jezdzicie po Opolszczyznie ? polskie miasta niemieckie nazwy
• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
melvin napisał(a):to chyba w swachili jest :LOL:mlody napisał(a): "Malapane"
Tu nie ma nic do śmiacia

"Osiedle nr 5: Tablice niezgody?
Na zebranie sprawozdawcze Osiedla nr 5 (31 marca), obejmującego bloki mieszkalne OSM „Przyszłość” przy ul. Sikorskiego i Leśnej oraz mieszkańców ul. Wyzwolenia, przyszło 29 osób. Sprawozdanie z działalności Zarządu Osiedla przedstawił przewodniczący Krzysztof Dziwis.
Jednym z punktów była konsultacja na temat wprowadzenia podwójnej nazwy Ozimka. Po wyjaśnieniach udzielonych przez burmistrza oraz przewodniczącego Gminnego Zarządu TSKN przeprowadzono głosowanie, w którym stosunkiem głosów 28-1 odrzucono propozycję przywrócenia niemieckiej nazwy Malapane. Umieszczenie na tablicach podwójnej nazwy stanie się kością niezgody i będzie przyczyną niesnasek między ludnością rdzenną i napływową. Żyjemy tu od wielu lat w zgodzie – mówili mieszkańcy – i niech tak pozostanie."
-
mlody - VIP Ścigacz.pl
No temat się tyczy mojej miejscowości też.
Do samego Ozimka to mam 13km z Krośnicy, niemieckie nazwy też dotarły i do nas. Porażka na całej linii, na początku się wkurwiałem a teraz się z tego śmieję. Zawsze gdy widzę zamalowaną, niemiecką nazwę na tablicy myślę sobie "Dobra robota chłopaki", jest to jedyny przypadek w którym popieram wandalizm.
Ot tak, moje obiekcje do narodu niemieckiego zostawię dla siebie lecz wkurwia mnie takie gloryfikowanie szkopów i niestety sięga to trochę dalej niż zmienianie znaków...
Do samego Ozimka to mam 13km z Krośnicy, niemieckie nazwy też dotarły i do nas. Porażka na całej linii, na początku się wkurwiałem a teraz się z tego śmieję. Zawsze gdy widzę zamalowaną, niemiecką nazwę na tablicy myślę sobie "Dobra robota chłopaki", jest to jedyny przypadek w którym popieram wandalizm.
Ot tak, moje obiekcje do narodu niemieckiego zostawię dla siebie lecz wkurwia mnie takie gloryfikowanie szkopów i niestety sięga to trochę dalej niż zmienianie znaków...
- Stachoo
- Świeżak
Zla robota chlopaki !
Licze ze zarowno Opolskie szybko stanie sie Landem opolskim jak i Breslau zmieni barwy na jedynie slyszne i wroci do rajchu ;>
ich bin simon, meine liebe Breslau <3
// NOTKA
Jesli nie umiesz sie smiac, zamilcz bo nie jestes mnie godzien padalcu.
A na serio, jesli ktos nie umie sie smiac, jesli patrzy na historie jednostronnie, jesli glosowal na PiS albo LPR, jesli slucha Rydzyjka - proszony jest o nie podejmowanie ze mna tego tematu
OFC jk.
Licze ze zarowno Opolskie szybko stanie sie Landem opolskim jak i Breslau zmieni barwy na jedynie slyszne i wroci do rajchu ;>
ich bin simon, meine liebe Breslau <3
// NOTKA
Jesli nie umiesz sie smiac, zamilcz bo nie jestes mnie godzien padalcu.
A na serio, jesli ktos nie umie sie smiac, jesli patrzy na historie jednostronnie, jesli glosowal na PiS albo LPR, jesli slucha Rydzyjka - proszony jest o nie podejmowanie ze mna tego tematu

OFC jk.
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
(otwórz link)

-
simonw - Mieszkaniec forum
jak widac bezposrednio zainteresowni czyli chlopaki z Oplszczyzny nie sa zadowolenie z faszystowskich nazw swoich miejscowosci a to chyba najwiecej mowi.
podsumuje swoja wypowiedz skromnym hajku zaslyszanym w radiowej audycji Poranny WF
"Dobry niemiec....
......znicz i wieniec"
podsumuje swoja wypowiedz skromnym hajku zaslyszanym w radiowej audycji Poranny WF
"Dobry niemiec....
......znicz i wieniec"
-
bast - Bywalec
Bast, po pierwsze
Konstutucja RP mowi jasno ze NIE mozesz dowalac sie do kogokolwiek z powodu takiego czy siakiego. Nie wazne czy jest czarny, zolty, zielony, jest polakiem, ruskim czy niemcem. Nie masz takiego prawa, miec nie bedziesz i jesli sie upierasz to bardzo chetnie Ci to udowodnie. To raz.
Dwa - NAZW NIEMIECKICH a nie faszystowskich. Chyba ze polskie nazwy mam nazywac "moczymordowskie" bo przeciez kazdy polak to pijak i zlodziej, co ? Chyba nie o to chodzi.
Poza tym faszyzm to byl taki sobie poglad badz co badz hmmm... filozoficzny. Jesli nie znasz znaczenia slowa faszyzm, to tylko Ci przypomne ze Wlochy takze byly faszystowskie w tym samym okresie co Niemcy.A nazwa nie jest po wlosku ale po niemiecku.
Co do twojego punktu siedzenia - dobry polak to polak zalany w trupa w rowie? Na prawde nie widzisz, ze gadasz glupoty zeby tylko sobie pojezdzić. Tak jakos dziwnie sie sklada ze rozwoj polski, w tym kultury, literatury, sztuki badz co badz zawdzieczamy wlasnie wplywom niemieckim oraz fancuskim, inaczej sarmacja dalej by zajezdzala swoich sasiadów i pila na umiar i raczej blizej by nam bylo obecnie stanem gospodarczym do litwy czy ukrainy jesli nie gorzej. Chyba ze po prostu bezproblemowo wcielono by ziemie i wszystkim bylo by dobrze.
Zastanow sie, bardzo Cie prosze, nad sposobem wyslawiania sie. Mozesz powiedziec wiele, na dowolne tematy, mozesz a nawet powinienes bronic swojej racji (chyba ze nie masz kregoslupa) ale w sposob _kulturalny_ i nalezyty bez obrzucania bogu ducha winnych niemców błotem.
Chyba normalne jest, ze jako kraj mniej rozwiniety, mniej zamozny, badz co badz czerpiemy zyski z turystyki w tym takze naszych zachodnich sasiadow. Chyba normalne jest,ze chcemy umilic im pobyt, pomoc w komunikacji by zostawiali w naszym pieknym kraju wiecej ioro. Turystyka to wielka galaz gospodarki i uwazam ze bardzo slusznie, iz takowe nazwy mamy. Jakby bylo u nas wiecej np wlochów, kto wie czy nie byly by wloskie przypisy. Tak czy inaczej, do krok w kierunku rozwoju turystyki i tak powinien byc odbierany,bez zbednych uprzedzen.
pomysl takze ze te ziemie aktualnie przynaleza polsce, wczensiej byly wlasnoscia niemiec. Podobnie jest obecnie z lwowem, gdzie polacy czasami nawet walcza o swoje prawa do uzywania jezyka, walcza o polskie szkoly, chca normalnie zyc ale nie zapominaja kim są. Popierasz ich zapewne. Wiec dziwne, ze nie mozesz zrozumiec iz na tych terenach mieszkaja takze i niemcy, maja tutaj rodziny, odwiedzaja sie, szukaja swoich domów z których zostal wypedzeni. Bola Cie tabliczki, a co byc zrobil jakby niemiecka mniejszosc opolska chciala otworzyc niemiecka szkola na tym terenie (to samo co polacy na litwie), sadze ze by Cie krew zalala z takim podejsciem, chociaz sam je popierasz. Relatywizm moralny? Tak to chyba dobre slowo.
Konczac wywód - nie bedziesz sie wyslawial w spsob ogolnie przyjety za zogdny z normami (i PRAWEM i konsytucja) bedzie warn + ban. Badz co badz, o najwiekszym wrogu nie napisal bym mu w taki sposob jak ty, zyczac smierci.
Konstutucja RP mowi jasno ze NIE mozesz dowalac sie do kogokolwiek z powodu takiego czy siakiego. Nie wazne czy jest czarny, zolty, zielony, jest polakiem, ruskim czy niemcem. Nie masz takiego prawa, miec nie bedziesz i jesli sie upierasz to bardzo chetnie Ci to udowodnie. To raz.
Dwa - NAZW NIEMIECKICH a nie faszystowskich. Chyba ze polskie nazwy mam nazywac "moczymordowskie" bo przeciez kazdy polak to pijak i zlodziej, co ? Chyba nie o to chodzi.
Poza tym faszyzm to byl taki sobie poglad badz co badz hmmm... filozoficzny. Jesli nie znasz znaczenia slowa faszyzm, to tylko Ci przypomne ze Wlochy takze byly faszystowskie w tym samym okresie co Niemcy.A nazwa nie jest po wlosku ale po niemiecku.
Co do twojego punktu siedzenia - dobry polak to polak zalany w trupa w rowie? Na prawde nie widzisz, ze gadasz glupoty zeby tylko sobie pojezdzić. Tak jakos dziwnie sie sklada ze rozwoj polski, w tym kultury, literatury, sztuki badz co badz zawdzieczamy wlasnie wplywom niemieckim oraz fancuskim, inaczej sarmacja dalej by zajezdzala swoich sasiadów i pila na umiar i raczej blizej by nam bylo obecnie stanem gospodarczym do litwy czy ukrainy jesli nie gorzej. Chyba ze po prostu bezproblemowo wcielono by ziemie i wszystkim bylo by dobrze.
Zastanow sie, bardzo Cie prosze, nad sposobem wyslawiania sie. Mozesz powiedziec wiele, na dowolne tematy, mozesz a nawet powinienes bronic swojej racji (chyba ze nie masz kregoslupa) ale w sposob _kulturalny_ i nalezyty bez obrzucania bogu ducha winnych niemców błotem.
Chyba normalne jest, ze jako kraj mniej rozwiniety, mniej zamozny, badz co badz czerpiemy zyski z turystyki w tym takze naszych zachodnich sasiadow. Chyba normalne jest,ze chcemy umilic im pobyt, pomoc w komunikacji by zostawiali w naszym pieknym kraju wiecej ioro. Turystyka to wielka galaz gospodarki i uwazam ze bardzo slusznie, iz takowe nazwy mamy. Jakby bylo u nas wiecej np wlochów, kto wie czy nie byly by wloskie przypisy. Tak czy inaczej, do krok w kierunku rozwoju turystyki i tak powinien byc odbierany,bez zbednych uprzedzen.
pomysl takze ze te ziemie aktualnie przynaleza polsce, wczensiej byly wlasnoscia niemiec. Podobnie jest obecnie z lwowem, gdzie polacy czasami nawet walcza o swoje prawa do uzywania jezyka, walcza o polskie szkoly, chca normalnie zyc ale nie zapominaja kim są. Popierasz ich zapewne. Wiec dziwne, ze nie mozesz zrozumiec iz na tych terenach mieszkaja takze i niemcy, maja tutaj rodziny, odwiedzaja sie, szukaja swoich domów z których zostal wypedzeni. Bola Cie tabliczki, a co byc zrobil jakby niemiecka mniejszosc opolska chciala otworzyc niemiecka szkola na tym terenie (to samo co polacy na litwie), sadze ze by Cie krew zalala z takim podejsciem, chociaz sam je popierasz. Relatywizm moralny? Tak to chyba dobre slowo.
Konczac wywód - nie bedziesz sie wyslawial w spsob ogolnie przyjety za zogdny z normami (i PRAWEM i konsytucja) bedzie warn + ban. Badz co badz, o najwiekszym wrogu nie napisal bym mu w taki sposob jak ty, zyczac smierci.
(otwórz link)

-
Szymonie drogi, owszem nie kryje swojej, chyba wrodzonej, niecheci do naszych sasiadow i ja to wszystko wiem o czym napisales powyzej. Ale tak naprawde nikomu smierci nie zycze, a kazda moja wypowiedz w tym temacie jest mocno przesadzona specjalnie bo jaja sobie robie troche. Sam wczesniej pisales ze trzeba umiec sie smiac, moze moje zarty sa dosc niewybredne ale co zrobic
Nie zebym sie porownywal, ale Malenczukowi, Wojewodzkiemu i Monty Pythonowi nikt bana nie dawal ze jechanie po Niemcach

-
bast - Bywalec
Pewnie zaraz wezmą się za moje okolice (b. Prusy Wschodnie, okolice Kętrzyna). Zgodzę się, ale pod jednym warunkiem - polskie tablice miejscowości na Litwie, Białorusi i Ukrainie. Cała ta akcja napawa mnie niesmakiem... To jest jątrzenie starych ran. Jak znam moje okoliczne społeczeństwo, to szybko poradzi sobie z takimi tablicami farbą, młotkiem, "siłom i kulturom osobistom".
- PoPe_1
- Świeżak
No bo wlasnie takie jest spoleczenstwo, to polacy podsycaja nienawisc, rozpamietuja rzeczy ktore byly ponad 80 lat temu, zupelnie bez powodu. Bylo, nie ma - koniec. 80 lat to 4 pokolenia (pokolenie ~20 lat) i nadal jakies pretensje?
Poza tym, panocek jeden z drugim se tablice zasprayuja, ale tablica jest za moje pieniadze, tak samo jak i za twoje, za basta i pare innych osob. rownie dobrze mozna wywalac dla jaj kase na ulice skoro wam nie szkoda i popieracie takie akcje ;>
Poza tym, panocek jeden z drugim se tablice zasprayuja, ale tablica jest za moje pieniadze, tak samo jak i za twoje, za basta i pare innych osob. rownie dobrze mozna wywalac dla jaj kase na ulice skoro wam nie szkoda i popieracie takie akcje ;>
(otwórz link)

-
Jeśli już chodzi o ścisłość, to wydarzenia miały miejsce przed ~65 lat. Uważam, że NIGDY nie powinniśmy zapomnieć, co "rasa panów" zza naszej zachodniej granicy próbowała zrobić z naszym narodem. Mówię to szczerze - pierwszego dnia po umieszczeniu takich tablic zamaluję je osobiście. I wcale nie będę się z tym krył.
Zresztą, skoro ktoś się upiera, że "to było dawno i nieprawda" to dotyczy to także nazw miejscowości. Idąc tym tokiem myślenia należy wrócić do nazw słowiańskich nadanych przez Słowian Zachodnich (Obodrzyce, a w przypadku moich terenów Bartów).
Zresztą, skoro ktoś się upiera, że "to było dawno i nieprawda" to dotyczy to także nazw miejscowości. Idąc tym tokiem myślenia należy wrócić do nazw słowiańskich nadanych przez Słowian Zachodnich (Obodrzyce, a w przypadku moich terenów Bartów).
- PoPe_1
- Świeżak
1. Zeby bylo smiesznie nic nie probowali zrobic wlansie, polacy mieli byc asymilowani jako gatunek ktory przyczyni sie do rozwoju niemiec, jako dobe sprytne geny
Tak wiec masz zle informacje. Podobnie rzecz ma sie z zydami, mieli byc wysiedleni do ameryki polnocnej - jednak przez niechec USA do wspolpracy i organizacji wysiedlenia, podjeto dramatyczna probe anihilacji gatunku poprzez masowe egzekucje i nadal przez brak srodkow na wysiedlenie , doszlo do gazowania. Idea tej wojny nie byla anihilacja ale dominacja, budowa imperium rzymskiego (sama nazwa Swiete Imperium Rzymskie Narodu Niemieckiego) mowila o tym, a wcielony mial byc plan Aleksandra Wielkiego, czyli budowy zjednoczonej pod panowaniem Hitlera europy z prowincjami odpowiednimi dla podbitych/wcielonych panstw. Zreszta na drodze dzialan wojennych to sie nie udalo, ale UE jest niczym innym niz wlasnie pokojowym wcieleniem planu zarowno Aleksandra jak i Hitlera. Zjednoczona, jednolita europa z europarlamentem i prowincjami o pewnym stopniu niezaleznosci.
Osobiscie uwazam ze zezwolenie na wejscie i asymilacje wyszlo by wszystkim na zdrowie, byla by prowincja polska, mielibysmy raj na ziemi, piekne drogi, dobra sluzbe medyczna, system ubezpieczen i swiadczen emerytalnych oraz dostalibysmy niejako przy okazji ze 30 lat rozwoju gratis, a tak ciagle placimy za bledy komuny mimo iz finalnie i tak jestesmy czescia UE.
Btw - forgive not forgot , pamietac sobie mozesz i owszem, chociaz to maly epizod. Idac tym tokiem myslenia, najlepiej pamietac wszystkie walki od czasow zalozenia grodu gnieznienskiego, a inne narody wyrzynane i podbijane przez polske (badz co badz bylismy mocarstwem liczacym sie w europie) powinny nas szczerze nieznosic. To nie tworzy niczego dobrego, jedynie sztuczne podzialy i podsyca fikcyjne juz amimozje, zatarte w historii i pamieci.
Btw 2009 - 1939 = 70 lat, a hitler doszedl do wladzy nieco wczesniej jednak , tak wiec liczba ktora podaje ma odzwierciedlenie w rzczywistosci. Wojna byla ostatnim etapem realizacji wczesniejszego planu, tak wiec w tym kontekscie jest zasadna.

Osobiscie uwazam ze zezwolenie na wejscie i asymilacje wyszlo by wszystkim na zdrowie, byla by prowincja polska, mielibysmy raj na ziemi, piekne drogi, dobra sluzbe medyczna, system ubezpieczen i swiadczen emerytalnych oraz dostalibysmy niejako przy okazji ze 30 lat rozwoju gratis, a tak ciagle placimy za bledy komuny mimo iz finalnie i tak jestesmy czescia UE.
Btw - forgive not forgot , pamietac sobie mozesz i owszem, chociaz to maly epizod. Idac tym tokiem myslenia, najlepiej pamietac wszystkie walki od czasow zalozenia grodu gnieznienskiego, a inne narody wyrzynane i podbijane przez polske (badz co badz bylismy mocarstwem liczacym sie w europie) powinny nas szczerze nieznosic. To nie tworzy niczego dobrego, jedynie sztuczne podzialy i podsyca fikcyjne juz amimozje, zatarte w historii i pamieci.
Btw 2009 - 1939 = 70 lat, a hitler doszedl do wladzy nieco wczesniej jednak , tak wiec liczba ktora podaje ma odzwierciedlenie w rzczywistosci. Wojna byla ostatnim etapem realizacji wczesniejszego planu, tak wiec w tym kontekscie jest zasadna.
(otwórz link)

-
"(...)podsyca fikcyjne juz amimozje, zatarte w historii i pamieci." - zapytaj mojej babci, czy dobrze pamięta publiczną egzekucję sąsiadów: rodziny żydowskiej i polskiej (która ukrywała Żydów), w której musiała uczestniczyć. Zapewniam Cię, że świetnie to pamięta, mimo że miała wtedy 11 lat.
"(...) mielibysmy raj na ziemi, piekne drogi, dobra sluzbe medyczna, system ubezpieczen i swiadczen emerytalnych" - posypywani cyklonem B w komorze gazowej.
"(...) mielibysmy raj na ziemi, piekne drogi, dobra sluzbe medyczna, system ubezpieczen i swiadczen emerytalnych" - posypywani cyklonem B w komorze gazowej.
- PoPe_1
- Świeżak
moze generalizuje ale niemcy to zli ludzie i zboczency i nie zasluguja na napisy nawet po chinsku, a sobie zarzuce po pracy pianiste albo jakis inny film w tym klimacie co by nienawisc podkarmic, a potem katyn zeby zolc byla zolta jak nalezy 

-
bast - Bywalec
Ja mam inne podejście. To że w Niemczech był taki typ jak Hitler to nic nie znaczy. Hitelera nie ma więc ten kraj jest wolny od chorych intencji. Mszczenie się w tym wypadku jest naprawdę chore. Chorzy przywódcy zdarzali się i dalej się zdarzają w różnych krajach.
A jak widzę obcojęzyczne znaki przy granicy nic tylko się cieszyć z tego że już niedaleko inny świat.
A jak widzę obcojęzyczne znaki przy granicy nic tylko się cieszyć z tego że już niedaleko inny świat.
Ongoing Success
-
falconiforme - VIP Ścigacz.pl
Oczywiście Hitlera nikt nie poparł w ojczystym kraju, sam walczył z całym światem a urząd kanclerski otrzymał w sfałszowanych wyborach. Te wszystkie kroniki z późnych lat 30' ukazujące nieprzebrane, wiwatujące tłumy w Niemczech i Austrii to nieudolne fotomontaże. Oświęcim i Treblinka to obozy wczasowe, a tak w ogóle to Polska rozpoczęła II WŚ atakiem w Gliwicach...
- PoPe_1
- Świeżak
Dobra miałem nie brać udziału w tej dyskusji z powodu własnych przekonań ale chyba jednak warto. A mnie denerwuje kiedy siostra która jest psychologiem w WWA mówi ze wzięła dzień offa czy coś w tym stylu . Skoro jesteśmy w Polsce to mówmy po polsku i zachowujmy się jak Polacy , Dalej wyzszośc prawa UE nad naszym krajowym. Przecież my pozbywamy się po raz kolejny niepodległości . Albo dlaczego nikt nie każe zwracać dotacji z budżetu angielskim bankom niemieckim fabrykom a nasze stocznie muszą . Jak dla mnie to jest nie w początku
motorynka- aprillia scarabeo --- Yamaha xj 600 

- carma
- Świeżak
Wszystko Fajnie Szymku
tylko spójrz na to, że to jednak Sz..Niemcy gazowali Polaków, a nie na odwrót
Auschwitz nie zbudowali Polacy
Polak Polaka okradnie to wiadome, lubimy wypić to też fakt
A Spójrzcie na sprawę USA i Afganistanu, USA chce pomóc im żeby bojówki zlikwidować, a tak przy małej okazji podpierdolić im ropę
Czy mieli byśmy słodko i w ogóle cacy ? Może i tak gdyby nie Szwab... Niemcy na Polskę nie najechali, nie zrobili podziału, nie zniszczyli połowy Państwa, do do Pra Pra dawnych czasów to też Szwa.... Niemcy chcieli przejąć Polan, pod przykrywką chrystianizacji. Kwestia podzielenia Polski w czasie rozbioru to już jest nie wybaczalne ... Rusków jak i Szwa... Niemców nie trawię, Żydów
i Amerykanców, najbardziej mnie śmieszy kwestia, że to Polska przyłączyła się do UE, jak za dawnych czasów ludzi słysząc o Polanach spier... gdzie pieprz rośnie
Co do Adasia H. to człowiek miał lekko wypaczony umysł
spoglądając na to ze strony, przejęcia całego Świata żeby wszystkim było lepiej to nie ciekawie wygląda, jak chciał tak Szymku dobrze jak i każdy Szwa... Niemiec to czemu robili to siłą, najazdy, mordy masowe...
Po prostu Szw...Niemcy bali się, że powtórzy się średniowiecze i tyle w moim temacie. Jak dla mnie to wszyscy Biali w Polsce, Szwa...Niemcy w niemczech, Czarny w Afryce, Żółtki w Chinach. Rozumiem, że przez to każde państwo by traciło, bo nie ma to jak import, ale niestety wtedy by był prawie idealny Świat
i wszyscy byli by zadowoleni...
Niestety można wybaczyć, ale nie zapomnieć

Czy mieli byśmy słodko i w ogóle cacy ? Może i tak gdyby nie Szwab... Niemcy na Polskę nie najechali, nie zrobili podziału, nie zniszczyli połowy Państwa, do do Pra Pra dawnych czasów to też Szwa.... Niemcy chcieli przejąć Polan, pod przykrywką chrystianizacji. Kwestia podzielenia Polski w czasie rozbioru to już jest nie wybaczalne ... Rusków jak i Szwa... Niemców nie trawię, Żydów

Co do Adasia H. to człowiek miał lekko wypaczony umysł

Po prostu Szw...Niemcy bali się, że powtórzy się średniowiecze i tyle w moim temacie. Jak dla mnie to wszyscy Biali w Polsce, Szwa...Niemcy w niemczech, Czarny w Afryce, Żółtki w Chinach. Rozumiem, że przez to każde państwo by traciło, bo nie ma to jak import, ale niestety wtedy by był prawie idealny Świat

Niestety można wybaczyć, ale nie zapomnieć
| "Szybciej jeździmy, szybciej pijemy, szybciej żyjemy i niestety często - szybciej umieramy." |indor napisał(a):zanim nauczę się szybko jeździć nauczę się szybko hamować

-
Bystry - Stały bywalec
Bystry, przepraszam z góry, może trochę offtop, ale nie zgodzę się z tobą w kwestii wybaczania o którym piszesz. Nie mamy po prostu do tego prawa, bo to nie my byliśmy w KZ, nie nam wymordowano całe rodziny, nie my szliśmy w marszach śmierci, nie nas wysiedlano i nie my byliśmy ofiarami pseudomedycznych eksperymentów...
- PoPe_1
- Świeżak
• Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4