Zobacz wÄ…tek - Motocykl 3D - projekt grupowy.
NAS Analytics TAG

Motocykl 3D - projekt grupowy.

O wszystkim
_________

Postprzez Seba_ER5 » 27/3/2013, 22:01

Sebe juz zrozumiałem, czyli poprostu dostajemy odwrotność tego co chcemy, czyli taką matrycę/formę do produkcji owiewki. Wykonanie takiej formy jednak będzie trochę kosztowało...

YHY

Zawsze mozna zrobic jak shervin i zrobic wydech jak nizej:

http://www.motorcyclenews.com/MCN/News/ ... y-is-born/
Seba_ER5
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez fzr » 28/3/2013, 08:55

mar111cin wahacz z kevlaru to wbrew pozorom ( mówię o warunkach domowych ) dwa dni roboty - mając formę oraz piecyk do wygrzewania, formę pastuje się pastą polerską, następnie natryskowo kładzie się rozdzielacz z uszlachetniaczem zapewniającym połysk, później pędzel w ruch i sparujemy formę żywicą epoksydową przygotowaną wg proporcji z utwardzaczem 10:3 ( 10ml żywicy, 3ml utwardzacza), ja używam żywicy standardowej - szybkoschnące ( 15min, 30 i 45) wg mnie za szybko wysychają i nie mają takiej wytrzymałości, na nałożoną żywicę kładziemy matę węglowa o drobnej gramaturze ( najczęściej 40/m, ) a to dlatego, żeby z zewnątrz łądnie wyglądało ( drobna struktura węgla o wiele lepiej wygląda niż grubsza), na to już można kłaść dowolnie, obojętnie co, albo Kevlar, albo maty szklane -ja osobiście polecam Kevlar , kładziemy matę o gramaturze nawet 200g/m, można położyć 3/4 warstwy, tak wyłożoną formę smarujemy na koniec jeszcze żywicą ( nie za dużo) i dociskamy drugą połą formy ( nasik ok 200kg w zupełności wystarczy) aby odcisnąć nadmiar żywicy, przyda się ona do laminowania drugiej połówki, formę wskładamy do wygrzania - temp 150 stopni - wystarczy 3 godz i będzie jak kamień, po zrobieniu w ten sam sposób drugiej połówki łączymy je w całość, należy pamiętać że w środek wahacza co 5cm wstawiamy płytkę węglową/laminatową/kevlarową, aby wahacz się nie poddawał, łączymy obie połówki za pomocą kilku warstw tkaniny , wstawiamy do wygrzania w temp 120stopni na całą noc, ramo po wyjęciu mamy lśniący, wytrzymały wachacz, później ważenie, wyważanie, i rotowe, ufff, ale się rozpisałem :D

Z błotnikami jest o wiece mniej zabawy, można je zrobić w 2-3 godz.

tak jak napisałem w poprzednim poście, jeżeli nie uda się zgromadzić odp środków finansowych, to powstanie pocket ( cały projekt ruszy ew pod koniec czerwca - z racji tego, że w 3D jest jeszcze sporo pracy oraz próby wytrzymałościowe materiału )
fzr
Bywalec

Poprzednia strona

Powrót do Hydepark

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 140 gości

na górê