Zobacz wątek - Tylko idiota wyprzeda na przejsciu!
NAS Analytics TAG

Tylko idiota wyprzeda na przejsciu!

O wszystkim
_________

Postprzez grunder » 23/11/2010, 18:02

no adamRS nie przekonujesz mnie swoją wypowiedzią, poczekam na madcapa on na pewno będzie wiedział :D
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez Invi » 23/11/2010, 18:25

Nie no pieszy na wysepce ma podobne prawa jak pieszy stojący na chodniku przed pasami. Obowiązku zatrzymywania się na przejściu z wysepką nie ma nawet jak taki idzie po pasach, ale po drugiej stronie wysepki.

Inna sprawa że jak pieszy jest na początku pasa na którym nie jedziemy to i tak nikt się nie zatrzymuje bo to by nieźle ruch sparaliżowało.
Invi
VIP Ścigacz.pl

Postprzez madcap » 23/11/2010, 18:45

nie wrzucajcie kilku kotów w jeden worek, czyli nie mylić jednego wykroczenia ze zbiegiem wykroczeń (gdzie punkty i kasa się sumuje - nie więcej po zsumowaniu niż 1kzet - w przypadku mandatu - i nie mylić tego z wyrokiem sądu, bo to już nie mandat)
od czego zacząć w meritum?
pisałem już, że jest 9 pkt - patrzeć do Załącznika nr 1Rozp. Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 2002 r. (DU.2002.236.1998 z późn.zm.) grupa. B
- samo wyprzedzanie na przejściu na pieszych to 9 pkt.
plis: patrzeć i czytać uważnie, bo temat dotyczy wyprzedzania na przejściu, a w tym punkcie są oprócz tego wykroczenia jeszcze inne

z kwotą się rozpędziłem pisząc 5 stówek, tak jak napisał Czester są 2 stówki
aktualna podstawa prawna do mandatu DU.2008.202.1249 Załącznik nr 1 grupa II litera F

dla potrzebujących rozszyfrowania jak czytać:
DU - dziennik Ustaw
pierwsza grupa cyfr po DU oznaczają rok publikacji danego Dziennika Ustaw
następne cyfry - tj. druga grupa, to numer dziennika z ustaw z danego roku
ostatnia grupa cyfr - to numer pozycji pod jaką jest publikowana ustawa lub rozporzączenie
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez Seba_ER5 » 23/11/2010, 19:12

Jest kwestia tego ze sa dwa przewinienia jedno za wyprzedzanie a drugie to juz inna kwestia. Kierowca nie moze ruszyc zanim pieszy nie znajdzie sie po drugiej stronei chodnika. Dotyczy sie to tez 3 pasmowek trzeba czekac.
Seba_ER5
VIP Ścigacz.pl

Postprzez MaŁy_Bandzior » 23/11/2010, 19:44

Nie musisz czekać , aż osoba przejdzie na drugą stronę wystarczy ,że zejdzie z twojego pasa. Czyli możesz przejechać za jego plecami. Co innego jest jeżeli osoba idzie w stronę twojego pasa , wtedy musisz się zatrzymać. Jeżeli pieszy znajduję się na wysepce , nie ma obowiązku jego przepuszczania.
Mów co myślisz , rób co mówisz .

Suzuki Bandit gsf 400
MaŁy_Bandzior
Świeżak

Postprzez madcap » 23/11/2010, 19:50

grunder napisał(a):(...)Jest osoba na przejściu i znajduje się pośrodku jezdni na wysepce. Czy ja jako kierowca powienien ustąpić pieszemu?(...)

i tak i nie grunder
1. pieszy ma obowiązek zachowania szczególnej ostrozności przechodząc przez jezdnię
2. przejście 2-etapowe - a takim jest przejcie z azylem (wysepką) pieszy ma obowiazek traktować każdą cześć jako osobne przejście
3. pieszy jak już jest na przejściu to jest "świętą krową"i wówczas ma pierszeństwo
4. pieszy nim wejdzie na przejście ma obowiązek ustąpienia pierszeństwa

to tyle z grubsza z pord, bez cytowania artykułów
każdy instruktor którego znam powtarza kazdemu ze swoich kursantów jedną mantrę - jak pieszy zbliża się do przejścia to masz się zatrzymać i ustąpić mu pierszeństwa, nie po to on się zbliża, żeby stał przy krawędzi jezdni

wiem, że są odstępstwa, jak np mamuśki lubiące sobie dyskutować przez jezdnię, które na dodatek niekoniecznie uważają co robią bajtle kręcące się przy kieckach (i wiem to z autopsji)

nie radzę próbować nie ustąpić pierszeństwa pieszemu przechodzącemu przez jezdnię bez azylu, nawet gdy znajduje się na sąsiednim pasie ruchu, gdy zbliża się, podczas egzaminu, bo wynik z góry już znam
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Poprzednia strona

Powrót do Hydepark