Offtop dla Vip'ów
madcap napisał(a):proponuję telefon do blumajstra.
Któż to? :>
limak14 napisał(a):Nie bardzo czaje pytanie?
W polskim prawie występuje pojęcie "ujęcie" czyli obywatel moze uniemozliwic innemu oddalenie sie kiedy ten drugi podejrzewany jest o jakis czyn
Jezeli chodzi o kolizje - dla ciebie to nie ma znaczenia czy on jest trzezwy czy nie - procedura odszkodowania wyglada tak samo...
Jezeli ktos oddali sie z miejsca zdarzenia i istnieje podejrzenie popełnienia przestepstwa to mozna od niego pobrac krew w odstepach godzinowych
Nie zrozumiałem pytania wiec nie wiem czy moje wypociny ci pomogą
To ja postaram się przybliżyć problem - wczoraj jeden przemiły pan stojący przed samochodem kolegi stoczył się prosto na nasz samochód, po czym odjechał. My byliśmy w aucie. Zasugerowałem, żeby nie dzwonić od razu na policję, tylko pojechać za miłym panem, bo może nie zauważył. Wiecie, jakieś 3 stówy niekoniecznie na lakierowanie zderzaka i po problemie.
Sądząc po prędkości pan jednak doskonale zdawał sobie sprawę o co chodzi. 3 minuty później pan zatrzymał się na parkingu, a ja będąc pewnym, że jest na bani wbiłem do tego auta jak do obory, ale kluczyków w stacyjce już nie było.
Panów było trzech, wszyscy "zmęczeni". Uznali, że nic nie widać, jest tylko jedna rysa "to se pan weźmie paste i śladu nie będzie". Uznałem, że jednak nie dogadamy się, więc trzeba by było na policję zadzwonić, stali się agresywni i trochę brzydko się wyrażali, po czym poszli sobie.
Wróciliśmy po kolegę, bo zostawiliśmy go "na miejscu zdarzenia", bo stał w kolejce do sklepu. Na monitoringu coś tam było widać, może nie do końca idealnie, ale po reakcji ludzi można się domyśleć że ten samochód jednak się stoczył.
No i w rezultacie nie wiem w czym mogłaby pomóc policja, byliśmy na komisariacie, ale wizja bujania się na jakieś pogawędki nas zdemotywowała. Śladów niemal nie ma, a panowie się rozpłynęli. Rano będą trzeźwi i nikt się nie przyzna kto prowadził samochód.
Tyle, że nagrał się moment, nazwijmy to, kolizji, powinien się też nagrać moment, jak z samochodu wysiadł pan kierowca trzy minuty później (zatrzymał się na parkingu przy bankomacie, więc monitoring chyba był - chodź pewny nie jestem).
Watch out, we got a badass over here!
-
Walenty - Moderator
Właściciel auta ma prawny obowiązek wskazać osobę która w danym dniu kierowała tym samochodem. Jeżeli złożylibyście zawiadomienie o wykroczeniu to wszyscy zeznajecie pod kodeksem karnym za skladania falszywych zeznan. Wtedy na pewno ktos pajdę by za to dostał jakby kłamał - mówie o tamtych pasażerach.
Teraz trzeba było zadzwonić po Policję i ona przyjeżdza, zabezpiecza monitoring, robi ogledziny itp. na miejscu.
osobiście jak ja bym to zrobił - nie pozwoliłbym, żeby koleś oddalił się od pojazdu jakby nie chciał sie dogadać.
Teraz trzeba było zadzwonić po Policję i ona przyjeżdza, zabezpiecza monitoring, robi ogledziny itp. na miejscu.
osobiście jak ja bym to zrobił - nie pozwoliłbym, żeby koleś oddalił się od pojazdu jakby nie chciał sie dogadać.
http://bikepics.com/members/kbiadun/ | CBR 600 RR4
-
limak14 - VIP Åšcigacz.pl
Limak pisze o art. 243 kpk i na tej podstawie mogliście działać. Macie świadków, może monitoring, także ujęcie tych gagatków raczej problemem nie będzie.. Wystarczy nr rejestracyjny przecież. Jedynym problemem będzie udowodnienie, że byli pod wpływem, chyba, że i na to macie świadków to można coś ugrać.
Zastrzeżenia na PW.
-
Boshi - VIP Åšcigacz.pl
Ale właśnie problem w tym, że na aucie niemal nie ma śladu... I o co tu walczyć? Jedynie o to, że skurwysyn na bani jeździł. No ale co do tego, to już po problemie, bo chyba się tego nie udowodni.
-
Walenty - Moderator
napisałem o blumajstrze i odrazu limak się pojawił 

(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
-
madcap - Administrator
Ogólnie nie udowodnisz nikomu że wypił alkohol - no bo ile? są 3 granice w Polsce od których zależy czy i jakie konsekwencje ma spożycie tego alkoholu. Taki rzeczy Panowie to na miejscu w tym samym czasie - wtedy badani są wszyscy pasazerowie z tamtego auta - oczywiscie wtedy jak nikt się nie przyznaje do jego prowadzenia- a pozniej to wszystko juz toczy sie u dochodzeniowca
Madcap to był czysty przypadek
Ja widziałem juz kilku kozaków którzy nie prowadzili i nic nie widzieli , nie wiedza kto prowadzi ale podczas meskiej rozmowy i przytoczeniu kary jakie grożą za takowe czyny to juz kolegów nie było i każdy wskazywał kierowce...
Madcap to był czysty przypadek

Ja widziałem juz kilku kozaków którzy nie prowadzili i nic nie widzieli , nie wiedza kto prowadzi ale podczas meskiej rozmowy i przytoczeniu kary jakie grożą za takowe czyny to juz kolegów nie było i każdy wskazywał kierowce...
-
Generalnie nie mój samochód, nie mój problem, ale mam trochę ból dupy, że są takie pajace i wiele rzeczy wychodzi im na sucho.
A powiedz mi jeszcze... Co gdy ktoś nam motorynkę przewróci i coś się uszkodzi? W idealnym świecie obieca, że za wszystko zapłaci, a my w to uwierzymy.
Ale co w takiej sytuacji zrobić?
A powiedz mi jeszcze... Co gdy ktoś nam motorynkę przewróci i coś się uszkodzi? W idealnym świecie obieca, że za wszystko zapłaci, a my w to uwierzymy.
Ale co w takiej sytuacji zrobić?
-
Walenty - Moderator
Ogólnie ty dając mu pojazd musisz się z tym godzić. Jeżeli jednak już tak się stanie on obieca, a nie odda albo powie ze nie odda to wtedy proces na stopie cywilnej. Trzebaby wezwac kogos z ubezpieczalni zeby zrobil ogledziny bo one beda potrzebne do wyplaty roszczen..
-
Ale nie nie... Mówimy o czymś w stylu przypadkowy przechodzień się oprze i bach!
Przede wszystkim chyba jakieś dane, ale przecież nie możemy być pewni, czy poda nam prawdziwe...
Przede wszystkim chyba jakieś dane, ale przecież nie możemy być pewni, czy poda nam prawdziwe...
-
Walenty - Moderator
To wtedy zalezy czy chciał to zrobić czy nie...
Jezeli chciał i zrobił to umyslnie to dzwon po Policję
Jeżeli ktoś przypadkowo to wtedy post. cywilne
Jezeli chciał i zrobił to umyslnie to dzwon po Policję
Jeżeli ktoś przypadkowo to wtedy post. cywilne
-
-
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości