[Honda CB125F] Honda CB125F - mistrzyni śródmieścia
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
[Honda CB125F] Honda CB125F - mistrzyni śródmieścia
Dyskusja na temat: Honda CB125F - mistrzyni śródmieścia
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Honda CB125F - mistrzyni śródmieścia
Przeczytaj więcej na ten temat na stronie:
Honda CB125F - mistrzyni śródmieścia
- Åšcigacz
- Mieszkaniec forum
zipp czy junak czy romet kosztują polowe tego maja taka sama moc mase ,może jakiś rzetelny obiektywny test porównawczy ??<br><hr>tdi
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Pytanie do autora:
Realnie z jaką prędkością można się nim komfortowo poruszać nie nadwyrężając silnika? 80 km/h. Jakie obroty ma wtedy silnik?<br><hr>Gość
Realnie z jaką prędkością można się nim komfortowo poruszać nie nadwyrężając silnika? 80 km/h. Jakie obroty ma wtedy silnik?<br><hr>Gość
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mialem w zeszlym sezonie CBF125 - poprzednia wersje. Dla mnie "komfortowo" mozna bylo sie poruszac z szybkoscia 80km/h. 90 tez bylo mozliwe, ale to juz bylo meczace i dla mnie i dla maszyny. 80 km/h - okolo ~8000 obr/min. Oczywiscie nie pomagalo, ze waze ponad 90kg. Przygotowac sie rowniez nalezy na zwalnianie pod gore. Silnik nie da rady. Do miasta natomiast porecznosc roweru i przyspieszenie jak puszki do okolo 60-65km/h<br><hr>GoscKomentatorzy napisał(a):Pytanie do autora:
Realnie z jaką prędkością można się nim komfortowo poruszać nie nadwyrężając silnika? 80 km/h. Jakie obroty ma wtedy silnik?<br><hr>Gość<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
ja zawsze robie tak starając się okreslic optymalna predkosc podrózna przy założeniu ze vmax motoo osiąga przy nieco ponad szczyt mocy silnika dziele vmax przez 4 i robie razy 3 110:4=27,5 x 3 =82,5 km/h licznikowo oczywiście ,ta formułka to oczywisxcxie3 ogólnik bo rozne silniki sa róznie "wyżyłowane " konstrukcyjnie i projektowo jeden silnik ma moc 500 km przy 1 litrze pojemności i taki zapas wytrzymałości materiałowej ze można go piłować non stop na maxa a i tak żeby go zagrzać czy zarznac jakos to trzeba by było go stuningowac o 50% inny jest tak wyzylowany ze po 50 km jazdy na maxa zostje z niego sama rama reszta się wypala;) ale generalnie można przyjąć i usrednic ze zasada 4-3 w większości przypadków się sprawdzi ;P wazny jest tez dobór przełożenia wiadomo przez producenta apotem ewentualnie indywidualna konfiguracjaKomentatorzy napisał(a):Pytanie do autora:
Realnie z jaką prędkością można się nim komfortowo poruszać nie nadwyrężając silnika? 80 km/h. Jakie obroty ma wtedy silnik?<br><hr>Gość<br>Komentatorzy napisał(a):Mialem w zeszlym sezonie CBF125 - poprzednia wersje. Dla mnie "komfortowo" mozna bylo sie poruszac z szybkoscia 80km/h. 90 tez bylo mozliwe, ale to juz bylo meczace i dla mnie i dla maszyny. 80 km/h - okolo ~8000 obr/min. Oczywiscie nie pomagalo, ze waze ponad 90kg. Przygotowac sie rowniez nalezy na zwalnianie pod gore. Silnik nie da rady. Do miasta natomiast porecznosc roweru i przyspieszenie jak puszki do okolo 60-65km/h<br><hr>Gosc<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
nie 500 km przy 1 litrz epojemnosci miało być tylko 50 oczywiście <br><hr>tdiKomentatorzy napisał(a):Pytanie do autora:
Realnie z jaką prędkością można się nim komfortowo poruszać nie nadwyrężając silnika? 80 km/h. Jakie obroty ma wtedy silnik?<br><hr>Gość<br>Komentatorzy napisał(a):Mialem w zeszlym sezonie CBF125 - poprzednia wersje. Dla mnie "komfortowo" mozna bylo sie poruszac z szybkoscia 80km/h. 90 tez bylo mozliwe, ale to juz bylo meczace i dla mnie i dla maszyny. 80 km/h - okolo ~8000 obr/min. Oczywiscie nie pomagalo, ze waze ponad 90kg. Przygotowac sie rowniez nalezy na zwalnianie pod gore. Silnik nie da rady. Do miasta natomiast porecznosc roweru i przyspieszenie jak puszki do okolo 60-65km/h<br><hr>Gosc<br>Komentatorzy napisał(a):ja zawsze robie tak starając się okreslic optymalna predkosc podrózna przy założeniu ze vmax motoo osiąga przy nieco ponad szczyt mocy silnika dziele vmax przez 4 i robie razy 3 110:4=27,5 x 3 =82,5 km/h licznikowo oczywiście ,ta formułka to oczywisxcxie3 ogólnik bo rozne silniki sa róznie "wyżyłowane " konstrukcyjnie i projektowo jeden silnik ma moc 500 km przy 1 litrze pojemności i taki zapas wytrzymałości materiałowej ze można go piłować non stop na maxa a i tak żeby go zagrzać czy zarznac jakos to trzeba by było go stuningowac o 50% inny jest tak wyzylowany ze po 50 km jazdy na maxa zostje z niego sama rama reszta się wypala;) ale generalnie można przyjąć i usrednic ze zasada 4-3 w większości przypadków się sprawdzi ;P wazny jest tez dobór przełożenia wiadomo przez producenta apotem ewentualnie indywidualna konfiguracjaja w skuterze mam vmax realny 80 km/h i 60-65km/h to czuć ze silnik pracuje wtakim zakresie obrotowym który go jeszcze zbyt mocno nieobciaza potem to jzu slychac ze zaczyna wyc a obroty robia się wysokie ,a i tak jezdze na trasie nim 70 non stop poki co daje rade;)<br><hr>tdi<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
chociaż nie wiem czy nielepiej wprowadzić zasade 5-4Komentatorzy napisał(a):Pytanie do autora:
Realnie z jaką prędkością można się nim komfortowo poruszać nie nadwyrężając silnika? 80 km/h. Jakie obroty ma wtedy silnik?<br><hr>Gość<br>Komentatorzy napisał(a):Mialem w zeszlym sezonie CBF125 - poprzednia wersje. Dla mnie "komfortowo" mozna bylo sie poruszac z szybkoscia 80km/h. 90 tez bylo mozliwe, ale to juz bylo meczace i dla mnie i dla maszyny. 80 km/h - okolo ~8000 obr/min. Oczywiscie nie pomagalo, ze waze ponad 90kg. Przygotowac sie rowniez nalezy na zwalnianie pod gore. Silnik nie da rady. Do miasta natomiast porecznosc roweru i przyspieszenie jak puszki do okolo 60-65km/h<br><hr>Gosc<br>Komentatorzy napisał(a):ja zawsze robie tak starając się okreslic optymalna predkosc podrózna przy założeniu ze vmax motoo osiąga przy nieco ponad szczyt mocy silnika dziele vmax przez 4 i robie razy 3 110:4=27,5 x 3 =82,5 km/h licznikowo oczywiście ,ta formułka to oczywisxcxie3 ogólnik bo rozne silniki sa róznie "wyżyłowane " konstrukcyjnie i projektowo jeden silnik ma moc 500 km przy 1 litrze pojemności i taki zapas wytrzymałości materiałowej ze można go piłować non stop na maxa a i tak żeby go zagrzać czy zarznac jakos to trzeba by było go stuningowac o 50% inny jest tak wyzylowany ze po 50 km jazdy na maxa zostje z niego sama rama reszta się wypala;) ale generalnie można przyjąć i usrednic ze zasada 4-3 w większości przypadków się sprawdzi ;P wazny jest tez dobór przełożenia wiadomo przez producenta apotem ewentualnie indywidualna konfiguracjaja w skuterze mam vmax realny 80 km/h i 60-65km/h to czuć ze silnik pracuje wtakim zakresie obrotowym który go jeszcze zbyt mocno nieobciaza potem to jzu slychac ze zaczyna wyc a obroty robia się wysokie ,a i tak jezdze na trasie nim 70 non stop poki co daje rade;)<br><hr>tdi<br>
Komentatorzy napisał(a):nie 500 km przy 1 litrz epojemnosci miało być tylko 50 oczywiście <br><hr>tdi <br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Rasowa chińszczyzna na papierze wygląda tak samo jak produkcja japońska (nawet jesli produkowana w chinach). Użyte materiały, jakość wykonania, masa, zachowanie na drodze, kultura pracy silnika, zużycie paliwa, trwałość i niezawodnosć - w każdym z tych tematów Honda zawsze będzie lepsza od najlepszego nawet Rometa. <br><hr>I22Komentatorzy napisał(a):zipp czy junak czy romet kosztują polowe tego maja taka sama moc mase ,może jakiś rzetelny obiektywny test porównawczy ??<br><hr>tdi <br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
może masz racje mimo to chciałbym zobaczyć jak duże to sa roznice np. taka cb125 f vs junak rs 125 nowy masa identyczna ,cena junaka 6500 honda 10700 ,moc podobna junak ma opony dużo szersze .<br><hr>tdiKomentatorzy napisał(a):zipp czy junak czy romet kosztują polowe tego maja taka sama moc mase ,może jakiś rzetelny obiektywny test porównawczy ??<br><hr>tdi <br>Komentatorzy napisał(a):Rasowa chińszczyzna na papierze wygląda tak samo jak produkcja japońska (nawet jesli produkowana w chinach). Użyte materiały, jakość wykonania, masa, zachowanie na drodze, kultura pracy silnika, zużycie paliwa, trwałość i niezawodnosć - w każdym z tych tematów Honda zawsze będzie lepsza od najlepszego nawet Rometa. <br><hr>I22<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Wiesz, w krótkim porównaniu niewiele ci wyjdzie. W tych sprzetach mniej liczy sie jakość prowadzenia, znaczenie ma trwałość, niezawodność i ogólne koszty eksploatacji, a to wszystko wychodzi po miesiącach eksploatacji. <br><hr>I22Komentatorzy napisał(a):zipp czy junak czy romet kosztują polowe tego maja taka sama moc mase ,może jakiś rzetelny obiektywny test porównawczy ??<br><hr>tdi <br>Komentatorzy napisał(a):Rasowa chińszczyzna na papierze wygląda tak samo jak produkcja japońska (nawet jesli produkowana w chinach). Użyte materiały, jakość wykonania, masa, zachowanie na drodze, kultura pracy silnika, zużycie paliwa, trwałość i niezawodnosć - w każdym z tych tematów Honda zawsze będzie lepsza od najlepszego nawet Rometa. <br><hr>I22<br>Komentatorzy napisał(a):może masz racje mimo to chciałbym zobaczyć jak duże to sa roznice np. taka cb125 f vs junak rs 125 nowy masa identyczna ,cena junaka 6500 honda 10700 ,moc podobna junak ma opony dużo szersze .<br><hr>tdi <br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
znam junaka 902 którym gościu zrobił 130 tys km i nic się neizespuło poza jakimiś pie,dólkami typu zarówka kabel ,odp serwisowany oczywiście był , a porównanie można zrobić wykarze roznice na takim poziomie na jakim sa motocykle i tyle wiadomoz e niemaja ramy sztywnej jak bmw s1000rr i zawieszenia jak ducacti panigale superlegera ale mimo to roznice by były i o nie chodzi .<br><hr>tdiKomentatorzy napisał(a):zipp czy junak czy romet kosztują polowe tego maja taka sama moc mase ,może jakiś rzetelny obiektywny test porównawczy ??<br><hr>tdi <br>Komentatorzy napisał(a):Rasowa chińszczyzna na papierze wygląda tak samo jak produkcja japońska (nawet jesli produkowana w chinach). Użyte materiały, jakość wykonania, masa, zachowanie na drodze, kultura pracy silnika, zużycie paliwa, trwałość i niezawodnosć - w każdym z tych tematów Honda zawsze będzie lepsza od najlepszego nawet Rometa. <br><hr>I22<br>Komentatorzy napisał(a):może masz racje mimo to chciałbym zobaczyć jak duże to sa roznice np. taka cb125 f vs junak rs 125 nowy masa identyczna ,cena junaka 6500 honda 10700 ,moc podobna junak ma opony dużo szersze .<br><hr>tdi <br>Komentatorzy napisał(a):Wiesz, w krótkim porównaniu niewiele ci wyjdzie. W tych sprzetach mniej liczy sie jakość prowadzenia, znaczenie ma trwałość, niezawodność i ogólne koszty eksploatacji, a to wszystko wychodzi po miesiącach eksploatacji. <br><hr>I22<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
sory junak 901 <br><hr>tdiKomentatorzy napisał(a):zipp czy junak czy romet kosztują polowe tego maja taka sama moc mase ,może jakiś rzetelny obiektywny test porównawczy ??<br><hr>tdi <br>Komentatorzy napisał(a):Rasowa chińszczyzna na papierze wygląda tak samo jak produkcja japońska (nawet jesli produkowana w chinach). Użyte materiały, jakość wykonania, masa, zachowanie na drodze, kultura pracy silnika, zużycie paliwa, trwałość i niezawodnosć - w każdym z tych tematów Honda zawsze będzie lepsza od najlepszego nawet Rometa. <br><hr>I22<br>Komentatorzy napisał(a):może masz racje mimo to chciałbym zobaczyć jak duże to sa roznice np. taka cb125 f vs junak rs 125 nowy masa identyczna ,cena junaka 6500 honda 10700 ,moc podobna junak ma opony dużo szersze .<br><hr>tdi <br>Komentatorzy napisał(a):Wiesz, w krótkim porównaniu niewiele ci wyjdzie. W tych sprzetach mniej liczy sie jakość prowadzenia, znaczenie ma trwałość, niezawodność i ogólne koszty eksploatacji, a to wszystko wychodzi po miesiącach eksploatacji. <br><hr>I22<br>Komentatorzy napisał(a):znam junaka 902 którym gościu zrobił 130 tys km i nic się neizespuło poza jakimiś pie,dólkami typu zarówka kabel ,odp serwisowany oczywiście był , a porównanie można zrobić wykarze roznice na takim poziomie na jakim sa motocykle i tyle wiadomoz e niemaja ramy sztywnej jak bmw s1000rr i zawieszenia jak ducacti panigale superlegera ale mimo to roznice by były i o nie chodzi .<br><hr>tdi <br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Autor chyba na glowe upadl bo nei mozna pisac o nowym ktocyklu i jego osiagach bo silnik jeszcze nie jest dodarty !. Bylem w salonie i ten wlasnie model ogladalem. Sprzedawca powiedzial mi ze trzeba go docierac przez 500 km i nie jezdzic nim wtedy szybko i nie uzywac duzych predkosci obrotowych. Dlatego nalezalo by przetestowac dopiero dotarty i ustabilizowany motorek !<br><hr>on84
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Jezu! I co teraz będzie!?<br><hr>TonyKomentatorzy napisał(a):Autor chyba na glowe upadl bo nei mozna pisac o nowym ktocyklu i jego osiagach bo silnik jeszcze nie jest dodarty !. Bylem w salonie i ten wlasnie model ogladalem. Sprzedawca powiedzial mi ze trzeba go docierac przez 500 km i nie jezdzic nim wtedy szybko i nie uzywac duzych predkosci obrotowych. Dlatego nalezalo by przetestowac dopiero dotarty i ustabilizowany motorek !<br><hr>on84<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Wtorek bedzie ! Jak masz cos pisac to pisz z trescia a nei nabijaj pustych tresci !Komentatorzy napisał(a):Autor chyba na glowe upadl bo nei mozna pisac o nowym ktocyklu i jego osiagach bo silnik jeszcze nie jest dodarty !. Bylem w salonie i ten wlasnie model ogladalem. Sprzedawca powiedzial mi ze trzeba go docierac przez 500 km i nie jezdzic nim wtedy szybko i nie uzywac duzych predkosci obrotowych. Dlatego nalezalo by przetestowac dopiero dotarty i ustabilizowany motorek !<br><hr>on84<br>Komentatorzy napisał(a):Jezu! I co teraz będzie!?<br><hr>Tony<br>
Co do motorka to dodam ze jest on w sumie porzadnie wykonany. Co mi w nim nie pasuje:
- brak schowka na dokumenty ale wiadomo ze to nie skuter
- zeby zasciasc za sterami to trzeba troche wysoko noge podniesc a potem sie siedzi zaraz przy baku (180 cm mam)
- opony sa made in no name nie wiem w sumie co to jest i jak sie sprawuja na sucho i mokro
- no i cena w porownaniu w innymi 125 duzo wieksza ale w koncu za honde sie placi
No ale ma za to duzo wiecej zalet:
-nowoczesny wyglad
-pojemny bak ktory podobno umozliwia przejechanie 600 km
-sprzedawca twierdzil, ze sie lepiej wkreca i jest bardziej zwawy niz poprzednik tj cbf125
-duzo jeszcze tego bedzie
<br><hr>on84
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Technika a nie technologia! Technologia to sposób wydobycia lub wykonania czegoś i jest w górnictwie lub w fabryce a motocykl ma rozwiązania techniczne.<br><hr>dodaj komentarz
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
No cena faktycznie iście okazyjna... fakt że to honda ale kosztuje 3x tyle co najtańsze chińczyki. Ponad to na miasto to wolałbym automat...<br><hr>sadf
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
to prawda co piszesz ja tez często widze na filmikach pokazowych deelerów np. chińskich junaków jak pokazuja ile jedzie na maksa a na liczniku przebiegu 2 km , oddalają od siebie tym samym jakas czesc bardziej swiadomych potencjalnych klientów , natomiast jak rozumiem w artykule było napisane ze motocykl swierzynka ? bo nie czytałem dokałdnie ,jednak mysle ze nawet jak nie jest dotarty kilometrażowo jeszcze to jedno chwilowe pociagniecie na maska nieobciozy zabardzo silnika .<br><hr>tdiKomentatorzy napisał(a):Autor chyba na glowe upadl bo nei mozna pisac o nowym ktocyklu i jego osiagach bo silnik jeszcze nie jest dodarty !. Bylem w salonie i ten wlasnie model ogladalem. Sprzedawca powiedzial mi ze trzeba go docierac przez 500 km i nie jezdzic nim wtedy szybko i nie uzywac duzych predkosci obrotowych. Dlatego nalezalo by przetestowac dopiero dotarty i ustabilizowany motorek !<br><hr>on84<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Koszty eksploatacji mogą wypaść na korzyść Junaka, ASO Hondy do najtańszych nie należy, ceny części również (emblemat kosztuje), ubezpieczenie pełne też będzie na korzyść Junaka, może na odsprzedaży Honda zyska. <br><hr>jas13Komentatorzy napisał(a):zipp czy junak czy romet kosztują polowe tego maja taka sama moc mase ,może jakiś rzetelny obiektywny test porównawczy ??<br><hr>tdi <br>Komentatorzy napisał(a):Rasowa chińszczyzna na papierze wygląda tak samo jak produkcja japońska (nawet jesli produkowana w chinach). Użyte materiały, jakość wykonania, masa, zachowanie na drodze, kultura pracy silnika, zużycie paliwa, trwałość i niezawodnosć - w każdym z tych tematów Honda zawsze będzie lepsza od najlepszego nawet Rometa. <br><hr>I22<br>Komentatorzy napisał(a):może masz racje mimo to chciałbym zobaczyć jak duże to sa roznice np. taka cb125 f vs junak rs 125 nowy masa identyczna ,cena junaka 6500 honda 10700 ,moc podobna junak ma opony dużo szersze .<br><hr>tdi <br>Komentatorzy napisał(a):Wiesz, w krótkim porównaniu niewiele ci wyjdzie. W tych sprzetach mniej liczy sie jakość prowadzenia, znaczenie ma trwałość, niezawodność i ogólne koszty eksploatacji, a to wszystko wychodzi po miesiącach eksploatacji. <br><hr>I22<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 4 • 1, 2, 3, 4
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości