[biblioteka] Nowe prawo jazdy 2013 - jakie zmiany?
No to szkoda gadać liczyłem że po dwóch latach poprostu wymieniam prawko z A2 na A i po sprawie. Szkoda gadać kraj stworzony dla ludzi którzy mają kasę bo dla przeciętnych jest tu ciężej żyć...<br><hr>Playa1992Komentatorzy napisał(a):Wiecie może jak będzie z przejściem z kat. A2 na kat. A?<br><hr>Karolek<br>Komentatorzy napisał(a):Normalnie chyba... egzamin na kategorię A. Złodzieje po prostu i nic więcej :/<br><hr>Diabeł<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Aż z nerwów błędy stylistyczne popełniam ;p<br><hr>Playa1992Komentatorzy napisał(a):Wiecie może jak będzie z przejściem z kat. A2 na kat. A?<br><hr>Karolek<br>Komentatorzy napisał(a):Normalnie chyba... egzamin na kategorię A. Złodzieje po prostu i nic więcej :/<br><hr>Diabeł<br>Komentatorzy napisał(a):No to szkoda gadać liczyłem że po dwóch latach poprostu wymieniam prawko z A2 na A i po sprawie. Szkoda gadać kraj stworzony dla ludzi którzy mają kasę bo dla przeciętnych jest tu ciężej żyć...<br><hr>Playa1992<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
"5. Ominięcie przeszkody przy prędkości 50 km/h (...)" - szczerze? Jak dla mnie to czysta głupota. Rozumiem osoby, które miały styczność z motocyklami już wcześniej, ale jak dla nowicjusza, który przejeździł te jedyne 20 h na jazdach i ew. "dodatkowe godziny" to jest NIC. Brak jeszcze odpowiedniego doświadczenia i rozeznania na nowym terenie, plus stres - niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwo. Miejmy nadzieję, że to tylko teoria i nie sprawdzi się w praktyce. Trzymam kciuki za tych, którzy zdają na nowych przepisach. Pozdrawiam <br><hr>Krzysiek
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Te przepisy które wprowadzili są nawet łatwiejsze, 8 była najtrudniejsza;)Komentatorzy napisał(a):"5. Ominięcie przeszkody przy prędkości 50 km/h (...)" - szczerze? Jak dla mnie to czysta głupota. Rozumiem osoby, które miały styczność z motocyklami już wcześniej, ale jak dla nowicjusza, który przejeździł te jedyne 20 h na jazdach i ew. "dodatkowe godziny" to jest NIC. Brak jeszcze odpowiedniego doświadczenia i rozeznania na nowym terenie, plus stres - niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwo. Miejmy nadzieję, że to tylko teoria i nie sprawdzi się w praktyce. Trzymam kciuki za tych, którzy zdają na nowych przepisach. Pozdrawiam <br><hr>Krzysiek<br>
Teraz masz prostokad, nie musisz się tak martwic ze wyjedziesz poza linie.
Już widzę, ze dla Ciebie motor nie jest przeznaczony, lepiej zdaj na B i jeździj autem.<br><hr>skull
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
prostokąt* sory pisałem na szybko<br><hr>skullKomentatorzy napisał(a):"5. Ominięcie przeszkody przy prędkości 50 km/h (...)" - szczerze? Jak dla mnie to czysta głupota. Rozumiem osoby, które miały styczność z motocyklami już wcześniej, ale jak dla nowicjusza, który przejeździł te jedyne 20 h na jazdach i ew. "dodatkowe godziny" to jest NIC. Brak jeszcze odpowiedniego doświadczenia i rozeznania na nowym terenie, plus stres - niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwo. Miejmy nadzieję, że to tylko teoria i nie sprawdzi się w praktyce. Trzymam kciuki za tych, którzy zdają na nowych przepisach. Pozdrawiam <br><hr>Krzysiek<br>Komentatorzy napisał(a):Te przepisy które wprowadzili są nawet łatwiejsze, 8 była najtrudniejsza;)
Teraz masz prostokad, nie musisz się tak martwic ze wyjedziesz poza linie.
Już widzę, ze dla Ciebie motor nie jest przeznaczony, lepiej zdaj na B i jeździj autem.<br><hr>skull<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mam pytanie odnośnie AM. Jak mam karte motorowerową to gdzie trzeba iść aby wymienić na prawko? <br><hr>cichy66
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
W wydziale komunikacji urzędu właściwego dla Twojego miejsca zamieszkania.<br><hr>SejanKomentatorzy napisał(a):Mam pytanie odnośnie AM. Jak mam karte motorowerową to gdzie trzeba iść aby wymienić na prawko? <br><hr>cichy66<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
No to Panie i Panowie czekamy co nam nasz rząd zaserwuje
. Ja też nie zdążyłem z egzaminem praktycznym ( teoria zaliczona) mam nadzieje że przez te 4 mc nie zdążą wybudować nowych placów
chociaż ponoć jak nie którzy tu pisali prawo nie działa wstecz wiec jak ktoś zaczął kurs po staremu tak też go powienien skończyć
i tego sie trzymam
Odnosnie prawka AM mam karte motorowerową ale z tym że ja juz stary 28 lat
wiec chyba nie ma sensu wymieniać tej karty motorowerowej na prawko AM skoro można do 50ccm jezdzić na dowód osobisty
hm ?

Odnosnie prawka AM mam karte motorowerową ale z tym że ja juz stary 28 lat

- shakal84
- Świeżak
i bardzo dobrze jak nie będzie umiał opanować motocykla przy tej prędkości to zamiast słupka na ulicy może wyrosnąć mu dzieciak i tam już nie byłoby że ma krotko prawo jazdy itp.Komentatorzy napisał(a):"5. Ominięcie przeszkody przy prędkości 50 km/h (...)" - szczerze? Jak dla mnie to czysta głupota. Rozumiem osoby, które miały styczność z motocyklami już wcześniej, ale jak dla nowicjusza, który przejeździł te jedyne 20 h na jazdach i ew. "dodatkowe godziny" to jest NIC. Brak jeszcze odpowiedniego doświadczenia i rozeznania na nowym terenie, plus stres - niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwo. Miejmy nadzieję, że to tylko teoria i nie sprawdzi się w praktyce. Trzymam kciuki za tych, którzy zdają na nowych przepisach. Pozdrawiam <br><hr>Krzysiek<br>
sam jeżdżę 10 lat na ciężkim sprzęcie i wiem jakie niespodzianki na drodze są. otwierane przed nosem drzwi samochodu, dzieci nie wiadomo skąd itp rzeczy.<br><hr>misiu
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ciekawe Misiu, czy tych sprawnych manewrów nauczyłeś się wsiadając pierwszy raz na motocykl i po 20 ha byłeś już mistrzem. Myślę misiu, że po 20 ha nikt nie umie wykonywać takich manewrów a tym bardziej na 650-tce. pewnie Misiu zdałeś na 250, a teraz trochę pojeździłeś, w końcu się nauczyłeś i zapomniałeś jak to było. Niestety teraz jeśli ktoś zda prawo jazdy na nowych zasadach być może będzie mógł powiedzieć że panuje nad motocyklem. Misiu wszyscy zdający do tej pory na 250-tkach powinni zatem ponownie przejść kurs i np.test łosia bo tego się nie uczyli w starych zasadach. Pewnie nowy egzamin nie okaże się tak straszny jak go przedstawiają, nie ulega jednak wątpliwości, iż 20 ha to za mało jak dla nowicjusza. Szkoda że większość będzie szlifować swoje umiejętności bez prawa jazdy, zanim przystąpi do egzaminu. Myślę że to będzie problemem, kiedy wyjadą młodzi nie posiadający prawa jazdy i zbyt wierzący w swoje możliwości. Z drugiej strony w jaki inny sposób mają się nauczyć jeździć? Nie pamięta miś jak misiaczkiem był... Pozdrowionka Misia<br><hr>MisiaKomentatorzy napisał(a):"5. Ominięcie przeszkody przy prędkości 50 km/h (...)" - szczerze? Jak dla mnie to czysta głupota. Rozumiem osoby, które miały styczność z motocyklami już wcześniej, ale jak dla nowicjusza, który przejeździł te jedyne 20 h na jazdach i ew. "dodatkowe godziny" to jest NIC. Brak jeszcze odpowiedniego doświadczenia i rozeznania na nowym terenie, plus stres - niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwo. Miejmy nadzieję, że to tylko teoria i nie sprawdzi się w praktyce. Trzymam kciuki za tych, którzy zdają na nowych przepisach. Pozdrawiam <br><hr>Krzysiek<br>Komentatorzy napisał(a):i bardzo dobrze jak nie będzie umiał opanować motocykla przy tej prędkości to zamiast słupka na ulicy może wyrosnąć mu dzieciak i tam już nie byłoby że ma krotko prawo jazdy itp.
sam jeżdżę 10 lat na ciężkim sprzęcie i wiem jakie niespodzianki na drodze są. otwierane przed nosem drzwi samochodu, dzieci nie wiadomo skąd itp rzeczy.<br><hr>misiu<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ręcę i cycki opadają.WORd jest monopolistą i jednocześnie ma zasilać budzet samorządowy.Jestem przekonany że ilosc niezdanych egzaminów powiazany jest z planowanym wpływem srodków z tego tytułu do budzetu.Cos ala "Akcja fotoradary" Zmiany zostały przygotowane przez urzędników którzy nie mają pojęcia o zagadnieniu jakim jest zjawisko motocyklizmu .Nikt nie patrzy w przyszłość.System nie uwzględnia preferencji dla motocykli jako alternatywnego żródła transportu.Non stop robione są eksperymenty na społeczeństwie.Te zmiany zostały wprowadzone na ostatnią chwilę,bo cisneły zobowiązania wobec prawa unijnego.Niestety prawo unijne nie przewiduje eksterminacji głupoty i pazernosci urzędniczej.<br><hr>Obywatel
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mam pytanie czy syn musi wymienić kartę motorowerową na prawo jazdy AM, czy to jest nie obowiązkowe
Pozdrawiam
<br><hr>Kacper
Pozdrawiam

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
NIE NIE MA TAKIEJ POTRZEBY. TEŻ CHCIAŁEM WYMIENIĆ DLA CÓRKI KARTĘ MOTOROWEROWĄ ALE TO TEŻ ZWIĄZANE JEST Z KOSZTAMI. NOWE PRAWKO TO 100 ZŁ 50 GR DO TEGO BADANIA LEKARSKIE OK 130 ZŁ. MANKAMĘTEM JEST TO ŻE NA KARCIE NIE MOŻE JEŹDZIĆ PO CZECHACH , NIEMCZECH A Z NOWYMI UPRAWNIENIAMI MOŻNA.<br><hr>GOŚĆKomentatorzy napisał(a):Mam pytanie czy syn musi wymienić kartę motorowerową na prawo jazdy AM, czy to jest nie obowiązkowe
Pozdrawiam<br><hr>Kacper<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
w sierpniu 2012 ukończyłem 18 lat poszedłem na kurs pj kat c egzamin teoretyczny zdałem w grudniu 2012 i wyznaczono mi egzanim przktyczny na 25 styczeń 2013 iiii nie mogę w/g nowych przepisów podejśc do egzaminu bo nie mam skończone 21 lat. na jakiej zasadzie wyznaczyli mi taki termin egz. kto zwróci mi poniesione koszty. Nie jedynym jestem takim nabitym w butelkę.<br><hr>MAŁY
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
witam mam zdane testy w 2012 została mi praktyka pewnie na A2 wiecie coś po tych zmianach co przyjeli a co nie????<br><hr>konjaro
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam . We wrzesniu zapisałem się na kurs na kat. A. w grudniu miałem egzamin teoretyczny ktory zdałem lecz praktycznego się nie dało ,bo warunki nie sprzyjały. Wszystko miałem opłacone . Dzisiaj przyszło mi do domu ' zwrot nadpłaty za egzamin na prawo jazdy 140 zł '' ciekawe co teraz . pewnie będe musiał ustalac egzamin od nowa na kat .A2 ktory bedzie droższy . na kursie zostały mi 4h do wyjezdzenia . ciekawe jak mnie teraz będą uczyc jak będzie pogoda i czy wgl teoretyczny będe zdawał na nowo . dziękuje za odp . pozdrawiam<br><hr>AAAAA
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mój syn ma podobną sytuację.Udało mi się jedynie dowiedzieć,że kurs odbyty w nauce jazdy będzie się liczył ale to i tak niewielkie pocieszenie bo, żeby zdać egzamin po tak długim czasie trzeba wykupić i tak sporo lekcji.Słyszałam też, że ta część ustawy ma być zaskarżona.Ale czy to jest prawdą...<br><hr>Jola4070Komentatorzy napisał(a):w sierpniu 2012 ukończyłem 18 lat poszedłem na kurs pj kat c egzamin teoretyczny zdałem w grudniu 2012 i wyznaczono mi egzanim przktyczny na 25 styczeń 2013 iiii nie mogę w/g nowych przepisów podejśc do egzaminu bo nie mam skończone 21 lat. na jakiej zasadzie wyznaczyli mi taki termin egz. kto zwróci mi poniesione koszty. Nie jedynym jestem takim nabitym w butelkę.<br><hr>MAŁY<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
I co dalej
Witam ponownie nie wiem co o tym myslec prawdopodobnie teoria nie przepadnie mi bo jest ważna pół roku tylko nie wiem co z jazdą pewnie duzo godzin trzeba będzie wykupić papiery musze przenieś z word chełm do word lublin i od nowa zacząc jeżdzić podobno prawo nie działa w stecz ale to i tak będzie pewnie a2 i nic na to nie poradze może jak by zebrać kilka osób co jest w tej beznadziejnej sytuacji jakieś pismo czy coś ???
- konjaro
- Świeżak
nie wiem jak to bedzie ale rozmawialem z wlascicielem szkoly jazdy powiedzial ze Ci ktorzy ukonczyli kurs na kat. A beda zdawac egzamin na starych zasadach i na kat A a nie na A2 no ale ciekawe jak to bedzie...mi zostala tylko praktyka bo teorie wczesniej zrobilem<br><hr>Zegzii
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
a czy nie oszukuje?można mu zaufać?<br><hr>ZochaaKomentatorzy napisał(a):lwey87@wp.pl < wyrabia prawko bez pieprzenia się z wordem<br><hr>rob<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl