Zobacz wÄ…tek - ubezpieczenie moto w uk
NAS Analytics TAG

ubezpieczenie moto w uk

Forum polskich motocyklistów za granicą
_________

Postprzez budzik » 30/7/2007, 08:18

MrK napisał(a):
Stok napisał(a):czy mmozna cos takiego zrobic ze wykupuje ubezpieczenie na moto placac miesiecznie w ratach i po kilku dniach od niej odstapic czyli odwolac to ubezpieczenie ?? bardzo prosze o pomoc :(

Mozna. Mozesz płacić co miesiąc i w kazdej chwili anulować ubezpieczenie. Z tym ze płacąc miesiecznie (z tego co wiem) nie liczy ci sie zadna zniżka, czyli bedziesz płacil miesiecznie przez 2 lata i nie bedziesz miał nawet 1% znizki.

witam,
z tym sie nie zgodze, sposob placenia nie wplywa na Twoje znizki, placilem kiedys miesieczenie i znizki otrzymuje caly czas na moto i samochod,

jedyny minus placenia miesiecznie to to , ze placisz wiecej , poniewaz firmy doliczaja sobie odsetki za udzilenie kredytu czyli 9-21% w stosunku rocznym
Suzuki Bandit GSF600S K1
budzik
Świeżak

Postprzez MrK » 30/7/2007, 11:03

z tym sie nie zgodze, sposob placenia nie wplywa na Twoje znizki, placilem kiedys miesieczenie i znizki otrzymuje caly czas na moto i samochod,

Dzieki za sprostowanie, nie byłem tego pewien :)
MrK
Świeżak

Postprzez Stok » 30/7/2007, 20:14

MrK wielkie dzieki za odpowiedz bardzo mi pomogles.mam jeszcze takie jedno male pytanie moze glupie ale jestem lajikiem w tych sprawach czy jak wykupie to ubezpieczenie pay as you go to przychodzi mi jakis swistek do domu ?? i ile musze na niego czekac?:):)
Stok
Świeżak

Postprzez MrK » 31/7/2007, 04:47

Stok napisał(a):MrK wielkie dzieki za odpowiedz bardzo mi pomogles.mam jeszcze takie jedno male pytanie moze glupie ale jestem lajikiem w tych sprawach czy jak wykupie to ubezpieczenie pay as you go to przychodzi mi jakis swistek do domu ?? i ile musze na niego czekac?:):)

Nie ma problemu, jesli potrafie to pomoge :)

Tak, przychodzi normalnie papier do domu. Czas oczekiwania przewaznie ok jednego tygodnia. Z tym ze dokonując zakupu ubezpieczenia na necie dostajesz od razu numer tej polisy i na terenie UK mozesz spokojnie sie juz poruszac mając tylko ten numer, bo policaje sprawdzając numery rejestracyjne twojej maszyny beda i tak wiedzieli, czy masz to ubezpieczenie czy nie. Oczywiscie zakładam, ze kupisz motocykl z opłaconym podatkiem drogowym i waznym MOTem, bo jesli nie, to niestety nigdzie nie sprzedadzą ci taxa (to to okrągłe, co wtykają sobie za szyby w samochodach ;) jesli nie masz papierow z ubezpieczenia - wtedy musisz czekac az te papierki ci przyjdą na chate.

Czyli jesli masz wazny MOT i opłacony podatek drogowy (przez poprzedniego wlaściciela), to kupujesz ubezpieczenie na necie i od razu mozesz jeździc. Jesli termin płatnosci podatku drogowego minął - musisz czekac na papiery z ubezpieczenia i z tymi papierami idziesz kupic tax.

Jesli sprzet jest juz upatrzony, to mozna kupic ubezpieczenie wczesniej, przed wypadem po sprzęta, bo na stronie mozesz dokładnie podać od jakiego dnia i od jakiej godziny to ubezpieczenie bedzie obowiazywało. A podatek drogowy zawsze moze opłacic poprzedni właściciel (mozna sie przeciez dogadac, zeby to zrobil a ty mu zwrócisz kase). W ten sposob mozesz od razu po wyjeździe od sprzedajacego śmigac po drogach :)

Mam nadzieje ze nie zamotałem tego za bardzo :P i cos z tego rozumiesz/
MrK
Świeżak

Postprzez Stok » 31/7/2007, 05:12

Juz wszystko kumam:) wielkie dzieki za wyjasnienie wszystkiego :) bardzo mi pomogles :) :D
Stok
Świeżak

Re: ubezpieczenie moto w uk

Postprzez mikolaj_s1 » 1/8/2007, 12:36

Witam,

Czy ktos sie orientuje czy mozna ubezpieczyc motocykl, ktory stoi na zamknietym podworku i nie jezdzi po drogach? (mam tu na mysli tylko i wylacznie ubezpieczenie od kradziezy i spalenia - bez third party)

Kupilem piekna Yamaha Fazer 600 i nie chce jej zbyt szybko stracic - nie moge na niej jeszcze jezdzic gdyz prawko bede mial od 28/08 - co za bol!!! :(

Dajcie szybko znac prosze!

Pozdrawiam,

Mikolaj
mikolaj_s1
Świeżak

Postprzez budzik » 2/8/2007, 08:09

mikolaj_s napisał(a):Witam,

Czy ktos sie orientuje czy mozna ubezpieczyc motocykl, ktory stoi na zamknietym podworku i nie jezdzi po drogach? (mam tu na mysli tylko i wylacznie ubezpieczenie od kradziezy i spalenia - bez third party)

Kupilem piekna Yamaha Fazer 600 i nie chce jej zbyt szybko stracic - nie moge na niej jeszcze jezdzic gdyz prawko bede mial od 28/08 - co za bol!!! :(
Mikolaj

nie jestem pewnien czy moze bez third party,
ubezpiecz na third party na kogos kto ma prawko i podaj maly roczny przebieg ok 1000 mil (lub jak sie da mniej)
Suzuki Bandit GSF600S K1
budzik
Świeżak

Postprzez mikolaj_s1 » 2/8/2007, 08:41

Czesc,

Wczoraj nawijalem z roznymi firmami ubezpieczeniowymi i wszyscy mowili o sumach rzedu 120 - 160 GBP za miesiac - chyba ich bozia opuscila - bez kitu!

Chyba zainwestuje w dodatkowe zabezpieczenia!!!

Jest immobilizer, blokada kierownicy :) i disc lock.

Czy jest sens brac cos jeszcze?

Pozdrawiam,

MIkolaj
mikolaj_s1
Świeżak

Postprzez budzik » 2/8/2007, 08:47

mikolaj_s napisał(a):Czesc,
Jest immobilizer, blokada kierownicy :) i disc lock.
Czy jest sens brac cos jeszcze?
MIkolaj

moze to glupie - ale jeslli nie jezdisz - to dobrym zabezpieczeniem bedzie jego unieruchomienie czyli: wyjmij jakies bezpieczniki, akumulator , moze modul zaplonowy :) przynajmniej w razie W - zlodziej nie odjedzie na moto

pozdro
Suzuki Bandit GSF600S K1
budzik
Świeżak

Postprzez jasql » 6/8/2007, 19:25

Witam
Jestem nowy na tym forum i chce wtracic 3 grosze do dyskusji.
Otoz jezeli pojazd (motor skoter samochod itp.) nie ma TAX-u (podatku z koleczkiem) to zeby go wykupic (na kazdej poczcie) trzeba ze soba zabrac:
1) REGISTRATION CERTIFICATE (dowod rejestracyjny jezeli pojazd byl kupiony niedawno i nie mamy to moze byc ten swistek ktory dostaliscie od poprzedniego wlasciciela ale data nie moze dyc pozniejsza niz 4 tygodnie)
2) INSURANCE POLICY (polise ubezpieczeniowa - johnmichael pisal, ze moze byc ubezpieczenie czasowe, z czym musze sie niezgodzic, musi byc wykupiona polisa na caly rok nie wazne jak to jest placone raty czy calosc za rok). Nie numer polisy tylko papiery z ubezpieczalni.
3) MOT Test Certificate (wazny przeglad techniczny)

PS. Jak ktos nie mial TAX-u i pojazd zniknal z ulicy chodnika (nie podworka) to radze najpierw zadzwonic do lokalnego Counsila nie pamietam jak to sie pisze bo mozliwe, ze go wlasnie dlatego zabrali.
CENNIK w funtach 140 - holowanie 40 - kazdy dzien na parkingu liczy sie od polnocy do polnocy jedna doba (czynne24/7) 120 - kaucja zwrotna jezeli w ciagu dwoch tygodni wykupicie ROAD TAX
Wedlug mnie lepiej jest troche dolozyc i kupowac motor ze wszystkimi waznymi papierami niz pozniej miec problemy bo to jest takie zamkniete kolko chce kupic tax ale najpierw na przeglad, nie moge jechac bo nie mam taxu w zwiazku z czym trzeba wynajac busa, zeby zawiezc motor na przeglad

zapomnialem dodac Bez TAX-u nie mozna jezdzic jak zatrzyma policja to zabieraja auto do kasacji i zaje**** mandat nie pamietam dokladnie od ilu ale 2500 funtow to jest maksymalna kwota (nie ma zlituj) jak na drodze zrobia zdjecie to tylko mandat (jak ktos byl albo jest w UK to wie ze kamerek to tu jest troche wiecej na 10 kilometrach niz w polsce w calym wojewodztwie no moze troche przesadzilem bo dawno w polsce nie bylem) i pojazd nie moze stac na drodze publicznej (jedynie prywatny parking albo posesja)

I to chyba na tyle odnosnie tego pi*********o TAXU
jasql
Bywalec

Poprzednia strona

Powrót do Emigranci Ścigacz.pl

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê