Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Młody motocyklista = martwy motocyklista
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Młody motocyklista = martwy motocyklista

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 07:22

Super artykuł! Uwierzcie mi, aż mnie wczoraj zatrzęsło podczas oglądania wiadomości TVP. Totalny brak profesjonalizmu i rzetelności dziennikarskiej. A można było poprosić o komentarz kogoś z Waszego portalu, czyli osoby jak to się mówi "w temacie". No ale po co, jeszcze powie coś niemedialnego (niezaplanowanego). Przykro i tyle! Nie zostaje nam nic innego jak pracować na nasz lepszy wizerunek na wspaniałych szosach naszej kochanej RP.<br><hr>Gnypek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 08:35

Komentatorzy napisał(a):Czytam i oczom nie wierzę : zero refleksji zarówno u autora jak i rozgorączkowanych czytelników. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku. Co to znaczy? Ano tylko tyle i aż tyle dla większości szaleńców a nie żadnych "motocyklistów". A wystarczy kilka zasad i po problemie. Ale zasady trzeba szanować. Nie wybebeszać tłumików i nie jeździć w mieście na wysokich obrotach silnika. Tak z szacunku dla reszty, która nie nosi na głowiach kasków czy tłumiących chałas słuchawek. Nie gnać po wariacku ulicami miast bo taka jazda wręcz prosi o wypadek. Nie jast ważne z czyjej winy wypadek nastąpi. Ważne, że często ginie człowiek. Motocykl czesto jast słabo widoczny a jeśli dodać do tego zazwyczaj zbyt dużą prędkość to nie dziwne jest, że dochodzi do tragicznych w skutkach wypadków, ponieważ kierowca samochodu wykonujący manewr np skrętu MOŻE NIE ZAUWAŻYĆ zbliżającego się szybko motocyklisty. Nie mówiąc już o wypadkach, które są wynikiem dużej prędkości na szosach. Masakra. Dosłownie .A ten kontrowersyjny tytuł jest- niestety- często prawdą. I to by było na razie tyle.<br><hr>antar<br>
Nie zrozumiałeś treści art. Przeczytaj jeszcze raz ten artykuł i poprzednie art. autora. Może zrozumiesz i dojdziesz do właściwych wniosków. Nikt nigdy na łamach tego portalu nie twierdził, że motocykliści są tylko super, a puszkarze tylko do ****. Autorowi, a nam również zależy tylko na obiektywnym przedstawianiu tematu motocyklizmu w miediach. Nie tylko przez pryzmat głośnych tłumików, jeżdżenia w mieście na kole itp. itd. W końcu jest to miłość życia wielu ludzi, którym tak jak ja mnie za chwilę strzeli 40 lat. Nie chcę być postrzegany w taki sposób (niesprawiedliwy i stronniczy), w jaki kreują mnie media. Gdzieś zobaczyłem kiedyś fajną historyjkę komiksową. Kierowca samochodu jedzie 160 km/h i wszyscy rozumieją, przecież on tylko się śpieszy. Na obrazku obok motocyklista jedzie 130 km/h wszyscy chórem krzyczą "wariat, idiota...". Pamiętaj również, że my wszyscy jeździmy również samochodami. <br><hr>Gnypek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 08:39

Komentatorzy napisał(a):No to chyba dobrze? Im mniej wariatów na motorach tym lepiej. Mam nadzieję, że się sami wyeliminujecie jak najszybciej.<br><hr>Tomek<br>
Chyba pomyliłeś portale, a do tego nie potrafisz nawet czytać ze zrozumieniem. Twój komentarz świadczy tylko o Twoim żenującym poziomie. <br><hr>Gnypek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 08:43

Komentatorzy napisał(a):Masz racje Lovtza - naprawde tak uwazam i czesto w rozmowach podaje podobne argumenty. Ale jest jeszcze druga strona medalu, o ktorej nie wolno zapomniec. Sledze rynek motocyklowy od czasu sp. Super- i potem FastBikea. I zreszta niedlugo po latach przerwy chyba znow siade na moto. Ale to niewazne - wazne jest to, ze niestety jest przyzwolenie na rozrabianie na drogach w sposob niedozwolony. Widze co sie dzieje czasami na drogach i wiem, ze niektorzy motocyklisci pomagaja tej zlej opinii. Bardzo dokladnie pamietam, gdy z jakies 4 lata temu na forum opisalem wybryki takich mlodych na drodze Wwa-Katowice, odzew, ktory wtedy mial miejsce. Generalnie smiech i marudzenie na takiego pryka jak ja. To wciaz trwa. Musi byc pietnowanie, takze w srodowisku, takich zachowan, jakich mialem okazje byc swiadkiem nie raz. A to nie jest rzadkosc. I to tylko pomaga w tych durnych wypowiedziach pismakow od siedmiu bolesci. Pozdrawiam.<br><hr>samek<br>
Masz rację. Sami również musi pracować na naszą opinię. Nikt tego za nas nie zrobi, albo zrobi tak, jak to się dziejej w miediach.<br><hr>Gnypek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 09:36

No tak media przesadzaja ale ....czyzby.

Mieszkam na dosc dlugiej i prostej ulicy bez skoczków na jedni.

W ciagu 2 lat widnieja już 2 krzyze poświecone warzywom na scigaczach ktore oddaly zycie jeden na slupie drugi na plocie.

Poniewaz to prosty odcinek wiec bracia motocyklisci odwijaja pelna manetke pomimo iz to waska ulica i prostopadle dojazdy do niej maja zero widocznosci wiec ktos moze wyjechac znienacka.

Wiekszosc motocyklistow nie uwaza tlumika za niezbedny sprzet (odwrotnie niz samochodziarze) wiec ich slychac o kazdej porze dnia i nocy.

Zagiete rejestracje widzialem u 50-60% warzyw. W jakim celu? Spokojnej jazdy?

Mysle ze cel dziennikarzy, poprzez jawne przerysowanie problemu to uporzadkowanie warzywniaka i to nie tylko na drogach ale i w lasach i rezerwatach (enduro/quady)

<br><hr>Postronny obserwator
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 10:49

Komentatorzy napisał(a):Czytam i oczom nie wierzę : zero refleksji zarówno u autora jak i rozgorączkowanych czytelników. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku. Co to znaczy? Ano tylko tyle i aż tyle dla większości szaleńców a nie żadnych "motocyklistów". A wystarczy kilka zasad i po problemie. Ale zasady trzeba szanować. Nie wybebeszać tłumików i nie jeździć w mieście na wysokich obrotach silnika. Tak z szacunku dla reszty, która nie nosi na głowiach kasków czy tłumiących chałas słuchawek. Nie gnać po wariacku ulicami miast bo taka jazda wręcz prosi o wypadek. Nie jast ważne z czyjej winy wypadek nastąpi. Ważne, że często ginie człowiek. Motocykl czesto jast słabo widoczny a jeśli dodać do tego zazwyczaj zbyt dużą prędkość to nie dziwne jest, że dochodzi do tragicznych w skutkach wypadków, ponieważ kierowca samochodu wykonujący manewr np skrętu MOŻE NIE ZAUWAŻYĆ zbliżającego się szybko motocyklisty. Nie mówiąc już o wypadkach, które są wynikiem dużej prędkości na szosach. Masakra. Dosłownie .A ten kontrowersyjny tytuł jest- niestety- często prawdą. I to by było na razie tyle.<br><hr>antar<br>
Komentatorzy napisał(a):Czytam i jeszcze bardziej nie wierze. Kolejny baran nie potrafiący czytać ze zrozumieniem. Przecież chodzi tutaj o sposób przedstawiania motocyklistów przez polskie media a nie o tlumiki. Matole jeden.<br><hr>Czytacz<br>
Tą wypowiedzią sam z siebie zrobiłeś matoła :P Bo na postrzeganie motocyklistów przez Polaków oraz nasze media duży wpływ ma styl jazdy motocyklistów. Więc jeżeli kogoś słychać na 10 minut zanim się pojawi, to na pewno nie wpływa to korzystnie na wizerunek. Mnie na przykład niesamowicie denerwuje, jak pod moimi oknami ryczą nieraz durne przecinaki albo inne traktory. A na tej drodze jest ograniczenie do 40 km/h - to ja się pytam: oni jadą na pierwszym biegu, że przy takiej prędkości mają takie obroty? A może po prostu jeżdżą z troszkę wyższą prędkością.
Wystarczyłoby, aby po mieście motocykle jeździły na trochę niższych obrotach, nie trzeba od razu kręcić na kilkanaście tys. obrotów, żeby przejechać przez teren, gdzie mieszkają ludzie...<br><hr>PinKee
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 17:21

Szkoda, że ten artykuł czytają tylko motocykliści.<br><hr>Hedi
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 17:41

Tekst tendencyjny. Słaby merytorycznie i językowo<br><hr>Panda
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 18:35

Komentatorzy napisał(a):Tekst tendencyjny. Słaby merytorycznie i językowo<br><hr>Panda<br>
Nawet gorszy merytorycznie od tego na tvn24..:)? <br><hr>Czytacz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 19:43

a może trzeba tak to opinii na nasz temat : figurski , saleta , hubcio z milionerów tak uwielbiany, kabareciarz bałtroczyk, i blondyna z kawa czy herbata i wielu innych znanych z TV nie mówiąc o tych dwóch z Trujki co sie w świat wybrało to też debile, szaleńcy oraz potencjalni zabójcy?????!!!!!!<br><hr>jom
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 20:00

Nie ma się czym przejmować, bo od dawna wiadomo, że poziom dzennikarstwa jest mierny. Dziennikarz nie zna się na niczym, przeinacza fakty, nie szuka źródeł. Każdy siedzący w swojej branży wypunktuje tak każdy artykuł bez problemów.
Zamiast powiedzenia, że jest głupi jak komentarz na Onecie można śmiało mówic, że głupi jak dziennikarz.
Media w obecnych czasach szukają rozgłosu, chwytliwego tytułu, sprzedaży czasu reklamowego, a nie rzetelnego informowania ciemnego narodu.
A z optymistycznych akcentów to coraz częsciej mi się zdarza, że moi klienci także jeżdżą na moto. Może wizerunek młodych gniewnych się jednak zmieni. A że czasem zginie paru kierowców jadących w tshircie, krótkich spodenkach i klapkach, bez prawa jazdy to nieuniknione.<br><hr>Boombastic
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 20:03

Jeżdżę motocyklem od jedenastego roku życia czyli 35 lat, miałem trzy wypadki wszystkie z winy kierowców samochodów, nigdy nie jechałem motocyklem nawet po jednym piwie, według tvn24 mnie nie ma, tacy nie istnieją, ale jak bym się wysypał po pijaku w wieku 46 lat był bym na pierwszych stronach.
Dla mnie totalny kretynizm.<br><hr>Osa
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 20:25

Witam. Ja zaczynałem przygodę z 2ma kółkami gdy miałem 14 lat. Moim pierwszym motorem była Jawa 50 Mustang. Od samego początku rodzice mówili mi że: ' wszystko jest dla ludzi tylko trzeba mysleć i robić to "z głową" '. Do dziś nie miałem na sczęście ani jednego wypadku a przynajmniej kilku uniknąłem(wina kierowców samochodów osobowych). Obenie pomykam Yamahą XT600 lub odrestaurowaną Jawą 350 CZ. Takie założenia jak w tytule powinny być również do "ABS"-ów. Którzy jeżdżą po pijaku albo cisną swoje struclowate BMW ile można.. (bez obrazy). Uwzieli się na motocyklistów... A ponieważ temat jest widowiskowy i nic tak nie zwiększa czytalności jak zdjęcia rozbitego pojazdu i "mrożonki" w workach to pismaki atakują... szkoda słów Panie i Panowie. Szerokości i szczęśliwego powrotu z urlopów! Karol Łódź<br><hr>Partyzant87
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 20:41

Mediami radzę się nie przejmować.
Tak jest, było i będzie.
W końcu reklamo-odbiorców trzeba czymś zagonić przed telewizor czy komputer.

A może trzeba poczekać aż rozbije się jakiś dziennikarz z tvnu i wtedy z wzajemnością to rozdmuchać?<br><hr>daszek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 20:45

Komentatorzy napisał(a):Mediami radzę się nie przejmować.
Tak jest, było i będzie.
W końcu reklamo-odbiorców trzeba czymś zagonić przed telewizor czy komputer.

A może trzeba poczekać aż rozbije się jakiś dziennikarz z tvnu i wtedy z wzajemnością to rozdmuchać?<br><hr>daszek<br>
Już taki jeden dziennikarz się rozbił w Ferrari i się okazało, że to wiadukt zajechał mu drogę.<br><hr>Boombastic
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 20:54

Ludzie... To jest po prostu jakiś totalny stereotyp... Podwyższenie granicy to jw. 24 lat będzie miało jeszcze gorsze skutki...
Kiedy ten człowiek nabierze doświadczenia...
na pewno będzie już po 30...A ludzie sie dziwią że wzrasta poziom wieku zabitych motocyklistów... Nie mamy torów na których można by było poćwiczyć jazdę na naszych ukochanych sprzętach... Tor w poznaniu ma wiec rozpraw w sadzie niż samych użytkowników :) O drogach to nie wspomnę bo nie ma o czym gadać...dosłownie...
Polska może nie jest przygotowana na to wszystko... jeszcze trochę a w mieście będzie ograniczenie do 30km/h i motorowerem będzie można załapać sie na mandat...
Wracając do prawo jazdów i karty motorowerowej... według mnie powinny być szkoleni na pisaku..żwirze... nauka poślizgów motocyklem... żebyśmy otrzymując prawo jazdy wiedzieli ze jesteśmy gotowi jeździć w każdych warunkach...
Wszyscy mówiła motocykliści dawcy itp. a puźnij dziwić sie ze taki kierowca 4 kółek nie patrzy uważnie w lusterko albo nawet specjalnie ładuje sie a takiego... jak taki zły motocyklista jedzie to co ja sie będę zatrzymywał niech sie nauczy... tak to działa w podświadomości... : /
Jestem zdenerwowany dlatego tak chaotycznie... chciałbym sie napisać i powiedzieć co o tym sadze ale wyszedł by z tego artykuł... ;/<br><hr>Miłosz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 21:06

Pismaki często piszą głupoty, lecz teraz to już przeszło ludzkie pojęcie. Jeżdżę już od jakiegoś czasu na motocyklu i nigdy nie jechałem po ani jednym piwie. Trzeba przyznać mają niezłą wyobraźnię...<br><hr>VIX
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 21:18

Znajdźcie mi dziennikarza który lata na moto i opowiada takie głupoty.. Wszyscy pozostali piszą to gdyż mają katamarany i wkur**a ich, że my nie stoimy w korkach, a oni tak..<br><hr>GSX-R600
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 21:19

Komentatorzy napisał(a):Nie ma się czym przejmować, bo od dawna wiadomo, że poziom dzennikarstwa jest mierny. Dziennikarz nie zna się na niczym, przeinacza fakty, nie szuka źródeł. Każdy siedzący w swojej branży wypunktuje tak każdy artykuł bez problemów.
Zamiast powiedzenia, że jest głupi jak komentarz na Onecie można śmiało mówic, że głupi jak dziennikarz.
Media w obecnych czasach szukają rozgłosu, chwytliwego tytułu, sprzedaży czasu reklamowego, a nie rzetelnego informowania ciemnego narodu.
A z optymistycznych akcentów to coraz częsciej mi się zdarza, że moi klienci także jeżdżą na moto. Może wizerunek młodych gniewnych się jednak zmieni. A że czasem zginie paru kierowców jadących w tshircie, krótkich spodenkach i klapkach, bez prawa jazdy to nieuniknione.<br><hr>Boombastic<br>
Oj panocku, nie pozasadzaj. Sam jestem młodym dziennikarzem i motocyklistą jednocześnie i gdybym potraktował Twoją wypowiedź w 100% serio to pewnie poczułbym się co najmniej urażony;) Wbrew pozorom rodzime dziennikarstwo prezentuje stosunkowo wysoki poziom. Problem leży głównie w olbrzymich portalach internetowych i brukowcach, które muszą przykuć uwagę mas by móc na siebie zarobić. A jak wiadomo, statystyczny Kowalski szuka przede wszystkim taniej sensacji. Moja rada: czytać bardziej prestiżowe wydawnictwa i czasopisma branżowe a na wypociny z www lać ciepłym moczem. <br><hr>Czupryn
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/7/2009, 22:20

4. „Przeszło 90 proc. zabitych i rannych motocyklistów to ludzie w wieku poniżej 42 lat"

trudno się dziwić skoro większość osób w tym wieku albo z chęci wygody rezygnuje z motocykla albo przesiada się na turystyki/cruisery i jeździ rekreacyjnie tylko w słoneczne weekendy(!!!)

chciało by się powiedzieć, że "co nas obchodzi co oni piszą??" ale niestety wprowadzone wprowadzone zmiany w prawie wpłyną także na mnie (niestety nie mam jeszcze 18, a co za tym idzie prawka też.....<br><hr>śledzik
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl