Czy kupiłem zaciasny Kask ??
• Strona 2 z 2 • 1, 2
swojego airocha ledwo zakładałem i ściągałem był taki ciasny, rozbić tez sie nie bardzo co miało a jednak teraz po roku jest spora różnica i pasuje idealnie
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
Podepnę się pod temat i odświeżę kotleta.
Właśnie kupiłem kask Shark Vison R w rozmiarze XS (53-54 cm). W sklepie wydawało mi się ze S lata i będzie za luźna, z resztą naczytałem się że kask się rozbija i dopasowuje do głowy. W domu na spokojnie zauważyłem że dotykam ustami szczęki (nawet moge mu buziaka dać
) i muszę mieć zapięcie już w skrajnym - luźnym położeniu i zapięte na 1-3 ząbek żeby mnie nie upijało.
Teraz odwieczne pytanie czy kask jest za mały i jednak powinienem wybrać rozmiar większy ?
Dodam że w starym pożyczonym XJC (54 cm) usta nie dotykają szczęki i kask leży idealnie.
Właśnie kupiłem kask Shark Vison R w rozmiarze XS (53-54 cm). W sklepie wydawało mi się ze S lata i będzie za luźna, z resztą naczytałem się że kask się rozbija i dopasowuje do głowy. W domu na spokojnie zauważyłem że dotykam ustami szczęki (nawet moge mu buziaka dać

Teraz odwieczne pytanie czy kask jest za mały i jednak powinienem wybrać rozmiar większy ?
Dodam że w starym pożyczonym XJC (54 cm) usta nie dotykają szczęki i kask leży idealnie.
- ty00
- Świeżak
Tutaj był taki myk ze ponieważ nie było Vision-R w rozmiarze ani S a nie XS zmierzyłem Sharka S900 by ustalić rozmiar. Wiec jest szansa ze inny model ma już trochę inny kształt skorupy i tam ok była XS-ka a tutaj mnie już ciśnie. I wiadomo jak się mierzy w sklepie człowiek podekscytowany wiec niektóre rzeczy uchodzą uwadze i dostrzega je na spokojnie w domu.
Z tą szczęką właśnie się dziwnie czuje i nie wiem czy to tak powinno być. To mój pierwszy kask wiec dlatego tyle wątpliwości.
Z tą szczęką właśnie się dziwnie czuje i nie wiem czy to tak powinno być. To mój pierwszy kask wiec dlatego tyle wątpliwości.
- ty00
- Świeżak
ty00 napisał(a):Tutaj był taki myk ze ponieważ nie było Vision-R w rozmiarze ani S a nie XS zmierzyłem Sharka S900 by ustalić rozmiar.
Fajny myk. To mniej wiecej tak, jakby kupowac szpilki w.g. numeru buta, ktory ustaliles, mierzac walonki.
Dziwi mnie ze sprzedawca nie zareagowal.
ty00 napisał(a):To mój pierwszy kask wiec dlatego tyle wątpliwości.
Dlatego kup go w sklepie, w ktorym ktos kto sie zna pokaze Ci jak go dopasowac.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Ciekawa teoria trochę wyssana z palca, ponieważ mierzyłem sharki i kaski innych producentów miesiąc temu i rozmiar poszczególnych producentów niezależnie od modelu skorupy miałem jeden dla każdego, co innego, gdy mówimy o różnych producentach.
CBR f4i sport
-
malomi - Bywalec
Wychodzi na to że będę musiał przejechać się do sklepu jeszcze raz i ze sprzedawca skonsultować uwagi które dostrzegłem dopiero w domu. To ze jest ciasny to nie przeszkadza tak bardzo bo gąbki pewnie pod wpływem ciepła i potu się wygniotą. To że dotykam brodą do szczeki już wkurza, wystarczy ze przesunę mocno kask do tyłu a już mi zaczyna uwierać w brodą. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi.
- ty00
- Świeżak
w większości sklepów sprzedawca umożliwia poszwendanie się pół godziny po sklepie w kasku. Ja swojego shoei rozmiar S mierzyłem kilka razy i był przyciasny do tego stopnia ze tak jak mówisz miałem wrażenie że jest za ciasny, z kolei rozmiar M gdy próbowałem go przesunąć na głowie w lewo, prawo, góra, dół to mimo, że wydawał się wygodniejszy to sprzedawca dał jasno do zrozumienia, że w razie gleby Mka się przesunie i zamiast chronić głowe może urwać uszy i do tego po rozbiciu będzie za luźna. W Sce po kilku godzinach jazdy jest troszkę lepiej aczkolwiek nie mam w nim miejsca na cokolwiek innego, jak założę słuchawkę to już jest katorga, ucho boli i skroń po przeciwnej stronie słuchawki, kominiarki też nie idzie wsadzić, po kilku tygodniach będzie lepiej. Kask na łbie ma się trzymać a nie latać, załóż i spróbuj go przekręcić lewo, prawo, góra, dół - ma to być niewielkie przesunięcie a nie tak żeby Ci wizjer poleciał na czoło czy policzek. i pod górną gąbkę czołową nie powinien wleźć Ci palec, jeśli wchodzi to jest trochę luźno. oglądaj tv graj w kasku na kompie, każda godzina jest cenna
Kask Shoei X spirit II

Kask Shoei X spirit II
-
lagiboy - Moderator
Wczoraj siedziałem przed kompem tak jak mówisz idzie w tym wytrzymać, palec pod czoło nie wchodzi, policzki trzymają jedynie to mnie właśnie ta broda dotykająca szczęki martwi. Wcześniej nie zwracałem na to uwagi jak mierzyłem kaski wiec nie mam porównania. Niby powinien tam wejść miedzy brodę a skorupę palec albo 2. Palca tam wcisnę ale jak przesuwam kask do tyłu - to już mnie mocno naciska na brodę. Pytanie czy to normalne. Czy ja jestem przewrażliwiony.
- ty00
- Świeżak
malomi napisał(a):Ciekawa teoria trochę wyssana z palca
Pewnie mierzyles te same skorupy, malowane inaczej.
Porownaj sobie jak wypada n.p. S2 vs C3. Albo XR-1100 vs. Neotec.
ty00 napisał(a):To że dotykam brodą do szczeki już wkurza, wystarczy ze przesunę mocno kask do tyłu a już mi zaczyna uwierać w brodą.
To teraz zastanow sie, co sie stanie z twoja broda, gdybys n.p. w trakcie szlifa walnal kaskiem w jakis kraweznik.
ty00 napisał(a):Pytanie czy to normalne.
Nie.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Kask oddałem i stwierdziłem że Shark mi nie leży. XS za ciasny S lata. W miedzy czasie mierzyłem jeszcze HJC i bardzo fajnie mi na głowie leżał. Ciasne policzki, kask nie latał na boki, naprawdę bardzo wygodny i mój zakres cenowy. Na spokojnie się jeszcze raz przejadę i porobię przymiarki obstawiam IS-17 albo FG-17.
Wniosek z całego zajścia dla każdego kto się zastanawia czy oby kask nie za ciasny:
Jak mierzyłeś w sklepie kask wróciłeś do domu i po godzinie siedzenia w nim czujesz dyskomfort, albo coś budzi twoje wątpliwości to wróć do sklepu, pomierz innych producentów i porównaj może akurat kaski tego konkretnego nie są na twoją głowę.
Wniosek z całego zajścia dla każdego kto się zastanawia czy oby kask nie za ciasny:
Jak mierzyłeś w sklepie kask wróciłeś do domu i po godzinie siedzenia w nim czujesz dyskomfort, albo coś budzi twoje wątpliwości to wróć do sklepu, pomierz innych producentów i porównaj może akurat kaski tego konkretnego nie są na twoją głowę.
- ty00
- Świeżak
Fugu napisał(a):malomi napisał(a):Ciekawa teoria trochę wyssana z palca
Pewnie mierzyles te same skorupy, malowane inaczej.
Porownaj sobie jak wypada n.p. S2 vs C3. Albo XR-1100 vs. Neotec.
Sugerujesz, że rozróżniam kaski jedynie po malowaniu i nie wiem, co przymierzałem?
Otóż przymierzałem niższe modele jednego producenta i jeszcze się nie spotkałem żeby u jednego producenta skorupy różniły się rozmiarem (np. dolna i górna półka) a kilka kasków miałem już na głowie... Oczywiście może różnić się profilem skorupy, więc nie na wszystkie głowy będzie dobry, ale na pewno nie różni się rozmiarem ...
A i nie wiem jak ty ale ja malowanie wybieram bo dobraniu kasku nigdy w innej kolejności

CBR f4i sport
-
malomi - Bywalec
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość