Rozmiar kasku...
• Strona 1 z 1
Rozmiar kasku...
Witam,
niedługo mam zamiar kupić kask bez mierzenia bo nie mam takiej możliwości.
Mój obwód głowy to 58cm (miara była przylegająca ale nie ścisła), 59,5cm (miara była w miarę
luźna).
Teraz mam dylemat rozmiarówka kasków to M-57/58 i L-59/60.
Jeździł będę YAMAHą FAZER 600 więc można nim też pogonić a niechciałbym żeby kask mi latał luźno na głowie a nie wiem czy M nie będzie za ciasna.
Słyszałem że lepiej kupić mniejszy a wyściółka się odgniecie i dopasuje.
Wiem, że to może głupi problem ale proszę o zdanie osóby, które rzeczywiście mają coś do powiedzenia na ten temat i jest to oparte na własnym doświadczeniu.
niedługo mam zamiar kupić kask bez mierzenia bo nie mam takiej możliwości.
Mój obwód głowy to 58cm (miara była przylegająca ale nie ścisła), 59,5cm (miara była w miarę

Teraz mam dylemat rozmiarówka kasków to M-57/58 i L-59/60.
Jeździł będę YAMAHą FAZER 600 więc można nim też pogonić a niechciałbym żeby kask mi latał luźno na głowie a nie wiem czy M nie będzie za ciasna.
Słyszałem że lepiej kupić mniejszy a wyściółka się odgniecie i dopasuje.
Wiem, że to może głupi problem ale proszę o zdanie osóby, które rzeczywiście mają coś do powiedzenia na ten temat i jest to oparte na własnym doświadczeniu.
- Grzesman
- Świeżak
bez mierzenia to nie radze. powazanie, rozmiarowki roznia sie od siebie, i to znacznie, nawet w przypadku tej samej firmy. mam taka sama czache jak Ty (tzn. w obwodzie) i przy mierzeniu niższego modelu nolana pasila mi M-ka. jednak ostatecznie przymierzylem model N83 w rozmiarze L i wydawal mi sie za ciasny (sic!). po paru dniach sie dopasowal, wiec teraz jest git, nawet w kominiarce. jednak w M-ce bym raczej nie wytrzymal.
lepiej przymierzyc. pozdro
lepiej przymierzyc. pozdro
- Tristo
- Świeżak
A gdzie chcesz kupić kask? Ja zamówiłem sobie z Allegro (niby na mój rozmiar) kask ale okazał sie za mały, dogadałem sie wczesniej z gościem ,że jak coś to mi wymieni i tak elegancko mam już pasujący. pozdro
-
Meciek - VIP Åšcigacz.pl
na allegro nie ma problemu z wymiana na inny rozmiar ,jak nie przypasuje wymiar. Sprzedawcy godza sie na wymiane - jesli kask jest w nienaruszonym stanie i jak oplacisz koszt wyslania kasku do wymiany.
suzuki GSX 750F 1996r
-
marcinoo28 - Świeżak
Więc chyba będę musiał jechać gdzieś dalej i pomierzyć :/
Ale mimo wszystko nie odpowiedzieliście na pytanie
.
Przeważnie jak kupujecie kask to pisze w cm jaki jest rozmiar (na naklejce na szybce czy nawet z tyłu kasku). Chciałbym wiedzieć jak te rozmiary mają się do obwodów Waszych głów
wiem że rozmiar rozmiarowi nie równy ale prosiłbym o odpowiedź - to już tak tylko informacyjnie.
Maciek wyczytałem gdzieś na forum że masz sv 55 też się do niego przymierzam ale w recenzjach piszą że zapięcie ociera krtań a mam 39cm w obwodzie szyi. Jak to jest u Ciebie z tym zapięciem??
Ale mimo wszystko nie odpowiedzieliście na pytanie

Przeważnie jak kupujecie kask to pisze w cm jaki jest rozmiar (na naklejce na szybce czy nawet z tyłu kasku). Chciałbym wiedzieć jak te rozmiary mają się do obwodów Waszych głów

Maciek wyczytałem gdzieś na forum że masz sv 55 też się do niego przymierzam ale w recenzjach piszą że zapięcie ociera krtań a mam 39cm w obwodzie szyi. Jak to jest u Ciebie z tym zapięciem??
- Grzesman
- Świeżak
A ja zmierzyłem głowe,dopasowalem do rozmiarówki AGV i jest idealny...
Kask nowy musi byc troche bardziej dopasowany-z czasem sie "ubije".
Kask nowy musi byc troche bardziej dopasowany-z czasem sie "ubije".

Jak każdy właściciel Kawasaki mam zawsze racje i jestem najmądrzejszy

zx6r '2006
-
mlody - VIP Åšcigacz.pl
Grzesman u mnie jest tak ,że go nie zapinam, raz próbowałem ale u mnie jest za krótkie zapięcie, nawet po regulacjach.Miałem już szlifa w tym kasku, i kask nawet nie ruszył się z głowy, to przez to ,że nie da rady go ściągnąć przy zamkniętej przyłbicy.Moge Ci jeszcze powiedziec ,że nowa szybka od louisa kosztuje coś kołon 120zl.Pozdrawiam i Wesołych świąt.
-
Meciek - VIP Åšcigacz.pl
No właśnie też jestem przed zakupem kasku i też mam dylemat z tą rozmiarówką :/
Może po 5 latach jakiś update
Obwód zmierzyłem 57cm ale jak mierzę w sklepie właśnie kask w rozmiarze M, który niby odpowiada do takiego obwodu to mimo to mam wrażenie że jest no chyba bardzo ciasny ... rzekłbym policzki wbija w szczękę
Czy to faktycznie te poduszki sie wyrobią i nie będzie to takie uciążliwe? Z kolei "L" wydaje się cacy, aczkolwiek biorąc pod uwagę poluzowanie się (wyrobienie) gąbek sprawiłoby, że byłby luz:/ ?
Może po 5 latach jakiś update

Obwód zmierzyłem 57cm ale jak mierzę w sklepie właśnie kask w rozmiarze M, który niby odpowiada do takiego obwodu to mimo to mam wrażenie że jest no chyba bardzo ciasny ... rzekłbym policzki wbija w szczękę

Życie ma się tylko jedno ... jak często o tym zapominamy.
-
Pieraś - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości