Zobacz wątek - <i>[biblioteka]</i> Nowe kategorie prawa jazdy na...
NAS Analytics TAG

[biblioteka] Nowe kategorie prawa jazdy na...

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez Komentatorzy » 26/8/2011, 10:07

A tu kolejny dowód: <a href="http://www.prawojazdy.com.pl/aktualnosci/single/id/930" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://www.prawojazdy.com.pl/aktualnosci/single/id/930</a><br><hr>PeterQ
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 3/9/2011, 20:51

Testy na prawo jazdy kat. A aktualne na wrzesień 2011 pobierzecie tu <a href="http://www.testy-na-prawo-jazdy.com.pl" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://www.testy-na-prawo-jazdy.com.pl</a> <br><hr>cross
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 8/9/2011, 10:18

czyli jednak straszyli tak że już od 2012 będą nowe przepisy.. a teraz pytanie bo zastanawiałem sie jakby to było gdybym nie zdal teraz mam 20 lat zacząłem kurs na kat A w okolicach czerwca myśle ze w tym sezonie będe miał jedno podejście do egzaminu i jeśliby te przepisy weszly w 2012 to co się dzieje ze mna w razie oblania w tym roku ? nastepny raz dopiero w 2012 ( zakładając ze byłoby tak jak zapowiadali że przepisy nowe od 2012) sytuacja wugladałaby tak nie mam 24 lat ( wymagane na kat. A ) nie mam innego prawka czyli opcja A2 przez 2 lata tez odpada z przyczyn niezależnych :D i moje pytanie co w tym momencie ?;> wpadam w jakąs czarną dziure z przepisami ? czy nagle mój kurs na A zmieni sie na A2 i będe musiał na tą kat zdawać ? czy mam czekać do skończenia 24 ? czy jeszcze coś innego? orientuje się może ktoś ? mam nadzieję ze sie połapiecie o co mi chodzi ;)<br><hr>Walek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 8/9/2011, 13:58

Komentatorzy napisał(a):czyli jednak straszyli tak że już od 2012 będą nowe przepisy.. a teraz pytanie bo zastanawiałem sie jakby to było gdybym nie zdal teraz mam 20 lat zacząłem kurs na kat A w okolicach czerwca myśle ze w tym sezonie będe miał jedno podejście do egzaminu i jeśliby te przepisy weszly w 2012 to co się dzieje ze mna w razie oblania w tym roku ? nastepny raz dopiero w 2012 ( zakładając ze byłoby tak jak zapowiadali że przepisy nowe od 2012) sytuacja wugladałaby tak nie mam 24 lat ( wymagane na kat. A ) nie mam innego prawka czyli opcja A2 przez 2 lata tez odpada z przyczyn niezależnych :D i moje pytanie co w tym momencie ?;> wpadam w jakąs czarną dziure z przepisami ? czy nagle mój kurs na A zmieni sie na A2 i będe musiał na tą kat zdawać ? czy mam czekać do skończenia 24 ? czy jeszcze coś innego? orientuje się może ktoś ? mam nadzieję ze sie połapiecie o co mi chodzi ;)<br><hr>Walek<br>
Z tego co wiem to zdawałbyś na starych zasadach, gdyż prawo nie działa wstecz... Ale nie bój się, kat.A od 24 lat i kat.A2, AM wchodzą w życie w 2013 roku :)

Za to np. zmienione egzaminy teoretyczne już od 11 lutego 2012 :)<br><hr>PeterQ
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 8/9/2011, 14:58

Komentatorzy napisał(a):czyli jednak straszyli tak że już od 2012 będą nowe przepisy.. a teraz pytanie bo zastanawiałem sie jakby to było gdybym nie zdal teraz mam 20 lat zacząłem kurs na kat A w okolicach czerwca myśle ze w tym sezonie będe miał jedno podejście do egzaminu i jeśliby te przepisy weszly w 2012 to co się dzieje ze mna w razie oblania w tym roku ? nastepny raz dopiero w 2012 ( zakładając ze byłoby tak jak zapowiadali że przepisy nowe od 2012) sytuacja wugladałaby tak nie mam 24 lat ( wymagane na kat. A ) nie mam innego prawka czyli opcja A2 przez 2 lata tez odpada z przyczyn niezależnych :D i moje pytanie co w tym momencie ?;> wpadam w jakąs czarną dziure z przepisami ? czy nagle mój kurs na A zmieni sie na A2 i będe musiał na tą kat zdawać ? czy mam czekać do skończenia 24 ? czy jeszcze coś innego? orientuje się może ktoś ? mam nadzieję ze sie połapiecie o co mi chodzi ;)<br><hr>Walek<br>
Komentatorzy napisał(a):Z tego co wiem to zdawałbyś na starych zasadach, gdyż prawo nie działa wstecz... Ale nie bój się, kat.A od 24 lat i kat.A2, AM wchodzą w życie w 2013 roku :)

Za to np. zmienione egzaminy teoretyczne już od 11 lutego 2012 :)<br><hr>PeterQ<br>
Zgadza się cały cyrk wchodzi w 13' roku kolega zdawał na B i spytał się egzaminatora co go puścił i drugiego egzaminatora z WORD-u, zaczepił gliniarzy z ruchu drogowego i także potwierdzili, więc jakieś źródło inforamcji jest :)<br><hr>A :), B, C, E, w planach D
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/10/2011, 20:07

WORD łamie przepisy, a ustawa zawiera błędy.
Mój mail do kieleckiego WORD'u:
"Szanowny pracowniku Działu Obsługi Zdających,
chcę dowiedzieć się, jak wygląda sytuacja związana ze zmianami w prawie wprowadzającymi nowe kategorie prawa jazdy na motocykl. Czy te zmiany mają wejść w życie w roku 2012 (jak krążą pogłoski), czy może w 2013 (jak podają
portale, w tym scigacz.pl: <a href="http://www.scigacz.pl/Nowe,kategorie,prawa,jazdy,na,motocykl,od,2013,roku,14559.html" target="blank" class="link">http://www.scigacz.pl/Nowe,kategorie,prawa,jazdy,na,motocykl,od,2013,roku,14559.html</a> ). Czy mając 18. urodziny w sierpniu 2012 roku będę zdawał na A, czy już na A2?
Z góry dziękuje za odpowiedź."

A oto odpowiedź:
Mając 18 lat w sierpniu 2012r. po odpowiednim przeszkoleniu będzie Pan mógł zdawać egzamin na kat. A2 - Dz. U. Nr 30 z 10.02. 2011r."

Podana ustawa to ta opisana w artykule. ( <a href="http://dziennikustaw.gov.pl/D2011030015101.pdf" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://dziennikustaw.gov.pl/D2011030015101.pdf</a> ). Staje się prawem w rok od ogłoszenia, czyli w styczniu 2012 ("Art. 139. Ustawa wchodzi w życie po upływie roku od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:..."). Ten sam artykuł opóźnia jednak wejście w życie pewnych fragmentów. W podpunkcie 1) i 2) wyłącza nudne fragmenty dot. nadzoru, szkoleń, kursów reedukacyjnych, zaś w podpunkcie 3) - ważne dla nas dot. nowych kategorii praw jazdy. Cytuje:
"Art. 139. Ustawa wchodzi w życie po upływie roku od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:
[...]
3) art. 6 ust. 1 pkt 1, 3 i 6 lit. c oraz ust. 4, art. 8 ust. 1
pkt 1, 4 i 6 lit. a, a także art. 13 ust. 1 pkt 1, które
wchodzą w życie z dniem 19 stycznia 2013 r.;"

A więc: artykuł 6, ustęp 1., punkty 1, 3 oraz 6 litera c. Ponadto ustęp 4 tego artykułu, którego nie cytuje, bo dotyczy kolejki turystycznej.
"Art. 6. 1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia
do kierowania:
1) kategorii AM:
a) motorowerem,
b) czterokołowcem lekkim;
3) kategorii A2:
a) motocyklem o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym
0,2 kW/kg, przy czym nie może on powstać w wyniku wprowadzenia zmian w pojeździe o mocy przekraczającej dwukrotność mocy tego motocykla,
b) motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW,
c) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
6) kategorii B:
c) zespołem pojazdów... (nie interesuje nas to)"

Oznacza to, że nowe prawa jazdy nie zostają wprowadzone w 2012. Kolejny fragment opóźnia (a przynajmniej powinien, bo tu pojawia się problem) wejście nowych limitów wiekowych, związanych z tymi kategoriami. Artykuł 8, ustęp 1., punkty 1, 4 i 6 litera a (nie ma takiego podpunktu! ponadto 6. dotyczy C, D, E - domyślam się, że chodzi o 7 a - wtedy nabiera to sensu).
"Art. 8. 1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
1) 14 lat — dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii AM;
4) 20 lat — dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba co najmniej od 2 lat posiada prawo jazdy kategorii A2;"
oraz felerny 7. punkt
"7) 24 lata — dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
a) A — jeżeli osoba nie posiadała co najmniej przez 2 lata prawa jazdy kategorii A2,"

Ostatni z artykułów (13, ustęp 1., pkt 1) dotyczy okresu próbnego. Ta ustawa to taki burdel, że nie potrafie jej zinterpretować. Czy może się wypowiedzieć ktoś kompetentny?<br><hr>bts
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez bts » 5/10/2011, 20:19

Pisze po raz drugi z właściwym formatowaniem, przepraszam. Zarazem witam wszystkich.

WORD łamie przepisy, a ustawa zawiera błędy.
Szanowny pracowniku Działu Obsługi Zdających,
chcę dowiedzieć się, jak wygląda sytuacja związana ze zmianami w prawie wprowadzającymi nowe kategorie prawa jazdy na motocykl. Czy te zmiany mają wejść w życie w roku 2012 (jak krążą pogłoski), czy może w 2013 (jak podają portale, w tym scigacz.pl: http://www.scigacz.pl/Nowe,kategorie,pr ... 14559.html ). Czy mając 18. urodziny w sierpniu 2012 roku będę zdawał na A, czy już na A2?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

A oto odpowiedź:
Mając 18 lat w sierpniu 2012r. po odpowiednim przeszkoleniu będzie Pan mógł zdawać egzamin na kat. A2 - Dz. U. Nr 30 z 10.02. 2011r.

Podana ustawa to ta opisana w artykule. ( http://dziennikustaw.gov.pl/D2011030015101.pdf ). Staje się prawem w rok od ogłoszenia, czyli w styczniu 2012 (Art. 139. Ustawa wchodzi w życie po upływie roku od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:...). Ten sam artykuł opóźnia jednak wejście w życie pewnych fragmentów. W podpunkcie 1) i 2) wyłącza nudne fragmenty dot. nadzoru, szkoleń, kursów reedukacyjnych, zaś w podpunkcie 3) - ważne dla nas dot. nowych kategorii praw jazdy. Cytuje:
Art. 139. Ustawa wchodzi w życie po upływie roku od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:
[...]
wchodzą w życie z dniem 19 stycznia 2013 r.;

A więc: artykuł 6, ustęp 1., punkty 1, 3 oraz 6 litera c. Ponadto ustęp 4 tego artykułu, którego nie cytuje, bo dotyczy kolejki turystycznej.
Art. 6. 1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia
do kierowania:
1) kategorii AM:
a) motorowerem,
3) kategorii A2:
a) motocyklem o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym
0,2 kW/kg, przy czym nie może on powstać w wyniku wprowadzenia zmian w pojeździe o mocy przekraczającej dwukrotność mocy tego motocykla,
6) kategorii B:
c) zespołem pojazdów... (nie interesuje nas to)

Oznacza to, że nowe prawa jazdy nie zostają wprowadzone w 2012. Kolejny fragment opóźnia (a przynajmniej powinien, bo tu pojawia się problem) wejście nowych limitów wiekowych, związanych z tymi kategoriami. Artykuł 8, ustęp 1., punkty 1, 4 i 6 litera a (nie ma takiego podpunktu! ponadto 6. dotyczy C, D, E - domyślam się, że chodzi o 7 a - wtedy nabiera to sensu).
Art. 8. 1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
4) 20 lat — dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba co najmniej od 2 lat posiada prawo jazdy kategorii A2;

oraz felerny 7. punkt
7) 24 lata — dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
a) A — jeżeli osoba nie posiadała co najmniej przez 2 lata prawa jazdy kategorii A2,

Ostatni z artykułów (13, ustęp 1., pkt 1) dotyczy okresu próbnego. Ta ustawa to taki burdel, że nie potrafie jej zinterpretować. Czy może się wypowiedzieć ktoś kompetentny?
bts
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 6/10/2011, 10:02

Komentatorzy napisał(a):WORD łamie przepisy, a ustawa zawiera błędy.
chcę dowiedzieć się, jak wygląda sytuacja związana ze zmianami w prawie wprowadzającymi nowe kategorie prawa jazdy na motocykl. Czy te zmiany mają wejść w życie w roku 2012 (jak krążą pogłoski), czy może w 2013 (jak podają
portale, w tym scigacz.pl: <a href="http://www.scigacz.pl/Nowe,kategorie,prawa,jazdy,na,motocykl,od,2013,roku,14559.html" target="blank" class="link">http://www.scigacz.pl/Nowe,kategorie,prawa,jazdy,na,motocykl,od,2013,roku,14559.html</a> ). Czy mając 18. urodziny w sierpniu 2012 roku będę zdawał na A, czy już na A2?

A oto odpowiedź:
Mając 18 lat w sierpniu 2012r. po odpowiednim przeszkoleniu będzie Pan mógł zdawać egzamin na kat. A2 - Dz. U. Nr 30 z 10.02. 2011r."

Podana ustawa to ta opisana w artykule. ( <a href="http://dziennikustaw.gov.pl/D2011030015101.pdf" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://dziennikustaw.gov.pl/D2011030015101.pdf</a> ). Staje się prawem w rok od ogłoszenia, czyli w styczniu 2012 ("Art. 139. Ustawa wchodzi w życie po upływie roku od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:..."). Ten sam artykuł opóźnia jednak wejście w życie pewnych fragmentów. W podpunkcie 1) i 2) wyłącza nudne fragmenty dot. nadzoru, szkoleń, kursów reedukacyjnych, zaś w podpunkcie 3) - ważne dla nas dot. nowych kategorii praw jazdy. Cytuje:
"Art. 139. Ustawa wchodzi w życie po upływie roku od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:
[...]

do kierowania:
1) kategorii AM:
a) motorowerem,
3) kategorii A2:
6) kategorii B:

4) 20 lat — dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba co najmniej od 2 lat posiada prawo jazdy kategorii A2;"
oraz felerny 7. punkt
a) A — jeżeli osoba nie posiadała co najmniej przez 2 lata prawa jazdy kategorii A2,"

Ostatni z artykułów (13, ustęp 1., pkt 1) dotyczy okresu próbnego. Ta ustawa to taki burdel, że nie potrafie jej zinterpretować. Czy może się wypowiedzieć ktoś kompetentny?<br><hr>bts<br>
Tak naprawde pozostaje Tobie czekac. Do konca nie wiadomo jak to jest. Wprowadzane byly poprawki i sami sie w tym wszystkim pogubili. Od stycznia 2012 bedziesz wiedzial. Pozdrawiam<br><hr>Motocyklista ;) kat. A i B
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 6/10/2011, 16:47

Komentatorzy napisał(a):WORD łamie przepisy, a ustawa zawiera błędy.

A oto odpowiedź:

[...]

do kierowania:
1) kategorii AM:
a) motorowerem,
3) kategorii A2:
6) kategorii B:

oraz felerny 7. punkt

Ostatni z artykułów (13, ustęp 1., pkt 1) dotyczy okresu próbnego. Ta ustawa to taki burdel, że nie potrafie jej zinterpretować. Czy może się wypowiedzieć ktoś kompetentny?<br><hr>bts<br>
Ustawa z Twojego linku jest nieaktualna (nie ma w niej kwietniowej poprawki!). WORDY i OSK nie wiedzą, że weszła poprawka i stąd ten cyrk :P<br><hr>PeterQ
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 6/10/2011, 20:09

Witam, wiecie moze jak to bedzie z kategoria B ? Kiedy wchodzi w życie ustawa ?
bo mam 17 lutego (2012) 18 urodziny i nie wiem czy bede zdawac juz na nowych przepisach :/<br><hr>mcc
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/10/2011, 07:43

Komentatorzy napisał(a):Witam, wiecie moze jak to bedzie z kategoria B ? Kiedy wchodzi w życie ustawa ?
bo mam 17 lutego (2012) 18 urodziny i nie wiem czy bede zdawac juz na nowych przepisach :/<br><hr>mcc<br>
Bedziesz zdawal po nowych zasadach Terorie, niby trudniejsza.<br><hr>Motocyklista ;) kat. A i B
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/10/2011, 18:39

Komentatorzy napisał(a):Witam, wiecie moze jak to bedzie z kategoria B ? Kiedy wchodzi w życie ustawa ?
bo mam 17 lutego (2012) 18 urodziny i nie wiem czy bede zdawac juz na nowych przepisach :/<br><hr>mcc<br>
Komentatorzy napisał(a):Bedziesz zdawal po nowych zasadach Terorie, niby trudniejsza.<br><hr>Motocyklista ;) kat. A i B<br>
Zgadza się, będzie około 3-3,5 tysiąca pytań, będzie 30% dostępnej bazy pytań, reszta nie będzie ogólnodostęna na płytkach CD w książkach czy w necie, będzie część pytań testowych typu A, B, C, ale z jedną odpowiedzią i część pytań z odpowiedziami JADĘ/NIE JADĘ lub TAK/NIE. Świeże i ciekawe informacje z teori 3.10-5.10 z kategorii D. :)<br><hr>A :), B, C, E, w trakcie D
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/10/2011, 21:50

Komentatorzy napisał(a):Ucieszony informacją o "nowych kategoriach" od 2013 roku, odetchnąłem z ulgą. Lecz z biegiem czasu dostawałem sprzeczne informacje, co wzmogło moją czujność. Chodzi o informację że ustawa ta w chodzi w życie 2012roku. Znalazłem taki plik( adres wydaje się być rządowy) który na pierwszy rzut oka jasno określa że nowe kategorie wchodzą w 2012 roku (art. 139, pkt 1).
LECZ, w artykule 139, pkt 3 jest napisane (tak mi się przynajmniej wydaje) że nowych kategorii ten termin nie dotyczy, lecz 19 styczeń 2013. Sam nie wiem komu wierzyć, plików z tą ustawą znalazłem kilka, wszystkie takie same. Czy ja źle coś zinterpretowałem, czy wszyscy ludzie którzy zamieszczają informacje o zmianach na motor w 2012 roku ( na stronach szkół jazdy).

isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20110300151&type=2

inne pliki szukajcie pod "ustawa 5 stycznia 2011"

pozdrawiam<br><hr>Spragniony wiedzy<br>
Komentatorzy napisał(a):Czytając dalej ową ustawę, doszedłem do wniosku iż:
w 2012 roku wprowadzą ograniczenie na kat. A- 24 lata
przez cały 2012 rok będzie tylko taka możliwość wyrobienia prawka na motor. Dopiero 19 stycznia 2013 roku, wprowadzą kategorie A2, AM i kilka innych regulacji.

Smutne i drogie jest życie rocznika 94 :(<br><hr>Spragniony wiedzy<br>
Komentatorzy napisał(a):Zgłębiając się dalej, znalazłem na stronie rządowej....poprawkę, która zakłada że prawo jazy kat. A będize jednak od 24 lat.....sam już nie wiem co o tym myśleć...<br><hr>Spragniony wiedzy<br>
Jesli to tak bedzie wygladac, to zrob sobie po prostu A2 najpierw. Pomykac 250 lub zduszona 500 to zaden wstyd, a mocy to ma wystarczajaco duzo aby dac przyjemnosc z jazdy bez frustracji takich jak na motorowerze. Pozdrawiam :)<br><hr>lukasz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 7/10/2011, 23:03

Komentatorzy napisał(a):Ucieszony informacją o "nowych kategoriach" od 2013 roku, odetchnąłem z ulgą. Lecz z biegiem czasu dostawałem sprzeczne informacje, co wzmogło moją czujność. Chodzi o informację że ustawa ta w chodzi w życie 2012roku. Znalazłem taki plik( adres wydaje się być rządowy) który na pierwszy rzut oka jasno określa że nowe kategorie wchodzą w 2012 roku (art. 139, pkt 1).
LECZ, w artykule 139, pkt 3 jest napisane (tak mi się przynajmniej wydaje) że nowych kategorii ten termin nie dotyczy, lecz 19 styczeń 2013. Sam nie wiem komu wierzyć, plików z tą ustawą znalazłem kilka, wszystkie takie same. Czy ja źle coś zinterpretowałem, czy wszyscy ludzie którzy zamieszczają informacje o zmianach na motor w 2012 roku ( na stronach szkół jazdy).

isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20110300151&type=2

inne pliki szukajcie pod "ustawa 5 stycznia 2011"

pozdrawiam<br><hr>Spragniony wiedzy<br>
Komentatorzy napisał(a):Czytając dalej ową ustawę, doszedłem do wniosku iż:
w 2012 roku wprowadzą ograniczenie na kat. A- 24 lata
przez cały 2012 rok będzie tylko taka możliwość wyrobienia prawka na motor. Dopiero 19 stycznia 2013 roku, wprowadzą kategorie A2, AM i kilka innych regulacji.

Smutne i drogie jest życie rocznika 94 :(<br><hr>Spragniony wiedzy<br>
Komentatorzy napisał(a):Zgłębiając się dalej, znalazłem na stronie rządowej....poprawkę, która zakłada że prawo jazy kat. A będize jednak od 24 lat.....sam już nie wiem co o tym myśleć...<br><hr>Spragniony wiedzy<br>
Komentatorzy napisał(a):Jesli to tak bedzie wygladac, to zrob sobie po prostu A2 najpierw. Pomykac 250 lub zduszona 500 to zaden wstyd, a mocy to ma wystarczajaco duzo aby dac przyjemnosc z jazdy bez frustracji takich jak na motorowerze. Pozdrawiam :)<br><hr>lukasz<br>
250 Ci starczy! i tak pol wiochy zaorasz ja ;p <br><hr>Adam
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 21/10/2011, 17:39

Komentatorzy napisał(a):Z tego co wiem to zdawałbyś na starych zasadach, gdyż prawo nie działa wstecz... Ale nie bój się, kat.A od 24 lat i kat.A2, AM wchodzą w życie w 2013 roku :)

Za to np. zmienione egzaminy teoretyczne już od 11 lutego 2012 :)<br><hr>PeterQ<br>
akurat na stronach szkół jazdy pisze co innego, mianowicie na rok 2012 będzie obowiązywać już prawko A2 , jedyną opcją na zdanie A byłoby zapisanie się na Egzamin do końca grudnia, bo od pierwszego stycznia obowiązują nowe zasady ;(<br><hr>GŁUPOTAtoPRAWKO
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 22/10/2011, 09:11

Komentatorzy napisał(a):akurat na stronach szkół jazdy pisze co innego, mianowicie na rok 2012 będzie obowiązywać już prawko A2 , jedyną opcją na zdanie A byłoby zapisanie się na Egzamin do końca grudnia, bo od pierwszego stycznia obowiązują nowe zasady ;(<br><hr>GŁUPOTAtoPRAWKO<br>
hmm z samej ciekawosci moglbys przeslac link gdzie tak pisze? <br><hr>Motocyklista ;) kat. A i B ;)
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/11/2011, 00:14

Mam pytanko bo już się gubię w tych ustawach. Jestem zapisany na egzamin praktyczny kat. A na 22 listopada. Wiadomo, że jest to kiepski okres i może się zdarzyć że egzaminy zostaną zawieszone i będę zdawał dopiero na wiosnę 2012. Czy w takiej sytuacji obejmą mnie nowe przepisy i dostanę A2??<br><hr>Daniel
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 4/11/2011, 10:28

Komentatorzy napisał(a):Mam pytanko bo już się gubię w tych ustawach. Jestem zapisany na egzamin praktyczny kat. A na 22 listopada. Wiadomo, że jest to kiepski okres i może się zdarzyć że egzaminy zostaną zawieszone i będę zdawał dopiero na wiosnę 2012. Czy w takiej sytuacji obejmą mnie nowe przepisy i dostanę A2??<br><hr>Daniel<br>
Prawdopodobnie (90%) Bedziesz zdawal na A :)<br><hr>Motocyklista ;) kat. A i B ;)
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/11/2011, 11:47

Dodatkowo znalazlem na necie taki artykul

"Zmiany w przepisach od 2012 roku

Od 2012 roku inaczej będą traktowani młodzi kierujący

Zostaną oni objęci dwuletnim okresem próbnym. Jeśli w tym czasie popełnią dwa wykroczenia trafią na kurs reedukacyjny, a okres próbny zostanie wydłużony o dwa lata. Trzecie wykroczenie oznacza utratę prawa jazdy.

W okresie próbnym kierowca jest obowiązany:

1) odbyć między 4 a 8 miesiącem, licząc od dnia otrzymania prawa jazdy:

a) kurs dokształcający w zakresie bezpieczeństwa ruchu drogowego,

b) praktyczne szkolenie w zakresie zagrożeń w ruchu drogowym;

2) przedstawić staroście zaświadczenia o ukończeniu szkolenia i kursu przed upływem 8 miesiąca, licząc od dnia otrzymania prawa jazdy;

3) kierować wyłącznie pojazdem oznakowanym z tyłu i z przodu okrągłą nalepką barwy białej z zielonym symbolem liścia klonowego - przez pierwsze 8 miesięcy tego okresu.

W okresie próbnym, przed upływem 8 miesiąca, licząc od dnia otrzymania prawa jazdy, kierującemu pojazdem zabrania się:

1) przekraczania prędkości 50 km/h na obszarze zabudowanym i 80 km/h poza obszarem zabudowanym;

2) kierowania pojazdem nieoznakowanym nalepką barwy białej z zielonym symbolem liścia klonowego;

3) podejmowania pracy zarobkowej w charakterze kierowcy pojazdu określonego w prawie jazdy kategorii B;

4) osobistego wykonywania działalności gospodarczej polegającej na kierowaniu pojazdem określonym dla prawa jazdy kategorii B.

Rok 2011 będzie ostatnim

w którym udostępniane będą pytania testowe oraz odpowiedzi obowiązujące na egzaminach teoretycznych na wszystkie kategorie prawa jazdy."<br><hr>Motocyklista ;) kat. A i B ;)
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 5/11/2011, 13:11

witam znalazlem cos takiego ze niebedzie mozna zdawac prawka na motor przez rok czy to jest prawda?
<a href="http://www.sfora.pl/Polacy-nie-beda-mogli-zdawac-na-prawo-jazdy-Przez-rok-a37392" target="blank" class="link" rel="nofollow">http://www.sfora.pl/Polacy-nie-beda-mogli-zdawac-na-prawo-jazdy-Przez-rok-a37392</a><br><hr>dawid49z
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl