Pierwsze zakupy...
• Strona 2 z 2 • 1, 2
NAXA? Litości... To jest jeden z najgorszych kasków. No chyba, że nie lubisz swojej twarzy/głowy...
Przy takiej kwocie przeznaczonej na moto, warto poświęcić na kask nawet ten 1000 i poszukać czegoś z wyższej półki.
Jeśli chodzi o zbroję - spoko, ale tylko kiedy jest ciepło i jezdzisz po mieście. Także ja osobiście zachęcam do kupna kombinezonu.
Przy takiej kwocie przeznaczonej na moto, warto poświęcić na kask nawet ten 1000 i poszukać czegoś z wyższej półki.
Jeśli chodzi o zbroję - spoko, ale tylko kiedy jest ciepło i jezdzisz po mieście. Także ja osobiście zachęcam do kupna kombinezonu.
tylko Lech Poznań
-
mlodapn - Świeżak
Naxa to sobie jako nocnik postaw przy łóżku... straszna tandeta.
za 500 zł masz już dużo fajniejsze kaski,
tak czy inaczej jak ma 14k na moto to i stać go na pozycje 1,2,3 jakie podał 'zero22'
za 500 zł masz już dużo fajniejsze kaski,
tak czy inaczej jak ma 14k na moto to i stać go na pozycje 1,2,3 jakie podał 'zero22'
Instruktor nauki jazdy A,B - Poznańhttp://szkola-motocyklowa.blogspot.com/ - Twoje kompendium wiedzy
- adam_tomasz
- Moderator
Nie polecam ŻADNEGO kasku uvexa, miałem bossa 525, kupiłem nowego, jeździłem 2 lata i jak ostatnio wykorbiłem bardzo porządnie, to kask spadł mi z głowy podczas upadku i zaryłem banią w chodnik !!! Był zapięty, a mimo to spadł ! Szukaj okazji na allegro, za 500-600 zł można spokojnie kupić bardzo ładnego xra 1000 z którego będziesz mega zadowolony
560 SMR
- Grzesku
- Świeżak
Grzesku napisał(a):Nie polecam ŻADNEGO kasku uvexa, miałem bossa 525, kupiłem nowego, jeździłem 2 lata i jak ostatnio wykorbiłem bardzo porządnie, to kask spadł mi z głowy podczas upadku i zaryłem banią w chodnik !!! Był zapięty, a mimo to spadł ! Szukaj okazji na allegro, za 500-600 zł można spokojnie kupić bardzo ładnego xra 1000 z którego będziesz mega zadowolony
Nie możliwe żeby dobrze zapięty kask o dobrze dobranym rozmiarze tak po prostu spadł Ci z dyni.
-
motoluka - VIP Åšcigacz.pl
A jednak, zawsze jak wsiadam na moto, to pierwsze co robie to zapinam i dopinam kask, przed wypadkiem zrobiłem to samo. Po prostu chore zapięcie w tych uvexach. Kask był fajny, lekki, w miare cichy, a jednak nie nadaje sie do niczego, nigdy wiecej juz żadnych wynalazków, tylko arai lub shoei.
560 SMR
- Grzesku
- Świeżak
Witam wszystkich w tym temacie.
Aby nie zakładać nowej dyskusji postanowiłem zapytać tutaj. Jako, że od przyszłego kwietnia zaczynam przygodę z moto już muszę robić listę akcesorii czyli kask, rękawice, kurtka. Nie wiem co z butami i spodniami, czy one takie ważne do jazdy po mieście? I co zrobić podczas jazdy w lato, gdy jest strasznie duszno. Co do pieniędzy to myślę, że dorwę bandita z 98r. za ok. 4-5tyś na 1-2 sezony, aby nauczyć się jeździć i w między czasie odłożę na egzemplarz za jakieś 14tyś, lecz nie chcę zmieniać nic poza maszyn. Co do mojego wzrostu to 186cm i waga ok. 75kg. Wracając do sedna to proszę o polecenie kasku szczękowego - wydaję mi się, że jest wygodniejszy za ok. 1-1.5tyś, kurtki do 800zł - jeżeli będą jakieś ciekawe propozycję tzn. kurtka za 900zł będzie o wiele lepsza niż taka za 700 to też proszę podać taką opcję. Co do rękawic to chodzi mi o mobilność dłoni i dobrą wentylację. Co do butów i spodni to nie wiem jakie są one ważne, ale jak reszta sprzętu ma być z wyższej półki to też możecie jakieś propo podać.
Z góry dzięki za odp.
Aby nie zakładać nowej dyskusji postanowiłem zapytać tutaj. Jako, że od przyszłego kwietnia zaczynam przygodę z moto już muszę robić listę akcesorii czyli kask, rękawice, kurtka. Nie wiem co z butami i spodniami, czy one takie ważne do jazdy po mieście? I co zrobić podczas jazdy w lato, gdy jest strasznie duszno. Co do pieniędzy to myślę, że dorwę bandita z 98r. za ok. 4-5tyś na 1-2 sezony, aby nauczyć się jeździć i w między czasie odłożę na egzemplarz za jakieś 14tyś, lecz nie chcę zmieniać nic poza maszyn. Co do mojego wzrostu to 186cm i waga ok. 75kg. Wracając do sedna to proszę o polecenie kasku szczękowego - wydaję mi się, że jest wygodniejszy za ok. 1-1.5tyś, kurtki do 800zł - jeżeli będą jakieś ciekawe propozycję tzn. kurtka za 900zł będzie o wiele lepsza niż taka za 700 to też proszę podać taką opcję. Co do rękawic to chodzi mi o mobilność dłoni i dobrą wentylację. Co do butów i spodni to nie wiem jakie są one ważne, ale jak reszta sprzętu ma być z wyższej półki to też możecie jakieś propo podać.
Z góry dzięki za odp.
- TowarzyszLenin
- Świeżak
TowarzyszLenin napisał(a):Nie wiem co z butami i spodniami, czy one takie ważne do jazdy po mieście?
Są ważne. Jak zaliczysz szlifa w "zwykłych" spodniach i butach to gwarantuje, że będzie bardzo bolało.
TowarzyszLenin napisał(a):I co zrobić podczas jazdy w lato, gdy jest strasznie duszno.
Kup bielizne termoaktywnÄ…, np. brubeck.
TowarzyszLenin napisał(a):Wracając do sedna to proszę o polecenie kasku szczękowego - wydaję mi się, że jest wygodniejszy za ok. 1-1.5tyś, kurtki do 800zł - jeżeli będą jakieś ciekawe propozycję tzn. kurtka za 900zł będzie o wiele lepsza niż taka za 700 to też proszę podać taką opcję. Co do rękawic to chodzi mi o mobilność dłoni i dobrą wentylację. Co do butów i spodni to nie wiem jakie są one ważne, ale jak reszta sprzętu ma być z wyższej półki to też możecie jakieś propo podać.
Z góry dzięki za odp.
Kask - w tej cenie możesz zobaczyć Nolan (np. N103 Classic N-COM) albo AGV (np NUMO X1)
Kurtka i spodnie - to zależy czy tekstylne czy skóra. Jeśli tekstylne zobacz Modeke, jeśli skóra Probiker (całe kombi można dorwać za 1tys.) albo z wyższej półki czyli np. alpinestars.
Buty - tu lepiej długie ale zależy ile chcesz wydać. Warte uwagi alpinestars smx4 i 5, TCX. Z tańszych np Forma.
Rękawice - alpinestars sp8, a z tańszych Modeka sahara traveller
tylko Lech Poznań
-
mlodapn - Świeżak
Up dzieki wielkie za pomoc. Co do kasku nolana już wcześniej o nim myślałem i chyba sie na niego zdecyduje. Co do rękawic to duża różnica jest pomiędzy Alpinestars sp8, a Modeka sahara traveller? W cenie to ok. 100zł tyle, że jak z wygodą. Akurat mam tak, że strasznie pocą mi się dłonie i czy po, 3h moje dłonie nie będą wyglądały jak po godzinie w wannie. Dalej co do kombinezonu to da się w nim chodzić w ciągu dnia czy musze wozić w plecaku zapasową parę jeansów.
Ps. możecie mi polecić jakąś dobrą stronę do zakupu sprzętu? Znając życie taniej kupię w sieci, więc mogę skoczyć do sklepu pomierzyć kaski, kombi etc, a potem kupić przez int.
Ps. możecie mi polecić jakąś dobrą stronę do zakupu sprzętu? Znając życie taniej kupię w sieci, więc mogę skoczyć do sklepu pomierzyć kaski, kombi etc, a potem kupić przez int.
- TowarzyszLenin
- Świeżak
Przejść się w kombi można, ale jak nastawiasz się na np siedzenie w pracy czy coś, to raczej warto mieć parę jeansów,bo bez względu na to czy to będzie kombi tekstylne czy skóra, latem będzie Tobie gorąco.
Co do rękawic, musisz sam przymierzyć i zobaczyć najpierw które są wygodne dla Ciebie. Wentylacja w obu jest porównywalna.
W sieci to różnie masz promocje, najlepiej jak na przełomie październik/ listopad wybierzesz się do sklepów np Intermotors (mają bardzo fajne promocje posezonowe).
Co do rękawic, musisz sam przymierzyć i zobaczyć najpierw które są wygodne dla Ciebie. Wentylacja w obu jest porównywalna.
W sieci to różnie masz promocje, najlepiej jak na przełomie październik/ listopad wybierzesz się do sklepów np Intermotors (mają bardzo fajne promocje posezonowe).
tylko Lech Poznań
-
mlodapn - Świeżak
A duża rónica jest pomiędzy nolanem, a schubertem? Czy to taki pic na wodę jak seria słuchawek fatality firmy Creative. Płacisz za to, że ktoś sławny z nimi je projektował. Tego nolana teraz mogę dorwać za 900zł.[/u]
- TowarzyszLenin
- Świeżak
- piotrek7714
- Świeżak
miedzy nolanem a schubertem jest olbrzymia różnica (to zupełnie inna półka kasków), wiec jak Cie stać do bierz schuberta lub Shoei'a
kup porządne NOWE ciuchy i to całe kombi z butami, rękawiczkami i kaskiem w miarę na raz a nie po kawałku
kup porządne NOWE ciuchy i to całe kombi z butami, rękawiczkami i kaskiem w miarę na raz a nie po kawałku
Instruktor nauki jazdy A,B - Poznańhttp://szkola-motocyklowa.blogspot.com/ - Twoje kompendium wiedzy
- adam_tomasz
- Moderator
mar111cin napisał(a):mój komentarz jest taki, że zacznij jeździć i to najlepiej w tym co polecasz. Bo na razie to tylko przeklejasz tutaj pewien stereotyp producentów. Dodatkowo sam potwierdzasz swoją niewiedzę - podobno najlepsze.
Podobno to F2 jest najlepszym ścigaczem, motocyklem nie do zajechania i w ogóle honda to honda
Co do tej F2 mysle ze dalbym rade zajechac

Bo maszyna to nie wszystko, najwazniejsza jest pasja!!
- sebekmelior
- Świeżak
Jestem użytkownikiem modeki sahara traveller i u mnie nie wytrzymały 5 miesięcy. Przedarły się przy lowside-dzie. masz fotki w przyklejonym temacie.
W motogp nie jeżdzą ponieważ nie produkują całych kombiaków.
Jeśli astars czy dainese sponsoruje zawodnika i się reklamuje to niepozwolą założyć mu butów innych niż swoje.
Dla swojego bezpieczeństwa lepiej jeżdzić w skórze nawet podczas upałów niż póżniej na wózku.
Kask najlepiej wybrać z DD zapięciem, nie jest tak wygodny jak jakiś zatrzaskowy ale może uratować życie
W motogp nie jeżdzą ponieważ nie produkują całych kombiaków.
Jeśli astars czy dainese sponsoruje zawodnika i się reklamuje to niepozwolą założyć mu butów innych niż swoje.
Dla swojego bezpieczeństwa lepiej jeżdzić w skórze nawet podczas upałów niż póżniej na wózku.
Kask najlepiej wybrać z DD zapięciem, nie jest tak wygodny jak jakiś zatrzaskowy ale może uratować życie
- hubi199
- Bywalec
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości