Pierwsze zakupy...
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Pierwsze zakupy...
Witam,
Zaczynając od tego 21 lat, 194 cm wzrostu 88 kg wagi, interesuje mnie zakup pierwszego motocykla i osprzętu, czyli kask, itp.
Interesuje mnie moto typu Bandit ? Czy ma ktoś jakieś pomysły na czym mógłbym jeździć, i co na siebie założyć ? hehe, za pomoc dziękuję...
Fundusze:
Moto- 14000zł
Kask- 450zł
Reszta- ?zł
Zaczynając od tego 21 lat, 194 cm wzrostu 88 kg wagi, interesuje mnie zakup pierwszego motocykla i osprzętu, czyli kask, itp.
Interesuje mnie moto typu Bandit ? Czy ma ktoś jakieś pomysły na czym mógłbym jeździć, i co na siebie założyć ? hehe, za pomoc dziękuję...
Fundusze:
Moto- 14000zł
Kask- 450zł
Reszta- ?zł
- razeC
- Świeżak
Rozsądny według mnie zestaw to poniższe ceny. Taniej nie ma co schodzić, lepiej zbić z ceny motocykla. Bandit powinien być ok przy Twoich wymiarach.
Kask - 600zł Shark S900
Kurtka - 600zł Modeka Roma
Spodnie - 300-400zł Mottowear wedle gustu
Rękawice - 200zł Jakiś model Tschule lub RST
Buty - 400zł Raytek Alcaniz
Kask - 600zł Shark S900
Kurtka - 600zł Modeka Roma
Spodnie - 300-400zł Mottowear wedle gustu
Rękawice - 200zł Jakiś model Tschule lub RST
Buty - 400zł Raytek Alcaniz
-
motoluka - VIP Ścigacz.pl
Wiesz co mam je i nie jestem rozczarowany, ale wiedziałem czego mogę się spodziewać za tę cenę. Nie można ich porównać do najniższych modeli Alpiny czy Sidi. Są po prostu ok, chodź trochę wąskie, ale to wiadomo, że musisz przymierzyć. Po 5 miesiącach użytkowania wyglądają jak nowe, nie porównałbym ich do tzw. wizji "chińczyka" ale jak jesteś wybredny to pewnie będą Cię wkurzały.
-
motoluka - VIP Ścigacz.pl
MOŻE SIĘ PRZYDA
KASKI: (pole position - najlepsze)
1. Arai (5 lat gwarancji, darmowe regulacje etc. JAKOŚĆ 100%)
[Modele: RX-7 GP / RX-7 Corsair / Quantum / Chaser]
2. Shoei (darmowe regulacje - także bardzo uznana firma)
[XR-1100 / Quwest / XR-1000]
3. Schoubert / Suomy [Spec Extreme, Excel, Vandal]
4. Shark / Nolan [N85 np.] / Airoh / HJC [FG-15] / AGV [seria Stealth]
5. Najniższe modele kasków z pozycji 4. typu AGV K3, HJC CS-R1 etc.
6. Box, NAXA i inne gówna
RĘKAWICE:
1. Knox Handroid (najwyższy model na rynku - podobno najlepsze co za tym idzie - najdroższe)
2. I tutaj mamy prawdziwy wysyp bo jest Alpinestars GP Tech/GP Plus/GP Pro jak i różnej maści RST, Arlen Ness, Berik (tylko najwyższe modele tych trzech ostatnich firm) + Knox Biomech (model niższe od Handroid'ów)
3. Tschul i inne (ceny ~100zł)
BUTY:
1. Sidi - (wysokie modele takie jak Vortice czy ST10 - do każdego z tych modeli jest opcjonalna wersja "na miasto" czyli bardziej przewiewne z perforacją AIR)
2. Alpinestars SuperTech / SMX Plus / SMX-5 / Sidi Vertigo
3. Alpinestars SMX4 / Sidi B-2
4. Inne...
To tabelka wedle moich uznań, wszelkie komentarze się przydadzą. Sprawdź, poczytaj dostałeś zastrzyk modeli do obejrzenia.
KASKI: (pole position - najlepsze)
1. Arai (5 lat gwarancji, darmowe regulacje etc. JAKOŚĆ 100%)
[Modele: RX-7 GP / RX-7 Corsair / Quantum / Chaser]
2. Shoei (darmowe regulacje - także bardzo uznana firma)
[XR-1100 / Quwest / XR-1000]
3. Schoubert / Suomy [Spec Extreme, Excel, Vandal]
4. Shark / Nolan [N85 np.] / Airoh / HJC [FG-15] / AGV [seria Stealth]
5. Najniższe modele kasków z pozycji 4. typu AGV K3, HJC CS-R1 etc.
6. Box, NAXA i inne gówna
RĘKAWICE:
1. Knox Handroid (najwyższy model na rynku - podobno najlepsze co za tym idzie - najdroższe)
2. I tutaj mamy prawdziwy wysyp bo jest Alpinestars GP Tech/GP Plus/GP Pro jak i różnej maści RST, Arlen Ness, Berik (tylko najwyższe modele tych trzech ostatnich firm) + Knox Biomech (model niższe od Handroid'ów)
3. Tschul i inne (ceny ~100zł)
BUTY:
1. Sidi - (wysokie modele takie jak Vortice czy ST10 - do każdego z tych modeli jest opcjonalna wersja "na miasto" czyli bardziej przewiewne z perforacją AIR)
2. Alpinestars SuperTech / SMX Plus / SMX-5 / Sidi Vertigo
3. Alpinestars SMX4 / Sidi B-2
4. Inne...
To tabelka wedle moich uznań, wszelkie komentarze się przydadzą. Sprawdź, poczytaj dostałeś zastrzyk modeli do obejrzenia.
-
zero22 - Świeżak
mój komentarz jest taki, że zacznij jeździć i to najlepiej w tym co polecasz. Bo na razie to tylko przeklejasz tutaj pewien stereotyp producentów. Dodatkowo sam potwierdzasz swoją niewiedzę - podobno najlepsze.
Podobno to F2 jest najlepszym ścigaczem, motocyklem nie do zajechania i w ogóle honda to honda
Podobno to F2 jest najlepszym ścigaczem, motocyklem nie do zajechania i w ogóle honda to honda

<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
mar111cin - VIP Ścigacz.pl
Invinciblee napisał(a):Motoluka te buty to sprawdzone? Bo moje się rozleciały i pora znowu się za czymś rozejrzeć, wyglądają spoko, ale są dość tanie żeby podejrzewać chiński spisek
Ja mogę polecić wam te buty

-
amahay - Stały bywalec
mar111cin napisał(a):Podobno to F2 jest najlepszym ścigaczem, motocyklem nie do zajechania i w ogóle honda to honda
No bo jest..

razeC, skoro na moto masz 14 tys. to możesz wyskubać ze 3 tys. na ciuchy i fajnie się ubrać. Zajrzyj też do podwieszonego tematu. Jest tam sporo recenzji użytkowników.
Te lepsze kaski zaczynają się od 600 zł. Rękawice kupisz już za niecałe 200 zł, buty od ok. 500 zł, spodnie 400-500 zł (moto dźinsy), kurtkę - ja wolę skórę - 800-1000 zł.
-
bryk77 - Stały bywalec
mar111cin napisał(a):mój komentarz jest taki, że zacznij jeździć i to najlepiej w tym co polecasz. Bo na razie to tylko przeklejasz tutaj pewien stereotyp producentów. Dodatkowo sam potwierdzasz swoją niewiedzę - podobno najlepsze.
Mam kask Arai i buty Sidi i widzę jak są wykonane oraz jaki jest w nich komfort. Także te firmy jak najbardziej uzasadnione pierwsze miejsca - reszta to opinia zasłyszana ale nie znam osoby która by posiadała kask każdej firmy aby mogła się wypowiadać na jego temat także skończ.
Zauważ że o kombi etc. się nie wypowiadam bo nie przymierzałem nawet.
Zielonemu taka lista się na pewno przyda - dostaje to co może przeczytać na 100 stronach tego forum w pigułce.
-
zero22 - Świeżak
dostaje to samo, co jakby wszedł w allegro w dana kategorię i zaznaczył sortowanie według ceny.
Kupiłeś jeden kask, nie wiem czy go chociaż raz użyłeś, a porady dajesz że hoho....
a jak uważasz że buty sidi są takie the best, to faktycznie jeszcze mało widziałeś
Kupiłeś jeden kask, nie wiem czy go chociaż raz użyłeś, a porady dajesz że hoho....
a jak uważasz że buty sidi są takie the best, to faktycznie jeszcze mało widziałeś

było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
Panowie, kolega zadaje konkretne pytania, a admin zaczyna prywatną dyskusję;]
Nie odpowiem na pytanie o kask HJC, potwierdzę za to opinię z początku - 14000 na motor i 400zł na kask to głupia proporcja. Pomijając aspekt bezpieczeństwa kask w znacznym stopniu wpływa jednak na komfort jazdy.
Jak chodzi o odzież, zrobiłem ostatnio trochę zakupów, większości jednak nie potestowałem jeszcze do porządku - opiszę jak pojeżdżę.
Mogę jednak na pewno polecić buty - udało mi się kupić w Zabrzu za 450zł Falco Oxegen.
Mają sporo wlotów wentylacyjnych co powoduje że w wysokich butach przy 28 stopniach w mieście nie było tragedii (choć nie będę kłamał - stopa w 100% sucha nie pozostała), jednak wentylacja powoduje w tym przypadku że buty są przemakalne. Jeździ się w nich świetnie, są bardzo wygodne i dobrze usztywnione (ale na schodach i w samochodzie się nie sprawdzają za dobrze;)). Mierzyłem trochę butów poniżej 400zł, ale zwykle po 5 minutach czułem się jakbym włożył nogę do foliowego worka z usztywniaczem.
Nie odpowiem na pytanie o kask HJC, potwierdzę za to opinię z początku - 14000 na motor i 400zł na kask to głupia proporcja. Pomijając aspekt bezpieczeństwa kask w znacznym stopniu wpływa jednak na komfort jazdy.
Jak chodzi o odzież, zrobiłem ostatnio trochę zakupów, większości jednak nie potestowałem jeszcze do porządku - opiszę jak pojeżdżę.
Mogę jednak na pewno polecić buty - udało mi się kupić w Zabrzu za 450zł Falco Oxegen.

Mają sporo wlotów wentylacyjnych co powoduje że w wysokich butach przy 28 stopniach w mieście nie było tragedii (choć nie będę kłamał - stopa w 100% sucha nie pozostała), jednak wentylacja powoduje w tym przypadku że buty są przemakalne. Jeździ się w nich świetnie, są bardzo wygodne i dobrze usztywnione (ale na schodach i w samochodzie się nie sprawdzają za dobrze;)). Mierzyłem trochę butów poniżej 400zł, ale zwykle po 5 minutach czułem się jakbym włożył nogę do foliowego worka z usztywniaczem.
-
maciej.k - Świeżak
mar111cin to pochwal sie, jakie buty sa lepsze niz topowe modele sidi ? Najlepiej z wyjasnieniem czemu spora czesc zawodnikow czy to motogp czy superbike ich nie uzywa (sponsor ? taaaaa na bank... i jeszcze na czesciach oszczedzaja)?
Zeby byla jasnosc, nie twierdze ze Sidi sa najlepsze i nigdy lepszych nie bedzie, jednak obiektywnie rzecz biorac, nei ma czegos takiego jak najlepsze buty, a te tak sie sklada ze pod wzgledem bezpieczenstwa zadnym innym nie ustepuja a co najwyzej przewyzszaja.
PS. Od kiedy to handroidy za ok 800zl sa drozsze niz Full Metal'e Dainese za 1k ?
Zeby byla jasnosc, nie twierdze ze Sidi sa najlepsze i nigdy lepszych nie bedzie, jednak obiektywnie rzecz biorac, nei ma czegos takiego jak najlepsze buty, a te tak sie sklada ze pod wzgledem bezpieczenstwa zadnym innym nie ustepuja a co najwyzej przewyzszaja.
PS. Od kiedy to handroidy za ok 800zl sa drozsze niz Full Metal'e Dainese za 1k ?
- ZooL
- Świeżak
-
Seba_ER5 - VIP Ścigacz.pl
ZooL napisał(a):mar111cin to pochwal sie, jakie buty sa lepsze niz topowe modele sidi ? Najlepiej z wyjasnieniem czemu spora czesc zawodnikow czy to motogp czy superbike ich nie uzywa (sponsor ? taaaaa na bank... i jeszcze na czesciach oszczedzaja)?
w PSie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie

a tak po za tym, to sidi jest chyba najlepiej rozreklamowaną marką. Na żywo na mnie wrażenia nie zrobiły to raz, dwa jak widziałem rozpadające się używki to mnie tym bardziej nie przekonywały (pełno niepotrzebnych plastików).
W tym przypadku już wolałbym alpinestarsa, nie wspominając o TCX, suomy, czy dainese (właśnie, pan zero coś słabo przeglądał allegro że nie znalazł tych marek

było gsx600f, było ZX12R
, jest V-Strom 650 AK8 
było gsx600f, było ZX12R

-
ZooL napisał(a):mar111cin to pochwal sie, jakie buty sa lepsze niz topowe modele sidi ? Najlepiej z wyjasnieniem czemu spora czesc zawodnikow czy to motogp czy superbike ich nie uzywa (sponsor ? taaaaa na bank... i jeszcze na czesciach oszczedzaja)?
Większość (i to jakieś 80-90%) zawodników na motogp jeździ w alpinestars/dainese.
Moim zdaniem sama jakość wykonania butów sidi w porównaniu do alpinestars jest średnia. Cena do jakości też mało proporcjonalna.
tylko Lech Poznań
-
mlodapn - Świeżak
Hmmmmmmmmmm jesli chodzi o kask to proponuje kupić jakiś kask firmy NAXA za ok 500 zł.Co do reszty to radze kupic zbroje , dobre buty najlepiej w granicach 600-1400 zł. Co do motoru to sam wybieraj ja nie ingeruje w twój gust ;D
- Mercurial
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe