Grzes<br>
Jeżeli chodzi o skuter to wszystko pozostało bez zmian :) Wciąż jest to Yamaha Giggle. Co zaś się tyczy zdjęć to z racji tego iż najczęściej to ja stoję za, a nie przed obiektywem nie mogłam znaleźć wspólnych fot z żółtą maszkarą zatem wykorzystaliśmy te archiwalne z portalu. Mam jednak nadzieję, że w przyszłym sezonie obok Giggla stanie nieco większa krówka.<br><hr>Żmija
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 13/10/2009, 22:40

Komentatorzy napisał(a):Madzia,nowy skuterek sobie sprawilas?z tego co widze to Ty ukryta pod kaskiem:)ladne malowanie.pzdr<br><hr>Grzes<br>
Komentatorzy napisał(a):Jeżeli chodzi o skuter to wszystko pozostało bez zmian :) Wciąż jest to Yamaha Giggle. Co zaś się tyczy zdjęć to z racji tego iż najczęściej to ja stoję za, a nie przed obiektywem nie mogłam znaleźć wspólnych fot z żółtą maszkarą zatem wykorzystaliśmy te archiwalne z portalu. Mam jednak nadzieję, że w przyszłym sezonie obok Giggla stanie nieco większa krówka.<br><hr>Żmija<br>
wnioskuje ze maszkarke udanie naprawiono, bo cos wspominalas ze chora byla:/Jak zawsze godne czytania artykuły piszesz...nie ma co i z tym sie zgadzam.(a gdzie Anioł?:/)Musimy pogadac na gg przy okazji, a teraz koniec tej prywaty.Ty chociaz raz odpocznij bo wiecznie zabiegana:)pzdr serdecznie<br><hr>Grzes
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 14/10/2009, 00:22

Bardzo dobry art! Durne dzieci bez wyobraźni na skuterach to porażka! sam mam skuter od ponad roku, przejechałem prawie 8000km i mam 23 lata, jakąś tam wyobraźnie i poczucie odpowiedzialności w kierowaniu takim pojazdem, ale i tak każdy z kim mam do czynienia na drodze szufladkuje mnie z pseudo kierowcami skuterów o średniej wieku 15lat, miałbym już 4 wypadki z winy kierowców aut! o tym że kierowcy samochodów często nie mają pojęcia o przepisach jakie dotyczą poruszający się po drodze skuter, to się nie mówi! zawsze trąbienie i przeklinanie będzie na "tego głupiego skuterzyste", pomimo tego że często wina leży po drugiej stronie!<br><hr>pawel503
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê