Zobacz wątek - <i>[skutery]</i> Zipp Quantum
NAS Analytics TAG

[skutery] Zipp Quantum

Komentarze użytkowników
_________

Postprzez saturnaliow44 » 20/8/2009, 19:28

Witam ma zipp quantum 2006. Mało na liczniku, ponieważ jakoś nie miałem zajawki i zrobiłem tylko trochę km. Mam problem z odpalaniem, polega on na tym, że gdy próbuję go rano odpalić to muszę kopać i kopać (szkoda mi rozrusznika i akumulator) no tak ze 20 razy to spokojnie. Obroty są dość niskie, dlatego dodaje gazu, no, bo by mi zgasł. Gdy jest gorący tj. rozgrzany odpalam go z rozrusznika z przekręcona manetką gaz (bez niej to sobie poradzić nie może). Wywnioskowałem, że może to być gaźnik, więc rozebrałem wyczyściłem, ale było ok a więc nic się znów nie zmieniło. Dobra wymieniłem świece też nic:) Pomyślałem w końcu, że może problem z elektrozaworem (z auto ssaniem) no pojechałem kawał drogi do serwisu gości mi mówi, że ciepły, więc działa, ale nie miał czasu spr, co jest nie tak. Trochę mu nie wierze, mówił, że można to wyregulować, ale jak?? Co może być nie tak, bo kupowanie w ciemno to trochę lipa auto ssanie koszt - 200 zł. No chyba, że pasują jakieś inne (proszę o linki np. z allegro). Pomóżcie, bo to naprawdę irytujące. pozdro
saturnaliow44
Świeżak

Postprzez pawel503 » 20/8/2009, 23:02

Ssanie jak na moje tu nic nie daje, z resztą jest automatyczne i i tak latem nie działa, tylko jak zimno jest. jak na moje to kwestia regulacji gaźnika.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 20/8/2009, 23:12

Może mi ktoś konkretnie odpowiedzieć na pytanie gdzie w Quantumie GT5 2007rok/ czerwiec są blokady? Moze i wyżej są odpowiedzi, ale jak patrze na inne fora to tam piszą tez o innych miejscach, wiec prosiłbym o konkretną, 100% odpowiedź, bo zamierzam wreszcie odblokować:)<br><hr>^^
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez pawel503 » 21/8/2009, 02:19

na 100% moduł co do reszty z tym rocznikiem to nie jestem pewien, najlepiej złapać narzędzia i samemu sprawdzić. :D
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez saturnaliow44 » 21/8/2009, 16:03

pawel503 napisał(a):Ssanie jak na moje tu nic nie daje, z resztą jest automatyczne i i tak latem nie działa, tylko jak zimno jest. jak na moje to kwestia regulacji gaźnika.

Ok. A możesz mi powiedzieć jak go dokładnie wyregulować gaźnik?? Ssanie latem w ogóle sie nie włącza??

Gaźnik sobie wyczyściłem i ustawiłem wstępnie. Jak powinien zachowywać się na dobrze wyregulowanym gaźniku skuter a jak gdy jest to źle zrobione?

edit: Wciąż myślę o tym automacie ssanie bo mi coś w nim nie pasuje. Czy nie wydaje wam się, że ten tłoczek powinien być bardziej schowany?? Można to jakoś wyregulować??
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
saturnaliow44
Świeżak

Postprzez benelli49x » 21/8/2009, 19:27

Witam.Mam benelli49x. Chodził mi dobrze , aż do momentu gdy coś mu sie stało i kiedy jade 30km/h to coś go zaczyna hamować on tak odrazu głośniej chodzi i jak dojedzie do 15km/h to go puszcz i znowu tak do 30 moze poradzicie mi coś > Pozdrawaim i Dziękuje :(
benelli49x
Świeżak

Postprzez pawel503 » 21/8/2009, 20:20

saturnaliow44 napisał(a):
pawel503 napisał(a):Ssanie jak na moje tu nic nie daje, z resztą jest automatyczne i i tak latem nie działa, tylko jak zimno jest. jak na moje to kwestia regulacji gaźnika.

Ok. A możesz mi powiedzieć jak go dokładnie wyregulować gaźnik?? Ssanie latem w ogóle sie nie włącza??

Gaźnik sobie wyczyściłem i ustawiłem wstępnie. Jak powinien zachowywać się na dobrze wyregulowanym gaźniku skuter a jak gdy jest to źle zrobione?

edit: Wciąż myślę o tym automacie ssanie bo mi coś w nim nie pasuje. Czy nie wydaje wam się, że ten tłoczek powinien być bardziej schowany?? Można to jakoś wyregulować??

to ssanie zostaw w spokoju, a co do regulacji to nie jest to takie proste, najlepiej żeby ci gaźnik w serwisie wyregulowali. Regulacji samemu nie polecam.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez saturnaliow44 » 21/8/2009, 22:25

pawel503 napisał(a):
saturnaliow44 napisał(a):

to ssanie zostaw w spokoju, a co do regulacji to nie jest to takie proste, najlepiej żeby ci gaźnik w serwisie wyregulowali. Regulacji samemu nie polecam.

Jak się ktoś uprze to wiem, ciężko przegadać ale gdybyś zrobił zdjęcie swojego auto ssania to byłbym bardzo zobowiązany, oczywiście gdy nie jest rozgrzany np. rano. Gaźnik sobie wyregulowałem i na 99% jest ok - zachowuje się tak jak powinien. pozdro

ps. naprawdę zależy mi na zdjęciu do porównania
saturnaliow44
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 22/8/2009, 13:35

Witam ja mam pytanko. Ostatnio jechałem sobie moim quantumem w pewnym momencie strzelił z wydechu zamuliło go i zgasł. I mam problem bo sprawdziłem wszystko co sie da iskra jest kompresja jest paliwa dostaje a i tak nie chce zapalić. W czym moze być problem ?<br><hr>Kamil
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/8/2009, 10:45

Komentatorzy napisał(a):Witam ja mam pytanko. Ostatnio jechałem sobie moim quantumem w pewnym momencie strzelił z wydechu zamuliło go i zgasł. I mam problem bo sprawdziłem wszystko co sie da iskra jest kompresja jest paliwa dostaje a i tak nie chce zapalić. W czym moze być problem ?<br><hr>Kamil<br>
ostatnio mialem to samo, ale okazalo sie ze zawleczka ze sworznia poszla i rozjebalo caly cyl i zaciera byla, ale skoro mowisz ze kompresja jest to ciezko powiedziec. stawiam na pierscien, ale jesli pierscien to kompresji by nie bylo
<br><hr>Omen
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 23/8/2009, 15:40

Komentatorzy napisał(a):Witam ja mam pytanko. Ostatnio jechałem sobie moim quantumem w pewnym momencie strzelił z wydechu zamuliło go i zgasł. I mam problem bo sprawdziłem wszystko co sie da iskra jest kompresja jest paliwa dostaje a i tak nie chce zapalić. W czym moze być problem ?<br><hr>Kamil<br>
Komentatorzy napisał(a):ostatnio mialem to samo, ale okazalo sie ze zawleczka ze sworznia poszla i rozjebalo caly cyl i zaciera byla, ale skoro mowisz ze kompresja jest to ciezko powiedziec. stawiam na pierscien, ale jesli pierscien to kompresji by nie bylo
<br><hr>Omen<br>
A moze rozregulowany zapłon jest ? Nie wiem sam juz nie znam sie za bardzo na tym<br><hr>Kamil
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 24/8/2009, 16:12

siemasz kamil mam taki sam problem jak ty ja męcze sie z takimi objawami od 2 tygodni i do tej pory nie wiem co to moze byc jak juz bedziesz cos wiedzial to podziel sie z kolegami na forum, a jeździsz nim jeszcze bo moj jak ma dobre momenty to zachowuje sie normalnie (krótko).<br><hr>maniek
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez pawel503 » 24/8/2009, 18:49

Komentatorzy napisał(a):
siemasz kamil mam taki sam problem jak ty ja męcze sie z takimi objawami od 2 tygodni i do tej pory nie wiem co to moze byc jak juz bedziesz cos wiedzial to podziel sie z kolegami na forum, a jeździsz nim jeszcze bo moj jak ma dobre momenty to zachowuje sie normalnie (krótko).<br><hr>maniek

Świeca gubi pewnie iskrę bo jest zamoczona albo z innego powodu, sprawdź czy iskra nie ucieka bokiem.
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 24/8/2009, 21:31

Komentatorzy napisał(a):siemasz kamil mam taki sam problem jak ty ja męcze sie z takimi objawami od 2 tygodni i do tej pory nie wiem co to moze byc jak juz bedziesz cos wiedzial to podziel sie z kolegami na forum, a jeździsz nim jeszcze bo moj jak ma dobre momenty to zachowuje sie normalnie (krótko).<br><hr>maniek<br>
Wydaje mi sie ze moze zatarty jest cylinder ale sam juz nie wiem bo niby komprecha jest daje go do mechanika w tym tygodniu to jak bede cos wiedział napisze. <br><hr>Kamil
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez egon » 26/8/2009, 09:01

WSZYSTKIE 2t JAK SĄ MAŁO JEŻDZONE TO DOSTAJĄ MUŁA SSANIE MASZ NA PEWNO DOBRE ZATARTY TAK SAMO NIE JEST --NORMALNA RZECZ W QANTUMACH ŻE JAK DŁUGO STOI TO CIĘŻKO GO ODPALIĆ A POCO GO REGULOWAĆ CO JAK STAŁ TO SIE SAM ROZREGULOWAŁ ??? TAK SAMO PO ZIMIE JEST GO CIĘŻKO ODPALIĆ JAK JUŻ ODPALI TO CZEBA GO GAZOWAĆ A POTEM ZE 20 KM PRZEJECHAC POWINNO MULENIE USTĄPIĆ--- A CAŁA WINA JEST W ZAWORZE MEMBRANOWYM OLEJ OSIADAI GĘSTNIEJE NA PŁYTKACH KTURE SŁABO SIĘ OTWIERAJĄ
egon
Świeżak

Postprzez pawel503 » 26/8/2009, 22:39

dobrze wiedzieć, jak by wsadzić lepszy zawór to ta tendencja minie?
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Postprzez Bzyqqs » 28/8/2009, 16:42

Witajcie mam problem mam quantuma 2008 od ok. 3 tygodni ale zauwazylem ze co jakis czas wylewa sie troche benzyny oraz jerzdząc po jakis dołach nierównej drodze itp i kumple mowia mi ze dlatego mi tak duzo pali (4,5litra na 100km)

PS Pawel503 co do mojego wczesniejszego problemu (str 71) był to problem modułu i na gwarancji wsadzili mi nowy sportowy moduł i smiga ponad 80km/h a jeszcze 2 blokady do zdjecia ;d
Bzyqqs
Świeżak

Postprzez Komentatorzy » 29/8/2009, 02:23

Ludzie, niczego nie montujcie w nim, a Ci którzy zamierzają kupić, niech zapomną.
Ja Quantuma kupiłem w kwietniu 2009, po przejechaniu 1500 km zaczął mulić, wyć i dzwonić cylinder. Po 2000 km poleciał tłumik. Mając 3000 km i w zwyż zaczęły się następne problemy: z silnikiem, wałem i z cylindrem. Aż mając 4427 km poleciał cały układ napędowy.
w serwisie stoi ponad miesiąc. W międzyczasie raz odebrany z serwisu i zepsuł się układ ponownie.
Właściciel sklepu innego niż kupowałem, ale też Zippem powiedział, ze szkoda iż go kupiłem, bo tak się psują roczniki 2008. Szkoda kasy.<br><hr>gpolkusz
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez Komentatorzy » 30/8/2009, 11:37

Mi tez nie chcial zapalic to sie okazalo ze gaznik mnialem zatkany ;p<br><hr>xD
Komentatorzy
Mieszkaniec forum

Postprzez pawel503 » 30/8/2009, 17:32

Komentatorzy napisał(a):Ludzie, niczego nie montujcie w nim, a Ci którzy zamierzają kupić, niech zapomną.
Ja Quantuma kupiłem w kwietniu 2009, po przejechaniu 1500 km zaczął mulić, wyć i dzwonić cylinder. Po 2000 km poleciał tłumik. Mając 3000 km i w zwyż zaczęły się następne problemy: z silnikiem, wałem i z cylindrem. Aż mając 4427 km poleciał cały układ napędowy.
w serwisie stoi ponad miesiąc. W międzyczasie raz odebrany z serwisu i zepsuł się układ ponownie.
Właściciel sklepu innego niż kupowałem, ale też Zippem powiedział, ze szkoda iż go kupiłem, bo tak się psują roczniki 2008. Szkoda kasy.<br><hr>gpolkusz

Kwestia skąd kupiony i jak złożony! one z chin przychodzą w paczkach i w Polsce składane, niestety w większości przez nieudolnych serwisantów! I ważne jest na jaki egzemplarz trafisz. ja mam rocznik 2008 od sierpnia 2008 i do teraz mam już 6400km i nadal wszystko OK. A i tak wiadomo że najwięcej psują się roczniki 2007
Zipp Quantum RuLeZ
pawel503
Świeżak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl