Motocykl 3D - projekt grupowy.
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Motocykl 3D - projekt grupowy.
Witam całą brać ścigaczy, kiedyś przeglądając internet, natknąłem się na artykuł, w którym to było opisane, jak nasi rodacy próbowali zrekonstruować jakiś stary, polski motocykl ( teraz już dokładnie nie pamiętam jaki ) , w każdym bądź razie idea była taka, że oni projektują, wysilają mózgi, a inni budują. W czym rzecz, otóż, ja się zajmuję na co dzień projektowaniem i od kilku msc siedzę nad projektem motocykla, uwzględniając własne spostrzeżenia dotyczące jazdy oraz sugerując się już sprawdzonymi konstrukcjami, rozrysowuję motocykl, z jakim skutkiem to zaraz pokażę, ale chodzi mi o to, czy ktoś z czytających to forum wpadł może kiedyś na podobnie szalony pomysł jak ja, by ( uwaga
) zbudować prototyp sporta, zakładając pojemność max 250, mi taki pomysł po głowie chodzi już od roku, ale szukam kogoś chętnego/chętnych do pomocy, chciałbym stworzyć coś w rodzaju projektu grupowego, wiem, że może się okazać nierealne, ale przynajmniej warto spróbować. Tak więc moje pytanie, krótko i na temat, chętny ktoś wejść w to, i zorganizować projekt grupowy?
W tym artykule co to go znalazłem w internecie, było opisane, że znaleźli sponsora, który sfinansował całe przedsięwzięcie, postaram się go odszukać, a może ktoś wie o jaki artykuł chodzi, chciałbym nawiązać kontakt z tymi młodymi ludźmi z owego artykułu, nie wiem, czy to przypadkiem właśnie na ścigacz.pl o tym nie czytałem.
Żeby nie było że tylko gadam i gadam to przedstawię efekty kilkumiesięcznej pracy (dużo pracy jeszcze przede mną, to dopiero początki )

W tym artykule co to go znalazłem w internecie, było opisane, że znaleźli sponsora, który sfinansował całe przedsięwzięcie, postaram się go odszukać, a może ktoś wie o jaki artykuł chodzi, chciałbym nawiązać kontakt z tymi młodymi ludźmi z owego artykułu, nie wiem, czy to przypadkiem właśnie na ścigacz.pl o tym nie czytałem.
Żeby nie było że tylko gadam i gadam to przedstawię efekty kilkumiesięcznej pracy (dużo pracy jeszcze przede mną, to dopiero początki )

-
fzr - Bywalec
Jak wsadzicie tam rzędową 4 to chętnie go kupie 

"ZX-10R" Ninja 2008 | http://bikepics.com/members/blackzx10r/
-
Black-Ghost - VIP Åšcigacz.pl
Widziałem konstrukcję Bimoto, sa tam zastosowane dość ciekawe, finezyjne rozwiązania, najciekawsze to chyba układ skrętny ( to chyba 2wd ), jednak średnio mi się widzi takie połączenie, jak jest to zrobione na wahaczu, natomiast kto powiedział, że jak 250 to zaraz zamulacz, pojemność nie ma nic do rzeczy, dajmy na to Cagiva Mito - niby 125, a bandyta, dużą rolę odgrywa waga motocykla, oraz układ przeniesienia napędu, z 250 można na prawdę dużo wycisnąć, stosując taki materiał jak kevlar na wahacz, można zaoszczędzić do 80% wagi. Kevlar jest bardzo dobrym materiałem pod względem wytrzymałości, jak również i pracy, dodatkowo jest o wiele tańszy od carbonu. Rama to typowa klatka zamknięta ( coś w rodzaju Ducati) Ogólna koncepcja jest taka, że miałby to być naked.
-
fzr - Bywalec
Ale to coś przy tym będzie liczone? Te cienkie rurki mają trzymać wahacz? Chyba masz za duży kąt główki ramy.
Fajna inicjatywa IMO.:
Tu moje wypociny imo praca odtwórcza i raczej nie inżynierska mimo ,że cada znam i inżynierem ?estem?
http://sebastianlautsch.carbonmade.com/ ... /4131349#1
Fajna inicjatywa IMO.:
Tu moje wypociny imo praca odtwórcza i raczej nie inżynierska mimo ,że cada znam i inżynierem ?estem?
http://sebastianlautsch.carbonmade.com/ ... /4131349#1
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
Nie przekreślajmy ludzkich marzeń. Kreśl wymyślaj. Prawdą jest, że dość słabo to wygląda jak na kilka miesięcy pracy. Rób dużo się nauczysz.
Grześku bez urazy, rozumiem ,że od razu byłeś mistrzem w swym fachu?
Grześku bez urazy, rozumiem ,że od razu byłeś mistrzem w swym fachu?
-
Na zx6r sie uczylem to 3mieha na podstawie zdjec roznorakich wlacznie ze zdieciami chinskich owiewiek. A drugą chyba miesiąc. Tylko rendery potem jeszcze raz robiłe. Na Bentleya zeszło mi 6dni przykładowo ale tam nie było tyle elementów.
-
Autocad od 2002 ale model jest Autodesk Maya od A do Z plus render w Mental Ray. Jestem po automatyce a to cudo tu to nauka we własnym zakresie od końca 2010r. Taka próba zdobycia drugiego zawodu no i hobby. Autocada używam w 2d tak to znam jeszcze Inventora, Solidoworksa i Proengineera do 3d.
P.S. Na studiach to za dużo Cię nie nauczą. PW jest przereklamowane. No może po mechanice bądź informatyce łatwiej o prace. Wszędzie ogłoszenia z 3 letnim stażem pracy, kosmiczne wymagania a potem robisz całe g... tak jak pracowałem w Airbusie. *** SEP muszę chociaż zabrać się i zrobić może coś. A jeśli o grafę
to też pracodawcy tak różowo już moich prac nie widzą hehe.
P.S. Na studiach to za dużo Cię nie nauczą. PW jest przereklamowane. No może po mechanice bądź informatyce łatwiej o prace. Wszędzie ogłoszenia z 3 letnim stażem pracy, kosmiczne wymagania a potem robisz całe g... tak jak pracowałem w Airbusie. *** SEP muszę chociaż zabrać się i zrobić może coś. A jeśli o grafę

-
-
A nie ogarniales czegos za granica ? Bo w tym kraju ciezka sprawa, tak jak mowisz wymagania z kosmosu (doswiadczenie wymagane, tylko ja sie pytam kuwa skad to doswiadczenie skolowac, skoro nikt nie przyjmuje bez doswiadczenia...)
A nie kombinujesz cos wkrecic sie na jakis staz czy cos ? Zawsze to w papiery ci by wskoczylo
A nie kombinujesz cos wkrecic sie na jakis staz czy cos ? Zawsze to w papiery ci by wskoczylo
-
Krmtzzz - VIP Åšcigacz.pl
Kombinuję. Teraz jednak wszędzie jest ciężko. Więc pozostaje tylko podnoszeni skilla. Dobra zaśmiecamy temat chłopakowi. Stop.
-
Sponio panowie, w miarę się czyta konstruktywne uwagi, powiem tyle, projekt ma szanse ruszyć, zgłosiły się 2 osoby ( z czego jedna ma własną frezarkę 3D - idealna do przygotowania form ) , jak cos już ruszy, dam znać, jednak cały czas problem stanowią finanse - budowa prototypu trochę kosztuje, obliczyłem, że ten minimalny próg to ok. 15 tys, najwięcej czasu i finansów pochłonie przygotowanie form z żelkotu pod wahacz, zbiornik, błotniki, itp a tym czasem mój koncept wygląda następująco ( poprawcie, jeżeli byłoby coś nie tak ) : zbiornik paliwa wykonany z plastiku , od góy osłona zbiornika z wyglądu przypominająca normalny bak, wykonana z laminatu - ma sens takie rozwiązanie ? Generalnie zależy mi na wadze, na minimalnej wadze motocykla.
Co do ramy, to uwzględniłem 3 poprzeczki V pomiędzy rurami, rama wydaje sie wystarczająca pod silnik 250, ale wszystko wyjdzie w praniu, jak poddam testom wytrzymałościowym materiału w Catii.
Pozdrawiam.
Co do ramy, to uwzględniłem 3 poprzeczki V pomiędzy rurami, rama wydaje sie wystarczająca pod silnik 250, ale wszystko wyjdzie w praniu, jak poddam testom wytrzymałościowym materiału w Catii.
Pozdrawiam.
-
fzr - Bywalec
Ile zloty?? 15tyś? Chyba w innym świecie żyjesz.
Ramę do spawania ram macie? Kolejność spawania, próby badania penetracyjne spawu? A obliczenia wytrzymałościowe? Sztywność konstrukcji. Rama nie tylko ma trzymać silnik. Twój model wygląda jak zrobiony ze słomek. Jeszcze długa droga przed tobą. Zbiornika paliwa z plastiku hmm super. To już nie zaglądam do tego tematu.
Pomaluj pierwszo Tąswoją FZR zanim złapiesz się tak ciężki projekt jakim jest budowa motocykla. Na Twoim miejscu brałbym pod uwagę opcje skorzystania z gotowych konstrukcji. Najwięksi producenci mają podwykonawców.
Powodzenia.
Ramę do spawania ram macie? Kolejność spawania, próby badania penetracyjne spawu? A obliczenia wytrzymałościowe? Sztywność konstrukcji. Rama nie tylko ma trzymać silnik. Twój model wygląda jak zrobiony ze słomek. Jeszcze długa droga przed tobą. Zbiornika paliwa z plastiku hmm super. To już nie zaglądam do tego tematu.
Pomaluj pierwszo Tąswoją FZR zanim złapiesz się tak ciężki projekt jakim jest budowa motocykla. Na Twoim miejscu brałbym pod uwagę opcje skorzystania z gotowych konstrukcji. Najwięksi producenci mają podwykonawców.
Powodzenia.
-
Seba_er5 ramę zrobili by podwykonawcy, sam bym nawet się tego nie czepiał,osłonę zbiornika oraz wahacz z kevlaru i carbonu sam jestem w stanie wykonać, od kilku lat robię odlewy z laminatu i carbonu, potrafię to zrobić z zadowalającym efektem, silnik jaki planowałem wstawić to yamahy YZF 250, zębatki i tarcze zamówiłbym wg własnego projektu, na allegro setki firm ogłaszają się, że wykonają na zamówienie tarcze hamulcowe i zębatki, reszta jest jeszcze w fazie projektów, zobaczę jak to wyjdzie wytrzymałościowo w catii, na pewno trzeba będzie uwzględnić pracę zastosowanego materiału, rozciąganie, w przypadku ramy próba wody, nacisk kg i wytrzymałość łączeń na zasadzie rozciągania.
Powiem w skrócie, zgłosiły się chętne osoby do projektu, o to właśnie mi chodziło, teraz tylko czekać, temat na forum uważam za zamknięty, tu jedynie miałem znaleźć chętnych do pomocy. Dziękuje za konstruktywną krytykę, wszystko co zostało powiedziane przeanalizowałem, jeżeli dojdzie do sfinalizowania projektu, dam znać z jakim efektem, a tymczasem trzymajcie się, pozdrawiam.
Powiem w skrócie, zgłosiły się chętne osoby do projektu, o to właśnie mi chodziło, teraz tylko czekać, temat na forum uważam za zamknięty, tu jedynie miałem znaleźć chętnych do pomocy. Dziękuje za konstruktywną krytykę, wszystko co zostało powiedziane przeanalizowałem, jeżeli dojdzie do sfinalizowania projektu, dam znać z jakim efektem, a tymczasem trzymajcie się, pozdrawiam.
-
fzr - Bywalec
Daj znać za parę lat jak wystawicie swój motocykl w klasie Moto3

"ZX-10R" Ninja 2008 | http://bikepics.com/members/blackzx10r/
-
Black-Ghost - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości